Dodaj do ulubionych

Unconditional offer

30.07.14, 00:20
Nie ukrywam, że to wątek głównie dla tinywee , a propos naszej rozmowy o unconditional offers. Wpadło mi w ręce, a raczej oko:

www.telegraph.co.uk/education/educationnews/10529058/Universities-making-unconditional-offers-in-race-for-top-A-level-students.html
Obserwuj wątek
    • tinywee Re: Unconditional offer 08.09.14, 22:47
      te uni to zdaje się jest, że tak powiem, pierwszorzędna półka drugorzędna? Generalnie liczba aplikacji ciągle spada - to całkiem logiczny ruch, żeby i zapewnić sobie studentów i 'wyrwać' tych z potencjałem. Jednocześnie rośnie zainteresowanie szkołami topowymi, i też trudno się dziwić.
      www.telegraph.co.uk/education/universityeducation/10974539/Why-straight-As-arent-good-enough-for-Oxbridge.html
      Przy okazji mam pytanie: ile znaków miał PS Twojego syna (czy podchodził pod 4k czy wcale nie)?
      • joa66 Re: Unconditional offer 09.09.14, 10:41
        Miałam ps na mailu, więc sprawdziłam około 2100 bez spacji , około 2800 ze spacjami, około 400 słów. Nie pamiętam jaki był sugerowany standard, bo PS mojego syna był napisany wbrew oficjalnym radom na UCAS. Na przykład nie zaleca się wymieniania uczelni, ponieważ ten sam list zwykle wędruje do kilku - syn był zainteresowany tylko i wyłącznie jedną i oczywiście nazwę wstawił. Poza tym opisał co dokładnie chce robić na tej uczelni i na tym wydziale, opisał co już zrobił (włącznie z kierunkowymi lekturami, które przeczytał ) itd, plus oczywiście sukcesy typu olimpiada i jej wartośc maturalna. Dodam, że to co chciał robić jest dostępne tylko na tej uczelni więc pola manewru i tak wielkiego nie miał.

Trudno mi też opisac politykę "uczelni syna" - załączony artykuł znalazłam przypadkiem, nie znam żadnego wymienionego tam uniwersytetu. Na stronie o minimalnych wymaganiach wydziału w przypadku np IB to było 38.
        • joa66 Re: Unconditional offer 09.09.14, 10:43
          Na stronie o minimalnych wymaganiach wydziału uzupełniam : wydziału, na który dostał sie syn
          • tinywee Re: Unconditional offer 09.09.14, 22:14
            Dzięki. Rzeczywiście sporo miejsca mu zostało – ale też w sumie był kandydatem raczej wyjątkowym! Te kilka PS, które czytałam, plasowało się pod 4k i przyniosło oferty warunkowe. Co ciekawe, jeden z nich – moim zdaniem przynajmniej – był raczej przeciętny merytorycznie (jeśli można tak powiedzieć), a jakieś oferty także z b. dobrych uni spłynęły prawie natychmiast.

Jakże łatwiejsza jest nasza rekrutacja.
            • joa66 Re: Unconditional offer 10.09.14, 08:12
              Jakże łatwiejsza jest nasza rekrutacja.

Tak, tylko potem trzeba się zarejestrować na zajęcia w cudownym systemie elektronicznym:D Rejestracja do liceów to podobno pikuś przy tym.

A co do PS - tak , u mojego syna (jak zwykle, niestety albo "stety") było same "mięso".
              Znajome "dziecko" dostało się teraz do Oxbridge - listu nie czytałam, ale to typ bardzo dobry ze wszystkiego, do końca nikt nie wiedział jaki kierunek wybierze bo w ciągu 3 letniej nauki żadne preferencje nie rzucały się w oczy, a możliwości intelektualne i "wiedzowe" pozwalały studiowac i medycynę i poezję iranską.

Poza tym , z tego co wiem, wszyscy którzy chcieli studiować gdzieś w Europie (5-10 osób) , dostali się bez problemów, nie wiem czy do uczelni pierwszego wyboru. Najwiekszą popularnością cieszyły się uczelnie w Szkocji, ze zrozumiałych względów. Nie znam nikogo kto starałby się o przyjecie na uczelnię amerykańską czy np chinską.

był raczej przeciętny merytorycznie (jeśli można tak powiedzieć)
              > , a jakieś oferty także z b. dobrych uni spłynęły prawie natychmiast.
              >

Podobno studenci z Polski mają dobrą opinię. Może za to też dostaje się niewidzialne punkty ?:);)

A teraz? Teraz należy mieć nadzieję, że nasze "dzieci" dobrze powybierały, że będą zadowolone i na studiach i po studiach. A przynajmniej w miarę zadowolone.
              • joa66 Re: Unconditional offer 10.09.14, 08:48
                p.s. tiny - jeżeli to nie problem to czy możesz napisac czy Twoje dziecko wybrało studia w Polsce czy nie? I jakie argumenty stały za decyzją?

Pytam z czystej ciekawości - jeżeli nie chcesz się dzielic tą informacją, zignoruj pytanie:)

Dzięki
                • tinywee Re: Unconditional offer 16.09.14, 02:54
                  Wybyl. Przemozna potrzeba wyprawienia sie z domu, jak mi sie zdaje.

A Twoj?
                  • joa66 Re: Unconditional offer 17.09.14, 10:25
                    Na miejscu plus dodatkowo "nie na miejscu", robi sobie co w rodzaju indywidualnego "MISH". Za decyzja stały sprawy prywatne (jego, nie nasze) oraz analiza finansowa. Krótko mówiąc to była wybór pomiędzy (+/- ) 75 000 funtów a 30 000 funtów za mniej więcej to samo (wersja tańsza nawet troche lepsza, ale za to dłuższa). Nawet biorąc pod uwagę kredyty itp. , różnica jest spora.

• tinywee Re: Unconditional offer 18.09.14, 20:32
                      75k za trzy lata to faktycznie sporo. Czyli robi dwa różne kierunki naraz?
                      • joa66 Re: Unconditional offer 19.09.14, 07:57
                        75 000 to szacunkowy koszt całości czyli 27 000 (min) czesne, mieszkanie (Londyn) , jedzenie, ubrania, transport ( w tym lotniczy do domu, co najmniej kilka razy w roku), podręczniki, itp/itd. Oczywiscie można się spiąć i żyć "minimalnie" przez 3 lata, ale to będzie oszczędność rzędu 5000, góra 8000 funtów.

A proporcje i tak się nie zmienią.

Moim zdaniem jedyna wada rozwiązania, które wybrał to czas , co istotne w ..... czasach niepewnych. Jak przystało na matkę Polkę , po pierwszych ruchach Putina, sprawdziłam czy dostałby się (teoretycznie) na uczelnie w miastach, do których byśmy ewentualnie uciekali :D (oczywiście mój syn, a nie Putin ) Dostałby się, więc się trochę uspokoiłam.:)
                        • tinywee Re: Unconditional offer 08.02.15, 20:36
                          Jeśli Ci się chce, czy mogłabyś napisać, jak to policzyłaś?

Bo mi, na pierwszy wrzut oka przynajmniej, wychodzą mniejsze kwoty: odliczam czesne, bo moim zdaniem delikwent może to wziąć na siebie (w przeciwieństwie do kosztów utrzymania). Zostaje 7 miesięcy roku akademickiego, co przy kwocie 1200F miesięcznie (600 mieszkanie + 600 reszta – kwota co prawda wzięta z kapelusza, to jest mam wrażenie mnóstwo kasy poza L. ale w L. to już nie wiem) daje – w zaokrągleniu – 9k rocznie. Tobie wyszło 25 – 9 = 16k. Spora różnica. Dziecko przyjaciółki rozważa studia w Londynie, stąd moje pytanie.
                          • joa66 Re: Unconditional offer 08.02.15, 21:26

Tak na szybko:

transport 100
                            tel/internet/tv 100
                            pralnia 30
                            obiady 180
                            podreczniki 30
                            jedzenie 200
                            chemia/kosmetyki 30

to jest 670 miesiecznie bez ubezpiecznia, ubrań, butów, pilnego dentysty, rozrywek, lekarstw, podróży do PL. Akademik 700 miesiecznie płatne przez min 38 tygodni obowiązkowo (nie 7 miesięcy)
                            • joa66 Re: Unconditional offer 08.02.15, 21:48
                              cont.

Koszty liczylismy z 2 studentami tej uczelni - ona mieszkała z rodzicami w 5 strefie i dojeżdzała, on mieszkał w akademiku, ale co tydzien woził ..pranie do mamy (ok 1,5 h drogi)

Studentka dorabiała sobie pracą w uczelnianej bibliotece (8 h w tygodniu) ale powiedziała, że cienko to widzi w przypadku "kierunku syna" , bo ma szansę obserwowac ich w bibliotece - podobno zasuwają jak małe motorki.

Ja jeszcze miałam finansowa refleksję kiedy mój syn odwiedził uczelnianą ksiegarnię (głownie second-hand) - wydał znacznie więcej niż uczelnia przewiduje, a ja pomyślałam, że paradokslanie nie byłoby go stać na takie zakupy gdyby tam mieszkał i patrzyłby się na te książki przez szybę...
                              • joa66 Re: Unconditional offer 08.02.15, 22:02
                                I ostatnia uwaga: w Londynie studiuje tysiące Polaków, więc jak ktoś bardzo chce to naprawdę się da. My nie szukalismy super okazji i specjalnych ofert , budżet powstawał na podstawie cen "normalnych", pierwszych lepszych. Był też oparty na stylu życia obecnym czyli, upraszczając, kino i pub raz w tygodniu, teatr czy koncert raz na miesiąc, do jedzenia niekoniecznie mielonka i zupki chinskie, ale też nie ostrygi.
                                • tinywee Re: Unconditional offer 09.02.15, 00:56
                                  Dzięki za obszerną odpowiedź!

Rzeczywiście wygląda na to, że L. wychodzi drogo przy utrzymaniu dotychczasowego poziomu życia. Chociaż w tym, co napisałaś, widzę jeszcze pewne możliwości - np. akademik zapewne w centrum, to po co kupować oystera na trzy strefy za 100f? (chyba że liczyłaś całkiem inaczej). Akademik zresztą cholernie drogi (btw, koleżanka ostatnio zaczęła zatrzymywać się właśnie w akademikach i powiedziała, że super i że już do hoteli raczej nie wróci). Troszkę popytałam o to, jak to wygląda w mniejszym mieście i w ramach bardziej 'studenckiego' budżetu i różnice wydają się kolosalne.

akademik - 400
                                  tel - 5 (net nie wiem, myślałam, że jest wifi w ramach akademika)
                                  pranie z suszeniem: 4
                                  jedzenie (ful wypas) - 200 (?)
                                  podreczniki - ok. 30, ale można też pożyczać w bibliotece
                                  ubezpieczenie - ekuz (a Ty o jakim myślałaś?)
                                  lekarstwa - myślałam, że (receptowe) są bezpłatnie czy jakoś ryczałtowo? (ale nie wiem)
                                  podróże do PL - od 30

W każdym razie wygląda na to, że 1200f to na L. trochę mało. Hm.
                                  • joa66 Re: Unconditional offer 09.02.15, 23:03
                                    Ubezpieczenie medyczne to skomplikowana sprawa- EKUZ nie pokrywa wszystkiego, trzeba się liczyć z drobnymi opłatami za recepty, leki itd.

Znajomy Anglik, niebiedny, ma córkę, która uzyskała BA na jednej z londyńskich uczelni i chciała tam kontynuować studia magisterskie . Powiedział jej - gdziekolwiek w UK, ale nie w Londynie, bo nie wyrabiam finansowo (w kolejce do kształcenia )kolejna dwójka dzieci).

Jeżeli Twoje znajome powaznie rozważają studia w Londynie naprawdę polecam dni otwarte (zwykle uda się upolowac jakies tanie loty) uczelni (chyba wiekszość ma). My mieliśmy szczęście, bo nasze odwołali z przyczyn niezależnych od uczelni. Ponieważ mieliśmy już bilety , skontaktowaliśmy się z samorządem studenckim (organizatorem) , od razu zaproponowali pomoc, umówili nas z 2 studentami, a także z kandydatką Włoch (tez kupiła bilety i przyleciała z ojcem). Mieliśmy studentów tylko dla siebie , spędzilismy razem wiele godzin, oprowadzili nas po uczelni, odpowiedzieli na tysiące pytań ( dotyczących studiów, finansów, perspektyw po studiach,itd) chłopak zaprosił nas do swojego pokoju w akademiku. Dostalismy też talony do stołowki studenckiej:). Naprawde było warto.
                                    • tinywee Re: Unconditional offer 20.02.15, 13:08
                                      Całkowicie się zgadzam z takim podejściem. Dlatego zdziwił mnie praktyk, którego opinię przytoczę: dni otwarte niekoniecznie oddają codzienną rzeczywistość danej uczelni; korzysta się z cudzych opinii/doświadczenia, podczas gdy własne mogłoby być kompletnie inne; własny przykład - gdyby wcześniej widział uczelnię y w mieście x, to by na pewno nie chciał tam studiować, a studia, jak się okazało, są bardzo fajne. Hm.
              • tinywee Re: Unconditional offer 16.09.14, 02:52
                Pierwsza proba kandydata moze - dac sobie rade z rejestracja...

Osobiscie jestem zwolenniczka pogladu, ze dobry tekst to nie taki, do ktorego nie mozna juz nic dodac, ale taki, od ktorego nie mozna juz nic odjac. Jesli autor ma samo miecho, to - dla mnie - znaczy, ze wie po co pisze tekst i dla kogo i ma swiadomosc, jakie sa do tego potrzebne srodki. I wydaje mi sie, ze malo kto to potrafi.

To ciekawe, zakladam ze znajome dziecko 'sprzedalo' swoja pasje w PS, majac jak rozumiem ich wiele. A mialo jakies olimpiady? I jaki, jesli mozesz ogolnie napisac, ostatecznie kierunek wybralo?

Co do zadowolenia naszych dzieci, wszystkich pierwszakow po wyborach, to moge tylko powiedziec: Amen :)
                • joa66 Re: Unconditional offer 17.09.14, 10:36
                  To ciekawe, zakladam ze znajome dziecko 'sprzedalo' swoja pasje w PS, majac jak rozumiem ich wiele. A mialo jakies olimpiady? I jaki, jesli mozesz ogolnie napisac, ostatecznie kierunek wybralo?

Trudno mi powiedzieć czy miało i ma jakieś pasje (zakładam, że ma), ale postrzegane jest przez rówiesników jako prymus (średnia w okolicach 5,5-6 w liceum) i nic tego prymusostwa nie przebija. Olimpiady 2 albo 3, nie jestem pewna czy laureat czy finalist. Warunek uczelni : 3 x R 85%+

Studia, o ile wiem, humanistyczne, wydaje mi się, że filozofia i niemiecki , ale ręki sobie uciąć nie dam.
                  • tinywee Re: Unconditional offer 18.09.14, 20:35
                    Rzeczywiście renesansowy gość.

Cieszę się i podziwiam, że młodzież wierzy w siebie, nie ma żadnych kompleksów i - szturmuje najlepsze obecnie (rankingowo) szkoły w Europie.
          • Gość: as Re: Unconditional offer IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.14, 18:41
            To chyba nie to forum, Tutaj dominują gimnazjaliści :)
            • tinywee Re: Unconditional offer 18.09.14, 20:35
              Serio? Bywam tu trzy lata z ogonkiem i jakoś nie zauważyłam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka