Dodaj do ulubionych

Facebook wykonał setki eksperymentów

04.07.14, 08:11
Specjalna komórka badawcza składająca się z ponad 30 osób prowadziła badania zachowania, emocji, preferencji politycznych użytkowników Facebooka. Bez ich wiedzy.
wyborcza.biz/biznes/1,101562,16263945,Facebook_wykonal_setki_eksperymentow_psychologicznych.html
Obserwuj wątek
    • izydor88 Re: Facebook wykonał setki eksperymentów 05.07.14, 20:17
      Wcale mnie to nie dziwi.Uczestniczyłam w forum,w którym manipulowano uczestnikami na potęgę - śmierć dająca początek kultowi,cudowne uzdrowienia,śmierci kolejnych sympatycznych uczestników - wzmagająca lojalność grupy.Jednym słowem - jak można stworzyć sektę w internecie.
      Do dzisiaj nie wiem,czy najbardziej gorliwi wyznawcy grupy,nie byli jednocześnie ofiarami jakiegoś szalonego socjologa lub psychologa.
      • sibeliuss Re: Facebook wykonał setki eksperymentów 05.07.14, 20:44
        Z tym też się spotkałem, chociaż autokreacji w internecie nikt i nic nie przebije smile
        • izydor88 Re: Facebook wykonał setki eksperymentów 05.07.14, 20:53
          Przyjemnego urlopu w Wielkopolsce Sibelissiiusie smile))
      • skiela1 Re: Facebook wykonał setki eksperymentów 06.07.14, 02:40
        Tylko jak mozna w cos takiego uwierzyc...
        Chyba trzeba byc akurat w danym momencie bardzo podatnym.
        • m.maska Re: Facebook wykonał setki eksperymentów 06.07.14, 21:42
          W to sie wpada powoli, malymi kroczkami. Ktos kiedys madrze powiedzial: "zycie rozumie sie wstecz, zyje sie do przodu" i dopiero z perspektywy czasu mozna zrozumiec caly ciag nastepujacych po sobie wydarzen.
          • skiela1 Re: Facebook wykonał setki eksperymentów 07.07.14, 16:25
            i dopiero z perspektywy czasu mozna zro
            > zumiec caly ciag nastepujacych po sobie wydarzen.

Aaa to prawda.Czesto tak jest.
        • al-szamanka Re: Facebook wykonał setki eksperymentów 06.07.14, 22:12
          skiela1 napisała:

> Tylko jak mozna w cos takiego uwierzyc...
          > Chyba trzeba byc akurat w danym momencie bardzo podatnym.

Jak najbardziej. Ważne natomiast jest, żeby na czas przyszło rozpoznanie, co się zdarza. Niemniej zdarza się też, że manipulant broni swojej pozycji usiłując wmówić wszystkim naokoło, że to on ma rację i to nawet wtedy, gdy "dowody" przeczą zwyczajnej, ludzkiej logice.
      • al-szamanka Re: Facebook wykonał setki eksperymentów 06.07.14, 21:39
        izydor88 napisała:

> Wcale mnie to nie dziwi.Uczestniczyłam w forum,w którym manipulowano uczestnika
        > mi na potęgę - śmierć dająca początek kultowi,cudowne uzdrowienia,śmierci kolej
        > nych sympatycznych uczestników - wzmagająca lojalność grupy.Jednym słowem - jak
        > można stworzyć sektę w internecie.
        > Do dzisiaj nie wiem,czy najbardziej gorliwi wyznawcy grupy,nie byli jednocześni
        > e ofiarami jakiegoś szalonego socjologa lub psychologa.

pozostawiłabym tylko szalonegobig_grin
    • purchawkapuknieta Re: Facebook wykonał setki eksperymentów 05.07.14, 21:14
      To akurat najmniejszy problem związany z facebookiem. Ja bym na miejscu zalogowanych zastanowiła sie nad permanentną inwigilacją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka