Dodaj do ulubionych

Problem z otrębami.

04.02.11, 23:44
Witam serdecznie, od 28 stycznia jestem na diecie Dukana, dzisiaj mam 8 dzien fazy I i ostatni schudłam 4,5 kg wiec chyba niezle ale przygotowujac sie do jutrzejszego dnia ( 2 faza) dotarło do mnie że robiłam bład naprawdopodobniej, bo oczywiscie przeczytalam ksiażke ale okazuje sie że tą starszą wersje i codziennie rano jadłam 3 łyżki otrębów w tym 2 owsianych i jedną przennych ,a dziś dotarłam do ten nowszej ksiażki i tam jest nakaz jedzenia jedynie otrębów owsianych w postaci 2 łyżek. Ale z drugiej strony wiekszość przepisów na forach ma właśnie te 3 łyżki mieszane. Chudne, mam zatwardzenia :( i pije jak smok wiec co mam jednak zrezygnowac z tej jednej łyżki? Jak to jest dziewczyny bo zakreciłam sie lekko.
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: Problem z otrębami. 05.02.11, 00:27
      Wszystko jest OK, możesz jeść 2 łyżki otrąb owsianych + 1 łyżka pszennych lub same owsiane :)
      Pszenne działają bardziej mechanicznie na jelita, ostrzej, i jeśli cierpisz ha zaparcia, to mogą pomóc - nie u wszystkich otręby owsiane działają stymulująco na jelito. Także jedz sobie tę jedną łyżkę pszennych, zdaje się, że nawet wymyślone przez doktorka placuszki-otrębuszki mają w przepisie pszenne :)
      • madzioreck Re: Problem z otrębami. 05.02.11, 00:32
        Znalazłam - przepis na placuszki jest na str.42 "Metody dr.Dukana" :) I są otręby pszenne :)
        • pietnacha40 Re: Problem z otrębami. 05.02.11, 09:29
          Ale chyba chodzi o "Nie potrafię schudnąć" ,bo miałam ten sam problem kiedyś :D W tej książce nie ma chyba ani słowa o pszennych.
          • monis78 Re: Problem z otrębami. 05.02.11, 10:50
            Dziekuje Wam bardzo za odpowiedź, sprawdziłam ten przepis na 42 stronie faktycznie, teraz moje sumienie już jest czyste:) Ja nigdy nie pilnowałam się tak jak na tej diecie mimo utrudnień nie mieszkania w polsce i braku codziennego dostępu do chudego twarogu i twarożków.

• gonia28b Re: Problem z otrębami. 05.02.11, 11:11
              W Polsce? Twaróg chudy kupisz prawie wszędzie.
              Nadal się natomiast zastanawiam ciężko co to takiego jest maizena - obecna w wielu różnych dukanowych przepisach. No i gdzie to kupić???
              • monis78 Re: Problem z otrębami. 05.02.11, 12:02
                Właśnie nie w Polsce, co prawda jest polski twaróg nawet w sklepie koło mojego domu ale półtusty, moze zaczne sama z chudego mleka robić twaróg :) ponieważ tu mleko każde jest pasteryzowane tylko.
                • kaludyna Re: Problem z otrębami. 05.02.11, 20:11
                  Odnosnie robienia sera - ja tez mieszkam za granica i od lata sama robie ser bialy. Jesl chcesz to moge Ci dac pare wskazowek :) Skoro masz mleko tylko pasteryzowane, czyli wyjalowione z bakterii to samo nie skisnie chocby nie wiem ile dni stalo, zepsuje sie ale nie skwasnieje. Wystarczy jednak dodac pare lyzek jogrutu, kefiru, kwasnej smietany itp. ukwaszonych mlecznych produktow lub nawet, uwaga - soku z kiszonej kapusty lub ogorkow, wymieszac, odstawic i na drugi dzien masz kwasne mleko.
                  • monis78 jogurt Vitalinea 06.02.11, 21:17
                    Bardzo Ci dziekuje Kaludyna za te wskazówki napewno skorzystam.
                    Mam małe pytanko co do jogurtu owocowego zero cukru, zero tuszczu Vitalinea Danone , mąż mi kupił i dziś zjadłam jeden, oczywiście nie miałam sumienia jeść tych owoców w nim i zostawiłam je ale co Wy myślicie o tym jogurcie,moge sobie pozwolic jesli odpuszcze owoce ?W 100g jest tam 3,9 g protein , weglowodany 5,5g, tuszcz 0,1 g , 39 kalori.
              • fleur23-0 Re: Problem z otrębami. 07.02.11, 16:45

> > Nadal się natomiast zastanawiam ciężko co to takiego jest maizena - obecna w wi
                > elu różnych dukanowych przepisach. No i gdzie to kupić???

wydaje mi sie, że mazeina- skrobia kukurydziana, dostępna jest podobno w sklepach ze zdrową żywnością. Ponieważ w moim "wielkim mieście" jak równiez w jego okolicach takowego nie ma ja dodaję mąke kukurydziana, a skoro waga spada a potrawy wychodzą czuję się rozgrzeszona.

• marinka3 Re: Problem z otrębami. 07.02.11, 17:22
                  Ja mazeine kupiłam w Almie.
                  --
          • madzioreck Re: Problem z otrębami. 05.02.11, 14:46
            Jest, jest Pietnacho, tylko nie w tekście głównym, a w ramce :)
    • klara551 Re: Problem z otrębami. 09.02.11, 01:04
      Tylko biblia jest niezmienna i ma jedną wersję. Masz zaparcia a chudniesz,więc przejdź na II fazę i wprowadź warzywa a nie będziesz problemów ,gdy pochłoniesz te kilka łyżek otrębów więcej,więc dalej tak rób. Nie wszyscy reagujemy tak samo. Niektórym wystarcza 5 dni proteinowych,innym trzeba więcej,.Niektórzy nie mają problemów z wypróżnianiem,inni mają.Po co masz się katować,a kilka dni dłuższej diety bez problemów chyba ci nie przeszkadza
      • klara551 Re: Problem z otrębami. 09.02.11, 01:12
        Mówię z pozycji siły,bo mąż zrzucił 25 kg zaczynając rok i 2 m-ce temu i tak trzyma.Dietę trzeba czasami dostosować do organizmu/zaparcia lub biegunki/. Przy zaparciach niestety czasami trzeba szybciej przejść z fazy I na II i zwiększyć ilość otrębów .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka