Dodaj do ulubionych

Przygotowanie do półmaratonu - problem z HR

07.01.16, 12:48
Witam

Planuję za 3 m-ce wziąć udział w półmaratonie.
Próbuję różnych planów treningowych, ale zawsze zderzam się z jedną trudnością.
Treningi oparte na strefach tętna zmuszają mnie do biegu, a raczej truchtu w bardzo wolnym tempie. Jak tylko tempo wzrasta poniżej 6m/km moje serce przekracza 170BPM a moje HR max to 193BPM. Więc chcąc bieganie w 2 czy nawet 3 strefie tętna jest niemożliwe.
Kardiolog mówi, że z sercem wszystko ok (przeprowadzone badania EKG i echo serca).
Jak się nie przejmowałem biciem serca to biegałem bez dużej trudności 10km w 49 minut ze średnim tętnem 175BPM.
Jak ustawić sobie treningi, żeby tak nie człapać powoli bo to diabelnie nudne?
Mogę biegać 4x/tydzień
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Przygotowanie do półmaratonu - problem z HR 08.01.16, 20:34
      nie doradzę, bo nie biegam na tętno.
      na czuja biegam, albo mi się biegnie dobrze, albo źle.
      i tyle.
      biegam na czas lub dystans. czyli mam do zrobienia 10, 20, 30 km, albo 1, 2, 3 godziny biegu.
      w międzyczasie interwały.
      sprawdzam potem ile w danej jednostce czasowej zrobiłam kilometrów, albo ile czasu zajęło mi zrobienie danego dystansu.
      porównuję z poprzednimi biegami, lub rozpiską pod konkretny czas do konkretnego dystansu i tyle.
      na olimpiadę się nie wybieram, mistrzostwa świata nie zdobędę, więc takie pomiary w zupełności mi wystarczają.
      pomijam już, że wkurza mnie pasek od pulsometru.
    • spector1 Re: Przygotowanie do półmaratonu - problem z HR 12.01.16, 19:31
      "10km w 49 minut ze średnim tętnem 175BPM" - chyba powinienes dac sobie spokoj z bieganiem.
      Potraktuj bieganie jak spacer z psem (jezeli go masz ). Po co ci polowki maratonow?

Spector
    • martusia277 Re: Przygotowanie do półmaratonu - problem z HR 13.01.16, 12:19
      W którym półmaratonie startujesz? ja biorę udział w pko Rzeszów Półmaraton w kwietniu.
    • danulka22 Re: Przygotowanie do półmaratonu - problem z HR 17.05.16, 12:10
      super! ja właśnie przebiegłam swój pierwszy - pko białystok półmaraton. Wyczyn apory, ale dała, rade

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka