Dodaj do ulubionych

Herpes - oprszczka

IP: 193.178.168.* 20.09.01, 12:00
Czy to prawda, ze herpes, popularnie nazywany opryszczka jest nieuleczalny? Czy
osoba zarazona raz, nosi w sobie tego wirusa dalej przez cale zycie, czy tez
uzycie Zoviraxu powoduje wyleczenie?

Jak sie mozna uchronic przed zarazeniem?

Czy raz zarazony i wyleczony moze zarazic sie po raz drugi?

Obserwuj wątek
    • Gość: z Re: Herpes - oprszczka IP: *.*.*.* 20.09.01, 12:30
      z tego co wiem opryszczka jest nieuleczalna. Nie ma na nia leku.
      Zovirax jedynie lagodzi objawy tymczasowe.
      Wirusem opryszczki zarazonych jest podono okolo 90% ludzi.
      cale szczescie jest to wirus niegrozny - tyle ze dokuczliwy.
      • Gość: ona Re: Herpes - oprszczka IP: 192.168.12.* / *.scientific.de 20.09.01, 14:03
        tak jest, jezeli czlowiek raz mial herpes, to bedzie to mial przez cale zycie w
        podobnych odstepach czasu. virus opryszczki "spi" w organizmie czlowieka przez
        cale zycie i raz na jakis czas uaktywnia sie - z czego robi sie herpes. zovirax
        nie leczy opryszczki permanentnie, tylko lagodzi jej przebieg.

wiem, bo u mnie tak wlasnie jest...

ona
        • Gość: malo Re: Herpes - oprszczka IP: 193.178.168.* 20.09.01, 14:31
          Gość portalu: ona napisał(a):

> tak jest, jezeli czlowiek raz mial herpes, to bedzie to mial przez cale zycie w
          >
          > podobnych odstepach czasu. virus opryszczki "spi" w organizmie czlowieka przez
          > cale zycie i raz na jakis czas uaktywnia sie - z czego robi sie herpes. zovirax
          >
          > nie leczy opryszczki permanentnie, tylko lagodzi jej przebieg.
          >
          > wiem, bo u mnie tak wlasnie jest...
          >
          > ona

Prawde mowiac nie rozumiem dlaczego sie mowi,ze jest to choroba przenoszona droga
          plciowa, jesli 90 procent ludzi ma tego wirusa?

W jakich odstepach czasu masz wypryski na ustach?

U mnie pojawilo to sie we sierpniu (chyba, ze wczesniej nie zdawalem sobie sprawy
          co to jest). Do tej pory mialem trzy razy po wiekszej krostce...

• Gość: ona do Malo IP: 192.168.12.* / *.scientific.de 20.09.01, 15:32
            u mnie tak 2 razy do roku. opryszczka moze sie pojawiac w wyniku nastepujacych
            czynnikow:

- stres
            - za duzo slonca
            - przeziebienie
            - brzydzenie sie czegos (naprawde!)

moj pierwszy herpes byl tak duzy (na gornej wardze), ze nie moglam normalnie
            jesc i pilam tylko slomka. strasznie bolal i bylo to cos obrzydliwego! te
            nastepne wystepowaly ZAWSZE w tym samym miejscu, ale nie sa juz tak wielkie.
            chociaz i tak gorna warga mi puchnie.

ona
            • Gość: Malo Re: do Malo IP: 193.178.168.* 20.09.01, 15:47
              Gość portalu: ona napisał(a):

> u mnie tak 2 razy do roku. opryszczka moze sie pojawiac w wyniku nastepujacych
              > czynnikow:
              >
              > - stres
              > - za duzo slonca
              > - przeziebienie
              > - brzydzenie sie czegos (naprawde!)
              >
              > moj pierwszy herpes byl tak duzy (na gornej wardze), ze nie moglam normalnie
              > jesc i pilam tylko slomka. strasznie bolal i bylo to cos obrzydliwego! te
              > nastepne wystepowaly ZAWSZE w tym samym miejscu, ale nie sa juz tak wielkie.
              > chociaz i tak gorna warga mi puchnie.
              >
              > ona

aha, no to juz wiem, ze bylo to slonce. Wyobraz sobie ze warga po prostu napuchla
              mi drugiego, trzeciego dnia wakacji (nad Morzem Srodziemnym, bardzo duzo slonca).
              Do tej pory siedzialem caly czas w ciemnym biurze i nie mialem takiego problemu.

Nie wiesz jak to jest z zarazeniem tym innych. Nie chce oczywiscie nikogo
              zarazic, ale calowac sie niestety lubie...

• Gość: ona Re: do Malo IP: 192.168.12.* / *.scientific.de 20.09.01, 16:33
                wiem, ze BARDZO latwo kogos tym zarazic - nawet poprzez picie z jednej butelki
                itd., a szczegolnie jezeli akurat opryszczka u ciebie ma "sezon" ;-).

ona
                • Gość: malo Re: do Niej IP: 193.178.168.* 20.09.01, 17:19
                  Dzieki za odpowiedzi Ona!

• Gość: Kasia Re: do Niej IP: *.as2.wttw.wi.voyager.net 22.09.01, 09:31
                    Jest pewien lepszy sposob od Zoviraxu-Heviran albo Grophinosin. Sa to leki
                    zabijajace wirusa opryszczki i uniemozliwiajace jego rozmnazanie. Wierzcie mi,
                    to pomaga. Bralam dwa razy po 1.5 miesiaca i przez 2 lata poki co mam spokoj. A
                    wczesniej... co miesiac, przez stres, przeziebienie, slonce itp. I zawsze tez w
                    tym samym miejscu-po roku gorna warge mialam zmasakrowana. A teraz..nie
                    narzekam, choc nadal nawet z przesada smaruje usta maksymalnymi filtrami (50).
                    Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka