16.10.13, 15:40
Wielkie nosy, wyłupiaste oczy, wampirze kły i zwierzęce łapska chciwie sięgające po polską własność - taki obraz Żydów przedstawiały zamieszczane w przedwojennej prasie antysemickie rysunki. Te przerażające karykatury od środy pokazywane są w Żydowskim Instytucie Historycznym.
cjg.gazeta.pl/CJG_Warszawa/1,104436,14784358,Wystawa_antysemickich_rysunkow__Zydzi_jak_szczury.html
Jezeli w Polsce miedzywojennej takie rysunki wytwarzaly atmosfere nienawisci,jak budowano obraz Zyda i tak samo ksztaltowal sie obraz Polaka to moim zdaniem taka wystawa mija sie z celem bo niby jaka atmosfere maja dzisiaj wytwarzac ..?
Czy oni licza ,ze wycieczki antysemitow beda ogladac te wystawe... ? bo jezeli celem wystawy jest m.in leczenie z antysemityzmu to wybaczcie,ale Zyd chyba na glowe upadl big_grin
Taka wystawa to wprost przeciwny efekt...a moze o to chodzi..
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Wystawa 16.10.13, 16:57
      no, nie powiem....smirk
      Masz ciekawe poglady.smirk
    • skiela1 Re: Wystawa 16.10.13, 22:28
      > bo jezeli celem wystawy jest m.in leczenie z antysemityzmu to wybaczcie,ale Zyd chyba na glowe upadl
      >Taka wystawa to wprost przeciwny efekt...a moze o to chodzi..

Dlugo nie trzeba bylo czekac,wystarczy poczytac wpisy pod artykulami reklamujacymi wystawe.
      • jedzoslaw Re: Wystawa 16.10.13, 23:47
        "Na tle przedwojennej prasy europejskiej polskie gazety z antysemickimi tekstami i ilustracjami nie były czymś wyjątkowym. W antyżydowskiej agitacji celował jeszcze w XIX w. ukazujący się w cesarstwie austro-węgierskim satyryczny periodyk "Kirekiri". Antysemickimi stereotypami operowały też pisma francuskie. Najbardziej agresywne ataki na Żydów przypuściły po pierwszej wojnie światowej gazety niemieckie, zwłaszcza hitlerowski "Der Stürmer". Ich wpływ na polską prasę antysemicką był największy. "

Jak widać, nie byliśmy w tym osamotnieni.
        • loczek62 Re: Wystawa 17.10.13, 07:08
          jedzoslaw napisał:

> Jak widać, nie byliśmy w tym osamotnieni.

I to jest wystarczający (najważniejszy?) powód na usprawiedliwienie i rozgrzeszenie tego plugastwa?
          • 1zorro-bis Re: Wystawa 17.10.13, 07:43
            Rydzyk rozgrzeszy z Kobylanskim kazde bydle.....smirk
          • jedzoslaw Re: Wystawa 17.10.13, 12:22
            loczek62 napisał:

> jedzoslaw napisał:
            >
            > > Jak widać, nie byliśmy w tym osamotnieni.
            >
            > I to jest wystarczający (najważniejszy?) powód na usprawiedliwienie i rozgrzesz
            > enie tego plugastwa?

Oczywiście, uderz w stół...

Gdzie i kiedy usprawiedliwiam, usprawiedliwiałem/rozgrzeszam, rozgrzeszałem antysemityzm?
            • loczek62 Re: Wystawa 17.10.13, 12:38
              jedzoslaw napisał:
              > Gdzie i kiedy usprawiedliwiam, usprawiedliwiałem/rozgrzeszam, rozgrzeszałem
              > antysemityzm?

Przepraszam Jedzoslawie widocznie źle odczytałem Twój komentarz do zamieszczonego przez Ciebie cytatu mówiący o "osamotnieniu". Tak jakby z "automatu" pomyślałem, że jeśli jednoznacznie nie zanegowałeś to tak jakby poprzez zrozumienie zła próbujesz je relatywizować.
              Przepraszamsmile za swój automatyzm w pojmowaniu Judo-sceptycyzmu.
              • jedzoslaw Re: Wystawa 17.10.13, 13:06
                OK, nie ma już problemu smile

Chciałem tylko powiedzieć, że nie jest to tylko polska specjalność, tymczasem łatwo przychodzi kojarzenie tylko nas z tym zjawiskiem. Podoba mi się, że Gazeta zwróciła na to uwagę. Natomiast moja ocena tego zjawiska zawsze była i pozostanie jednoznaczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka