Dodaj do ulubionych

lekarz-prośba o inf

10.05.04, 09:59
zwłaszcza do osób mieszkających poza miejscem zameldowania. Czy mogę pójść do
pierwszej lepszej przychodni, szpitala i mnie przyjmą (oczywiście jestem
ubezpieczona, bo pracuję) ale nie mam żadnej książeczki. Na studiach
korzystałam ze studenckiej przychodni, od tamtego czasu nie - nie było
potrzeby.W międzyczasie byłam parę miesięcy bez pracy i noi było parę reform.
Obserwuj wątek
    • bradtfort Re: lekarz-prośba o inf 10.05.04, 10:01
      Z tego co wiem to rejonizacja nie obowiązuje, regionalnych kas chorych już nie
      ma więc wydaje mi się, że nie powinno być żadnch problemów i w przychodni muszą
      Cię przyjąć.
    • mrouh Re: lekarz-prośba o inf 10.05.04, 10:05

Powinnaś mieć legitymację ubezpieczniową chyba. Mogą poprosić o dokument
      potwierdzający zatrudnienie. Tak poza tym nie powinnaś mieć problemu, tzn. muszą
      Cię przyjąć nawet jeśli nie jesteś zameldowana, w końcu po to była reforma po
      reformie... W praktyce nie wiem, jak to wygląda, bo odkąd się wyprowadziłam z
      domu nie byłam u żadnego lekarza:-)
      • tsun_am Re: lekarz-prośba o inf 10.05.04, 10:06
        mrouh napisała:

>
        > Powinnaś mieć legitymację ubezpieczniową chyba. Mogą poprosić o dokument
        > potwierdzający zatrudnienie. Tak poza tym nie powinnaś mieć problemu, tzn.
        musz
        > ą
        > Cię przyjąć nawet jeśli nie jesteś zameldowana, w końcu po to była reforma po
        > reformie... W praktyce nie wiem, jak to wygląda, bo odkąd się wyprowadziłam z
        > domu nie byłam u żadnego lekarza:-)
        no właśnie ja też do tej pory nie byłam... Jak mam niby poświadczyc
        zatrudnienie? Wizytówką:))?
        • mrouh Re: lekarz-prośba o inf 10.05.04, 10:13

> no właśnie ja też do tej pory nie byłam... Jak mam niby poświadczyc
          > zatrudnienie? Wizytówką:))?

NO właśnie po to jest legitymacja ubezpieczeniowa z ważną pieczątką (ja musze
          podbijać co 3 m-ce). W sumie nie wiem, jak to się dzieje, ja pracuję w szkole i
          mus mieć takie świstki... nie wiem, jak w prywatnych firmach... może ktoś
          podpowie, czy ma jakieś takie legitymacje, czy coś:-)
          • cobaea Re: lekarz-prośba o inf 10.05.04, 10:32
            Chyba jednak musisz miec legitymacje ubezpieczeniowa. Bierzesz zdjecie,
            idzieszz do kadr i masz. I potem zawsze przed pojsciem do lekarza sprawdzasz,
            czy podbita, bo pieczatka jest wazna 3 miesiace.
            Co do rejonizacji to nie mam pojecia. Wydaje mi sie jednak, ze potrzebujesz
            lekarza pierwszego kontaktu, czyli najpierw musisz sie wyrejestrowac, tam gdzie
            jestes do tej pory zarejestrowana i z tymi papierami przyjsc do nowego
            miejsca, ktore sobie wybierzesz.

Tak to CHYBA wyglada, przynajmniej moja kolezanka przechodzila przez to pare
            miesiecy temu. Ale moze cos sie zmienilo?
    • m-gosia Re: lekarz-prośba o inf 10.05.04, 10:37
      Mozna zapisać się gdzie się chce, ale najpierw trzeba się wyrejestrować z
      poprzedniej przychodni (czasem chcą żeby im przedłożyć również ksero starej
      karty chorób czy coś w tym stylu lub przenieść lub przesłać ją pocztą do nowej
      przychodni)
      Do nowej rejestracji potrzebny jest dowód i legitymacja ubezpieczeniowa, która
      potwierdza że jesteś zatrudniona i zgłoszona do ubezpieczenia społecznego.
    • tsun_am Re: lekarz-prośba o inf 10.05.04, 11:00
      właśnie siś wszystkiego dowiedziałam od księgowej - piszę dla wszystkich
      zainteresowanych, bo widzę , ze niewiedza w tej sprawie jest duża:)Otóż można
      iść do każdej przychodni - z legitymacją ubezpieczeniową, ale jak się jej nie
      posiada - wystarczy ostatni raport RMUA.Do końca roku pytają też w jakiej kasie
      było się kiedyś ubezpieczonym. Oczywiście, nie wyrobiłam legitymacji, a ostatni
      raport zgubiłam. Jestem ostatnio coraz bardziej zła na siebie za zaniedbywanie
      takich rzeczy. Na szczeście dziś ma przyjśc do firmy przesyłka z raportami za
      kwiecień. Może uda mi się jednak dzisiaj iść do tego lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka