Dodaj do ulubionych

Dobry human Warszawa

12.06.13, 20:35
Dziewczyny jeszcze jedna prośba- podrzućcie swoje typy liceów z dobrym humanem ew. tzw profilem społecznym . Wychodząc na przeciw zaklęciom swoich nauczycieli od polskiego wosu i historii syn zaczął jednak rozważać te profile ale bez wersji antykiem, łaciną, wokiem, retoryką itpZdał egzamin do klasy dwujęcznej - więc bierzemy pod uwagę klasę dwujęzyczną i human w Żeromskim. Szcytem marzeń jest human w Witkacym ale punktów tam nam jednak brakuje. Spodziewamy się 145-150. Kochanowski ? fajna szkoła alenie wypada najlepiej na maturze z tych predmiotów. aczeliśmy zastanawiać się nad Dąbrowskim i Słowackim.
Pomożecie trochę?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Dobry human Warszawa 12.06.13, 21:27
      Jeżeli syn marzy o WItkacym, to weźcie pod uwagę, że w tym roku próg może byc odrobinę niższy, ponieważ jest nabór do 4 klas a nie do 3. Co trzy lata jest nabór do klasy "d" i w tych latach progi są troszkę niższe.

Poza tym - ale to pewnie wiecie - to szkoła dla silnie zmotywowanych;)
    • Gość: menodo Re: Dobry human Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.13, 21:57
      A Władysław?
      Jeśli mnie pamięć nie myli próg do humana był tam 2 lata temu na poziomie Dąbrowskiego a szkoła z najwyższej półki, no i możliwości wyboru rozszerzeń po 1 klasie.
    • morekac Re: Dobry human Warszawa 12.06.13, 22:00
      Hm, a syn widzi się na studiach tego typu?
      • airebea Re: Dobry human Warszawa 12.06.13, 22:16
        On się nawet bardzo widzi na takich studiach-politologia, dziennikarstwo, stosunki międzynarodowe to jego bajka. Problem w tym ,że wobec istniejącej " nagonki" na tego typu studia stwierdził ,ze nie chce w to iść. Jak już kiedyś pisałam zdecydował się na mat -geo plus ew wos lub historia. To był taki kompromis pomiędzy zamiłowaniem a pragmatyzmem. Teraz pod
        naporem nauczycieli zaczyna się wahać. No i stwierdził ,że jak human to już musi być dobry.
        Do Witkacego czy CZackiego punktów nie starczy;( więc zaczynamy coś motać....
        • Gość: menodo Re: Dobry human Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.13, 23:17
          A human w Koperniku?
          • tinywee Re: Dobry human Warszawa 13.06.13, 00:29
            No właśnie - matury w ub. roku z polskiego i historii w humanie całkiem chyba przyzwoite były. Z takimi punktami, na podstawie zeszłorocznych progów, raczej spoko.
            • airebea Re: Dobry human Warszawa 13.06.13, 09:18
              Kopernik raczej nie wchodzi w grę.Tam przedmiotem punktowanym jest biologia ( syn będzie miał raczej 4).W Żeromskim klasa dwujęzyczna jest praktycznie odpowiednikiem humana w Koperniku (próg i wyniki z tego co widzę zupełnie porównywalne ale syn ma do tej klasy więcej punktów bo zamiast biologi liczy się geografia) i mamy tam jeszcze dwie klasy , które wchodzą w grę - humanistyczna i mat geo.
              A co sadzicie o Słowackim?
        • joa66 Re: Dobry human Warszawa 13.06.13, 10:03
          troszke off top - swego czasu przerabialiśmy podobny problem ( w pewnym stopniu nawet teraz to trochę zamętu wprowadza). Nagonka na studia humanistyczne jest i tego nie da się ukryć. Trzeba jednak wziąć pod uwagę , moim (naszym) zdaniem, jeden ważny element. Nie wystarczy wybrać klasy z matematyką, żeby potem przekładało się to na ewentualny sukces na rynku pracy. Nie wystarczy nawet dobrze zdac maturę z rozszerzonej matematyki. Tę matematykę trzeba dalej zgłębiać, a jeżeli wybierze się studia typu finanse , to matematyka może byc calkiem zaawansowana.

I chyba trzeba sobie odpowiedziec na pytanie czy młody człowiek chce się temu poświęcić.
          • airebea Re: Dobry human Warszawa 13.06.13, 10:59
            matematykę myslę że ogarnie - jest z niej całkiem dobry. Geografia polityczna, historia gospodarcza to to co go kręci .
            Ale rzucajcie dziewczyny mi jeszcze jakies propozycje humanów. No i mój temat na dziś - Słowackie- wszelkie informacje bardzo porzadane.
            • Gość: menodo Re: Dobry human Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.13, 14:09
              No i mój temat na dziś - Słowackie- wszelkie informacje bardzo porzadane. "

Jeżeli Słowacki, to - biorąc pod uwagę zainteresowania syna - może ta klasa z historią i wosem?
              A szkoła - z tego, co słyszałam - sympatyczna.
        • jakw Re: Dobry human Warszawa 13.06.13, 12:18
          airebea napisała:

> Problem w tym ,że wobec istniejącej " nagonki
          > " na tego typu studia stwierdził ,ze nie chce w to iść.
          10 czy kilkanaście lat temu była nagonka na szkoły zawodowe i technika, tzw. autorytety twierdziły , że "tylko studia chronią przed bezrobociem". W rezultacie rzesze młodych ludzi, także tych nie mających ani żadnego pomysłu na siebie ani chęci do wytężonej nauki, udało się w kierunku studiów wyższych, wybierając pewnie szkoły bardziej na zasadzie "czego nie lubię" niż "co lubię, co mnie interesuje". W rezultacie pokończyli bylejakie Szkoły Wyższe Tego i Owego , nadal nie mają żadnego pomysłu ani specjalnych zainteresowań, a najchętniej pracowaliby 8-16 parząc kawę i czekając na przelew na konto. Gdyby zostali spawaczami (doradztwo zawodowe by pan premier) to z takim podejściem do życia byliby niemal na pewno spawaczami bezrobotnymi. Pewnie przesadzam, ale tak to widzę na podstawie tekstów o "młodych bezrobotnych".
          Jeśli syn ma pasje - niech podąża za pasjami. Jeśli wie , co chciałby studiować czy robić w życiu - należy dobierać szkołę tak, żeby prowadziła go w tym kierunku. Jeśli na razie nie ma pomysłu na siebie - wybrać coś co daje w miarę szerokie pole manewru i w razie sprecyzowania zainteresowań dorobić ewentualnie 1 przedmiot.
          • Gość: menodo Re: Dobry human Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.13, 14:02
            Pamiętam wielką nagonkę na inżynierów w latach 90. Zwłaszcza tych z kadry kierowniczej w starych polskich, niekoniecznie słabych firmach technicznych. Zarzuty były takie - że myślą w kategoriach jakości produktu, a nie sprzedaży i marketingu; że nie znają się na ludziach, że nie gadają po angielsku i mają obciachowe ciuchy; że po prostu - sami są obciachowi.
            W tym samym czasie dziewczynki z psychologii/socjologii pod koniec studiów kupowały już sobie mieszkania - zarabiały takie pieniądze w "miękkim biznesie usługowym", że dla ich dzieci - niezależnie od ukończonego kierunku - obecnie wkraczających na rynek pracy - jest to suma niewyobrażalna.
            • jakw Re: Dobry human Warszawa 13.06.13, 17:34
              Pamiętam, że był tez okres "rynek wchłonie każdą ilość marketingowców i menadżerów" , za to w któryms momencie minister zdrowia ogłaszał, że chyba mamy za dużo młodych lekarzy i on nie ma dla nich stażu. I myślę, że kierowanie się wyłącznie modą "bo wszyscy tam idą"/"w tym zawodzie zarabia się dużo pieniędzy" jest mało rozsądne. Zwłaszcza, że to zarabianie pieniędzy w zawodzie podejmie się za parę ładnych lat od momentu podjęcia wyboru profilu w liceum czy technikum.
              • menodo Re: Dobry human Warszawa 13.06.13, 17:56
                za to w któryms momencie minister zdrowia ogłaszał, że chyba mamy za duż
                > o młodych lekarzy i on nie ma dla nich stażu. "

No, to w połowie lat 90. było. Moja koleżanka z Sękocina znalazła sobie taki staż w Mińsku Mazowieckim i wstawała codziennie o 5 rano, aby się czasowo wyrobić :)
                • airebea Re: Próg do humana Władysław IV 17.06.13, 21:34
                  z ubiegłego roku. Zna może ktoś?
                  • Gość: Zzz Re: Próg do humana Władysław IV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.13, 11:22
                    W zeszłym roku do klasy ogólnej 149.35, ale w tym roku będzie prawdopodobnie trochę wyższy bo będzie jedna taka klasa, a nie jak w zeszłym roku dwie.
          • morekac Re: Dobry human Warszawa 14.06.13, 00:18
            Jeśli syn ma pasje - niech podąża za pasjami. Jeśli wie , co chciałby studiować czy robić w życiu - należy dobierać szkołę tak, żeby prowadziła go w tym kierunku. Jeśli na razie nie ma pomysłu na siebie - wybrać coś co daje w miarę szerokie pole manewru i w razie sprecyzowania zainteresowań dorobić ewentualnie 1 przedmiot.

Popieram.
            • airebea Re: Dobry human Warszawa 14.06.13, 18:21
              No i chyba podąży za swoimi zainteresowaniami. Czekamy na oficjalne wyniki egzaminu i chyba
              trzeba bedzie zrobić kipisz w liście obecnych preferencji.
              Dziewczyny - human Słowacki czy Dabrowski ?A może na drugiej preferencji Dabrowski a na trzeciej Słowacki? Macie jakieś doświadczenia z klasą włoska w Dąbrowskim?
              • joa66 Re: Dobry human Warszawa 14.06.13, 18:37
                O Słowackim słyszałam wiele razy , że "podobno jest tam fajna atmosfera" , ale dzieci tych osób nie chodziły do tego liceum - taka informacja z trzeciej ręki.

Myślę, ze te szkoły mogą być do siebie podobne, brałabym więc pod uwagę dojazd , wyniki matur i liczbę godzi języka obcego. To są rzeczy łatwe do sprawdzenia.
              • Gość: menodo Re: Dobry human Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.13, 18:39
                Imo, raczej Słowacki niż Dąbrowski.
                4 lata temu (ojezu, to już tak dawno temu ???? ) interesowałam się Dąbrowskim, bo moja córka szukała klasy językowej (tylko jeden human - w Czackim -brała pod uwagę) - i właśnie o tej klasie włoskiej i inne koszmary o Dąbrowskim wyczytałyśmy na nieistniejącym już niestety gronie i na naszej-klasie.
                Od tego czasu nie interesowałam się tą szkołą, ale zapamiętałam anegdotę, że w szkole jest gablota ze wzorem obuwia, które powinien zakupić każdy uczeń tej szkoły; taka - podobno koedukacyjna !!! - tenisówka "czeszka" :D Nie wiem, czy to prawda - w sumie nie o obuwie na zmianę mi wtedy chodziło, ale o to - w jaki sposób uczniowie Dąbrowskiego wypowiadali się o szkole i te "czeszki" urosły mi do symbolu tej szkoły :D
                • airebea Re: Dobry human Warszawa 14.06.13, 18:50
                  Ja mam do Dabrowskiego sentyment- w moich czasach bardzo fajni ludzie tam chodzili no i byłam tam na spotkaniu informacyjnym -podobało mi się. Slowacki wypłynął ostatnio - nie wiem o nim nic. Dąbrowski- zdecydowanie lepszy dojazd z Żoliborza. Im bardziej kombinuje tym głupsza jestem.....
                  • Gość: menodo Re: Dobry human Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.13, 19:53
                    Pytaj - sprawdzaj, to samo niech robi przede wszystkim syn.

Pojęcia "fajne" i "niefajne"" są względne przecież.
                    Dojazd jest ważny i lokalizacja szkoły też :)

• Gość: hawa.etc Re: Dobry human Warszawa IP: *.play-internet.pl 05.07.13, 19:51
                    Do Słowackiego też jest niezły dojazd z Żoliborza - metrem do politechniki i potem szybko bus pasem. Tramwaj 15 chyb też tam jest. Daj znać we wrześnu, jeśli syn tam trafi - wiele dobrego słyszałam o tej szkole, chciałabym wiedzieć, czy to prawda.
                    • airebea Re: Dobry human Warszawa 05.07.13, 20:03
                      Jednak zrezygniwaliśmy ze Słowackiego. Mieliśmy ustawione
                      1.Kochanowski
                      2 Kopernik
                      3 Dabrowski

Syn dostał się do kochanowskiego chociaż próg trochę jeszcze poszedł w górę i jest przeszczęśliwy .
                      • morekac Re: Dobry human Warszawa 05.07.13, 20:31
                        Gratulacje!
                        • airebea Re: Dobry human Warszawa 05.07.13, 20:46
                          Bardzo dziekuję w imieniu własnym i syna:) Mam nadzieję ,że zgodnie z jego oczekiwaniami
                          będzie się tam mogł rozzwijać literacko/dziennikarsko/historycznie nie tracąc jednak z oczu matury i jej wyników.Oby tak się stało.
                          Dziękuję też dziewczynom obenanym z tematem za bardzo pomocne rady i wskazówki. To także dzięki wam obstawiliśmy jak myślę optymalnie dwa pierwsze wybory, trzeci był juz w sumie formalnością. W grupie rekrutacyjnej syna w KOchanowskimśrednia była 160 pkt groszami praktycznie równo z jego punktami - miał w efekcie nadrubkę 4 pkt ale próg wzrósł i pierwszy wybór mogł się nie udać ale drugi to już był pewniak 100%.
                          • Gość: menodo Re: Dobry human Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.13, 21:21
                            Przyłączam się do gratulacji:)
                          • Gość: hawa.etc Re: Dobry human Warszawa IP: *.play-internet.pl 06.07.13, 12:46
                            Ja też się dołączam. W Kochanowskim wyższy próg niż w Koperniku? Trochę się pozmieniało od "moich czasów" :)
                            • airebea Re: Dobry human Warszawa 06.07.13, 12:54
                              W Koperniku dochodziły jeszcze punkty za egzamin z angielskiego i to było głowne sito bo "czystych" punktów rekrutacyjnych potrzeba było mniej - przy średnio danym angielskim wystarcyło mieć 142 pkt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka