Dodaj do ulubionych

Mini boom, ale boom!

IP: *.eimperium.pl 16.01.11, 16:09
Dodam Komentarz: Poleganie na GUS? A oni wliczają do statystyki Polski boom w UK, Irlandii, Niemczech ------------------------------------
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam mam dzieci urodzone poza Polska i nie sa IP: 83.209.146.* 16.01.11, 17:01
      zarejestrowane w Polsce, nie maja nawet polskiego paszportu.. to dzieci podejma same decyzje czy chca byc zarejestrowane w Polsce czy nie. To bedzie ich wola wlasna a nie narzucona przez rodzicow. na razie dzieci nie czuja sie Polakami i nie jezdza na wakacje do Polski bo tam mamy tylko groby. Dla nich Polska to smutny, brudny kraj, gdzie wazniejsi sa zmarli niz zyjacy Polacy jak widza relacje dotyczace kaczynskiegoczy piSu-u.
      • Gość: szczery śmiech ha ha ha a jak to się ma do badań MP? IP: 195.82.180.* 24.01.11, 18:58
        A jak się mają dane GUS do ostatniej ankiety wśród młodych (http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,8945562,To_nie_jest_kraj_dla_mlodych_rodzicow.html?fb_xd_fragment#?=&cb=fed4761a9237e&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&width=120) z z której wynika, że 1/3 w ogóle nie chce mieć dzieci.

• pis-dryk Re: ha ha ha a jak to się ma do badań MP? 24.01.11, 19:09
          problemem nie jest swiatopoglad, ale brak pieniedzy. jak oboje mlodzi malzonkowie (czy partnerzy - jak kto woli) zarabiaja po 1386 zl brutto i albo splacaja kredyt za mieszkanie (ewentualnie wynajmuja, co ekonomicznie wychodzi na to samo) albo mieszkaja katem po rodzicach czy krewnych, to gdzie tu miejsce na dziecko?
          ten caly swiatopoglad, to sciema. przeciez wiekszosci trudniej jest sie przynac do biedy niz do hedonistycznego stylu zycia.
          sama nie planuje, bo niby za co? maz chcialby miec, ale - szczesliwie - oboje mamy wystarczajaco pragmatyczne podejscie do spraw domowego budzetu.

pozdrawiam
    • Gość: d Mini boom, ale boom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 16:30
      Żaden boom. Ludzie z poprzedniego boomu (początek lat 80tych) są w wieku rozrodczym, to rodzą dzieci, w statystykach widać piękną okrągłą liczbę. Ale gdyby policzyć, ile urodzeń przypada na kobietę w wieku 20-30lat teraz, a ile przypadało 5 lat temu, to wyjdzie, że kobiety rodzą coraz mniej dzieci. Nie wszystkie się na dziecko decydują (co dopiero mówić o drugim, a rodziny wielodzietnej to ze świecą szukać), tylko w tak policzonej statystyce to ginie uncertain
      • jasko_bartnik Re: Mini boom, ale boom! 24.01.11, 21:10
        Gość portalu: d napisał(a):

> Żaden boom. Ludzie z poprzedniego boomu (początek lat 80tych) są w wieku rozrod
        > czym, to rodzą dzieci, w statystykach widać piękną okrągłą liczbę. Ale gdyby po
        > liczyć, ile urodzeń przypada na kobietę w wieku 20-30 lat teraz, a ile przypadał
        > o 5 lat temu, to wyjdzie, że kobiety rodzą coraz mniej dzieci. Nie wszystkie si
        > ę na dziecko decydują (co dopiero mówić o drugim, a rodziny wielodzietnej to ze
        > świecą szukać), tylko w tak policzonej statystyce to ginie uncertain

Dokładnie. Rękami i nogami się podpisuję pod tym. Na dziennikarstwie powinno się obowiązkowo przeprowadzać zajęcia ze statystyki... a może takie są, tylko nikt nie uważa smile Uwielbiam kiedy ludzie dobierają sobie liczby wedle uznania. Naukowcy już dawno zauważyli, że receptą na długowieczność jest obchodzenie własnych urodzeń - osoby, które obchodziły ich najwięcej, statystycznie żyją najdłużej big_grin

Tak naprawdę nas ubywa, naród wymiera, a my dostajemy informację, że to dobra tendencja.
        • forma-lina Re: Mini boom, ale boom! 24.01.11, 23:01
          Albo logiki niech się uczą, bo z dedukcją marnie.
      • nople Re: Mini boom, ale boom! 25.01.11, 08:34
        Otóż to.
    • Gość: Marek Mini boom, ale boom! IP: *.4web.pl 24.01.11, 17:02
      Dlaczego ma być nas coraz więcej, przecież Matka Ziemia nie jest z gumy!!! Zapewnijmy godziwe życie tym co żyją a nie rozmnażajmy się jak króliki. Absolutnie wystarczy aby obecnie bilans "wychodził na zero"!!!
      • Gość: gość Re: Mini boom, ale boom! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 17:39
        Masz rację, po co się starać, skoro za 100 lat i tak resztki zostaną wycięte przez wyznawców Allaha...oni mają przyrost na poziomie 20%
        • 4v bzduryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy 24.01.11, 21:41
          > zez wyznawców Allaha...oni mają przyrost na poziomie 20%

każda biedota ma taki przyrost, po prostu naturalna regulacja.
          za 100 lat świat będzie wyglądał nieco inaczej niż teraz, o "allaha" bać się nie musisz.

jeśli wyznawcy Allaha staną się potężni, porzucą go tak samo, jak nasi porzucają Jezusa. ten sam mechanizm. nie jest możliwe życie w potędze (technologicznej, humanitarnej, społecznej) a zarazem upodleniu religijnym.

jeśli wyznawcy Allaha nie staną się potężni, to choćby ich było bilion, to zostaną zmieceni z powierzchni ziemi przez tysiąc potężnych istot, którymi będą nasi potomkowie za lat sto. różnice technologiczne będą się pogłębiać, bo o ile takiemu arabusowi łatwo jeszcze zakupić 100-letni dynamit, o tyle trudniej wejść w posiadanie broni jądrowej. tym bardziej jakiejkolwiek nowej technologii, która wyznaczy miejsce poszczególnych populacji w najbliższym stuleciu. u nas będą się prężyć wielokilometrowe wieżowce z metamateriałów, a arabus będzie się cieszyć, że ma ropę... która naszej części świata nie będzie już do niczego potrzebna.

PS. zobacz sobie jaki jest przyrost naturalny choćby w ZEA - państwie na wskroś arabskim big_grin.
        • Gość: aga Obyś miał rację, bo ja mam w tej kwestii raczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 22:38
          czarne mysli... Jak się ma odpowiedni poziom determinacji ( a tego odmówić im nie można), to i broń jądrową się kupi. Zwłaszcza, jak ma się stałe dostawy gotówki od jakże licznych wakacyjnych gości z północnej półkuli.
          • Gość: aga to oczywiście miało być do 4v IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 22:41
            .
      • Gość: sonia Deweloper na swoim, 2500 tys dla ofiar a rodzice.. IP: *.aster.pl 24.01.11, 21:53
        Z niczym. nasze państwo woli rozdawać każdemu kto ucierpiał w katastrofie smoleńskiej po 250 tys PLN, zamiast zapewniając młodym matkom możliwość powrotu do pracy lub zlikwidować "dewelopera na swoim" aby młodych ludzi stać było na racjonalnie wycenione mieszkania
    • Gość: warszawianka warszawiak, nie Warszawiak!!! IP: 178.73.49.* 24.01.11, 17:06
      Drodzy redaktorzy po nowej maturze, nauczcie się wreszcie zasad pisowni języka polskiego!
      Nazwy mieszkańców miast piszemy z małej, nie wielkiej litery!
      • Gość: el Re: warszawiak, nie Warszawiak!!! IP: *.devs.futuro.pl 25.01.11, 08:30
        Droga warszawianko. Nie pisze się "z małej" czy "z wielkiej", lecz "małą literą" i "wielką literą.
    • in_di_ra Mini boom, ale boom! 24.01.11, 17:07
      A autor to zna zasady pisowni przymiotników, nazw województw i nazw mieszkańców miast? Może najwyższa pora się z nimi zapoznać?
    • Gość: Marek Aureliusz Chyba kogoś boom-nęło w głowę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 18:36
      Jedyny prawdziwy boom urodzinowy w Polsce miał miejsce bezpośrednio po II wojnie światowej! W okresie od 1948 do 1959 co roku rodziło się w Polsce powyżej 700 tys. dzieci, a w najlepszym 1955 roku było to bez mała 800 tys. (a dokładniej 792 tys.). Rok 2003, przyjęty przez autora artykułu jako referencyjny, był najgorszym rokiem w polskiej demografii od ponad 100 lat! To co mieliśmy ostatnio to było chwilowe odbicie od dna, które już się zakończyło, bo w 2010 urodziło się 410 tys. dzieci (tak podała 2 dni temu gazeta "Metro"), czyli już nastapił spadek w stosunku do roku 2009 o 7 tys. Wygląda na to, że w najbliższym czasie będziemy sondowali kolejne dno; miejmy nadzieję, że nie wiele niższe niż poprzednie.
    • forma-lina Mini boom, ale boom! 24.01.11, 19:37
      Mam 34 lata, od niedawna stałą pracę. Wcześniej o dziecku nie było mowy, teraz może być too late. Samo życie.
      • Gość: mala czarna Re: Mini boom, ale boom! IP: *.14-224-89.dsl.completel.net 24.01.11, 21:20
        ale czemu za pozno? ze niby Ty za stara czy co?
      • Gość: a Re: Mini boom, ale boom! IP: 217.155.207.* 24.01.11, 22:20
        mamy po 28 lat, dwójkę dzieci, da sie?
        • Gość: aga Re: Mini boom, ale boom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 22:34
          To gratuluję wysokich dochodów albo pomocy rodziców. Wśród moich znajomych na dzieci przed 30-tką decydowali sie niemal wyłącznie ludzie z dobrym zapleczem rodzinnym ( zwłaszcza w kwestii finansowej), bo jeżeli nawet w wieku 25-26 lat zaczyna się już dobrze zarabiać, to z reguły najpierw organizuje się jakies pieniądze na wpłatę własną i kredyt i jako tako urządza mieszkanie, a to nie trwa 2 miesiace. My z mężem zaczęliśmy przyzwoicie zarabiać dopiero w wieku 29-30 lat, w wieku 35 wprowadziliśmy się do mieszkania.
          Żeby nie było- nie mam do nikogo żalu i ABSOLUTNIE nie uważam, że powinnam mieć dziecko wczesniej. Jakoś nie widzę siebie dzisiaj w roli mamy nastolatki wink...
        • forma-lina Re: Mini boom, ale boom! 24.01.11, 23:00
          W wieku 20 lat też się da.
          • grooken Re: Mini boom, ale boom! 25.01.11, 02:32
            da się i przed dwudziestką (ja)
        • aurelis07 Re: Mini boom, ale boom! 15.02.11, 06:16
          Jeżeli masz stałą pracę lub przynajmniej męża z dobrymi dochodami to się da. Chyba że należysz do tych, co to robią dzieci bo opieka dopomoże.
      • Gość: aga No, coś Ty! Ja urodziłam córcię w wieku 37,5 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 22:25
        Ma 3 lata, jest fantastyczna, mogłaby być ciut grzeczniejsza wink ( ale to zdaniem pań w przedszkolu- a jakże, prywatnym, bo o publicznym mogliśmy pomarzyć- bo naszym zdaniem jest wystarczająco grzeczna smile))))...
        Powodzenia!
        • forma-lina Aga, kamień z serca:) 24.01.11, 22:59
          A u mnie dochodzi jeszcze bardzo poważne zagrożenie cukrzycą (moja siostra miała w ciąży i tak zostało, tata choruje). Ale choroba nie jest tematem wątku.
          Pozdrawiam
      • nople Re: Mini boom, ale boom! 25.01.11, 08:36
        Dlaczego za późno, warto próbować, jeśli tego sie pragnie, powodzenia smile
    • szatek100 Re: Mini boom, ale boom! 24.01.11, 20:08
      NIe wiem, co to za bzdurny artykuł. Jak zauważyła autorka, nasz obecny "baby boom" to nic innego, jak słabiutkie echo boomu z pierwszej połowy lat osiemdziesiątych. Różnica polega na tym, że wtedy rodziło się ponad 700 tysięcy ludzi, a dziś- ledwie 400 tysięcy. Pytanie za sto punktów: kto będzie utrzymywał kraj za 20-30 lat ? Polska jest skończona.

Przeczytajcie mój post z innego forum, który możecie znaleźć tutaj
      • Gość: Anty Re: Mini boom, ale boom! IP: 2.102.129.* 24.01.11, 22:14
        A ja się pytam jak wyobrażasz sobie Polskę w której mieszka na przykład 5 miliardów ludzi? Nie można się rozmnażać w nieskończoność!!! Już w tej chwili ludzi jest wielokrotnie za dużo, zniszczyliśmy środowisko naturalne, pojedzie się nad morze - tłumy, pojedzie się w góry - tłumy, nawet fragment Orlej Perci jest jednokierunkowy, bo taki tłum się tam próbuje przecisnąć. Gdziekolwiek się pojedzie, tam widać ślady działalności człowieka. Każdy rząd za punkt honoru stawia sobie zwiększenie przyrostu naturalnego. Przy choćby 1-procentowym rocznym wzroście populacji za 400 lat będą w Polsce 2 MILIARDY ludzi. Gdzie oni się pomieszczą???
        • Gość: kasik Re: Mini boom, ale boom! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 22:38
          kawałek orlej perci od zawsze jest jednokierunkowy.....
          • Gość: Anty Re: Mini boom, ale boom! IP: 2.102.129.* 24.01.11, 22:53
            Od zawsze? Ile Ty masz lat, dziewczynko? Pięć? Ruch jednokierunkowy na odcinku Zawrat - Kozia Przełęcz obowiązuje dopiero od 3 lipca 2007.
    • Gość: kasik Mini boom, ale boom! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 22:41
      może to i lepiej że dzieci mniej? ja jestem z wyżu i ciężko i z robotą i ze szkoła było ciężko żeby się dostać i dużo chętnych na mieszkania więc wyższe ceny....

współczuję tylko tym, co będą nas emerytów utrzymywać, nasze dzieci.. a poza tym proponuje prostą zastępowalność pokoleń - rodzina 2+2. wtedy jest nas stała liczba. niech nasze dzieci tak czynią, wtedy Polaków będzie dokładnie tyle, ile na tym skrawku ziemi się bez problemów zmieści

ale jestem mądra nie? wink
      • Gość: kasik Re: Mini boom, ale boom! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 22:44
        a w ogóle to się już położę, bo coś po polskiemu wyszedł mi post. nadaje się na dziennikarza portalu, oni też mają problem z językiem polskim może więcej powinni spać?
    • Gość: kasia Re: Mini boom, ale boom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 08:43
      "Co ciekawe, dane Narodowego Funduszu Zdrowia wskazują, że adnotacja w dowodzie osobistym "miejsce urodzenia: Warszawa" jest pożądana przez rodziców. Aż 45 procent porodów w stolicy to "gościnne występy" - młode kobiety z Mazowsza chętnie tu przyjeżdżają rodzić, również ze względu na lepszą opiekę medyczną."
      No własnie - przez takie gościnne występy wołominianek czy pań z Zielonki, nie mogłam urodzić dziecka w Warszawie - mimo, iż tłumaczyłam lekarce, że mamy drugie dziecko, dojazdy do innego miasta zaburzą kontakt starszej córki z tatą przez kilka dni i skomplikuja zycie... Nic z tego. Mam syna urodzonego w Otwockuwink

ps. pisze się "warszawiak", "poznanianka", a nie z wielkiej litery.
    • delikatesowa Mini boom, ale boom! 06.02.11, 20:19
      Urodziłam Synka na 4 roku dziennych studiów, po 2 latach małżeństwa.
      Ciąża planowana. Nie patrzyłam na naszą sytuacje finansową. Żyjemy w Warszawie, jesteśmy przyjezdni. Wynajmujemy mieszkanie i się nie zapowiada, że w ciągu najbliższych lat pójdziemy 'na swoje'. I w związku z tym wiem - nie będę mieć więcej dzieci. Kasa lub jej brak determinuje nasze wybory.
    • Gość: za Gierka Re: Mini boom, ale boom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 13:09
      statystyka to bzdura.Za Gierka podawano 9 miejsce
      Polski.
      Statystyka to bzdura. Za Gierka nakłamali że Polska ma 9 miejsce w swiecie, a ujawnili że 129 Wałęsa, Mazowiecki, Unia Wolności, Buzek, Solidarność, AWS, SLD! Nawet Kwaśniewska, Cimoszewicz, Nb. czy AWS=SLD?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka