Dodaj do ulubionych

Problem z witaminami.

IP: *.polnet.tv 05.08.14, 21:50
Witam was serdecznie!
Biegam już dość długi czas i trenuje siatkówkę, lecz został miesiąc do biegu na 15km... Zaczynam odczuwać przez dłuższy czas zakwasy jeśli przesadzę z treningiem, po biegu czuje się totalnie wypluty i ledwo stoję na nogach acz kolwiek nie demotywuje mnie to do dalszego treningu. Kwestia przyzwyczajenia do bólu ;)
Podejrzewam, że w dużej mierze te problemy mogą wynikać z niedoboru witamin. Problem jest jednak dość poważny, ponieważ mój żołądek(pewnie też w dużej mierze umysł) nie przyjmuje praktycznie żadnych warzyw... Jem jedynie ziemniaki i kukurydzę. Do tego standardowy tryb życia-ryby, mięso, makarony, serki, różne wędliny... Długo by wymieniać.
Macie może jakieś pomysły jak poprawić stan swojego organizmu dla lepszych osiągów i lepszego samopoczucia? Jestem w stanie zakupić suplementy, pod warunkiem że nie wyniszczają one organizmu. Jedyne czego używam to izotoników przed/po biegu typu OSHEE/powarade.
Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
p.s pytanie dodatkowe(bardzo nurtujące)-lepiej po biegu pić zwykłe oshee w którym jest dość dużo kalorii i cukrów, czy oshee zero które nie zawiera cukrów i kalorii (1kcal na 100ml)?
Obserwuj wątek
    • rosemary84 Re: Problem z witaminami. 06.08.14, 09:54
      A ile takich mocnych treningów tygodniowo robisz? Może to po prostu przetrenowanie? Organizm potrzebuje czasu na regeneracje po mocnych treningach. Spróbuj trochę delikatniej potrenować w najbliższym tygodniu no i mimo wszystko polecałabym trochę przekonać się do warzyw, bo żadne kapsułki nie zastąpią natury ;)
      • Gość: Cebrzyk Re: Problem z witaminami. IP: *.polnet.tv 06.08.14, 23:12
        Biegam ok 3 razy w tygodniu, średnio po 1h na trening, Daje to przeważnie od 10 do 15km na trening. Wiem że to dużo i powinienem troszkę przystopować, ale sprawia mi to wiele radości ;)
    • pawel_polskabiega Re: Problem z witaminami. 07.08.14, 10:51
      Czołem,

Zacznijmy od jedzenia:
      - Daj sobie spokój z suplementami. Musisz jeść warzywa i owoce! Jeśli masz problem z ich trawieniem, spróbuj miksować je na szejki. Taka forma jest dużo łatwiejsza dla żołądka do przyswojenia. Dla głowy też.
      - Nie musisz pić izotników przed treningiem. Po też. Wystarczy woda mineralna.
      - Jeśli zrobisz długi trening, zamiast pić izotoniki gotowe, zrób własny. Łyżka miodu, woda mineralna, sok z jednej pomarańczy, połówki cytryny i szczypta soli morskiej. Masz węglowodany, witaminy, sole mineralne. Gotowe izotniki często wcale nie mają tylu wartości odżywczych.
      - Najpóźniej pół godziny po treningu spożyj posiłek składający się z węglowodanów prostych i białka. Musisz uzupełnić glikogen w mięśniach, wątrobie i dostarczyć mięśniom białko, żeby miały z czego budować nowe włókna.
      Proponuję kaszę jaglaną z jabłkiem, kostką gorzkiej czekolady i jogurtem naturalnym/mlekiem kokosowym lub zmiksowane płatki owsiane z bananem i kefirem/mlekiem kokosowym.
      Przejdźmy do treningu:
      - Jesteś zmęczony? To dobrze, po treningu trzeba być zmęczonym ;). Może jednak biegasz nieco za szybko. Czy jesteś w stanie swobodnie rozmawiać podczas biegu?
      - Rozciągaj się! Koniecznie rozciągaj się po bieganiu. Przyłóż się do tego:
      polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,139687,14330476,Atlas_cwiczen__Rozciaganie__WIDEO_.html
      pozdrawiam

Paweł
      • rosemary84 Re: Problem z witaminami. 07.08.14, 11:24
        Ooo! Świetnie zebrane rady!

Swoją drogą próbował ktos na takich własnych izotonikach biegać? Ja jesli już stosowałam to sklepowe bo wydawało mi się, że tam to wszystko będzie najlepiej skomponowane...
        • Gość: Cebrzyk Re: Problem z witaminami. IP: *.polnet.tv 10.08.14, 15:29
          Próbowałem na własnym, ale przed treningiem raczej słabo wychodzi ze względu na to, że chce się po prostu po nim pić, zbyt gęste i zbyt słodkie, acz kolwiek po treningu jak najbardziej własny mix, dobra sprawa... odrazu po i do posiłku ;)
    • Gość: t Re: Problem z witaminami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.14, 20:12
    • Gość: tomek Re: Problem z witaminami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.14, 20:16
      Paweł mądrze ci doradził - bez warzyw i owoców źle to widzę, co do suplementów to raczej naturalne np. nasiona chia - dają niezłą moc. A jeżeli chodzi o izotoniki to można robić samemu ( ja stosowałem ale wyjątkowo mi nie smakowały...) to proponowałbym jednak inną markę ( isostar, gatorade ) - po co ci aspartan i inne złe barwniki
      • rosemary84 Re: Problem z witaminami. 11.08.14, 13:04
        Mógłbyś coś więcej napisac o tych nasionach? Zaintrygowałeś mnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka