Dodaj do ulubionych

Progi licea Warszawa 2016

• Gość: Anonim Re: Progi licea Warszawa 2016 IP: *.dynamic-ww-11.vectranet.pl 21.07.16, 18:06
      W liceum Kazimierza Wielkiego w Warszawie miały być dwie klasy. W czasie rekrutacji dyrektor stwierdziła, że będzie jedna, bo "za mało chętnych". Sporo osób się nie dostało, a próg to 65,8.
      • Gość: casus_belli Re: Progi licea Warszawa 2016 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.16, 22:22
        Sądząc po progu jedna klasa to o dwie za dużo w tym przypadku...
        • arwena_11 Re: Progi licea Warszawa 2016 22.07.16, 22:26
          Liceum podobno miało być likwidowane
      • wizasd Re: Progi licea Warszawa 2016 14.08.16, 19:03
        Czy zna ktoś progi punktowe do Norwida? Nigdzie nie mogę znaleźć:((
        • morekac Re: Progi licea Warszawa 2016 14.08.16, 20:02
          Są na stronie rekrutacyjnej. Od 127,60 do 143,40 w zależności od klasy.
    • Gość: Żmichowska Re: Progi licea Warszawa 2016 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.16, 18:18
      Będzie ktoś tak miły i poda progi do Żmichowskiej?
      • Gość: x Re: Progi licea Warszawa 2016 IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.16, 20:23
        Z Perspektyw:
        Progi do Żmichowskiej
        His-wos-ang 147,6
        His-wos-franc 116,6
        Biol-mat 93
        Ang-franc-mat 151,2
    • Gość: Olcia Re: Progi licea Warszawa 2016 IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 27.07.16, 00:26
      Uważacie, że klasa dwujęzyczna w Batorym wystarczy żeby dostać się na zagraniczną uczelnię czy lepiej zastanowić się nad ib?
      • tinywee Re: Progi licea Warszawa 2016 27.07.16, 07:33
        Sprecyzuj pytanie.
        • Gość: Olcia Re: Progi licea Warszawa 2016 IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 27.07.16, 10:03
          Chodziło mi o to czy ilość angielskiego w klasie dwujęzycznej jest wystarczająca żeby później poradzić sobie na zagranicznej uczelni i czy w takiej klasie faktycznie uczymy się angielskiego słownictwa z przedmiotów przez nas rozszerzanych?
          • alicja99999 Re: Progi licea Warszawa 2016 27.07.16, 19:23
            Tak, teoretycznie wystarczy dwujęzyczna...ale to sprawa indywidualna, bo jeszcze trzeba przyswajać to słownictwo z dyscypliną itp itd Na zagraniczne uczelnie dostają się ludzie równiez z mat-fizu z Batorego, który nie jest dj (a nawet jest chlubny przykład z Harvardem w tle :-) ).
            Na pewno po ib przychodzi to łatwiej, ale i wiedza ogólna nieco niższa z całym szacunkiem dla ib-owiczów (są oczywiście wyjątki).
            • Gość: Olcia Re: Progi licea Warszawa 2016 IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 27.07.16, 20:44
              Dzięki za odpowiedź :)
              • tinywee Re: Progi licea Warszawa 2016 27.07.16, 21:58
                Raczej dużo zależy od studiów: o ile ścisłe/przyrodnicze to dj, a nawet zwykła klasa raczej wystarczy, to w przypadku humanistycznych/społecznych nawet w klasie dj należałoby się solidnie przyłożyć do nauki języka. Same 6h języka przez 3 lata moim zdaniem nie wystarczy na te ostatnie. Rozpiętość znajomości języka wśród znanych mi ludzi po dj (w tej drugiej szkole) potrafi być? całkiem spora.

Co do przedmiotów, to wprowadzane są elementy słownictwa; trudno mi powiedzieć, czy w Batorym są to akurat przedmioty rozszerzane. W drugiej szkole owszem, generalnie przynajmniej, tak. Głównie jest to terminologia sprawdzana na klasówkach i krótkie wypowiedzi ustne i pisemne. I jest to całkiem solidny pakiet.

Językowo ? IB jest lata świetlne odległa od dj; ze względu na prosty fakt, że przez dwa lata uczysz się konkretnych przedmiotów w całości po angielsku, z ogromnym ładunkiem pisania różnego rodzaju prac. Plus masz sam angielski jako taki, z potężną porcją pisania esejów ? czego nie da ci ani dj ani matura.

I - pomijając wszystko inne ? IB ma coś, czego nie da ci polska szkoła: umiejętność pisania tekstów. Mówię to na podstawie sporej liczby przeczytanych różnego rodzaju papierów tworzonych przez uczniów/absolwentów tychże. Po prostu, nie wiem dlaczego, polska szkoła nie uczy pisać. I tyle.

(Ale oczywiście warto, żeby ewentualne wybranie IB było poprzedzone uczciwą i sumienną analizą za i przeciw.)

?Na zagraniczne uczelnie dostają się ludzie równiez z mat-fizu z Batorego, który nie jest dj (a nawet jest chlubny przykład z Harvardem w tle :-) ).?

Owszem, ktoś niedawno dostał się na Harvard ze ?zwykłej? klasy w Batorym, ze Staszica dostał się ktoś na Yale, z Czackiego kiedyś na MIT, ale chyba jednak większe szanse na uczelnie amerykańskie z need-blind admission są po IB.

?Na pewno po ib przychodzi to łatwiej, ale i wiedza ogólna nieco niższa z całym szacunkiem dla ib-owiczów (są oczywiście wyjątki).?

Kompletnie się nie zgodzę co do wiedzy ogólnej (którą zresztą w zasadzie wynosi się dzisiaj z 4-letniej podstawy programowej kształcenia ogólnego w gimnazjum, 3+1. klasa LO, nieprawdaż?). Program IB jest zdecydowanie bardziej wszechstronny niż proponuje obecne liceum i w tym sensie wymusza szerszą wiedzę. Natomiast rzeczywiście takie przedmioty jak np. biologia i historia traktuje inaczej niż u nas, tj. daje wgląd głębszy ale węższy (jak widać np. tu www.grenaa-gym.dk/wp-content/uploads/history-hl-in-brief.pdf).
                • joa66 Re: Progi licea Warszawa 2016 28.07.16, 11:07
                  Same 6h języka przez 3 lata moim zdaniem nie wystarczy na te ostatnie. Rozpiętość znajomości języka wśród znanych mi ludzi po dj (w tej drugiej szkole) potrafi być? całkiem spora.

Wtrącę się :) Moim zdaniem przewaga klas IB nad dwujęzycznymi polega na tym, że uczniowie są zmuszeni do intensywniejszej pracy w języku/nad językiem. Aby osiągnąć podobny efekt, uczniowie innego typu klas muszą znaleźć w sobie dużo dyscypliny, pasji i zaangażowania, bo nikt ich nie będzie pilnował.

Punktem wyjścia do pisania jest czytanie. Nikt nie nauczy ucznia dobrze pisać jeżeli ten uczeń nie będzie czytać. I tu wracamy do punktu wyjścia - IB do tego zmusza, uczniowie innego typu klas są w dużym stopniu zdani na siebie.
                  • tinywee Re: Progi licea Warszawa 2016 28.07.16, 17:57
                    Właśnie tak.
                    I tu mi się przypomina poznany niedawno młody człowiek, z niewielkiego miasta ?gdzieś w Polsce?, który w pierwszej klasie liceum pomyślał, że chciałby spróbować dostać się na oxbridge. Języka ? poza tym co w liceum ? przez trzy lata uczył się sam. Dostał się, skończył z Firstem.

Jak to powiedział niedawno jeden gostek, kończąc swą ostatnią parlamentarną wypowiedź w starej roli: Nothing is really impossible if you put your mind to it.
                    • alicja99999 Re: Progi licea Warszawa 2016 29.07.16, 18:24
                      Wracając stricte do tytułu tego wątku i biorąc pod uwagę, ze rekrutacja niemal się zakończyła - pytanie wynikające z czystej ciekawości - czy ktoś słyszał o przypadku w W-wie, że jakieś dziecko miał licealne max rekrutacyjne tzn 200 p-ów bez laureta (KK lub OG) lub finalisty OG ?
                      • morekac Re: Progi licea Warszawa 2016 30.07.16, 10:55
                        A czy bez tego jest to arytmetycznie możliwe?
                        • alicja99999 Re: Progi licea Warszawa 2016 30.07.16, 19:20
                          jeśli to nawiązanie do problemu 200 punktów, to jest oczywiście możliwe - 100+80+2+5+13=200
      • Gość: ania Re: Progi licea Warszawa 2016 IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 30.07.16, 10:51
        Zastanawiałam się jaki poziom angielskiego trzeba mieć idąc do klasy pre-ib? Niektórzy mówią, że B2 wystarczy i pre-ib jest po to żeby poprawić swoje umiejętności językowe ale spotkałam się też z opiniami, że taki poziom nie wystarczy.
        • tinywee Re: Progi licea Warszawa 2016 10.08.16, 22:41
          Możesz to skonsultować z koordynatorem IB.
        • mamma_2012 Re: Progi licea Warszawa 2016 13.08.16, 21:07
          Moja córka zdała FCE na poziomie C1 (teraz tak można). W testach do dwujęzycznych przyzwoicie, grubo nad progiem do IB, ale bez fajerwerków. Jednak jej koleżanka z dużo słabszym wynikiem z języka prawie się dostała się (zabrakło bardzo niewiele i tylko minimalnie przeszła nad progiem z angielskiego) do pre Ib, egzamin gimnazjalny poszedł jej tak jak mojej córce, czyli prawie na maksa, ale była w gimnazjum rejonowym i tam każdy, kto biegle czytał pisał miał szóstki. Także reguły nie ma, bo o przyjęciu decyduje wynik z całości. Gdyby moja chciała iść do klasy z IB, mimo dużo lepszej znajomości języka, nie dostałaby się konkurując z tą koleżanką.
          • tinywee Re: Progi licea Warszawa 2016 16.08.16, 13:31
            Moim zdaniem do sukcesu w IB potrzebny jest dobry procesor. Z dobrym procesorem delikwent, który zdał, nawet słabo, angielski do (publicznego) pre-ib, czyli ma go co najmniej w okolicach B2, spokojnie przez rok dociągnie z poziomem o szczebelek w górę. I chociaż ocena w IB ma charakter ciągły, to jednak decydujący jest wynik z samego egzaminu maturalnego. Czyli delikwent ma jeszcze dwa lata na naukę angielskiego - którego się uczy jako przedmiotu.

A szóstkowicze z rejonówki nie zawsze są kretynami.

Tak przy okazji – wyobrażam sobie, że jeśli rodzic posyła dziecko do szkoły słynącej z wysokiego poziomu i surowego oceniania, nie robi tego dla wysokich ocen, tylko innych rzeczy (nie wiem, pogłębienia wiedzy, przyzwyczajenia do ciężkiej pracy i stresu, przygotowania do konkursu itede). Toteż trudno, żeby miał pretensję, że w innych szkołach jest inaczej i dzieci mają (olaboga!) szóstki.
      • Gość: wero Re: Progi licea Warszawa 2016 IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 30.07.16, 22:47
        Uważacie, że które pre-ib i ib jest lepsze - Batory czy Kopernik? Czy wiecie coś na temat możliwości zdawania ekonomii w Batorym?
        • tinywee Re: Progi licea Warszawa 2016 10.08.16, 22:42
          Jeśli nie masz innych przesłanek - rzuć monetą :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka