Dodaj do ulubionych

Ankieta...

15.04.13, 21:06
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13745358,Uczniowie___Nie_chcemy_miec_Zydow_w_swoim_otoczeniu_.html#TRLokWarsTxt
"Z badania wynika, że 45 proc. uczniów byłoby niezadowolonych, gdyby odkryli w rodzinie taką osobę. Aż 60,7 proc. nie byłoby zadowolonych z partnera pochodzenia żydowskiego, 44,1 proc. - z żydowskich sąsiadów, a 40.1 proc. z żydowskich dzieci w swojej szkole."

Czym skorupka za młodu nasiąknie...
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: Ankieta... 15.04.13, 21:16
      Chryste Panie suspicious
      tych 1250 uczniow bioracych udzial w ankiecie to pewnie ateisci sa :]
      • jedzoslaw Re: Ankieta... 15.04.13, 21:31
        Nie wiem, nie potrafię zrozumieć ani antysemityzmu tych młodych ludzi (chyba nie wszyscy przejęli go od rodziców czy dziadków?) ani tym bardziej tak niskiego poziomu wiedzy historycznej. Co tu jest w ogóle grane? Kurator powinien zrobić kontrolę w tych szkołach, widać, że lekcje historii po prostu tam leżą.
        • 1zorro-bis Re: Ankieta... 16.04.13, 07:20
          ....i nich mi ktos jeszcze powie, ze w Polsce nie ma antysemityzmu.
          Ale...jak jest watek o polskim antysemityzmie w niemieckim filmie to Ambasady na swiecie" na barykady" ida....smirk
          No bo Polak to z zasady swiety jest....big_grin
        • skiela1 Re: Ankieta... 16.04.13, 14:07
          Jedzoslawie to nie chodzi o to zeby poziom nauki byl wyzszy.Narod ma byc glupi, tak samo ta ankieta wypadla jak miala wypasc.
          Mnie zastanawia jaki jest cel takich ankiet.
    • pam_pa_ram_pam Re: Ankieta... 15.04.13, 21:28
      Ja bardzo jestem ciekaw, czy ta młodzież wie, kto to Żyd. Być może sporo tej młodzieży ma żydowskie korzenie i o tym nie wie, albo wiedzieć nie chce.

Mnie rasa ani wyznanie nie przeszkadza. Byle wyznawca nie utrudniał życia mnie i moim bliskim.

A tan pa poważnie, to nie wiadomo, jak właściwie postawiono pytanie. Bo gdyby mnie ktoś zapytał, czy życzyłbym sobie za sąsiadów ortodoksów - dowolne: Żydów, Islamistów czy jakąkolwiek grupę chrześcijan, to odpowiadam: nie życzyłbym sobie. Popróbowałem sąsiadowania z takimi i wiem, że to jest trudne sąsiedztwo. Żydzi w szabes nie pracują - OK. Mogę im nawet pójść zapalić lub zgasić światło jako szabes-goj, bo im nie wolno. Ale po mniej więcej pół roku sąsiadowania zaczęły się żądania, byśmy nie kopali piłki w soboty, żebym nie jeździł na rowerze w samych spodenkach, bo córkom nie wolno na takie rzeczy patrzeć, że dziewczyny (latem lekko ubrane) na klatce schodowej dotknęły (sic!) rabina, jaki do nich szedł. Dotknęły - to znaczy przecisnęły się obok niego, bo srodze gruby był, a schody wąskie. Zapewne oczekiwał, że się cofną, może nawet zakryją jakimś prześcieradłem...
      Z islamistami jest jeszcze gorzej. Na koniec Ramadanu zarzynają owce na balkonach i krew leje się po elewacji... O stosunku do kobiet wolę nie pisać.
      Zresztą sąsiadowanie z naszą polską katolicką dewotką też może być uciążliwe. Pytania - dlaczego pan nie chodzi do kościoła? A czy pani ta pani, co z panem mieszka, macie ślub kościelny?
      • sibeliuss Re: Ankieta... 16.04.13, 14:52
        Znam przypadek żydożercy, który przez przypadek dowiedział się, że pradziadkowie byli Żydami, pocieszny był smile
        • marcin_rz Re: Ankieta... 16.04.13, 16:13
          Paradoksalnie, największymi antysemitami są sami Żydzi, którzy starali się, lub starają kamuflować.
          • 1zorro-bis Re: Ankieta... 16.04.13, 16:20
            Ty chyba nie na powaznie, co?smirk
            marcin_rz napisał:

> Paradoksalnie, największymi antysemitami są sami Żydzi, którzy starali się, lub
            > starają kamuflować.
            >
            • jhbsk Re: Ankieta... 16.04.13, 18:22
              Sama takie go znałam sad
              • 1zorro-bis Re: Ankieta... 16.04.13, 18:49
                takiego?big_grin
    • loczek62 Re: Ankieta... 17.04.13, 16:34
      Szerzej o ankiecie:
      natemat.pl/58139,dlaczego-mloda-warszawa-brzydzi-sie-zydami-piotr-kadl-ik-to-szokujace-zawiodla-szkola
      "że jeszcze na początku lat 90-tych, a nawet dekadę temu, większość młodzieży z wielkich miast po prostu wstydziłaby się otwarcie przyznać do takich poglądów na temat Żydów, jakie dziś prezentują licealiści z Warszawy. – To paradoksalnie akurat jedna z niewielu pozytywnych rzeczy wnikających z tego badania. To dowodzi tego, że nie boimy się dziś mówić w Polsce o naszych poglądach. Nawet jeśli są one paskudne..."
      • skiela1 Re: Ankieta... 17.04.13, 22:50
        To znaczy jakby lepiej poznali historie to mniej by sie brzydzili ?
        Bzdura.
        Antsemityzm to kwestia wychowania, a to raczej wynosi sie z domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka