skiela1 19.08.08, 05:05 wiadomo sa lepsze sa gorsze.... ktore polecacie,ktore odradzacie... Timotei Sensation-Piwonia i czarna porzeczka. Ladny zapach,jednak nie pozostaje we wlosach... poza tym szampon malo wydajny. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: Szampony/odzywki 20.08.08, 11:03 Szampony Joanna Naturia to totalna porażka, tanie owszem, ale jakość fatalna; z wydajnością nie mają nic wspólnego, mimo dobranego odpowiedniego (wg opisu producenta) szamponu do rodzaju włosów, włosy są suche, matowe, "sianowate". Wróciłam do droższego, ale o wiele wydajniejszego i lepszego Herbala. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Szampony/odzywki 20.08.08, 16:07 aurinko napisała: > > Wróciłam do droższego, ale o wiele wydajniejszego i lepszego Herbala. Piszesz o tym? www.herbalessences.com/us/collections/body_envy/default.jsp Odpowiedz Link
alka44 Re: Szampony/odzywki 20.08.08, 23:47 A mnie w szamponach interesuje głównie skład. Wysuszają sls a bez nich jest niewiele szamponów. Odżywka też najlepsza bez silikonów bo oblepiają włosy i nie dają się zmyć. Odpowiedz Link
pasadenkaa Re: Szampony/odzywki 25.08.08, 19:09 A ja w ogole nie używam tego shit'u z marketów, po wielu latach szamponowej batalii wiem, że trudno nazwać je mianem "dobrych", no ale jak juz ktos tu napisał kazdy z nas jest inny a ja akurat mialam problem ze swędzącą skora glowy - nie wiem czy to od chemii, ale jak sobie pomyśle ile chemii trzeba bylo władowac np. w zapach szamponu to...włos sie jeży na glowie. W kazdym badz razie od kilku mies. używam Vichy Dercos i bardzo sobie go chwalę. Stosunek ceny do jakosi jest moim zdaniem znakomity bo jest bardzo wydajny (200ml starsza na kilka mies., włosy półdługie) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Szampony/odzywki 26.08.08, 20:35 A dla mnie najlepszy szampon to właśnie z tej serii, konkretnie "z biosiarką i bursztynem". O innych JN nie będę się wypowiadać, bo nie próbowałam. Odkąd go używam, skończyły się problemy z łupieżem. I w dodatku włosy przestały wypadać i zgęstniały. Nie wysusza, nadaje się do codziennego mycia. Z tym, że nie myję nim włosów dwukrotnie, tylko raz i spłukuję. Wystarcza, włosy są takie, jak trzeba i skóra też. Problem bywa tylko z kupnem, bo on rzadko jest w sprzedaży, nawet w sklepach sprzedających szampony z tej firmy. Odpowiedz Link
absit Re: Szampony/odzywki 21.08.08, 06:15 Myślę, że nie można sugerowac się opinią innych kobiet w zakupie szamponu - każda z nas ma inne włosy i co dla jednej będzie rewelacją dla innej okaże się porażką. Dobry szampon można dobrać do swojego rodzaju włosów jedynie metodą prób i błędów. Odpowiedz Link
alka44 Re: Szampony/odzywki 21.08.08, 13:14 www.luskiewnik.pl/blog/?p=139 "Sodium Laureth Sulfate to totalny syfiaty, syntetyczny detergent wszechobecny i uczulający ludzi. Wysusza skórę, wywołuje świąd, rumień oraz charakterystyczne plamy. Najpierw pojawia się różowa plama, która mniej lub bardziej swędzi, następnie wysycha jej powierzchnia, nieco rogowacieje (staje się szorstka) i złuszcza się. Przy zanikaniu blednie od środka lub od obrzeża, pozostawiając lekkie odbarwienie, mijające po kilku dniach. Przy dużej nadwrażliwości Sodium Laureth Sulfate powoduje rozległe i zlewające się plamy, w formie potocznego liszaja. Zmiany nie reagują na hydrokortyzon i podobne kortykosteroidy. Dopiero odstawienie wszelkich produktów zawierających Sodium Laureth Sulfate daje całkowite wyleczenie. Trudno jest jednak wyeliminować Sodium Laureth Sulfate, bowiem jest tani, łatwy w zdobyciu i wygodny w produkcji. Sodium Laureth Sulfate występuje w szamponach dla psów, w szamponach dla ludzi, w niektórych płukankach do jamy ustnej, w tonikach do demakijażu, we wszelkich żelach i mydłach (tylko z nazwy) do mycia, w płynach do naczyń, w płynach do mycia urządzeń elektromechanicznych, w płynach i olejkach do kąpieli, w solach do kąpieli, w preparatach do mycia okrętów, samochodów, samolotów, podłogi, okien. Oczywiście jest też w środkach do mycia kibla, wanny, zlewu i pomieszczeń inwentarskich. Czyż nie jest wspaniałym wynalazkiem nowoczesnej chemii? Uniwersalny. Sodium Laureth Sulfate jest do mycia wszystkiego. Właściwie nikt nie wie jakim cudem znalazł się w kosmetykach i w produktach do higieny człowieka?. Kto pierwszy wpadł na tak genialny pomysł? Dlatego właśnie szampony wywołują łupież, swędzenie głowy, wypadanie włosów, uzależnienie włosów od całej grupy szamponów opartych na Sodium Laureth Sulfate. Dlatego ludziom łuszczą się uszy, swędzi skóra, dlatego takie masowe ataki atopowego zapalenia skóry, począwszy od niemowląt mytych wszechobecnym i panującym Sodium Laureth Sulfate. Pasta i płukanki do zębów ładnie się pienią, wszyscy są zadowoleni..." Ze strony www.luskiewnik.pl/blog/?p=139 Odpowiedz Link
alka44 Re: Szampony/odzywki 21.08.08, 13:30 luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm Swoja droga wydaje mi się, że całkiem bez chemii trudno coś kupić. Pogląd doktora Różańskego, moim zdaniem, jest trochę przesadzony jednak duzo w tym prawdy. Staram się nie kupować najgorszych śmieci. Wbrew pozorom dużo tańsze są środki myjące bez świństw, jak np. Bebydream z Rossmana. Wydaję zdecydowanie mniej pieniędzy od kiedy zaczęłam zwracać uwagę na skład kosmetyków a nie na reklamę producentów. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Szampony/odzywki 21.08.08, 20:08 alka44 napisała: > Wydaję zdecydowanie mniej pieniędzy od kiedy zaczęłam zwracać uwagę na skład > kosmetyków a nie na reklamę producentów. ja swego czasu zaczelam zwracac uwage na sklad i niestety,ale tu gdzie mieszkam produkty 'przyjazne'sa duzo drozsze. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Szampony/odzywki 21.08.08, 20:05 >co dla jednej będzie rewelacją dla innej okaże się porażką. tak jak z wszystkim Odpowiedz Link
bamboo Re: Szampony/odzywki 21.08.08, 08:09 mnie najbardziej pasuja szampony i odzywki pantene pro-v /regenaracja, proste wlosy, albo wlosy geste i pogrubione /, ale moj m np. ma lupiez po pantene i uzywa jakichs innych ziolowych zwykle. Odpowiedz Link
dwa-filary Re: Szampony/odzywki 21.08.08, 21:08 Szampony Pantene mają bardzo dużo silikonu,dlatego włosy są bardzo lśniace,ale przy dłuższym stosowaniu włosy są zaklejone silikonem,nie oddychają i będą sie łamać.To samo z ichnimi odżywkami Odpowiedz Link
alka44 Re: Szampony/odzywki 22.08.08, 00:46 To prawda, ze Pantene mają dużo silikonów. w składzie końcówka -cone. Początkowo wydaje się,że jest super ale po czasie włosy sie obkleją i samym szamponem ciężko zmyć. Niektórym składniki sls w szamponach nie szkodzą (chyba). Ja mam włosy suche z natury i w pewnym momencie czułam jak mi ściąga skórę głowy. Ciągle mnie wszystko swędziało i w głowie było pełno strupów od drapania. Bardzo długo szukałam przyczyny. Dopiero po kilku latach znalazłam w internecie jakieś informacje i zaczęłam kupować proste w składzie szampony i inne mydła. A po drodze wydałam kupę kasy na coraz to droższe żele, mydła i szampony. Teraz w mojej łazience głównie seria babydream z Rossmana. Tanie i na naturalnych olejach wszystkie kremy, mleczka i oliwka. Zel do mycia delikatniejszy od płynów do higieny intymnej. Szampon dla mnie dobry. Jednak córka ma przetłuszczające się włosy i musi myć mocniejszym bo ma włosy jakby niedomyte. Jednak przy zakupie zwracam uwagę, żeby te sls nie były na początkowych miejscach w składzie. Im dalsze miejsce, tym mniej tego składnika w całości. A kremów też nie kupuję zwiedziona reklamą. Zdaję sobie sprawe, ze nie ma cudów i kremu, który ujmie mi 20 lat. Droga seria Olay jest naładowana silikonami. Czasem za psie pieniadze można kupić coś znacznie lepszego niż za setki. Producenci wydają krocie na reklamę i za to płacimy. A cudów nie ma i nie ma co liczyć na te cuda. Odpowiedz Link
bamboo Re: Szampony/odzywki 22.08.08, 17:52 sprawdzilam i rzeczywiscie wszystkie odzywki pantene maja w skladzie -cone. a sls /sodium lauryl sulfate/ ma jeden szampon, drugi nie. mi w kazdy razie pasuja, moze dlatego, ze nie myje stale jednym tylko zamiennie, a od czasu do czasu i jakims zielarzem Odpowiedz Link
bamboo Re: Szampony/odzywki 22.08.08, 17:55 i jeszcze sprawdzilam nasze ziolowe, wszystkie 3 /maja w skladzie sls /co to jest w ogole? ktos zna lacine?/ Odpowiedz Link
simple_woman Re: Szampony/odzywki 25.08.08, 19:02 bamboo napisała: > maja w skladzie sls /co to jest w ogole? ktos zna lacine?/ Sodium lauryl sulfate. Laurylosiarczan sodu. Powszechnie stosowany w kosmetykach środek powierzchniowo czynny. Jego nieco łagodniejszą formą jest SLES (sodium laureth sulfate / sodium lauryl ether sulfate) - lauretosiarczan sodu. Odpowiedz Link
maggi9 Re: Szampony/odzywki 22.08.08, 16:49 Z szamponów na ogól stosuję timotei.Ostatnio właśnie ten fioletowy-porzeczka-piwonia.Chyba ze 4 butle już zużyłam.Generalnie jestem zdania, że szampon ma mi tylko umyć włosy i nie wierze w brednie, że od samego szamponu będą bardziej lśniące czy bedzie ich 5 razy więcej. A odżywka od roku numer 1- henna treatment wax.Na początku beznadziejna potem było coraz lepiej. Odpowiedz Link
alka44 Re: Szampony/odzywki 22.08.08, 19:57 Sodium laureth sulfate to Alkoholowa forma z Sodium-Lauryl-Sulfat. Jest odrobinę mniej drażniąca może jednak doprowadzić do silnego wysuszenia. Obydwa środki w szamponach i środkach czyszczących mogą poprzez reakcje z innymi zawartościami budować kancerogenne azotany i dioksyny.Przy użyciu szamponu mogą większe objętości azotanów dostać się do krwiobiegu. Odpowiedz Link
jsolt Re: Szampony/odzywki 24.08.08, 10:26 odradzam wszelkie z drogerii, marketów itp. (czy to timotei, czy elseve - w 90% to samo) doradzam zakupy wyłącznie w sklepie fryzjerskim (jeżeli ktoś ma problemowe włosy, oczywiście - tj. suche po farbie, trwałej, zniszczone rozjaśnianiem itp itd - dla włosów bezproblemowych spokojnie wystarczy gliss kur czy inny dove) Odpowiedz Link
smurfi Re: Szampony/odzywki 24.08.08, 18:36 to trochę indywidualna sprawa, mi kiedyś polecała koleżanka szampony,odzywki Gliskur'a i ona rzeczywiście miała po nich ładne włosy, ja natomiast straszne "siano". Na mnie dobrze działa szampon elseve loreal do włosów farbowanych (czerwony) a odżywkę używam Nivea, do włosów suchych, zniszczonych (różowa) jest też podobna (pomarańczowa) Odpowiedz Link
smurfi Re: Szampony/odzywki 24.08.08, 18:40 a i jeszcze mogę odradzić wszelkie sunsilki i herbale, żadnych dobrych efektów nie przynoszą poza myciem ;p Fructis jeszcze daje radę ale też bez rewelacji - jak dla mnie Odpowiedz Link
nuova Re: Szampon - polecam 25.08.08, 13:01 Timotei Sensation do wlosow brazowych, bo akurat takie mam wlosy sa miekkie, gladkie, maja ladny blask. mam wlosy krotkie na gorze a na karku dluzsze, nie wiem jak sie po min rozczesuje, bo nie uzywam grzebienia. Odpowiedz Link
j0anna1 Re: Szampon - polecam 25.08.08, 20:16 Ja kupuje profesjonalne szampony/odzywki uzywane w salonach fryzjerskich np. Matrix. 50-60 zl kosztuje litrowy szampon czy odzywka. Jest to cena marketowego szamponu, a jakos zdecydowanie inna. Odpowiedz Link
nuova Re: Szampon - polecam 26.08.08, 07:30 >jest to cena marketowego > szamponu, a jakos zdecydowanie inna. ktorego? jak to policzylas? Odpowiedz Link
nuova Re: Szampon - polecam 26.08.08, 07:41 aha, jakosc? (Q) nadal nie wiem wg czego [jakiego wzoru?] policzylas, ze 50-60 PLN to cena za 1l szamponu w markecie...? nie znam szamponu, ktory za 400, 500 ml kosztowalby miedzy 25 a 30 zl. Odpowiedz Link
j0anna1 Re: Szampon - polecam 26.08.08, 19:36 50-60 zl to za 1500 ml, a nie jak mowilam wczesniej za 1000. Jezeli podzielimy 55 zl na 6 to wychodzi ok 9 zl za 250 ml czyli cena Elseve, Pantene czy innego marketowego. Szampony profesjonalne sa o wiele wydajniejsze niz zwykle i jak wspomnialam wczesniej jakosciowo nieporownywalne. Koszt szamponu profesjonalnego sprzedawanego w salonach fryzjerskich to 30-35 zl za 250 ml. Odpowiedz Link
eressea Re: Szampony/odzywki 27.08.08, 00:38 Joanna, Z apteczki babuni: Szampon wzmacniający, odżywka wzmacniająca. Dodatkowo mgiełka wzmacniająca do włosów Radical. To połączenie stosuję od dwóch miesięcy, włosy mniej się przetłuszczają (myłam codziennie, teraz bez problemu co drugi dzień), mniej wypadają i są jakieś ładniejsze Kosmetyki tanie i skuteczne Odpowiedz Link
skiela1 Ziaja 28.08.08, 16:32 powiem wam,ze szampony i odzywki Ziaji sa nawet ok teraz probuje 'Czekoladowy kolor zaprogramowany' zapach mnie w koncu dobudzil Odpowiedz Link
nuova Re: Ziaja 13.09.08, 21:45 a do codziennego mycia wlosow jak go oceniasz? poza tym jak wrazenia? zapach po prostu mnie zniewoli, ale jakos jeszcze bez odwagi ... nie kupilam go jeszcze. podzielisz sie wrazeniami? Odpowiedz Link
hugo43 Re: palmolive do dlugich 14.09.08, 10:51 w bialej butelce jest rewelacyjny.400ml tylko 7pln.wlasy sa gladkie,latwe do rozczesania bez odzywki(przy innych szamponach dla mnie niewykonalne),idealny dla wlosow normalnych i suchych,nie wiem czy dla tlustych nie za bardzo obciazajacy? Odpowiedz Link