pani.jadzia 06.10.08, 21:09 bardzo lubie te herbate. chcialam sie upewnic, czy zalewa sie ja wrzatkiem? parzy 1x? ostatnio pojawila sie zielona odmiana roiboosa, bardzo ciekawy smak. herbata ta nie zawiera szczawianow! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomasz.witomski Re: roiboos 08.10.08, 12:48 Jestem zwolennikiem czystości określenia herbata - słowo to wywodzi się od bardzo starego określenia herba, czyli zioło i thea - dawne określenie rośliny Camelia Sinensis. Camelia Sinensis od swych początków niemal 5 tysięcy lat temu była i jest nadal uznawana za zioło ze względu na swoje pozytywne działanie na zdrowie człowieka. Rooibos w tym sensie nie jest herbatą - nie jest produktem z rośliny Camelia sinesis. Jest z pewnością ziołem o bardzo ciekawym i wartościowym o zestawie składników bardzo korzystnych dla zdrowia. Rooibos produkuje się z czerwonego krzewu afrykańskiego, dlatego nie zawiera on dość istotnego z punktu widzenia zdrowia składnika, jakim jest kofeina. Zgadzam się z oceną, że dobry Rooibos ma ciekawy smak i przyjemy aromat. Odpowiedz Link Zgłoś