11.03.12, 23:30
wiem ze na forum sa milosnicy petycji i bojownicy o zdrowa zywnosc wiec podaje kolejna do podpisania:
www.change.org/petitions/tell-usda-to-stop-using-pink-slime-in-school-food
wiecej informacji:
www.northjersey.com/food_dining/Pink_Slime_to_appear_in_school_lunches.html
PS. ja podpisalam
Obserwuj wątek
    • miskidomleka Re: Petycja 12.03.12, 00:39
      "it is simply wrong to feed our children connective tissues and beef scraps "

Ciekawe dlaczego "it is simply wrong"?
      • panna_ksiezycowa Re: Petycja 12.03.12, 01:55
        Podejrzewam, że gdybyś miał dzieci, odpowiedź byłaby dla Ciebie oczywista.
        • miskidomleka Re: Petycja 12.03.12, 05:18
          A co ma posiadanie dzieci do szkodliwości tkanki łącznej?
          • panna_ksiezycowa Re: Petycja 12.03.12, 15:29
            Niewiele. Natomiast fakt posiadania dziecka sprawia, że chce się między innymi, żeby dostawało jedzenie najlepszej jakości. Tkanka łączna do takich produktów nie należy.
            • miskidomleka Re: Petycja 12.03.12, 16:31
              panna_ksiezycowa napisała:

> żeby dostawało jedzenie najlepszej jakości. Tkanka łączna do takich produktów
              > nie należy.

Jakości pod jakim względem? Wartości odżywczej?
              • panna_ksiezycowa Re: Petycja 12.03.12, 16:49
                Jakości pod względem nie podawania dziecku odpadków odkażanych amoniakiem.
                • miskidomleka Re: Petycja 12.03.12, 16:52
                  Zmieniasz temat. We fragmencie o którym pytam, mowa jest, że niewłaściwe jest by dzieci jadły tkankę łączną i beef scraps.

(nie mówiąc już o tym, że chyba lepiej odkażone niż zakażone)
                  • panna_ksiezycowa Re: Petycja 12.03.12, 17:01
                    Najlepiej takie, które nie musi być odkażane wcale.
                    A ty wyjmujesz kawałek z kontekstu. Petycja jest przeciwko podawaniu dzieciom mom-u, który musi być potraktowany amoniakiem, żeby być zdatnym do spożycia.
                    • edytkus Re: Petycja 12.03.12, 17:02
                      Miski, zarty sobie stroisz?
                    • miskidomleka Re: Petycja 12.03.12, 20:52
                      panna_ksiezycowa napisała:

> A ty wyjmujesz kawałek z kontekstu. Petycja jest przeciwko podawaniu dzieciom m
                      > om-u, który musi być potraktowany amoniakiem, żeby być zdatnym do spożycia.

Nie wyjmuję. Autorzy petycji wyjęli, pisząc:
                      Even apart from safety concerns, it is simply wrong to feed our children connective tissues and beef scraps that were, in the past, destined for use in pet food and rendering and were not considered fit for human consumption.

No więc ja pytam, czemu to jest wrong (apart from safety concerns)?
    • edytkus Sklepy ktore to sprzedaja 12.03.12, 17:43
      abcnews.go.com/blogs/headlines/2012/03/where-you-can-get-pink-slime-free-beef/
      www.theblaze.com/stories/usda-buys-7-million-pounds-of-pink-slime-for-school-lunches/
    • monie_pl Re: Petycja 12.03.12, 19:17
      Sprawdzilam, ze chrzastki sa typem tkanki lacznej. Zawsze je lubilam i jadlam, bo sa niewielkim, ale jednak naturalnym, zrodlem kolagenu (o ile mnie pamiec nie myli). Jesli tak, to bede je podawac dziecku jak naczesciej np. z gotowanego kurczaka czy zeberek.

Co do amoniaku, to jest uznany za nie majacy negatywnego wplywu na zdrowie, wiec nie bardzo rozumiem te krzyki. Juz bardziej mnie denerwuje to, ze nie ma obowiazku podawania tej informacji, bo wybor powinien byc moj, a nie kogos z marketingu koncernow.

Najwiekszy krzyk jest w tym, ze to mieso z tym wypelniaczem jest podawane w szkolnych stolowkach. Tutaj jest artykul o tym, ze mozna podac zdrowszy lunch za $1 (typowy szkolny budzet) jesli tylko sie chce. news.medill.northwestern.edu/chicago/news.aspx?id=158476 Sa miejsca gdzie sie o to walczy i na tym powinnismy sie skoncentrowac albo po prostu placic wiecej za lunche w szkole, ale nie wydaje mi sie to mozliwe, bo KTO SIE ZGODZI PLACIC WIECEJ?

Kolejna czesc tej argumentacji, to iz ta procedura jest po to by walczyc z potencjanymi zatruciami Ecola, ktore de-facto sa trudniejsze do opanowania. Podobno mozna im zapobiec przez czystsza hodowle, ale.... jesli tak bardzo chcemy, zeby bylo czysto to musimy WIECEJ PLACIC, ale tego nikt nie chce.

Wiekszosc z nas szuka wyprzedazy, przecen i deal'ow, wiec takie petycje sa troche schizofreniczne dla mnie. Takie podejscie typu "chce miesc ciasto i zjesc ciastko".

Ale dzieki za linka, bo wiem wiecej.
      Pozdrawiam
      Monia
      • miskidomleka Re: Petycja 12.03.12, 20:58
        monie_pl napisała:

> Sprawdzilam, ze chrzastki sa typem tkanki lacznej. Zawsze je lubilam i jadlam,
        > bo sa niewielkim, ale jednak naturalnym, zrodlem kolagenu (o ile mnie pamiec ni
        > e myli).

Oczywiście. Kolagen nie jest białkiem w pełni wartościowym, nie można nim zastąpić całego białka diety, ale tego przecież nikt nie proponuje. ZResztą tam na pewno w tych zdrapkach są i inne białka.

Jest jeszcze jeden argument, którego chyba nikt nie zauważył.

Mechaniczne oddzielanie mięsa wzięło się stąd, że po normalnym odszieleniu pozostaje na kościach itp całkiem sporo części jadalnych, które kiedyś szły do śmieci, a teraz się je mechanicznie oddziela i zjada.

Im mniej części jadalnych idzie do śmieci, tym mniej trzeba wyhodować i zabić zwierząt, by zapewnić tę samą ilość pożywienia (białka zwierzęcego). Więc jest zysk nie tylko finansowy, ale też etyczny i ekologiczny (krowy produkują dużo metanu, który jest gazem cieplarnianym).
    • monie_pl Re: Petycja 12.03.12, 19:20
      A tutaj kolejna ciekawa akcja... www.slowfoodusa.org/index.php/slow_food/blog_post/top_chef_takes_on_school_lunch/
      Moze kucharki szkolne powinny byc inaczej szkolone? Moze tez jest koniecznosc zmiany wymagan jakich musza sie trzymac?
    • staua Re: Petycja 15.03.12, 18:39
      Jakakolwiek petycja do agencji rzadowej (np. USDA) musi byc podpisywana przez obywateli tego kraju. Podpisy innych ludzi niz obywatele sie nie licza. To taka uwaga na marginesie, bo na tym forum sa nie tylko obywatele USA, wiec po co w ogole sie maja wysilac.
      • staua PS 15.03.12, 18:41
        Oraz jeszcze nie moze byc podpisywana przez pracownikow jakiejkolwiek innej agencji rzadowej (tu podpis nie tylko bylby niewazny, ale taka osoba moze byc scigana na podstawia Hatch Act).
        • edytkus Re: PS 15.03.12, 19:22
          jak to jest sprawdzane? w petycji nie pytaja o zawod ani obywatelstwo.
          • staua Re: PS 15.03.12, 21:09
            Nie boj sie, sprawdza.
            • zyta2003 Re: PS 16.03.12, 14:37
              A czy podpisujecie petycje dot. praw kobiet?
              Z reguly sa to bardzo istotne problemy i trzeba pamietac, ze to co dotychczas wywalczyly i maja juz kobiety nie jest im dane na zawsze.
              • staua Re: PS 16.03.12, 17:16
                Ja nie podpisuje juz zadnych petycji z powodow, ktore wymienilam w dwoch powyzszych postach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka