dziwny_jest_ten_swiat_gw
20.05.13, 19:48
Witam,
widzę, że niektórzy z Was są naprawdę dobrze zorientowani w niuansach warszawskich liceów - może ktoś pomoże... Syn spodziewa się ok. 140-150 pkt., pierwszy wybór to oczywiście Staszic, ale nie klasa informatyczna [z takimi punktami nie ma szans], tylko matex - tu ma szanse, ale wszystko zależy od testu...
Ale które liceum wybrać jako drugie i trzecie pojęcia nie mam... Syn wybrał Reytana [bo w miarę dobra szkoła i może być w zasięgu] i Kochanowskiego jako trzeci wybór, bo ma dwie klasy informatyczne, no i całkiem dobry program nauczania informatyki [jest c++].
Tylko, że syn posługiwał się średnią podaną w tym roku, czyli do Kochanowskiego 131 pkt - więc spoko, a ja sobie tu na forum przeczytałam, że min. w zeszłym roku do tej klasy to ponad 155 pkt., no i kompletnie zgłupiałam. On może mieć 152, może 3 ale raczej nie 155...
Nie rozpisując się zbytnio - doradzicie coś? pls - chodzi o szkoły na Mokotowie, bliskiej Ochocie, Ursynowie i Śródmieściu, chyba że znacie LO, które faktycznie hołubi informatyków...
I co w razie czego wybrać jako szkołę trzeciego/czwartego wyboru. Ja myślałam o Królówce, bo ponoć jest teraz pod patronatem Wydz. Fizyki PW i ma klasę informatyczną, ale program na tej informatyce nie wygląda zachęcająco... może ktoś z Was coś wie? [wybór o tyle dobry, ze blisko i progi poniżej naszych możliwości [122-126 pkt.], więc na pewno się dostanie].
I chyba Reytan jednak niekoniecznie, bo tam praktycznie informatyki nie ma...