Dodaj do ulubionych

"menadżer" czy "menedżer " ?

05.09.10, 19:51

Jak powinniśmy mówić poprawnie :

"menadżer" czy "menedżer " ?
Obserwuj wątek
    • nm.buba011 Re: menedżer 05.09.10, 23:18

• czuk1 Re: menedżer 07.09.10, 20:11

Przecież "prawie" wiem jak powinniśmy mówić.
        Ale potrzeba mi opinii autorytetu naukowego.
        Pytanie mieści się w obszarze poprawnych zachowań i wypowiedzi, stąd pytanie w tym gronie dyskutantów.
        Nie liczyłem, że i tu mogą być durnowate posty.
        • nm.buba011 Re: jaka odpowiedź byłaby satysfakcjonująca? 08.09.10, 10:40

• ekspert_ewa.sawicka Re: "menadżer" czy "menedżer " ? 07.09.10, 23:13
      Pytanie raczej do ekspertki z forum ortografia smile Postaram się jednak, posiłkując się "Słownikiem wyrazów obcych" wydanym przez PWN w 2007 r., godnie ją wyręczyć.

Otóż wg autorów tego słownika obie formy są poprawne. Przy czym "menedżer" wymieniony jest jako pierwszy i większą czcionką, co sugeruje, że ta forma ma pierwszeństwo.
      • ekspert_ewa.sawicka Re: "menadżer" czy "menedżer " ? 08.09.10, 00:15
        ekspert_ewa.sawicka napisała:

> godnie ją wyręczyć.
        Przepraszam za lapsus językowy, oczywiście powinno być "godnie ją zastąpić", niestety nie mam możliwości poprawienia swojej wypowiedzi gdy już pojawi się na forum.
        • nm.buba011 Re: "menadżer" czy "menedżer " ? 08.09.10, 10:36
          ekspert_ewa.sawicka napisała:

> niestety nie mam możliwości poprawienia swojej wypowiedzi gdy już pojawi się na
          > forum.

- to dobrze, że nie możemy modyfikować, usuwać swoich postów.
          Po takim zabiegu, dialog mógłby przypominać rozmowę dziada z obrazem.
          • czuk1 Re: "menadżer" czy "menedżer " ? 08.09.10, 14:19
            Z uporem maniaka twierdzę , że poprawna spolszczona angielska nazwa przedsiębiorcy (menedżer czy menadżer) jest - nie tylko w obszarze językoznawstwa - ale i savoir-vivre.
            Można się nieraz ośmieszyć , wyrażając niewłaściwie.
            Miałem w pracy taki przypadek. przedsiębiorca , u którego byłem z promocją, zwrócił mi uwagę, że nie zyczy sobie by go nazywać biznesmenem lecz przedsiębiorcą.

Na pytanie ktore postawiłem mam taki pogląd.
            Większość źródeł , opracowań naukowych, praktyka w mediach ... wskazują, że lepiej (poprawnie) jest mówić "MENADŻER".

A propos.
            Dlaczego sympatyczna Pani Ekspert nie pełni funkcji moderatora ?
            Czy to forum nie ma "społecznego opiekuna" ? Ten mógł by stawiać do pionu
            niektórych dyskutantów "niepoprawnych" i kasować spamy bądź obraźliwe posty.
            • ekspert_ewa.sawicka Re: "menadżer" czy "menedżer " ? 10.09.10, 13:28
              czuk1 napisał:

> Z uporem maniaka twierdzę , że poprawna spolszczona angielska nazwa przedsiębi
              > orcy (menedżer czy menadżer) jest - nie tylko w obszarze językoznawstwa - ale i
              > savoir-vivre.
              > Można się nieraz ośmieszyć , wyrażając niewłaściwie.
              > Miałem w pracy taki przypadek. przedsiębiorca , u którego byłem z promocją, zwr
              > ócił mi uwagę, że nie zyczy sobie by go nazywać biznesmenem lecz przedsiębiorcą.

Menadżer (menedżer) wg cytowanego przeze mnie słownika to nie tyle przedsiębiorca (czyli osoba mająca własną firmę, prowadząca interesy), ile "zarządzająca przedsiębiorstwem lub jego częścią" i - w drugim znaczeniu "agent, menażer, impresario". Oczywiście wielu przedsiębiorców pełni w swoich firmach funkcję menadżerów, czyli samodzielnie nimi zarządza. W języku polskim odpowiednikiem menedżera jest "dyrektor zarządzający"

To jak się sami definiujemy i jak robią to inni bywa powodem wielu nieporozumień (proszę tylko zerknąć na burzliwy przebieg dyskusji o tym jakich form używać mówiąc o kobietach pracujących zawodowo). Zwłaszcza obecnie, gdy do potocznego języka weszło tak wiele nowych słów określających nieistniejące wcześniej zawody.
              W tej sytuacji, by nie popełnić gafy najlepiej (o ile jest to możliwe), używać tego określenia jakim przedstawił się nasz rozmówca.

> Na pytanie ktore postawiłem mam taki pogląd.
              > Większość źródeł , opracowań naukowych, praktyka w mediach ... wskazują, że lep
              > iej (poprawnie) jest mówić "MENADŻER".

Ja również częściej spotykam się z wymową z "a", ale zacytowałam najbardziej miarodajne źródło. I nie oburzałabym się, słysząc wymowę z samymi "e".
              >
              > A propos.
              > Dlaczego sympatyczna Pani Ekspert nie pełni funkcji moderatora ?
              > Czy to forum nie ma "społecznego opiekuna" ? Ten mógł by stawiać do pionu
              > niektórych dyskutantów "niepoprawnych" i kasować spamy bądź obraźliwe posty.

To pytanie do administratora strony, ale przecież Państwo również mogą to robić klikając w ikonkę kosza smile
              • czuk1 Re: "menadżer" czy "menedżer " ? 11.09.10, 10:23
                Serdecznie Pani dziękuję za opinie i podpowiedzi. Na ikonkę koszyka kliknę.
                Zachęcam także forumowiczów.
                • nm.buba011 forumowicze, czy forowicze? 11.09.10, 11:20

• czuk1 Re: forumowicze, czy forowicze? 11.09.10, 12:38
                    po co te żarty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka