edytais
04.04.11, 04:20
Mam wielka prosbe... o jakie ksiazki powinnam sie zaopatrzyc zanim kupie psa?
Przymierzamy sie do kupna domu z ok 5-15 akrami... wokol nas dodatkowo ok 30 akrow laskow sasiadow, ktorzy mieszkaja w Californii wiec trzymaja ziemie dla zachowania korzeni.
Bedziemy oczywiscie trzymac kury na czesci. Inna czesc to bedzie sad oraz ogrod.
W przyszlosci chcemy kota i psa. Jak o kota dbac to juz wiem, ale jesli chodzi o psa to nie mam pojecia. Dlatego chce poczytac i moze za rok na wiosne kupimy.
Mysle, ze kupno szczeniaka i malego kotka na raz jest lepsze, zeby razem sie wychowywali i zaprzyjaznili. Chce oczywiscie psa i kota przyzwyczaic do kur, zeby tez nie bylo problemow.
No wiec mam rok na nauke i czytanie.
Nie wiem jeszcze jaka rase wybrac, ale nie tzw lap dog. Nie cierpie takich malutkich krzykliwych psiakow. Chcialabym jakiegos wielkosci owczarka niemieckiego lub troche mniejszego. Nie mam dostepu do szkoly dla psow, wiec musze sama czytac.
Pies bylby duzo na dworze, wiec bedzie mial gdzie sie wyganiac. Jest w okolicy sporo innych psow, wiec wole wiekszego, zeby mogl sie obronic w razie jak jakis bezpanski na nasz teren sie przypataleta. Musi byc dobry przy dzieciach. Rodzice zawsze lubili teriery, ale tata poluje wiec ciagle je zabiera ze soba, a one to kochaja! Ja nie chce psa mysliwego, bo nie bedzie mial okazji polowac. No i nie wiem jaki pies bylby najlepszy, madry i lagodny przy dzieciach. Nie za duzy nie za maly itp :)
Prosze poleccie mi jakies madre ksiazki.... duzo ich na necie, wiec wole z polecenia :)
Z gory bardzo dziekuje.