Dodaj do ulubionych

zabawy podczas podróży samochodem

21.02.10, 22:05
Mam problem. Pod koniec marca czeka mnie dłuższa podróż samochodem.
Moja córcia będzie miała wtedy już prawie rok. Jak zorganizować czas
takiemu dziecku przez te kilka godzin? Wiadomo napewno będzie przez
jakąś część drogi spać, będą postoje na rozprostowanie kości, ale
co ,żeby dziecko się nie nudziło w samochodzie podczas jazdy?? Moja
córka to wulkan energii i pełno jej wszędzie, więc trochę mnie
przeraża taka bezczynność w foteliku samochodowym.
Obserwuj wątek
    • ekspert_aktywnerodzicielstwo Re: zabawy podczas podróży samochodem 22.02.10, 22:47
      Witam,
      Wiele dzieci w tym wieku lubi się ruszać zamiast siedzieć. Są zafascynowane ruchem. Ale można w czasie podróży zaproponować ciekawe zabawy nawet dla takich maluchów.
      To co bardzo się przydaje to muzyka - zbierzcie ze sobą płyty z ulubioną muzyką Maluszka. Można śpiewać z dzieckiem, bujać się w rytm muzyki, klaskać. Pamiętam moje pierwsze, nawet niedługie podróże z moją córeczką. Muzyka była obowiązkowa, a większość drogi musiałam śpiewać i wtedy córeczka dobrze się bawiła podczas jazdy. Gorzej było z moim gardłem, ale to drugorzędna sprawa w takiej sytuacji smile Możecie też zrobić proste instrumenty: do plastikowej butelki wrzucić trochę grochu. Jeden instrument dla dziecka, drugi dla rodzica i można wspólnie się bawić.
      Możecie przeglądać książeczki. Choć wiem, że nie wszystkie dzieci w tym wieku są nimi zainteresowane. Świetnie sprawdzają się też klocki-kubeczki, można wsadzać jeden w drugi, budować małą wieże podczas jazdy lub wrzucać coś do kubeczka.
      Dobrze w takich sytuacjach sprawdzają się też zabawy paluszkowe np. stara zabawa w idzie rak nieborak. Można zabrać ze sobą w podróż pacynkę, która będzie rozmawiała, śpiewała razem z dzieckiem.

Życzę udanego wyjazdu i wesołej zabawy,
      Marta Cholewińska-Dacka
      • gringo1980 Re: zabawy podczas podróży samochodem 24.02.10, 14:43
        Myślę, że u nas sprawdzi się napewno śpiewanie i muzyka, ale wezmę w
        podróż również jakiegoś miśka i tą butelkę z grochemsmile
        DZiękuję za odpowiedź.
    • aga.r.72 Re: zabawy podczas podróży samochodem 26.02.10, 21:55
      Moja córka to również dziecię, które "nie usiedzi". I jak miło mnie zaskoczyła,
      gdy wybraliśmy się w podróż trwającą 8-9 godzin (miała 13 m-cy, więc trochę
      starsza). Cały ten czas przesiedziała w foteliku. Wystarczyła nam tylko jedna
      półgodzinna przerwa w podróży.
      Fakt, że musiałam "co nieco" nad małą popracować wink
      W ruch szły: bajeczki do czytania, a raczej pokazywania co jest czym smile
      (zwykłe), książeczka grająca, lalka (usypiałyśmy lalę, karmiłyśmy, ubierałyśmy
      itp.), przypomniałam sobie wszystkie wierszyki i piosenki z dzieciństwa,
      liczyłyśmy mijające auta, domy, drzewa.
      Gringo. Nie taki diabeł straszny, jak go malują smile
      Daj znać, jak sobie poradziłyście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka