Dodaj do ulubionych

jaja a mięso

11.09.02, 14:33
Czy jaja zawieraja wszystkie niezbedne aminokwasy? Czy moga zastapic mieso i
soje?
Obserwuj wątek
    • chris1313 Re: jaja a mięso 11.09.02, 21:22
      sylwucha1 napisała:

> Czy jaja zawieraja wszystkie niezbedne aminokwasy? Czy moga zastapic mieso i
      > soje?
      //zywienie.host.sk/artykuly/jajeczko.php
      Ciekawy artykul o jajkach polecam.
      K
      D
      • sylwucha1 Re: jaja a mięso 12.09.02, 14:02
        Dzieki bardzo! W koncu nikt nie bedzie kazal mi jesc miecha. Pozdrawiam.
        • chris1313 Re: jaja a mięso 12.09.02, 16:00
          sylwucha1 napisała:

> Dzieki bardzo! W koncu nikt nie bedzie kazal mi jesc miecha. Pozdrawiam.

Witam,a co takiego niedobrego jest w miesie?
          Pozdrawiam
          Krzysztof
          DOzdrowka
          • sylwucha1 Re: jaja a mięso 19.09.02, 12:35
            Nie pasuje mi jego smak i zapach. Wiem, ze odrobina przydalaby sie chocby dla
            zdrowia.
    • aleksandra.cichocka Re: jaja a mięso 14.09.02, 11:56
      Poszczególne produkty białkowe mają różną wartość żywieniową, zależy to od
      zawartości i wzajemnej proporcji poszczególnych aminokwasów niezbędnych.
      Wyróżniamy aminokwasy niezbędne (egzogenne), czyli takie których organizm nie
      potrafi sam syntetyzować i muszą one być dostarczone z żywnością, oraz
      aminokwasy, które organizm sam może wytworzyć. Białka pełnowartościowe są to
      takie, które zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne w proporcjach ilościowych
      odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka. Zapewniają one wzrost i rozwój
      organizmu. Do tych białek należą białka zwierzęce, np. białka jaja, mleka,
      mięsa, ryb. Białko jaja ma najwyższą , obok białka mleka, wartość biologiczną.
      Czyli jajka z punktu widzenia wartości biologicznej białka mogą zastąpić mięso
      lub soję (wartość białka jaja jest wyższa, niż białka soi). Osoby zdrowe mogą
      jeść tygodniowo 7 jajek, natomiast osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu
      we krwi i osobom, które posiadają czynniki ryzyka rozwoju choroby wieńcowej
      zaleca się ograniczenie ilości spożywanych jaj do 3-4 tygodniowo, ze względu na
      dużą zawartość w jajach cholesterolu. Pozdrawiam
      • kotka32 Re: jaja a mięso 17.09.02, 08:10
        Jesli można chciałam tylko uzupełnić Pani wypowiedź. Otóż to co Pani napisała o
        białku jajka to tak dokładniej dotyczy białka zawartego w żółtku jajka. Białko
        jajka (to co otacza zółtko) jest w zasadzie bezwartosciowe.Pozrdawiam. Kotka.
      • ragnaar Re: jaja a mięso 04.11.02, 17:10
        To jak to jest z tym cholesterolem w jedzeniu ponieważ :

cyt z "materiały z sympozjum prowadzonego przez lekarza optymalnego,
        lek. med. Krzysztofa Krupkę"

"Pogląd, jakoby cholesterol znajdujący się we krwi osadzał się wewnątrz tętnic
        powodując zmiany miażdżycowe jest całkowicie błędny, co jednoznacznie wykazał
        lek. med. Józef Kobos z Zakładu Anatomii Patologicznej Wojskowej Akademii
        Medycznej w Łodzi. W artykule opublikowanym w Problemach nr 5/1983
        zatytułowanym "Miażdżyca - w świetle ostatnich badań" opisuje on proces
        powstawania płytki miażdżycowej wytwarzanej z lipidów (w tym cholesterolu)
        wewnątrz ściany naczynia krwionośnego. Widać więc, że poziom cholesterolu we
        krwi nie ma żadnego wpływu na rozwój miażdżycy, bowiem zwężenie i w
        konsekwencji zablokowanie naczynia krwionośnego następuje wskutek produkcji
        cholesterolu w jego ścianie, a nie wskutek osadzania się go z przepływającej
        krwi."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka