Dodaj do ulubionych

Prenatal Vitamins

14.07.04, 00:56

witam wszystkich po dluuuugiej przerwie,

i od razu rzucam pytanie:

jakie witaminy (Prenatal Vitamins) polecacie? Jest ogromnie duzo przeroznych
vitamin dla kobiet, ale czesto roznia sie swoja zawartoscia np zelaza.
konkretnie ktore wybrac?

wiem, ze jest tutaj kilka mam spodziewajacych sie dziecka w niedlugiej
przyszlosci, bardzo bede wdzieczna za rade.

_hannamay_
Obserwuj wątek
    • bozena73 Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 00:59
      Ja uzywam PrimaCare, ale to sa tabletki przepisane przez mojego ginekologa wiec
      na nie trzeba miec recepte. Sa w dwoch opakowaniach inne sa na noc i inne na
      dzien.
      Ale wiesz, wydaje mi sie ze one nie roznia sie skladem od tych co mozesz
      znalezc w kazdej aptece.
    • lolyta Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 02:16
      Generalnie, korzystajac z tego ze jest lato, ZADNYCH. No, moze kwas foliowy i
      wapno. A poza chemia raczej wizyty w organicznym warzywniaku.
      • hannamay Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 04:01
        do niedawna tez tak sadzilam (lolyta) poki nie zaszlam w ciaze:) teraz to juz
        nie tylko o siebie musze zadbac ale i o malenstwo.
        organiczny warzywniak odwiedzam bardzo czesto ( jestem wciaz wegetarianka ),ale
        ciagle prosze o rady - jakie witaminy?

poza tym, czy sa tutaj przyszle mamy -wegetarianki? bardzo ciekawa jestem
        waszych rad.

dzieki bozenka za odpowiedz. juz nie az tak wiele ci pozostalo do konca. czy to
        chlopczyk czy dziewczynka?
        • bozena73 Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 04:08
          Bedzie chlopczyk :-)))
          A Ty w ktorym miesiacu jestes?
          I jak sie czujesz?
          • hannamay Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 05:25
            bozenka - wspaniale ze znasz plec dziecka :))) pewnie juz zastanawiasz sie jakie
            imei wybrac dla malenstwa :))

ja jestem na samym starcie, planowalismy z mezem co do dnia i udalo sie, az sama
            nie moge sie nadziwic:) pare dni temu moj lekarz potwierdzil moja ciaze. Tak
            wiec sporo dni/miesiecy przede mna. oby wszystko tylko bylo jak najlepiej. za 4
            tygodnie mam kolejne spotkanie z moim lekarzem i wowczas bedzie mozna juz
            uslyszec bicie serca malenstwa :))

rozmawialam z moim lekarzem o witaminach i mojej diecie. i jakos bez wiekszego
            nacisku stwierdzil, zebym w miare mozliwosci zaopatrzyla sie w witaminki w
            aptece a poza tym sluchala swojego ciala - ono powinno samo dac sygnal czego
            brakuje.

w aptece polki sie uginaja od witaminek dla kobiet w ciazy i stad pojawil sie
            moj dylemat - ktore?

poslucham edyktus i zadzwonie do lekarza aby mi doradzil. tak chyba najlepiej.

dzieki wam wszystkim. i pozdrawiam przyszle mamy :)))
        • lolyta Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 04:27
          > do niedawna tez tak sadzilam (lolyta) poki nie zaszlam w ciaze:) teraz to juz
          > nie tylko o siebie musze zadbac ale i o malenstwo.

No wlasnie DLATEGO. Dopoki sie dobrze odzywiasz, zadne chemidla nie sa ci
          potrzebne. Nie boj sie, Malenstwu nic nie zabraknie, dopoki Ty jestes w
          porzadku. Pamietaj ze wielu Amerykanow w ogole warzyc/owocow nie jada, wiec
          witaminowe koncerny laduja w nich te piguly zamiast tego. A poza tym znakomita
          wiekszosc moich znajomych (ja tez) podczas ciazy po sztucznych witaminkach
          (gorzeh przyswajalnych dla organizmu) rzygala jak koty. A tanie one nie sa
          (witaminki, nie koty). Ja bym raczej na Twoim miejscu przemyslala obecnosc
          wapnia i zelaza, skoro jestes wegetarianka.
          • edytkus Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 04:38
            Lolyta, lekarze twierdza inaczej, tzn. nawet przy wyszukanej diecie czlowiek nie jest w stanie
            dostarczyc organizmowi dokladnej ilosci i rodzaju witamin i mineralow. Najwazniejszy dla dziecka jest
            kwas foliowy, a witaminy powinien przepisac lekarz. Fakt ze po niektorych mozna sporo wymiotowc
            lub miec inne przypadlosci - wtedy trzeba zmienic je na inne. Sa tez witaminy w proszku (do picia). nie
            ma sensu abysmy Ci doradzaly konkretna marke, od tego jest lekarz ;)
            • lolyta Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 05:13
              > dostarczyc organizmowi dokladnej ilosci i rodzaju witamin i mineralow.

Ale czlowiek nie potrzebuje DOKLADNEJ ilosci. Potrzebuje WYSTARCZAJACA ilosc.
    • mamaagnieszka Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 16:32
      Przed zajsciem w ciaze i na poczatku uzywalam PreNate, ale bylo mi po nich
      bardzo niedobrze. Do konca 16 tygodnia uzywalam Flinstones (dwie tabletki
      dziennie) na zalecenie lekarza. Jak mdlosci przeszly, przepisal mi CalNate, ale
      mowil ze naprawde to moglabym uzywac Flinstones do konca ciazy. Pozdrowienia!
    • marekatlanta71 Re: Prenatal Vitamins 14.07.04, 17:17
      Jest dobry artykul o tym w Newsweeku - jakies 3 numery do tylu.
    • edytkus Re: Prenatal Vitamins 11.12.04, 07:32
      Regularne przyjmowanie suplementow prenatalnych znacznie obniza ryzyko wystapienia
      neuroblastomy u dziecka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka