IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 18:43
dzisiaj urodziła mi się wnuczka 440 w naturalny sposób ale przy
porodzie była przyduszona i zanikało tętno w pierwszej chwili dano
jej 7 punktów dopiero po chwili dano 10 punktów chciałam się zapytać
czy mogło niedotlenić mózg i dziecko może mieć jakiś problem w
rozwoju, dziękuję
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: noworodek 26.08.10, 09:15
      Mój synek urodził się dwukrotnie owinięty pępowiną, dostał 7,8,8,9 pkt. W
      książeczce ma wpisane, że "urodził się zmęczony", jednak to lekkie
      niedotlenienie. Jedynym tego skutkiem było WNM, które dzięki rehabilitacji udało
      nam się zwalczyć. W 7 m-cu zaczęłam go sadzać, bo bardzo się do tego garnął
      (wcześniej rehabilitankta zakazała), po 2 tygodniach już raczkował, po kolejnych
      dwóch zaczął stawać w łóżeczku i przy meblach. Dziś jeszcze sam sprawnie nie
      chodzi, ale kilka kroków zrobi. Za to bardzo lubi chodzić trzymając się kogoś za
      jedną rękę.
      Acha, usg po porodzie wyszło prawidłowe, powtórne w 4 m-cu wykazało ślady
      lekkiego niedotlenienia w postaci pozostałości po niewielkich wylewach. Ale
      kilku specjalistów powiedziało mi wtedy, że nie ma się czym martwić, że to
      normalne po takim porodzie i że był już w trakcie rehabilitacji, to było dla
      nich pewne, że wszystko będzie dobrze. No i jest :)
      Głowa do góry, wnuczka na pewno będzie pod opieką lekarzy (my co 6 tyg
      jeździliśmy do Poradni Patologi Noworodka gdzie był "sprawdzany" pod kątem
      zaburzeń neurologicznych, czeka nas jeszcze jedna-ostatnia wizyta), którzy w
      razie nieprawidłowości odpowiednio zareagują ;)
    • free.groszek Re: noworodek 26.08.10, 19:30
      Moja córka też urodziła się podduszona (kolizja pępowinowa), dostała 7 punktów
      potem 8,8 i 10. USG przy wypisie ok. Rozwija się znakomicie. Zaczęła raczkować
      jak skończyła 6 miesięcy, wstała sama jak miała 7 miesięcy i tydzień, zaczęła
      chodzić tydzień przed urodzinami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka