Dodaj do ulubionych

Cała prawda o odchudzaniu

07.05.12, 23:50
Witajcie
Od kilku już lat pomagam ludziom w zrzuceniu niechcianych kilogramów, poprawie wyglądu, zadbaniu o serce i poprawie samopoczucia. Czytając wątki zamieszczone na tym i innych forach stwierdziłem, że dobrze będzie podzielić się kilkoma spostrzeżeniami, uwagami i ogólnie informacjami, bo niektóre z wpisów przyprawiają mnie o gęsią skórkę. Rady tzw. "znawców tematu" wołają czasami o pomstę do nieba i, gdyby zastosować je w praktyce, to nie tylko nie pomogą ale niektóre mogły by nawet mocno zaszkodzić.
Do rzeczy.
1. Wspomagacze odchudzania, spalacze tłuszczu.
Najlepiej byłoby o nich zapomnieć. Jeśli ktoś kiedyś wynajdzie coś co samo spali tłuszcz w organizmie dostanie co najmniej Nobla. Pamiętajmy że w przyrodzie nic nie ginie, i jeśli coś spaliło by owy tłuszcz to musi powstać w wyniku spalania energia, którąś trzeba jakoś spożytkować, inaczej zostanie zmagazynowana w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Koło się zamyka. Więc nie chodzi o spalenie tkanki tł. tylko "wydalenie" z organizmu energii. Jak? Oczywiście przez ruch.
2. Diety cud.
Także nie istnieją. Szybkie pozbycie się masy oznacza tylko jedno- odwodnienie, czyli kłopoty.
Dodatkowo takie szybkie diety obarczone są wielkim ryzykiem efektu jojo. Z prostej przyczyny- ponieważ organizm nie jest głupi, to skoro wystąpiły duże braki w dostarczaniu energii (w postaci pożywienia) to organizm zabezpieczy się na wypadek kolejnych braków dostaw, magazynując energię w postaci tkanki tł.
3. Głodówki.
Dokładnie taki sam mechanizm jak w dietach cud- tyle że spotęgowany.
4. Diety niepełnowartościowe, np. dieta białkowa.
Skuteczna, a jakże, ale:
a) nie został dokładnie zbadany wpływ takiego odżywiania na organizm w dłuższym okresie czasu
b) mechanizm podobny jak w przypadku głodówek i diet cud. Jak czegoś brakuje organizm będzie to magazynował, gdy tylko pojawi się w pożywieniu.
c) w przypadku diety białkowej następuje silne zakwaszenie organizmu. Ustrój staję się doskonałym siedliskiem dla grzybów, zwłaszcza jelita.

teraz opiszę jak mniej więcej przebiega proces odchudzania który ja stosuje z powodzeniem już kilka lat.
1. Odtruwanie. Niedoceniane zagadnienie, a to właśnie toksyny są w dużej mierze odpowiedzialne za złe funkcjonowanie metabolizmu, zatrzymywanie w organizmie wody.
Po usunięciu toksyn organizm zaczyna sam regulować metabolizm, gospodarkę wodno-elektrolitową oraz hormonalną. Nadmiar wody jest z ustroju usuwany (waga w dół) a sprawny metabolizm wysyła odpowiednie stymulatory do ośrodka łaknienia (nie ma napadów głodu, uczucie sytości pojawia się wcześniej niż po napełnieniu żołądka po brzegi) przez co nie występuje przejedzenie.
2. Oczyszczanie jelit.
W poskręcanych jelitach są miejsca, gdzie perystaltyka jest bardzo słaba, albo nie ma jej wcale. W tych miejscach zbierają się tzw. złogi, które zalegając dłuższy czas zaczynają gnić, produkując duże ilości toksyn- efekt- patrz punkt wyżej. Po usunięciu większości złogów (może być ich nawet kilka kilogramów) waga w dół i zmniejszenie ilości toksyn w organizmie.
Warto nadmienić że organizm nasz nie jest bierny w sprawie usuwania toksyn i w dużej mierze sam potrafi się oczyszczać, ale przy naszym aktualnie zaśmieconym i zatrutym środowisku warto jest wspomóc ten proces.
3. Dieta redukcyjna.
Tu pewnie niektórych zaskoczę. Otóż na wszystko we wszechświecie działają te same prawa fizyczne i chemiczne. Na nas też. Więc: jeśli dostarczymy do organizmu 2000 kcal, a spalimy 2200 to te brakujące 200 organizm musi pobrać z magazynu czyli tkanki tł. bo nic nie bierze się z nicości i organizm z próżni tych 200 kcal nie wyczaruje. W ten sposób pozbywamy się niechcianego ciężaru.
Cały "myk" stosowanej przeze mnie metody sprowadza się do tego, by tak ułożyć dietę żeby była ona jak najmniej uciążliwa. Jeśli ktoś więc lubi sałatki to w menu dostaje sałatki w dużej gamie i sam wybiera którą danego dnia zje. Je to co lubi i chudnie. Proste? Ano proste.
Jakby ktoś chciał szczegółów to link jest w podpisie.
Przepraszam że zająłem tyle czasu, no i za błędy i byki w pisowni przepraszam, późna już godzina i oczy się kleją.
PS. Maksymalnie to wszystko skróciłem, ale zainteresowani się połapią.
Dla malkontentów jeszcze- odpowiednie wykształcenie posiadam: AWFiZ w Łodzi paręnaście lat temu, kilkadziesiąt kursów, warsztatów, konferencji nt. odchudzania no i kilku już letnie doświadczenie.
Obserwuj wątek
    • default Re: Cała prawda o odchudzaniu 08.05.12, 08:15
      Bardzo rozsądny tekst, no i faktycznie - cała, prawda, sama prawda i tylko prawda o odchudzaniu :)
      Niestety, podejrzewam, że nie trafi do użytkowników tego akurat forum, bo zaglądając tu czasem, widzę głównie dyskusje o przeróżnych magicznych specyfikach, natomiast tak racjonalne i oczywiste metody jak te opisane przez Ciebie, spotykają się z minimalnym zainteresowaniem...
      • yerbokrata Re: Cała prawda o odchudzaniu 30.12.12, 12:31
        Witam, podobne wnioski zostały przedstawione na tym blogu dobreziola.blogspot.com/2012/12/bonnik-pokarmowy-w-naszej-diecie.html
    • Gość: bietka Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 14:37
      Brawo autor!!
      Więcej i częściej takich jak ta wypowiedzi, bo prawda ginie w natłoku bzdur !!
      Sama jestem żywym dowodem na potwierdzenie w/w słów - 40kg.
      Zdrowy i rozsądny tryb życia. Ruch - czyli codzienny wysiłek fizyczny. Dieta urozmaicona i co jeszcze dodam -długofalowe działanie, czyli zrzucamy wagę z umiarem i przez dłuższy okres czasu. Im więcej do zrzucenia tym dłużej to powinno trwać.
    • na_zdrowie_sposob Re: Cała prawda o odchudzaniu 09.05.12, 12:03
      Super wpis... chciałabym tutaj dodać aby zwracać też uwagę na produkty typu light i syrop fruktozowo-glukozowy, który, na równi z cukrem jest odpowiedzialny za otyłość..
      jeśli kogoś interesuje temat zapraszam na mój blog
      • aeb456 Re: Cała prawda o odchudzaniu 11.07.12, 10:35
        Po przeczytaniu tego wpisu skojarzyła mi się książka Tombaka. Podkreślał w niej, jak ważne jest oczyszczenie organizmu. Pisał w niej na przykład, że warto w ciągu tygodnia wybrać sobie 1 dzień na głodówkę, pić tylko wodę. Wtedy organizm oczyszcza się z toksyn. Próbowałam tej metody - na początku jest trochę ciężko, ale da się przywyczaić do takiego trybu. W końcu czego się nie robi dla zdrowia:)
    • Gość: ewa Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 11:54
      extra wpisik. pozdrawiam autora
      • mammana Re: Cała prawda o odchudzaniu 11.05.12, 13:52
        Odważnie i rzeczowo, dzięki z aten wpis:)
        Polecam Wam mi się baaardzo podoba jej podejście do , jak pisze "ODGRUBIANIA";) nie ma tam żadnych wydumanych teorii, sama praktyka, nareszcie:) i zero reklam-bleeee!
        mojeodgrubianie.blox.pl/htmlpa!
        • Gość: heranda Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 23:09
          A to co jak nie reklama?
    • ladiaa Re: Cała prawda o odchudzaniu 15.05.12, 15:20
      Niby każdy wie to wszystko, ale mimo tego ile osób się odchudza różnymi sposobami... Każdy jest inny, na jedno zadziała Dukan, u innego metabolim pobudza przyprawy, ważne, by do wszystkiego podejść z rozsądkiem!
      • Gość: dyzu Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.brutele.be 22.10.12, 22:21
        czy moze ktos tu napisac w jaki sposob mozna oczyszczac organizm. jestem otyla osoba, od wrzesnia zaczelam diete, w ciagu 8 tygodni schudlam 5 kg. martwie sie ze tylko pozbylam sie wody bo wcale sie lzejsza nie czuje, spodnie jakby luzniejsze ale nadal mam ten sam rozmiar ;((
        chce oczyscic organizm z toksyn , ale jak ? tak jak ktos tu napisal jednodniowa glodowka?

pozdr
        • malyszon1 Re: Cała prawda o odchudzaniu 23.10.12, 22:01
          zapraszam na stronę z podpisu mojego
    • Gość: 2oak Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.12, 23:37
      Sensowne. Więcej takich wpisów uświadamiających ludziom prostotę rzeczy powszechnie uważanych za złożone.
    • nick7777 Re: Cała prawda o odchudzaniu 23.05.12, 19:35
      fajny pościk
      • Gość: orkass Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.12, 17:01
        mi też się podoba
        • Gość: wena Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.rawamaz.mm.pl 31.08.12, 15:36
          Nie popadajmy w churaoptymizm. To tylko jedno z podejść do odchudzania i zachowania zdrowia. Nie ma tu jednej, jedynie słusznej drogi do wymaronej sylwetki, jest tych dróg wiele i każdy może wybrać swoją... a czy dotrze do wymarzonego celu zależy od wybranej ścieżki i samodyscypliny...
    • agatatrelaaa Prawda o O D C H U D Z A N I U. ***** 29.05.12, 00:34
      ZOBACZ TAKŻE: (1ES, 1GJK, 2GJK, 2ES): ♥♥♥♥♥
      Biologiczna, kreatywna energia.

CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL. PODSTAWA TO ZDROWIE: ANTYCUKRZYCOWY. *****
      3.TEMAT.
      pl.netlog.com/annakwiek/blog/blogid=169358#blog

ANOTHER ARTICLES:
      www.forum.izg.pl/jedzonko/odchudzanie-racjonalne-wg-irl-krakow/
      www.instytutirl.com.pl/index6.php
      Biologia, medycyna.
      3.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy CELIAKII nie dodajemy otrębów pszennych !!
    • default Re: Cała prawda o odchudzaniu 11.07.12, 09:21
      Ręce opadają... Powyżej masz napisane co NAPRAWDĘ pomaga w odchudzaniu, a Ty pytasz o kolejny "cudowny środek". Jak chcesz - kup. Pytanie co poza piciem owej cudownej kawy zamierzasz robić w kierunku schudnięcia. Bo sama kawa to Ci w niczym nie pozmoże. To już lepiej kup zwyczajne herbatki ziołowe na trawienie - kilka razy tańsze, a podejrzewam że skuteczniejsze (oczywiście w połączeniu z ograniczeniem kalorii i ruchem).
    • Gość: poper Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 22:11
      To już chyba lepiej kupić któryś z programów, co są w linku na końcu pierwszego posta, przynajmniej wiadomo że ten ktoś ma jakieś pojęcie o odchudzaniu.
      • malyszon1 Re: Cała prawda o odchudzaniu 17.07.12, 21:58
        widzę spory odzew na mój post, cieszy mnie że tyle ludzi to przeczytało i mam nadzieję że kilku pomogło.
        pozdrawiam
    • Gość: Kolendra Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 18:09
      Fajnie napisane, rzeczowo, konkretnie...
      • Gość: malutka Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 22:44
        Właśnie się zastanawiam co z tym oczyszczaniem, czy naprawdę aż tyle tego świństwa w nas siedzi? Czy to tak ważne żeby pozbyć się toksyn przed odchudzaniem?
        Dzwoniłam do tego Pana co założył wątek ( na nr podany na stronie) i wyjaśnił mi co nieco, ale nie wiem czy to tylko marketingowa ściema czy fakt. Tyle słychać o diecie dukana, innych dietch, że są skuteczne i tam ni słowa o oczyszczaniu nie ma. No to jak to jest? Trzeba czy nie trzeba?
    • Gość: ewaaa21 Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.12, 14:04
      Widać że autor zna się na rzeczy...
    • sloneczko2812 Re: Cała prawda o odchudzaniu 15.08.12, 22:35
      W moim przypadku było dokładnie tak jak napisał autor. Schudłam 15 kg w pół roku (cała zima) i teraz waga od wiosny się utrzymuje a jem wszystko. W zimie pamiętam, że mało jadłam z braku czasu, za to miałam dużo ruchu (ciężka praca) no i jakoś tak waga sama poleciała w dół. Pamiętam, że jadłam dużo jogurtów, sałatek bez chleba, obiad - rzadko a jeśli już to w małej ilości. 8 godz. pracy - szybkie chodzenie, schylanie się, dźwiganie spowodowało nie tylko to, że schudłam, ale również nabrałam mięśni w rękach, łydkach i udach, wszędzie.
      Pozdrawiam.
    • Gość: monika79 Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 15:53
      Brawo dla autora. Super wpis.
      Byłam na stronie podanej w linku pod pierwszym postem i po zapoznaniu się z ofertą muszę przyznać że chyba się skuszę. Zachęciły mnie komentarze ludzi, którzy już skorzystali.
    • Gość: kinia Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 16:38
      popieram w całej rozciągłości... sama miałam nadwagę i rozwiązałam ten problem dzięki oczyszczaniu...
    • Gość: ratka Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.rawamaz.mm.pl 04.09.12, 16:07
      Czy rzeczywiście jet możliwe żeby tyle pokarmu było w jelitach?
      • Gość: kalisia Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.12, 16:30
        Rzeczywiście, brzmi dość niewiarygodnie, ale to prawda... kilka kilogramów zalega w naszych jelitach.
    • k1k2 pare uwag 05.09.12, 18:17
      pkt. 1, 2, 3, 4 ok.

ale...
      Ani "usuwanie toksyn" ani "oczyszczanie" (szczegolnie przy pomocy plukania jelita grubego) nie maja potwierdzenia naukowego. Tak samo jak np. picie duzej ilosci wody i rzekome nawilzanie/oczyszczanie.

No i brakuje czegos o aktywnosci fizycznej.
      • malyszon1 Re: pare uwag 16.09.12, 20:30
        Oj nie zgodzę się z tą opinią. W fachowych czasopismach anglojęzycznych jet mnóstwo informacji o tego typu działaniach.
        Co do aktywności fizycznej- jeszcze się to pojawi... proszę o cierpliwość.
    • Gość: Janusz Oryński Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.rawamaz.mm.pl 12.09.12, 21:43
      esencja odchudzania, brawo dla autora
    • kaloriada Re: Cała prawda o odchudzaniu 13.09.12, 23:00
      Popieram - żeby trwale schudnąć, trzeba poznać mechanizmy, zgodnie z którymi funkcjonuje organizm, zmienić nawyki żywieniowe. Mądry post.
      • malyszon1 Re: Cała prawda o odchudzaniu 22.09.12, 23:26
        Może nie tyle znać te mechanizmy, co postępować tak by ich nie zaburzać... wtedy odchudzanie jest trwałe...
      • Gość: mirka kielce Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.rawamaz.mm.pl 25.09.12, 20:35
        NO właśnie, a kto tak naprawdę ogarnia te wszystkie prawa rządzące organizmem? Lekarz? Dietetyk?
        • malyszon1 Re: Cała prawda o odchudzaniu 04.10.12, 20:36
          Dietetyk ogarnia raczej zagadnienia związane z żywieniem, odżywianiem, przewodem pokarmowym- oczywiście wiedza o funkcjonowaniu całego organizmu jest niezbędna...
    • sylwia175 Re: Cała prawda o odchudzaniu 07.10.12, 18:54
      W sumie ok jest tylko jedno ale....
      Zmniejszenie ilosci kalorii powoduje to samo co wyeliminowanie bialka czy weglowodanow.
      Jak tylko zaczniemy jesc normalnie waga wroci.
      Osobiscie nie uznaje czegos takiego jak kalorie. Z powodzeniem od lat stosuje montignaca. Jem mase warzyw, chudego miesa, nabialu wszystkiego czego mi trzeba i co najwazniejsze nie zawracam sobie glowy liczeniem kalorii czy glodzeniem sie.
      Niestety na pizze czy ziemniaki pozwalam sobie okazjonalnie ale cos za cos.
      • malyszon1 Re: Cała prawda o odchudzaniu 09.10.12, 21:58
        sylwia175 napisała:

> W sumie ok jest tylko jedno ale....
        > Zmniejszenie ilosci kalorii powoduje to samo co wyeliminowanie bialka czy weglo
        > wodanow.

Bardzo dalekie uproszczenie- białko, a w zasadzie niektóre składniki białka- aminokwasy, niezbędne są do budowy białka własnego- bez tego żadna komórka mięśniowa się nie rozbuduje i nie powstanie w organizmie żadna nowa komórka.
        Węglowodany- w zasadzie glukoza czyli monowęglowodór (monocukier) to podstawowa substancja odżywcza każdej żyjącej komórki (spalana jest w mitochondriach) i stąd energia. Znaczne ograniczenie lub duży niedobór owych składników to nie najlepsza metoda odchudzania.
        • natano50 Re: Cała prawda o odchudzaniu 04.12.12, 23:34
          Czytam, czytam i postanowiłam się włączyć. Mam już swoje lata i wiele doświadczenia życiowego. Otyłość, cukrzyce, rak i wiele, wiele przewlekłych chorób, cywilizacyjnymi jest. My ludzie sami sobie zafundowaliśmy taki los zanieczyszczając środowisko i nas własny organizm, który środowiskiem jest również. Kto się obudził ze snu o potędze, to niech w to oczyszczanie czym prędzej uwierzy, bo to najważniejsze jest. Pani Gerson zapytała na jednym z wywiadów: co byście wlewali do baku swojego luksusowego, drogiego mercedesa?, najlepsze paliwo, czy wodę z cukrem? odpowiedź jest oczywista. A co ładujecie do swoich najczulszych, najbardziej precyzyjnych mechanizmów, jakimi są wasze organizmy? Swoje najcenniejsze organizmy traktujecie jak kubły na śmieci i wrzucanie do nich śmieci, zamiast najbardziej wartościowego paliwa. Do mnie to przemówiło piorunująco. Zawsze jadłam bardziej racjonalnie niż inni, ale od 1,5 roku poszłam na całość i jestem witarianką, jem prawie wszystko na surowo (prawie, bo zimą ciepłą zupkę warzywną, albo owsiankę na wodzie trzeba czasami zjeść) i wierzcie mi zdrowia mam pod dostatkiem, a podczas przechodzenia na ten sposób odżywiania się (powrót do natury) straciłam 10kg nie głodząc się wcale. Warzywa, warzywa, warzywa, owoce, ser kozi, ryby wędzone na zimno, orzechy, kiełki, miód i to w zasadzie wszystko. Moim ulubionym daniem jest sok warzywno-owocowy. Pozdrawiam wszystkich wątpiących i życzę powodzenia.
    • Gość: ewelina kobryńska Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.rawamaz.mm.pl 18.10.12, 20:34
      Zastosowałam podobną metodę (trzy etapy) i efekt przerósł moje oczekiwania.
      Wyrażam zatem podziękowania autorowi za natchnienie i mobilizację.
      pozdrawiam
    • magram12 Re: Cała prawda o odchudzaniu 19.10.12, 20:53
      Autor wątku ma całkowitą rację. Odchudzanie powinno równać się zrównoważonej diecie lub jak kto woli, zrównoważonym nawykom żywieniowym. Oczyszczenie organizmu z toksyn to dobry początek. Ważna jest również uregulowana przemiana materii. Do tego polecam NOPALINĘ, jest naturalna, bez cudownych dodatków, naprawdę super reguluje metabolizm, można ją kupić na allegro lub w sklepie zielarskim. Dla tych, co mogą sobie pozwolić - ćwiczenia, a dla tych, co nie mogą z różnych powodów, przynajmniej godzinny spacer dziennie. I najważniejsze - nie chudnijcie szybko, tylko stopniowo. Warto cierpliwie poczekać, wolny ubytek niechcianych kilogramów to trwały efekt końcowy. Szybkie zrzucenie kilogramów równa się efektowi jojo. Życzę wszystkim odchudzającym się powodzenia :)
      • igge Re: Cała prawda o odchudzaniu 19.10.12, 22:54
        Teraz modne jest oczyszczanie, usuwanie toksyn ale czy skuteczne? Wątpię. Najprostsze i najważniejsze jest ćwiczenie swojej woli i podejmowanie na bieżąco decyzji konsumpcyjnych zgodnych nie z aktualnym pragnieniem na coś do zjedzenia ale z naszym długoterminowym dalekosiężnym celem a raczej stylem życia. I radość z faktu, że zamiast ulegać zachciankom apetytu czy głodu - jesteśmy w stanie kierować sobą, mamy jakąś władzę nad sobą, nie rządzą nami zachcianki, jesteśmy silni. Nawet taki żarłok jak ja to może czyli każdy to może wcielić w życie a silna, nawet tylko silniejsza niż kiedyś wolna wola to frajda. Schudłam trzy rozmiary spodni w dół w ciągu wiosny i lata jedząc wszystko na co miałam ochotę ale w bardzo małych ilościach. Czasami odmawiałam sobie ciastek czy słodyczy wiedząc że jutro mogę mieć inne zdanie i nie odmawiam sobie na zawsze niczego oprócz ilości jedzenia.
        I nie jest to żadna dieta tylko postanowienie że już nigdy nie będę opychać się górami żarcia.
        Od czasu do czasu bez poczucia winy zjadam tonę kanapek albo 2 ciastka u Bliklego lub solidny 3 daniowy obiad ale staram się żeby zdarzało sie to stosunkowo rzadko bo po tygodniu takiego dużorozmiarowego jedzenia zaczyna się powolny efekt jojo, którego nie chcę
        bo zakupiłam już ubrania w nowym mniejszym rozmiarze. Mój sposób odchudzania nie wymaga wysiłku innego niż samodyscyplina zgodna z tym czego naprawdę chcemy. Nie sięgam po jedzenie, nie podjadam co chwila, jem małe porcje wszystkiego i chudnę, szkoda mi tylko starych ciuchów bo wiszą i spadają ze mnie a wiele z nich naprawdę lubiłam.
        • magram12 Re: Cała prawda o odchudzaniu 19.10.12, 23:15
          Oczyszczanie zawsze było i będzie dobre dla organizmu. Pozbywając się śmieci, czujesz się lepiej, a twój organizm staje się zdrowszy i lżejszy. Oczyszczanie to nie odchudzanie. To tylko pomoc w odchudzaniu, jak również pomoc zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Polecam bardzo, bo w dzisiejszych czasach i wdychamy i jemy najróżniejsze śmieciska, które potem są przyczyną najróżniejszych dolegliwości. Oczyszczanie ma na celu pozbycie się tego wysypiska śmieci, które każdy w sobie niestety nosi. Poprzez oczyszczanie dochodzimy do odchudzania, które będzie skuteczniejsze, jeśli organizm zostanie pozbawiony nagromadzonych toksyn. Do tego oczyszczenie organizmu wspomaga regulację przemiany materii, która jest przecież istotnym elementem utrzymania stałej wagi i nie tycia. Także nie chodzi o skuteczność, a o pomoc :) Jak najbardziej popieram Cię w jedzeniu wszystkiego w rozsądnych ilościach :) W ten sam sposób się odchudzałam. Do tego ćwiczyłam i jak już pisałam oczyszczałam się i regulowałam przemianę materii pijąc Nopalinę. Waga mi nie wzrasta, nadal jem wszystko i nie stresuję się dietami cud :)
        • malyszon1 Re: Cała prawda o odchudzaniu 21.10.12, 14:37
          Oczyszczanie jest jak najbardziej skuteczne i potrzebne- zwłaszcza w czasach, kiedy zewsząd otacza nas trucizna (w powietrzu spaliny, w wodzie metale ciężkie, w jedzeniu nawozy, opryski).
          Wystarczy zrobić badanie na skład chemiczny krwi...
    • ealoes Re: Cała prawda o odchudzaniu 21.11.12, 12:16
      Świetny artykuł.
      Też chcę się podzielić swoim sposobem na zgrabną sylwetkę. Oczyszczanie jak najbardziej i dlatego codziennie pije miąższ aloesowy ( nie tylko oczyszcza, ale też zwiększa odporność organizmu) Na wspomaganie spalania tłuszczy przed ćwiczeniami połykam kapsułki kolagenowe Colvita, które przy okazji zagęszczają tkankę łączną stąd moja skóra jest elastyczna i jędrna. Aloes piję już od dwóch lat (podaję także moim dzieciom na odporność), natomiast kolagen połykam od pół roku. Efekt 7 kilo mniej :)
      Jeżeli ktoś będzie chciał skorzystać podaję linki do sklepów gdzie można nabyć produkty:
    • pantaleon-sarenka Re: Cała prawda o odchudzaniu 30.12.12, 13:47
      Nie ma czegoś takiego jak oczyszczanie organizmu z toksyn. Niby z jakich toksyn? Arszeniku, cyjanku potasu? Organizm jest tak skonstruowany, że na bieżąco usuwa szkodliwe substancje. Służy do tego wątroba i nerki. Wystarczy zdrowo się odżywiać i żadne oczyszczania i głodówki nie będą potrzebne. Nie zgadzam się również co do diety. W przypadku bardzo dużej nadwagi, takiej jak np. u mnie, dieta jest bardzo ważna ze względu na choroby "towarzyszące", takie jak nadciśnienie i cukrzyca. Nie chodzi o to, żeby się głodzić, tylko żeby dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości kalorii i składników odżywczych. Przy tym koniecznie trzeba zacząć ćwiczyć, a waga zacznie na pewno spadać.
      • Gość: iwona Re: Cała prawda o odchudzaniu IP: *.as13285.net 15.01.13, 18:55
        Dokształć się najpierw trochę, i nie wypisuj takich bzdur! To ludziom szkodzi. Oczyszczanie to podstawa.
        • jan.kran Re: Cała prawda o odchudzaniu 25.02.13, 00:14
          Odchudzanie siedzi w glowie. Ja przez 10 tygodni bylam na pobycie rehabilitacyjnym .Duzo ruchu , psychologowie i dietetyczki.
          Pranie mozgu:) , zmiana nawykow. Powtarzanie w kolko : nie ma diety cud trzeba cwiczyc bo jak sie nie cwiczy i chudnie to sie spala miesnie a miesnie sa odpowiedzialne za spalanie.
          15 kilo w cigu czterech mieisiecy , piec posilkw dziennie, trzy godziny cwiczen tygdniowo.
          Ograniczenie slodyczy , alkoholu , weglowodanow.
          Jem wszystko , nie jestem glodna i chudne:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka