Dodaj do ulubionych

LO Cervantes

02.03.15, 18:33
Prosze o wszystkie opinie o LO Cervantesa w Warszawie, zwlaszcza o klasie humanistycznej
Obserwuj wątek
    • menodo Re: LO Cervantes 02.03.15, 19:19
      Znam historyka, który prowadzi klasy humanistyczne, pamiętam go z czasów, kiedy nie był nauczycielem. Nie wszyscy go lubili, ale wszyscy go szanowali za wiedzę i pracowitość.
      Nie wiem, jakim jest nauczycielem, ale przypuszczam, że bardzo wymagającym.
    • chybaja99 Re: LO Cervantes 02.03.15, 19:51
      A wie ktoś coś o atmosferze w szkole?
      • learning-to-fly Re: LO Cervantes 03.03.15, 16:44
        Moim zdaniem od zmiany dyrekcji ta szkoła to czysta strata czasu. Hiszpański zależy od nauczyciela, a wbrew pozorom można trafić tragicznie. O polskim nic nie powiem, bo nauczyciele się pozmieniali. Wyniki z matury z matematyki P są ok, ale powiedzmy sobie szczerze, poziom tej matury nie powala. Historia i wos ciekawe, ale jakbyś myślała i jakiejś olimpiadzie czy czymkolwiek ponad lekcje to zapomnij, nauczycielowi się nie chce, zresztą nie chce. Dla mnie fantastyczna biologia, tylko co z tego, jak jej prawie teraz nie ma, tak samo jak bardzo dobrze ucząca i wymagająca nauczycielka z chemii. Jeśli zależy Ci na hiszpańskim, to Jose Marti jest obecnie o wiele lepszą szkołą.
        Bardziej konkretnie o różnych kwiatkach, często zwyczajnie chamskich mogę na pw.
        • learning-to-fly Re: LO Cervantes 03.03.15, 16:49
          >nauczycielowi się nie chce, zresztą nie chce.
          Miało być: zresztą nie tylko jemu.
          W sumie cała szkoła działa na zasadzie "odklepać minimum i do przodu" więc można przy niewielkim wysiłku ją skończyć, ale jak chcesz ponad to minimum, to trafiasz w mur.

Całośc jest mało składna,ale mózg mi po sesji jeszcze nie doszedł do siebie ;)
          • chybaja99 Re: LO Cervantes 03.03.15, 18:36
            o kurcze, zaskoczyłaś mnie, bo dotychczas słyszałam tylko dobre opinie od obecnych uczniów... a mieszna o Jose Marti...
            • learning-to-fly Re: LO Cervantes 03.03.15, 21:54
              "Konsultacje" do olimpiad czy matury np. z historii były tylko na papierze, przez rok były prowadzone, ale wyglądało to tak, że w 1 klasie na 7 rano ganiałam w zasadzie na lekcje, tyle że materiału z 3 klasy, naprawdę można to sobie było w domu o ciekawszych porach poczytać. Popytaj jak wyglądają zajęcia dodatkowe, o ile wyglądają, chyba że to Cię nie interesuje. Na 5-ciu nauczycieli znam 3: z czego jeden podobno ok (opinia osoby, która szybko łapie, nie wiem, jak radzili sobie słabsi), jeden, o którym opinie były bardzo podzielone i jeden (mój), którego można zastąpić nagraniem audio z numerami zajęć. Jeśli pojawiał się problem to tłumaczenie ograniczało się do wysłania pod tablicę kogoś, kto wiedział jak to rozwiązać. Jeśli w 32-osobowej klasie było 28 jedynek, to "bo wy się nie uczycie". O nativach ciężko coś powiedzieć, bo zmieniają się jak rękawiczki. Za to bryluje pani X, która ma zwyczaj niepojawiania się na lekcjach ("zapomniałam, że dziś wtorek"), wychodzenia w środku ("bo syn (lat 14) kluczy do domu zapomniał), czy spóźniania się 40 minut, a jak już jest to zazwyczaj nie robi nic. Zresztą, może to i lepiej, bo jedyne co może zrobić, to wodę z mózgu. Z całego zespołu anglistów oprócz pani dyrektor w ciągu 6-ściu lat została jedna osoba, przy okazji Bóg wie ile razy ten skład rotował.
              Sam fakt, że szkole od dawna nie zdarzyła się zacząć dwóch lat po kolei tym samym składem (często nie udaje się nawet skończyć rozpoczętego) i nie chodzi o przejścia na emerytury moim zdaniem dużo mówi o organizacji pracy w szkole.
              Pamiętam, że w ciągu 2 lat mieliśmy 3 fizyków i półroczną przerwę spowodowaną brakiem nauczyciela, jedna z grup miała w ciągu 3 lat 4 anglistów, aż chce się do szkoły chodzić, codziennie poznajesz kogoś nowego :D
              • learning-to-fly Re: LO Cervantes 03.03.15, 21:56
                *5-ciu matematyków
                ech, kiedyś napisze coś i nie będę musiała poprawiać ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka