Dodaj do ulubionych

Model rodziny

11.03.04, 11:56
Wiadomo jaki model rodziny, młażeństwa jest w Polsce.
Jestem ciekawa jaki model rodziny, małżeństwa, zwiazku jest powszechny w
Stanach i w Kanadzie? Jacy sa tubylcy? Jakie sa podobieństwa i jakie róznice
miedzy Polakami? A może jest tam wielka róznorodnośc? Pozdrawiam Was
dziewczyny. Mika.
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: Model rodziny 11.03.04, 14:41
      Prawie wszyscy amerykanie ktorych znamy to albo ludzie po 1-2 rozwodach albo w
      trakcie rozwodu, albo planujacy rozwod. Czasem mi sie wydaje ze oni tu czesciej
      zmieniaja zone/meza niz prace. Jestem przerazony bo moj kolega wlasnie jest w
      czasie rozwodu - wedlug jego wersji w czasie kiedy on ciezko pracowal zeby
      zarobic pieniadze na utrzymanie zony i 2 dzieci, ta zona poznala przez internet
      faceta i rozpoczela z nim romans (wg. nie potwierdzonych informacji
      skonsumowany). No i jak sie wydalo to chyba nie byla chetna na przepraszanie....
      Czy to oznacza ze kobiety po 30-tce nie mozna zostawiac samej w domu z internetem?
      • staua Re: Model rodziny 11.03.04, 17:12
        Jaki jest model rodziny w Polsce? Ja nie wiem...
        W przeciwienstwie do Marka, znani mi Amerykanie (srodowisko uniwersyteckie)
        maja wzorowe rodziny i duzo dzieci. Czesto zona zarabia lepiej niz maz. Na ogol
        sa aktywni w jakiejs wspolnocie religijnej. Moze to dlatego, ze polnocne
        wybrzeze Long Island to konserwatywna Nowa Anglia?
        Jedynym rozwiedzionym Amerykaninem (wloskiego pochodzenia) jest administrator
        naszego kompleksu mieszkaniowego. Jest on tez niepijacym alkoholikiem.
        • marekatlanta71 Re: Model rodziny 11.03.04, 18:54
          A co to jest niepijacy alkocholik?
          • alex113 Re: Model rodziny 11.03.04, 19:34
            marekatlanta71 napisał:

> A co to jest niepijacy alkocholik?

Eksperci/lekarze twierdza, ze alkocholizm jest nieuleczalny, wiec nawet osoba
            ktora zaprzestala picia jest nadal uznawana za alkocholika. Takie osoby
            zazwyczaj mowia o sobie "jestem alkocholikiem i od x lat nie pije"
            • staua Re: Model rodziny 12.03.04, 02:55
              Wlasnie, niepijacy alkoholik to ktos, kto byl alkoholikiem i przestal pic.
              Dlatego teraz unika nawet kropli alkoholu, bo wypicie jej wpedziloby go z
              powrotem w nalog :-)
              • marekatlanta71 Re: Model rodziny 12.03.04, 14:12
                W ostatnim Scientific American jest swietny artykul na temat uzaleznien - jak
                powstaja i co sie dzieje w mozgu - warto poczytac zanim sie strzeli wieczorne
                piwko...
                • staua Re: Model rodziny 12.03.04, 16:31
                  Ooo, od dawna juz nie czytalam Sci. Am. Moze zajrze!
                  Pozdrawiam
    • alex113 Re: Model rodziny 11.03.04, 18:54
      mika74 napisała:

> Wiadomo jaki model rodziny, młażeństwa jest w Polsce.
      > Jestem ciekawa jaki model rodziny, małżeństwa, zwiazku jest powszechny w
      > Stanach i w Kanadzie? Jacy sa tubylcy? Jakie sa podobieństwa i jakie róznice
      > miedzy Polakami? A może jest tam wielka róznorodnośc? Pozdrawiam Was
      > dziewczyny. Mika.

W Polsce tez sa rozne uklady rodzinne. Nie mozna wszystkich wrzucac do jednego
      garnka :-)) Inaczej jest w duzych miastach, inaczej w malych miejscowosciach.
      Sa rodziny wielo dzietne i "nie-wielodzietne". Sa Polacy pijacy i bijacy, sa
      tacy ktorzy wspolmalzonkom przynosza roze bez okazji.
      Wszystko zalezy od ludzi, ich wyksztalcenia, srodowiska, aspiracji, doswiadczen
      wyniesionych z domu i ukladow jakie pomiedzy soba wypracuja.

To samo w USA. Znajdziesz ludzi wszelkiego pokroju, rodziny wzorcowe i takie
      ktore sa zupelnie pokrecone.
      Jedyna roznica jest chyba taka ze to 400to milionowy kraj emigrantow, tygiel do
      ktorego ludzie ze swoimi zwyczajami i kulturam zjechali sie z calego swiata,
      jest okolo 400 oficjalnie uznawanych wyznan religijnych, malzenstwa "rozno-
      kolorowe" i "rozno-kulturowe". Wszystko od konserwatywnych tradycjonalistow do
      slubow w San Francisco :-)))
      • kalifornian Re: Model rodziny 11.03.04, 23:43
        Hmm to zesmy sie rozmnozyli!!!
        Nie tak dawno bylo nas tylko 280 milionow.
        • alex113 Re: Model rodziny 12.03.04, 00:31
          kalifornian napisał:

> Hmm to zesmy sie rozmnozyli!!!
          > Nie tak dawno bylo nas tylko 280 milionow.

Bije sie w piersi :-)) Masz racje. Dokladnie 292 mil.
          W zalaczniku oficjalny licznik Census Bureau

www.census.gov/main/www/popclock.html
          Ciekawe czy policzyli wszystkich nielegalnych ;-))

• jaga_nj Re: Model rodziny 12.03.04, 01:19
            uuuffff....ale sie wystraszylam, ze nas az tyle;))))))))))))
          • edytkus Re: statystyki 18.03.04, 22:45
            "America's Hispanic and Asian populations will triple by 2050 and whites who are not Hispanic will
            represent just on-half of the total US population, according to new forecasts.
            The nation's total population is likely to increase dramatically in the next half-century, to about 420
            million, the Census Bureau said yesterday (wlsciwie to dwa dni temu).
            However, the rate of increase after 2030 might be the slowest since the great Depression, as teh
            number ob baby boomers continues to decline.
            In addition to the enormous increase in Hispanics and Asians by 2050, the black population is
            projected to rise 71%, while the number of non-Hispanic whites will rise 7%.
            America's growing ranks are expected to stand in sharp contrast to most European countries , whose
            populations are expected to decline by midcentury."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka