Dodaj do ulubionych

co po wynikach egz 18.06

13.06.14, 22:23
Jeśli chcemy zmienić kolejność szkół, lub któraś z nich wymienić, możemy to zrobić jakoś po 18.06 przez dwa dni. Czy dobrze rozumiem? Ale czy wtedy też wprowadzamy do systemu wyniki egzaminu? I czy przy zmianie szkoły np 2. Lub 3. wyboru znów drukujemy podanie od zanosimy je do szkoły 1. wyboru? Czy kolejna wycieczka do szkoły dopiero po zakończeniu roku? Dzieki za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • kmir Re: co po wynikach egz 18.06 13.06.14, 22:54

Harmonogram działań gimnazjalisty, punkt 5:
      edukacja.warszawa.pl/sites/edukacja/files/rekrutacja/5722/attachments/harmonogram_dzialan_gimnazjalisty_14.03.pdf
      Podana procedura dotyczy także zmiany szkół 2 lub 3 wyboru
      • elza10 Re: co po wynikach egz 18.06 14.06.14, 09:16
        Dziękuję! Przeczytałam harmonogram. Czy jakimś dziwnym trafem sekretariat szkół będą czynne w weekend 20-21 czerwca? Pozdrawiam
    • jakw Re: co po wynikach egz 18.06 14.06.14, 00:00
      Z zeszłorocznej rekrutacji pamiętam:
      Chęć jakiejkolwiek zmiany (nawet zamiana preferencji przedostatniej nr 159 z ostatnią nr 160) skutkuje koniecznością zbiorowej wycieczki do szkoły 1-szego wyboru w celu anulowania podania, wprowadzeniem zmian, wydrukiem i kolejną wycieczką do szkoły 1-szego wyboru (być może ciągle tej samej)
      Wyniki egzaminu i oceny wprowadzacie (jeśli dziecię nie uczęszcza do gimnazjum prowadzonego przez miasto stołeczne Wwę czyli jeśli kończy gimnazjum prywatne/społeczne w Wwie lub jakiekolwiek poza Wwą) lub sprawdzacie (jeśli gimnazjum publiczne w mieście stołecznym) zgodnie z p. 7-8 harmonogramu czyli od 26/27. Po zakończeniu roku młodzież bierze kopie świadectwa i wyniku z OKE i dostarcza do szkoły 1-szego wyboru.
      • elza10 yz 14.06.14, 09:18
        Dziękuję za odpowiedź! Przeczytałam w nocy harmonogram. My ze szkoły niepubliczne, terminy są dość napięte. Zapytałam wyżej, czy może szkoły będą otwarte w weekendy, żeby donoscic te papiery :-). Może Ty wiesz?
        • jakw Re: yz 14.06.14, 11:49
          Może to zależy od szkoły. "Moja" w zeszłym roku czynne nie były w weekend, ale chyba na potrzeby rekrutacji przyjmowanie papierów było dłużej czynne niż zwykle sekretariat. Co i tak niewiele dawało, bo im system też nie działał. Najlepiej dowiedz się w szkole 1-szego wyboru w jakich godzinach i dniach przyjmują papiery. Oceny w końcu wprowadzałam nad ranem - akurat system wtedy chodził. A miasto stołeczne wprowadzało jakieś rozwiązania typu: "od godziny xxx uruchamiamy system tylko dla użytkowników ze szkół ponadgimnazjalnych, żeby mogli weryfikować podania". Może w tym roku system będzie lepiej wyskalowany i po prostu będzie działał. Na terminy już kiedyś zwracałam uwagę - i dotyczy to właściwie wszystkich rekrutacji przedszkolno/szkolnych miasta stołecznegi Wwy: zwykle coś trzeba donieść/potwierdzić/wpisać od piątku np. 10.00 do poniedziałku 15.00. Niby 4 dni (urzędnicy łaskawi), a tak naprawdę 2x po kilka godzin.
          • kmir Re: yz 14.06.14, 20:39
            jakw napisała:

> Na terminy już kiedyś zwracałam uwagę - i dotyczy to właściwie wszystkich
            > rekrutacji przedszkolno/szkolnych miasta stołecznego Wwy: zwykle coś trzeba
            > donieść/potwierdzić/wpisać od piątku np. 10.00 do poniedziałku 15.00.
            > Niby 4 dni (urzędnicy łaskawi), a tak naprawdę 2x po kilka godzin.

Problem napiętych terminów wynika z dążenia do szybkiego zakończenia rekrutacji - wtedy kandydaci i ich rodzice mogą spokojne wyjechać na urlopy. Kilka lat temu było duże społeczne wzburzenie, gdy rekrutacja nie zakończyła się do 15 lipca.
            W znanych mi szkołach, nawet przy kilkuset kandydatach I wyboru, praca sekretariatów jest organizowana wielostanowiskowo, tak aby kolejki były jak najmniejsze - na dostarczenie dokumentów wystarczy czasu w piątek i poniedziałek
        • kmir Re: yz 14.06.14, 20:31
          elza10 napisała:

> czy może szkoły będą otwarte w weekendy, żeby donosić te papiery :-)

W soboty sekretariaty szkół dla zasady nie pracują, chyba nawet nie warto pytać w szkołach.
          Piątek 20 czerwca (istotny dla zmian wyborów / preferencji szkół) - w różnych szkołach sytuacja może różnie wyglądać - radzę się dowiadywać w konkretnych placówkach :)
          Natomiast w kolejny piątek (27 czerwca) sekretariaty przyjmują dokumenty, w niektórych szkołach mogą pracować dłużej niż do godz. 16.00 (trzeba dopytać w szkołach). Radzę donieść dokumenty w piątek 27 czerwca, a nie czekać na poniedziałek 30 czerwca, bo wtedy jest szansa na sprawdzenie w czasie weekendu w systemie, czy liczba punktów uznana przez szkołę jest zgodna z oczekiwaniami kandydata. W razie czego pozostaje wtedy poniedziałek na wyjaśnianie wątpliwości.
          • Gość: kontra.punkt Czy obecność ucznia jest konieczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.14, 20:40
            Mam na myśli doniesienie dokumentów do szkoły w dniu 27 czerwca. Czy mogę to zrobić sam jako rodzic czy też musi mi towarzyszyć dziecko, np. w celu podpisania jakiegoś dokumentu?
          • jakw Re: yz 15.06.14, 09:39
            Ech, piękna teoria ;-) W zeszłym roku w momencie,gdy można było wprowadzać oceny (gimnazjum niepubliczne/pozawarszawskie) to system już właściwie nie działał...
            Miejmy nadzieję, że w tym roku będzie lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka