Dodaj do ulubionych

zarzadzenie o tegorocznej rekutacji

13.02.10, 06:58
juz jest opublikowane:
www.kuratorium.waw.pl/pl/news/627/przyjmowanie-uczniów-i-słuchaczy-do-publicznych-szkół-ponadgimnazjalnych-oraz-szkół-policealnych-na-.html
tak jak to czytałam to wynika mi ,że nie ma w tym roku rejestracji elektronicznej przez ten system co w zeszłym roku? czy czegos nie widze?
Obserwuj wątek
    • myszmusia Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 13.02.10, 07:11
      sory wychodzi nocny powrót z ferii;-)
      jest:
      "Kandydaci składają dokumenty, o których mowa wyżej, w szkołach, w których mają złożone kwestionariusze – podania. W miastach, w których funkcjonuje elektroniczne wspomaganie rekrutacji, a kandydat wybrał trzy szkoły
      w jednym mieście, może złożyć jedną kopię świadectwa i zaświadczenia
      o szczegółowych wynikach egzaminu przeprowadzanego w ostatnim roku nauki w gimnazjum w szkole pierwszego wyboru. "

Może złozyc jedna kopie a co z tymi szkołami pozostałymi do których złożyl kwestionariusze? oni przeciez robia rekrutacje na podstawie wyników egzaminu i świadectwa - beda brane tylko szkoły pierwszego wyboru pod uwage? czy w kseonie sie wpisuje wyniki PO otrzymaniu świadectwa i stad szkoły wiedza ile kto ma punktów a papierowa kopia jest tylko dodatkowo?

czyli rejestracja elektroniczna w trzech, kwestionariusze do trzech a po końcu roku papierowa kopia tylko do szkoły pierwszego wyboru ? tak? - i to dotyczy publicznych jak rozumiem, czyli co? szkoła bedzie dawała orginal i jedna kopie? czy mozna bedzie chciec wiecej (jak sie chce tez złozyc do jakiejs niepublicznej)czy bedzie szkoła miała obowiazek dac trzy kopie bez zadnego proszenia i przypominania?
      jak znam zycie to u nas w sekretariacie ciezko bedzie sie tego wczesniej dowiedziec.
      • kmir Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 13.02.10, 15:54
        Wszystko wskazuje na to, że rekrutacja do klas I szkól
        ponadgimnazjalnych będzie w tym roku bardzo zbliżona do
        zeszłorocznej. Wspomnane Zarządzenie Kuratora nie przesądza sprawy
        rekrutacji komputerowej - decyzja w tym zakresie należy do organu
        prowadzącego (jednostka samorządu terytorialnego - w Warszawie:
        Biuro Edukacji).
        Podstawowym założeniem przyświecającym inicjatorom systemu
        komputerowego w 2003 r. (przyznam się, że byłem jednym z nich) było
        uproszczenie procedur. Stąd składanie tylko jednego podania w szkole
        I wyboru. Później pani minister ograniczyła liczbę szkół do trzech i
        postanowiła kontrolować to trzema kompletami kopii dokumentów. I
        dlatego jak kandydat wybierał trzy szkoły w systemie to musiał
        dostarczyć trzy komplety dokumentów, mimo, że wszystkie były
        przechowywane w szkole I wyboru.
        Zgodnie z tegorocznym Zarządzeniem Kuratora jeżeli kandydat wybiera
        trzy szkoły w systemie to podanie składa tylko jedno (szkoła I
        wyboru) i następnie przynosi jeden komplet kopii dokumentów. Te
        dokumenty służą wyłącznie do weryfikacji wszystkiego co zostało
        przez kandydata i jego gimnazjum wpisane w systemie komputerowym
        (oceny, wynik egzaminu, osiągnięcia itp). Po tej weryfikacji system
        wylicza punkty do wszystkich klas i szkół, do których dany kandydat
        ubiega się o przyjęcie (do wszystkich trzech szkół).
        Co do liczby kopii wydawanych przez gimnazja - nie mam pojęcia jak
        to będzie, ale to praktycznie bez znaczenia ponieważ:
        1. wszystkie szkoły publiczne będą w systemie
        2. szkoły niepubliczne raczej będą poza systemem i będą prowadziły
        rekrutacje w innych terminach (najlepsze przed rekrutacją do szkół
        publicznych, słabe - dopiero po zakończeniu rekrutacji przez
        innych). Poza tym wiele szkół niepublicznych pragnąć przyciągnąć
        kandydatów akceptuje kserokopie dokumentów.
        3. Jedyny "zysk" z posiadania trzech kopii dokumentów, z których
        tylko jeden trzeba dostarczyć do szkoły I wyboru to możliwość
        ubiegania się do dwóch kolejnych szkół poza systemem (poza
        Warszawą) - tylko nie wiem czy okoliczne miasteczka nie zostaną
        włączone do systemu.
        Przepraszam, że odpowiedź jest przydługa, ale starłem się wszystko
        wyjaśnić. W razie dalszych wątpliwości proszę pytać - może uda mi
        się pomóc :)
        • Gość: ja terminy IP: 195.150.84.* 19.02.10, 13:23
          >Po tej weryfikacji system
          > wylicza punkty do wszystkich klas i szkół, do których dany kandydat
          > ubiega się o przyjęcie (do wszystkich trzech szkół).

Jak to wszystko w czasie jest rozłożone?
      • kmir Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 13.02.10, 16:01
        > czyli rejestracja elektroniczna w trzech, kwestionariusze do
        trzech a po końcu roku papierowa kopia tylko do szkoły pierwszego
        wyboru ? tak? - i to dotyczy publicznych jak rozumiem,

NIE
        Istotą systemu komputerowego jest jedna rejestracja elektroniczna
        jednocześnie w maksymalnie trzech szkołach. Kwestionariusz (będący
        wydrukiem z systemu) należy dostarczyć w jednym egzemplarzu
        wyłącznie do szkoły I wyboru. To oszczędza czas kandydatom (nie
        muszą skłądać dokumentów do wszystkich szkół) i szkołom (przyjmują
        dokumenty tylko od tych kandydatów, dla których szkoła jest I
        wyboru).
        Efekt: ograniczenie kolejek :)
        --
        Pozdrawiam serdecznie
        Krzysztof Mirowski
        dyrektor LXVII LO im. Jana Nowaka-Jeziorańskiego
        • myszmusia Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 14.02.10, 06:06
          dziekuje za dokładne wyjaśnienie.
          No to mam problem bo szkoła do której jak na razie córka ma najwieksza chec startowac jest niepubliczna, dostac sie dosc trudno a chca odpisów dokumentów.DObrze byłoby dodac do tego jakas państwowa szkołe , jak ktos tu kiedys napisał "na wszelki wypadek"tylko jak to zrobic jak sie nie bedzie miało papierów do złożenia w ręku.
          • morekac Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 20.02.10, 09:41
            Do prywatnej daj odpis notarialny?
            • myszmusia Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 20.02.10, 11:32
              to by było chyba chore leciec z tym do notariusza, przeciez w takiej sytuacji jak sadze jest masa osób
              • Gość: agatka_s Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.aster.pl 20.02.10, 11:49
                A czy to nie jest tak,że szkoły niepubliczne rozstrzygają jednak
                wcześniej o rekrutacji niż publiczne, właśnie po to aby dać szansę
                jeśli się nie powiedzie ?

Napewno tak było w przypadku niepublicznego gimnazjum do którego
                starało się moje dziecko-rekrutacja była już zakończona w maju i od
                razu jako porwierdzenie wpłacało się wpoisowe. Potem tylko donosiło
                się dokumenty, ale już pro-forma.
                • Gość: menodo Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.ip.netia.com.pl 20.02.10, 11:58

> "A czy to nie jest tak,że szkoły niepubliczne rozstrzygają jednak
                  > wcześniej o rekrutacji niż publiczne, właśnie po to aby dać szansę
                  > jeśli się nie powiedzie ?"

ja odbieram to troche jako presje na wybor tej konkretnej szkoly, a nie szanse
                  na wiekszy wybor dla klienta. Pewnie, ze mozna zrezygnowac z tego wpisowego,ale
                  nie jest to rezygnacja "bezkarna".
              • Gość: menodo Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.ip.netia.com.pl 20.02.10, 11:52
                Wiekszosc szkol spolecznych/prywatnych konczy rekrutacje wczesniej niz publiczne
                - wlasnie dlatego, ze nie chce zostac "na lodzie", kiedy rodzice jednak
                zdecyduja sie na szkoly bezplatne.
                W tym celu oczekuja tez wplaty wpisowego jeszcze przed ogloszeniem wynikow
                rekrutacji w szkolach panstwowych.
                • Gość: agatka_s Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.aster.pl 20.02.10, 13:23
                  Gdybym prowadziła przedsięwzięcie "biznesowe" jakim jest szkoła
                  niepubliczna(i to niezależnie czy "profit" w przypadku szkół
                  prywatnych, czy "non-profit"-społecznych), czyli gdybym jako Dyrektor
                  szkoły była odpowiedzialna za jej utrzymanie, miedzy innymi z czesnego
                  uczniów, to też chciałabym mieć jakieś zabezpieczenie że te czesne
                  jednak w nowym roku się pojawią. Zabezpieczenie jest oczywiście
                  iluzoryczne, bo są tacy którym wpisowe przepada, jak np w przypadku
                  podpisującej się pod tymi słowami... (mój syn wpierw dostał się do
                  niepublicznej, a potem do publicznej, którą na koncu wybrał)

Niemniej dla autorki wątku, czyli osoby której PRZEDE WSZYSTKIM zależy
                  na szkole niepublicznej jest to akurat sytuacja komfortowa, bo będzie
                  mieć jasność wcześniej i w razie powodzenia ze szkołą niepubliczną,
                  może już nie startować do publicznej. Niestety akurat w przypadku
                  liceów, statystycny trend jest raczej odwrotny, to szkoły publiczne są
                  bardziej porządane...Autorka wątku ma sporo szczęścia ze idzie pod prąd
                  trendu.
                  • Gość: menodo Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.10, 10:43
                    Nie mam pretensji do dyrektorow szkol niepublicznych, ktorzy zabezpieczaja sie
                    jak moga, aby nie zostac w czerwcu "na lodzie".
                    Z ich punktu widzenia dobrym zabezpieczeniem jest rowniez organizowanie
                    egzaminow wiosna...Moj syn,kiedy dostal sie na Raszynska, poczul sie tak
                    "uskrzydlony", ze kompletnie przestalo mu zalezec na dobrych stopniach ("a po co
                    mi jakis pasek?") na koniec podstawowki i nawet gdybym chciala jeszcze zrobic
                    jakies ruchy z jego gimnazjum - szanse na to bylyby zerowe:)
                    • myszmusia Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 21.02.10, 11:34
                      a moja zdała na Raszyńska i na koniec roku stwierdziła,że to jednak szkoła nie dla niej, i teraz patrzac na kolezanki które tam poszły na szczescie dalej tak uwaza:-)
                      ale tam nie było jakiegos duzego odstępu czasowego od zakońćzenia roku o ile pamietam
                    • Gość: agatka_s Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.aster.pl 21.02.10, 11:50
                      Ale szkoła niepubliczna (publiczna też zresztą) nie ma obowiązku
                      dbać o czerwone paski jej ewentualnych uczniów, i nie można żadnej
                      szkoły obarczać winą że komuś spadła motywacją bo zbyt wczesnie się
                      dostał do szkoły.

Dyrektor szkoły niepublicznej (szczególnie !!!) musi przede
                      wszystkim dbać o to aby szkoła mogła istnieć. Ma zobowiązania wobec
                      SWOICH uczniów, i o to aby były pieniadze na następny rok musi dbać
                      przede wszystkim, bo jak szkoła splajtuje to kilkadziesiąt dzieci,
                      ich rodzin może być w bardzo trudnej sytuacji.

Kiedy mój syn zdawał do gimnazjum (2 lata temu) to akurat szkoły
                      niepubliczne przeżywaly najazd klientów, było to w trakcie tzw
                      reform Giertycha i wszyscy byli spanikowani, stąd wielka popularność
                      szkół społecznych. Myślę że teraz już nie jest tak różowo, bo raz
                      że nie ma takiej atmosfery, dwa jest kryzys, trzy pogłębia się niż
                      demograficzny (rocznik mojego syna jest pierwszym z niżu), więc
                      jestem pewna że kilka szkół niepublicznych musi naprawde walczyć o
                      życie, dlatego rozumiem że muszą robić wiele aby sobie minimum które
                      pozwala istnieć zapewnić. Myślę że akurat nie dotyczy to szkół
                      takich jak Raszyńska, Bednarska czy Nowowiejska, gdzie jest zawsze
                      sporo kandydatów, ale np już o niektóre licea prywatne bym się
                      obawiała.
                      • joa66 Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 21.02.10, 12:01
                        Nie wiem czym to jest spowodowane (problemy z lokalizacją?), ale
                        moim zdaniem Bednarska zaczyna panikować. Może dlatego, że w zeszłym
                        roku okazało się, że jeszcze w sieprniu były wolne miejsca.

Mnożące się konkursy o "przyjecie bez egzaminów" reklamowane są
                        wszędzie. Czekam na oferte typu "3 dziecko gratis"

Nowowiejska nie wydaje się zbytnio zabiegac o przyszłych uczniów.
                        • Gość: menodo Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.10, 16:38
                          Tak, tez slyszalam o Bednarskiej duzo rzeczy,ktore mnie smuca. Najwyrazniej nie
                          poradzila sobie z "efektem wzrostu". W czasach kiedy chodzil tam moj syn, uczylo
                          sie tam o polowe mniej uczniow.
                          Nowowiejska pozostala mala, elitarna szkola i dobrze zrobila.
                      • Gość: menodo Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.10, 12:21
                        > Ale szkoła niepubliczna (publiczna też zresztą) nie ma obowiązku
                        > dbać o czerwone paski jej ewentualnych uczniów, i nie można żadnej
                        > szkoły obarczać winą że komuś spadła motywacją bo zbyt wczesnie się
                        > dostał do szkoły."

Ja nie obarczam winy. Pokazuje tylko przyklad - ze wczesnie zdany egzamin do
                        jednej szkoly moze spowowdowac spadek motywacji do kolejnego wysilku, zwlaszcza
                        jesli ta akurat szkola bardzo sie dziecku spodobala.
                        Znajome dzieci dostaly sie do roznych liceow niepublicznych jeszcze przed
                        egzaminem gimnazjalnym. I w tym momencie zaczely im sie wakacje:) Zupelnie
                        innaczej patrzy sie z perspektywy na wlasna sytuacje ocenowa - od ktorej juz nic
                        nie zalezy. Czworka czy piatka, 50 czy 100 pinktow z testu; co to za roznica
                        skoro jest sie juz przyjetym.
                        >

• myszmusia Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 21.02.10, 12:35
                          Zupelnie
                          > innaczej patrzy sie z perspektywy na wlasna sytuacje ocenowa - od ktorej juz ni
                          > c
                          > nie zalezy. Czworka czy piatka, 50 czy 100 pinktow z testu; co to za roznica
                          > skoro jest sie juz przyjetym.

ale jesli jest sie przyjetym tam gdzie sie chciało - podkreslam chciało a nie trafiło z braku innych mozliwosci(nie jest to szkoła na zasadzie "bo do państwowego i tak sie nie dostane chociaz gdybym mógł to bym chciał") jako wyjscie awaryjne to chyba jest to normalne, ja bym w takiej sytuacji na pewno nie goniła dodatkowo ani siebie ani dziecka. Ma sie to co sie chciało dalej to "sztuka dla sztuki';-)
                        • Gość: agatka_s Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.aster.pl 21.02.10, 13:02
                          To chyba jednak zależy od dziecka.

Mój dostał się na Nowowiejską i dla niego było to duże wzmocnienie
                          pozytywne, bo to był pierwszy w życiu egzamin, dodatkowo trudny i z
                          3 przedmiotów, w tym z angielskiego, moim zdaniem bardzo trudny
                          obiektywnie. Dla mnie to też było ważne pozytywne wzmocnienie,
                          właśnie ze względu na to że to był egzamin zewnętrzny. Podejrzewałam
                          że mam niegłupie dziecko, ale to że się dostał było jakimś tam
                          niezaleznym potwierdzeniem moich podejrzeń.

Nie zauważyłam jakiegoś spoczęcia na laurach, raczej odwrotnie sporo
                          pozytywnej energii po dobrze zdanym egzaminie, co zresztą potem
                          jakoś tam się przydało jak syn w ostatniej chwili jednak postanowił
                          zdawać jeszcze do Reytana. Inna rzecz że gdyby planował Reytana od
                          początku, napewno postarałby się o szóstki, które akurat w
                          rekrutacji do tej szkoly były potrzebne, a tak to cały rok pracował
                          bardzo dobrze, ale bez przesady.

Tak czy siak z dwojga złego moim zdaniem to dobrze że szkoły
                          niepubliczne robią rekrutację wcześniej, niż miałyby robić w tym
                          samym czasie. Gdyby to było w tym samym czasie byłoby to zwyczajnie
                          skomplikowane logistycznie dla wszystkich (A I TAK JEST !!!!!)
                          • Gość: menodo Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.10, 13:45
                            agatka_s napisał(a):

> To chyba jednak zależy od dziecka.

Tak, to na pewno zalezy od dziecka. Znam dziewczynke, ktora dostala sie do
                            niepublicznego liecum. A potem - zeby miec rzeczywiste poczucie wyboru, a takze
                            dac je rodzicom- swietnie zdala test i w rekrutacji do szkol publicznych
                            zalapala sie na najwyzsze progi.
                            Ostatecznie wybrala niepubliczne liceum.

Mojemu synowi zwyczajnie nie chcialoby sie tak wysilac,podobnie jak paru jeszcze
                            znanym mi ananasom, dlatego o tym mowie.
                • myszmusia Re: zarzadzenie o tegorocznej rekutacji 20.02.10, 16:54
                  "większosc" niestety nie znaczy "wszystkie" - sa takie, które maja te terminy identyczne.
                  Dowiem sie "u żródła" jak bedzie w tym roku, w zeszłym był ten sam termin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka