kirkwall Re: Kresy II Rzeczypospolitej 04.02.08, 09:16 Otwieram strone i taka replike slysze: 'Wojsk w Mohilowie nie ma, w Jampolu nie ma, teraz ja tu pan!' Wybiore sie, czy co? Odpowiedz Link
prazanka44 Re: Kresy II Rzeczypospolitej 04.02.08, 21:09 Rzeczywiście, tereny warte zwiedzenia. W l.70-tych byłam w Mińsku na tzw. wymianę kulturalną. Sam Mińsk b.radziecki, choć ma też starą dzielnicę, od kt-ej mnie moi "opiekunowie" odciągali i nie widziałam jej. Za to powieżli mnie poza Mińsk i podziwiałam lekko pofałdowane, rozległe krajobrazy, takie z oddechem. Wylądowałam wtedy w miejsco- wości Chatyń, kt-ą jako Polce uznali za stosowne pokazać, żebym nie myślała, że istnieje tylko Katyń. No więc jest też Chatyń, gdzie Niemcy zamordowali wielu Białorusinów. Zastanawiałam się, czy to tylko dla zmyłki postawili w polu mauzoleum. Ciekawe, czy teraz można tam swobodnie wszędzie dojść. Odpowiedz Link
mi.ka.n Re: Kresy II Rzeczypospolitej 04.02.08, 11:44 Dzięki za link.Mam okazje obejrzec moje rodzinne strony (Brześć),których nie miałam okazji poznac.Mamusia uciekla z nami przed wywózka na Sybir.ja miałam rok. Odpowiedz Link
adam81w Re: Kresy II Rzeczypospolitej 04.02.08, 22:10 szkoda ze te ziemie już nie są polskie. Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Kresy II Rzeczypospolitej 05.02.08, 12:48 Gdzie Lwów, Buczacz, Stanisławów i graniczna Skała Podolska? Aż serce się kraje jak się zawita w tamte strony. Odpowiedz Link
prazanka44 Re: Kresy II Rzeczypospolitej 05.02.08, 18:34 Za I-ej Rzeczypospolitej można się tam było po prostu osiedlić (choć trzeba było być przygotowanym na obronę przed różnego rodzaju napaściami). Te czasy pewnie wrócą, gdy Ukraina wejdzie wreszcie do Unii. Odpowiedz Link