Dodaj do ulubionych

punkty do liceum

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 13:25
Mam pytanie odnosnie Olimpusa. Czy za Olimpusa dostaje sie jakies punkty czy nie? Wydawalo mi sie, ze za laureata Olimpusa sa 2 punkty, a za dwa (Olimpusy) konkursy i wiecej 5 punktow, ale gdzie w internecie mignelo mi info, ze to nie sa punktowane konkursy.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: punkty do liceum 17.06.13, 21:18
      Nie wiem jak to jest w nowym systemie, ale za naszych czasów to było uznaniowe tz zależało od szkoły. I zdarzało się, że szkoła X jakiś konkurs uznawała, a inna nie. Najlepiej zadzwoń do szkoły pierwszego wyboru.
    • menodo Re: punkty do liceum 17.06.13, 23:50
      Jeżeli jest to jakiś płatny konkurs (bo nie znam), nawet taki za 2 zł - to osiągnięcia w nim nie będą honorowane, przynajmniej w woj. mazowieckim.
      • Gość: lu Re: punkty do liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 10:12
        Owszem, jest platny, bo orgaznizuje go firma, ale jest ogolnopolski. Bardzo wiele szkol bierze w nim udzial.

www.olimpus.edu.pl/
        w regulaminie rekrutacji jest zapis "... za uzyskane wysokie miejsce – nagradzane lub honorowane zwycięskim tytułem – w zawodach wiedzy, artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty albo przez inne podmioty działające na terenie szkół co najmniej na szczeblu powiatowym (w przypadku przyznania 5 punktów za osiągnięcia na szczeblu wojewódzkim lub ogólnopolskim nie przyznaje się 2 punktów za osiągnięciana szczeblu powiatowym)

Czy gdzies sa wyszczegolnione konkursy punktowane? Na strone kuratorium sa tylko te organizowane przez kuratorium.

W szkole mojego syna do teczki ucznia sa skladane dyplomy Olimpusa, gdyby mialy nie byc honorowane, to po diabla gromadzic makulature?

• Gość: menodo Re: punkty do liceum IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.13, 10:59
          No nie wiem, to może zadzwoń do kuratorium?
          Parę lat temu (2009) , kiedy do ogólniaków startowała moja córka - oczywiste było to,że osiągnięcia we wszelkich płatnych konkursach= zero punktów w rekrutacji.
          • Gość: lu Re: punkty do liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 11:20
            Zadzwonilam i dostalam dziwna odpowiedz, ze to gimnazjum decyduje o tym czy wpisuje dane osiagniecie na swiadectwo czy nie. Jesli wpisuje, to sa punkty. Myslalam, ze odgornie sa wyznaczone konkretne konkursy, a to wynika z uznaniowosci szkoly. Jedna szkola moze uznawac, inna nie, a mowa o 2 albo nawet 5 punktach.

• dadaczka A od kogo dostałaś odpowiedź? Od liceum? 18.06.13, 21:13

Bo ja pytałam kuratorium o Jersza (konkursy językowe) i dostałam oficjalną odpowiedź, że nie jest uznawany. Uznawane są tylko i wyłącznie kuratoryjne i zatwierdzone przez kuratorium. Choć moim zdaniem jest to czysta uznaniowość kuratorium, bo z w przepisach wyższego rzędu (ustawa, rozporządzenia) - nie ma nawet śladu powodu, żeby to tak było. Sformułowanie o "uzyskanych wysokich miejscach w zawodach organizowanych przez innych podmiotach działających na terenie szkół" pojawia się w cytowanym przez Ciebie zarządzeniu Mazowieckiego Kuratora Oświaty w sprawie rekrutacji i poza tym jedynie w załączniku do rozporządzenia MEN w sprawie świadectw. Nigdzie te tajemnicze "konkursy organizowane przez inne podmioty działające na terenie szkół" nie zostały w aktach prawnych zdefiniowane, więc kuratorium definiuje je jak chce. Czyli tak, że jest określona przez kuratora lista konkursów będąca załącznikiem do tego zarządzenia MKO (nr 10) w sprawie rekrutacji, wszystkie konkursy organizowane przez kuratorium i tylko te się liczą, bo tak. I jeszcze druga lista (drugi załącznik) z olimpiadami, narzucona przez MEN. I koniec. Szkoda tylko, że po pierwsze: dzieciaki nie wiedzą o tym angażując się konkursy (wina szkoły oczywiście), po drugie, że przepisy rangi rozporządzenia tego jasno nie regulują. Bo niby dlaczego jest w tym zakresie uznaniowość kuratorów?
              • Gość: lu Re: A od kogo dostałaś odpowiedź? Od liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 21:22
                Niestety nie wiem z kim rozmawialam, bo przelaczali mnie ze trzy razy. Pytalam czy jest gdzies jakas lista olimpiad/konkursow pozakuratoryjnych, ktore zwiakszaja liczbe punktow o 2-5. Pani powiedziala, ze nie ma takiej listy i odeslala mnie do owego rozporzadzenia. Wyraznie powiedziala, ze to gimnazja uznaja, ktore konkursy sie kwalifikuja.

Chyba lepiej byloby, zeby byla jakas lista konkursow, nie byloby watpliwosci.
                • Gość: lu Re: A od kogo dostałaś odpowiedź? Od liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 21:22
                  dzwonilam do kuratorium oczywiscie
            • nika_j Re: punkty do liceum 19.06.13, 13:30
              Może mazowieckie jest jakies inne, ale wszedzie jest raczej tak, ze kuratorium ustala listę konkursów, które punktuje. Z definicji nie sa punktowane żadne konkursy płatne, u nas w ogóle punktowane sa tylko konkursy kuratoryjne, dwa cz trzy współorganizowane przez kuratorium i oczywiście olimpiady dla licealistów i wsio. Zaden konkurs, nawet ogólnopolski, jesli nie ma go na liście uznawanych przez dane kuratorium, nie jest punktowany. To, czy szkoła wpisze go w osiągnięcia na świadectwo czy nie, nie ma żadnego znaczenia, jeśli rekrutacja jest elektroniczna, to liceum/gimnazjum, do którego się składa podanie, i tak tego nie policzy. Chyba ze to szkoła niepubliczna i ma własne kryteria rekrutacji.
              • Gość: beta Re: punkty do liceum IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.13, 17:15
                W ubiegłym roku w Warszawie gimnazja wpisywały różne konkursy, płatne i inne organizowane np. przez instytucje publiczne. Większość tych wpisów była uznawana przez licea w punktacji 2 ptk. za konkurs, z tego co pamiętam Olimpus dawał właśnie 2 ptk.
                • nika_j Re: punkty do liceum 19.06.13, 23:12
                  A to przepraszam, myślałam, że to ogólna zasada. U nas jest zarządzenie KO, żeby żadnych płatnych konkursów nie liczyć w rekrutacji. Nawet Kangura. W Olimpusach raczej żadna szkoła u nas nie bierze udziału, ze względu na żadną rangę i koszty.
              • Gość: lu Re: punkty do liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.13, 13:52
                kazde wojewodztwo inaczej liczy punkty, inaczej wyglada regulamin rekrutacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka