sylwucha1 11.09.02, 14:33 Czy jaja zawieraja wszystkie niezbedne aminokwasy? Czy moga zastapic mieso i soje? Link Zgłoś Obserwuj wątek
chris1313 Re: jaja a mięso 11.09.02, 21:22 sylwucha1 napisała: > Czy jaja zawieraja wszystkie niezbedne aminokwasy? Czy moga zastapic mieso i > soje? //zywienie.host.sk/artykuly/jajeczko.php Ciekawy artykul o jajkach polecam. K D Link Zgłoś
sylwucha1 Re: jaja a mięso 12.09.02, 14:02 Dzieki bardzo! W koncu nikt nie bedzie kazal mi jesc miecha. Pozdrawiam. Link Zgłoś
chris1313 Re: jaja a mięso 12.09.02, 16:00 sylwucha1 napisała: > Dzieki bardzo! W koncu nikt nie bedzie kazal mi jesc miecha. Pozdrawiam. Witam,a co takiego niedobrego jest w miesie? Pozdrawiam Krzysztof DOzdrowka Link Zgłoś
sylwucha1 Re: jaja a mięso 19.09.02, 12:35 Nie pasuje mi jego smak i zapach. Wiem, ze odrobina przydalaby sie chocby dla zdrowia. Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: jaja a mięso 14.09.02, 11:56 Poszczególne produkty białkowe mają różną wartość żywieniową, zależy to od zawartości i wzajemnej proporcji poszczególnych aminokwasów niezbędnych. Wyróżniamy aminokwasy niezbędne (egzogenne), czyli takie których organizm nie potrafi sam syntetyzować i muszą one być dostarczone z żywnością, oraz aminokwasy, które organizm sam może wytworzyć. Białka pełnowartościowe są to takie, które zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne w proporcjach ilościowych odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka. Zapewniają one wzrost i rozwój organizmu. Do tych białek należą białka zwierzęce, np. białka jaja, mleka, mięsa, ryb. Białko jaja ma najwyższą , obok białka mleka, wartość biologiczną. Czyli jajka z punktu widzenia wartości biologicznej białka mogą zastąpić mięso lub soję (wartość białka jaja jest wyższa, niż białka soi). Osoby zdrowe mogą jeść tygodniowo 7 jajek, natomiast osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i osobom, które posiadają czynniki ryzyka rozwoju choroby wieńcowej zaleca się ograniczenie ilości spożywanych jaj do 3-4 tygodniowo, ze względu na dużą zawartość w jajach cholesterolu. Pozdrawiam Link Zgłoś
kotka32 Re: jaja a mięso 17.09.02, 08:10 Jesli można chciałam tylko uzupełnić Pani wypowiedź. Otóż to co Pani napisała o białku jajka to tak dokładniej dotyczy białka zawartego w żółtku jajka. Białko jajka (to co otacza zółtko) jest w zasadzie bezwartosciowe.Pozrdawiam. Kotka. Link Zgłoś
ragnaar Re: jaja a mięso 04.11.02, 17:10 To jak to jest z tym cholesterolem w jedzeniu ponieważ : cyt z "materiały z sympozjum prowadzonego przez lekarza optymalnego, lek. med. Krzysztofa Krupkę" "Pogląd, jakoby cholesterol znajdujący się we krwi osadzał się wewnątrz tętnic powodując zmiany miażdżycowe jest całkowicie błędny, co jednoznacznie wykazał lek. med. Józef Kobos z Zakładu Anatomii Patologicznej Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi. W artykule opublikowanym w Problemach nr 5/1983 zatytułowanym "Miażdżyca - w świetle ostatnich badań" opisuje on proces powstawania płytki miażdżycowej wytwarzanej z lipidów (w tym cholesterolu) wewnątrz ściany naczynia krwionośnego. Widać więc, że poziom cholesterolu we krwi nie ma żadnego wpływu na rozwój miażdżycy, bowiem zwężenie i w konsekwencji zablokowanie naczynia krwionośnego następuje wskutek produkcji cholesterolu w jego ścianie, a nie wskutek osadzania się go z przepływającej krwi." Link Zgłoś