Dodaj do ulubionych

Chirurgiczne usuwanie błony dziewiczej

IP: *.chelm.hypnet.pl 28.09.11, 18:15
Witam, byłam dzisiaj u ginekologa który był bardzo miły i wyrozumiały gdyż jestem beznadziejnym przypadkiem, czyli jestem wybitnie nadwrażliwa na ból. Nie jestem już dziewicą więc przypróbie zrobienia mi usg przez pochwę pojawił się olbrzymi ból, nawet przy zastosowaniu wziernika "dziewicznego" było to dla mnie naprawde okropnie bolesne. zaproponował mi chirurgiczne usunięcie błony dziewiczej, której wg mnie nie powinnam już mieć gdyż pierwszy raz mam już za soba. Proszę o wiecej informacji na temat tego zabiegu.
Obserwuj wątek
    • n.wataha Re: Chirurgiczne usuwanie błony dziewiczej 29.09.11, 09:12
      Nie zawsze przy pierwszym stosunku następuje przerwanie błony dziewiczej. Choć to b. rzadkie przypadki, ale zdarza się, że błona dziewicza jest dość rozciągliwa i jeśli ma kształt półksiężyca, może nie zostać rozerwana.
      Jeśli ginekolog poradził Ci żebyś dokonała zabiegu przecięcia błony dziewiczej, to nad czym się w ogóle zastanawiasz. To nawet nie jest operacja, to zabieg bardzo prosty, ze znieczuleniem miejscowym, po którym mniej niż po godzinie (gdy lekarz stwierdzi, ze nie masz krwawienia) wyjdziesz do domu i o własnych siłach do niego dojdziesz.

Druga sprawa, to nieco nieładnie jest zwracać się do innego specjalisty, z pytaniem czy "mój lekarz ma rację", tym bardziej, że to właśnie lekarz, który Ci zalecił zabieg widział Twoją przypadłość bezpośrednio, a na forum można jedynie gdybać czy faktycznie taki zabieg jest potrzebny.
      • Gość: Słoneczko Re: Chirurgiczne usuwanie błony dziewiczej IP: *.chelm.hypnet.pl 29.09.11, 15:17
        źle sie wysłowiłam, nie chciałam podważać kompetencji mojego lekarza.
    • michal.lew-starowicz Re: Chirurgiczne usuwanie błony dziewiczej 07.10.11, 22:53
      Przede wszystkim należy rozważyć, czy są faktycznie wskazania do takiego zabiegu? Czemu ma służyć? Na temat obecności i stanu błony dziewiczej może wypowiedzieć się ginekolog podczas badania, z nim też powinna Pani omówić przebieg planowanego zabiegu (może być wykonywany w krótkotrwałym znieczuleniu ogólnym). Jeżeli problem dotyczy podjęcia współżycia, to w pierwszej kolejności sugeruję konsultację u lekarza seksuologa (służy to m.in. wykluczeniu lub stwierdzeniu tzw. pochwicy wymagającej zupełnie innej formy terapii).
    • Gość: Gustine88 Re: Chirurgiczne usuwanie błony dziewiczej IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 14:22
      Witam.Miesiąc temu będąc u ginekologa na wizycie stwierdził,że mam zarośnieta błone dziewicza i zaproponował zabieg"rozdziewiczania",a ja sama przyznałam ,że jestem wrażliwa na ból.Kiedy nadszedł dzień zabiegu zostałam skierowana do szpitala.Jeden cały dzien miałam badania, na drugi dzien miałam "zabieg" gdzie mnie uśpili i obudziłam sie z wziernikiem w pochwie. Po południu doszłam do siebie to słyszałam ze byłam rozcinana tak jak miało byc,a na trzeci dzień przy wypisie usłyszałam ze nic mi nie zrobili i ze to mam w głowie i powinnam sie upić by sie kochac;/ a lekarz ktory mnie skierował to powiedział ze pomalutku moj ma wchodzic we mnie bo sie wszystko goi.Na ten moment nie wiem co sie stało,jestem wkurzona na służbe zdrowia,nie mam wypisu ze szpitala,boli mnie w okolicy narządów rozrodczych i zdarzaja mi sie plamienia i bolesci podbrzusza. I co mam teraz zrobić??
      • Gość: Słoneczko Re: Chirurgiczne usuwanie błony dziewiczej IP: *.chelm.hypnet.pl 03.01.12, 15:37
        Hej jeju, właśnie tego się obawiam ciągle, sama nie poddałam się jeszcze zabiegowi a po przeczytaniu twojej odpowiedzi nawet nie zamierzam, służba zdrowia ma pomagać a nie oceniać i dobijać ludzi, przykro mi że cierpisz, szczerze współczuje. nie wiem co Ci doradzić moze inny lekarz, jeju, ale po takim czymś sama nie chciała już żadnych wizyt u lekarzy... MOże lekarze tu na formu coś Ci doradzą... Szczerze współczuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka