Dodaj do ulubionych

rumien guzowaty pomocy!

09.08.09, 17:38
witam wszystkich dziewczyny czy ktoras z was chorowala w ciazy na
rumien guzowaty ????jestem przerazona nie postawiono jeszcze
diagnozy ale juz jeden lekarz podejrzewa ze prawdopodobnie to
siwinstwo mie dopadlo czy ktoras to przechodzila jestem w 12 tyg
ciazy a od 8 tygodni mam te guzki na nogach niestey nie jestm w
polsce i podchodza do tego obojetnie dopiero po niedzieli beda robic
badania a ja jestem przerazona boje sie o dzidziusia bo juz jednego
stracilam prosze dajcie znac
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lojek Re: rumien guzowaty pomocy! 09.08.09, 18:02
      Rumień guzowaty może pojawiać sie u ciężarnych. Po ciąży może
      zanikać. Czasami pozostawia sine przebarwienia. Choroba ta jest
      wywołana przez jakiś czynnik, czasami lek, czasami ciąża lub
      infekcja. Nie jest niebezpieczny dla ciąży. Na skórę można stosować
      sterydy.
      • anusiairl Re: rumien guzowaty pomocy! 09.08.09, 18:18
        dziekuje Pani Doktor
    • kam.xt Re: rumien guzowaty pomocy! 09.08.09, 19:08
      o rany, współczuję! miałam to świństwo w pierwszej ciąży, między 18 a 24tc, to
      była chyba najgorsza dolegliwość w moim życiu, ten ból potworny, nie mogłam w
      ogóle chodzić, 4 tyg byłam tylko wożona wózkiem inwalidzkim, no i z powodu ciązy
      brak możliwośći wzięcia jakichkolwiek leków przeciwzapalnych czy
      przeciwbólowych. Kazano mi tylko stosować miejscowo maść ze sterydami i heparynę
      tez miejscowo. Dostałam tez antybiotyk "na wszelki wypadek" ale potem się
      okazało ze był zupełnie zbędny.
      oczywiście wszystkich lekarzy, ginekologa, dermatologa, reumatologa, zamęczałam
      pytaniem "czy to nie zaszkodzi dziecku???" generalnie zgodnie twierdzili ze
      wcale, z tym ze w okresie największego nasilenia objawów miałam dość wysoką
      gorączkę która się utrzymywała tydzień i nie bardzo dawała zbic poniżej 38,5. I
      wtedy gin powiedział ze jedynie ta ciągła gorączka moze stanowić dla dziecka
      stres i może przez to będzie słabiej przybierać na wadze. Co się na szczeście
      nie potwierdziło, mała urodziła się zdrowa i z prawidłową wagą!
      Także postaraj się nie przejmować i jakoś to przetrwać.
      aha, te guzy jak juz nawet przestały boleć to dość długo się utrzymywały, potem
      jak zeszły miałam tzw "objaw czerwonych skarpetek" czyli sinawe stopy od kostek,
      też to trwało, ale w końcu po pół roku wszystko zniknęło bez śladu. Straszyli
      mnie że w kolejnej ciąży rumień może powrócić ale jestem już na końcówce i nie
      wróciło draństwo smile
      • anusiairl Re: rumien guzowaty pomocy! 09.08.09, 20:33
        kam.xt bardzo dziekuje ci za odpowiedz i dodanie otuchy teraz bede
        spala spokojniej naprawde mi lzej pozdrawiam
    • Gość: Magda Re: rumien guzowaty pomocy! IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 12:54
      u mnie rumien guzowaty zaczał sie w 3 ty ciazy. Teraz liczac 6 lat temu.
      Myślałam najpierw, że sie udezyłam bo wygladał i bolał jak siniak.Ginekolog
      wysłał mnie do dermatologa, który ten z kolei kazał mi czekac do konca ciazy bo
      nic by teraz nie zrobił. Czekałam 8 miesiecy, rumieni miałam wiecej, bolało.
      Urodziłam dziecko i przeszło na drugi dzien wszystko znikneło. 3 lata później
      nagle znowu mi wyskoczył(myślałam ze znowu jestem w ciąży) ale jednak sie
      okazało ze ni.Tym razem poszłam na tydzien do szpitala w celu wyjasnienia o co
      chodzi. Miałam zastrzyki(gentamycyna)!! Rentgen płuc i inne badania. Nic nie
      wykazały...Siedzac tu i piszac ten post mam na nodze 1 guzek. Czasem znikaja na
      rok lub dwa i nagle sie pojawiaja, zwykle 6-7 tyg to trwa. Najgorsze jest to ze
      strasznie to wyglada..lato a ja w spodniach bo nogi mam posiniaczone i czerwone
      guzki.Nie wiem...z kad to mam wiem tyle ze biorac tabletki antykoncepcyjne
      czesciej wystepuje. Pozdrawiam wszystkich meczacych sie z rumieniem tak jak ja i
      zdrowia życze......buziale

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka