joa66 25.01.15, 16:47 rekrutacja.uw.edu.pl/files/pdf/punkty_progowe_2014.pdf O Boże, chyba nigdy nie było tak źle..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menodo Re: Progi na uw 25.01.15, 17:51 O, ja niedawno szukałam i nie było:) Co prawda na niektóre kierunki zmieniły zasady rekrutacji, zmienił się też przelicznik z matury podstawowej na rozszerzoną, a jednocześnie na niektórych zwiększyła się liczba miejsc ( PO CO???) - ale to jest dno. Ciekawe jak wyglądają progi na kierunkach płatnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Progi na uw 25.01.15, 18:06 A ja się zastanawiam co uczelni bardziej się opłaca finansowo: przyjecie studenta na studia bezpłatne czy płatne. Teoretycznie w interesie uczelni powinno być zmuszenie studentów do płacenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Progi na uw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.15, 21:27 Bo nie potrafisz myśleć w kategoriach patologicznego systemu:) Student płatny w czasach niżu w rocznikach studenckich to student niepewny, o którego trzeba rywalizować z innymi uczelniami, oferującymi często atrakcyjniejsze warunki kształcenia. Z kolei dotacje na studenta dziennego to ogromne i pewne pieniądze ( ktoś mi to tłumaczył i w przypadku UW to ok. 50 proc. przychodu), a im większy wydział, tym większe także możliwości kształcenia doktorantów i zatrudniania utytułowanych pracowników, co w konsekwencji również wpływa na wysokość dotacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: learning-to-fly Re: Progi na uw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.15, 22:45 >Ciekawe jak wyglądają progi na kierunkach płatnych :) Próg to mniej więcej 2 tys. za semestr :P Odpowiedz Link Zgłoś