14.12.04, 03:56
Szukam niedrogiego lub najlepiej za darmo kursu ( :-)). Myslalam o Harper
College w Palatine, ale jak zobaczylam jakie sa oplaty, skapitulowalam.
Moze znacie jakies sprawdzone szkoly. takie by cos dawaly, bo jakis czas temu
uczeszczalam do Truman College, nieszczesliwie zalapalam sie na ostatni
semestr-college prep i facet nic nie robil tylko pierdzielil o tym jak sie
pisze eseje.
A mi chodzi o conversacje i poszerzenie slownictwa...moze jeszcze czytanie..
Ujc moze zbyt wiele wymagam?
mam nadzieje ze nie
pozdro!
Obserwuj wątek
    • polboy50 Re: Angielski 14.12.04, 05:18
      Zanim znajdziesz cos interesujacego, polecam strone internetowa BBCPolska.com
      (www.bbc.co.uk ) oraz forum tej gazety : studenci anglistyki.
      • mrozosia Re: Angielski 14.12.04, 15:38
        dzieki za info sprawdze!
    • anyaw73 Re: Angielski 14.12.04, 17:05
      Za moich czasow w Trumanie i nie tylko byly oferowane clasy "conversation and
      comprehansion" a co do Harpera- to czy masz adres tamtejszy? bo jesli tak to
      nie powinno byc drogo. Pozatym kursy ESL ( English as second language ) byly
      bez platne, moze to jest jakas opcja?
      • mrozosia Re: Angielski 14.12.04, 19:11
        Sprawdzalam w Harperze wczoraj, telefonicznie. Nie mieszkam w Palatine, wiec
        jestem poza dystryktem. 1h kredytowa to koszt ok. 280$ (dokladnie nie
        pamietam), pani mi przez tel. naliczayla za semestr ok $3,000.00
        I dodam ,ze interesowaly mnie wlasnie kursy ESL.
        • anyaw73 Re: Angielski 15.12.04, 04:42
          to bardzo dziwne, bo ESL powinien byc bezplatny, a czy musi byc Harper????
          Gdzie mieszkasz lub pracujesz w sensie okolicy.
          • mrozosia Re: Angielski 15.12.04, 05:01
            Chyba zdecyduje sie na Wright college... Tu ESL jest za darmo, a jaki maja
            program sie okaze.

A mieszkam w Elmwood Park.
            Pozdro1 i dzieki!
            • marxx Re: Angielski 15.12.04, 06:32
              Nie wiem czy pomoge w wyborze, ale slyszalem ze poziom tam wcale nie jest taki
              dobry, oczywiscie jesli zaczynasz uczyc sie ang. od podstaw nie ma to znaczenia
              (na poczatek) ale i tak najwazniejsze jest to, ze Ty chcesz sie nauczyc...czyli
              sie nauczysz!!!!!!!:)))))))

PS: do maja tez mieszkalem w Elmwood Park

m
              • anyaw73 Re: Angielski 15.12.04, 15:56
                a Triton College, na pewno jestes w dystrycie.
                • mrozosia Re: Angielski 15.12.04, 17:47
                  Wlasnie, Marxx, tez slyszalam ze Wright jest taki sobie. Ja juz troszku umiem,
                  tylko ze pewne rzeczy nie cwiczone sie zapomina i chcialabym jeszcze swoje
                  umiejetnosci poszerzyc, ale tez nie chcialabym czuc ze ktos marnuje moj czas, a
                  tak mialam w Trumanie.
                  Slyszalam ,ze wlasnie zaczely sie zapisy do Triton, musze sie wybrac i umowic.

W Elmwood Pk mieszkam od sierpnia...i szczerze to jakos dzwiwnie tu jest,
                  strasznie duzo ludzi starszych, ktorzy nie maja co robic tylko zyja zyciem
                  sasiadow. Ochyda.

Dobrych humorkow zycze!
      • tuptus4 Re: Angielski 28.02.05, 04:21
        j aucze sie w Harper College w Palatine, jest ok bo duzo wymagaja, na kazda
        klase musze sie uczyc bo mamy male testy. a oplata za ESL nie jest wygorowana
        360 dolarow za semestr.tam gdzoie nie placisz to nic cie nie naucza, przykladem
        jest Wright lub Triton college.
    • ewame Re: Angielski 24.02.05, 23:08
      Tylko prosze, nie pisz CONVERSACJE.....prosze....po polsku pisze sie
      KONWERSACJE. Rozumiem Twoj zapal do nauki angielskiego...ale bez przesady....
      • mrozosia Re: Angielski 24.02.05, 23:33

nie masz czego sie przyczepic??
        • gosiula4u Re: Angielski 25.02.05, 01:36
          Nie wiem na jakim poziomie jest Twoja znajomosc jezyka angielskiego, ale
          najlepszym sposobem nauczenia sie jezyka obcego jest uzywanie go. Rozmowa,
          rozmowa i jeszcze raz rozmowa. W miejscu pracy, w sklepie, z sasiadami itp.
          Nie obawiaj sie drobnych potkniec.
          Zycze powodzenia
        • ewame Re: Angielski 25.02.05, 19:05
          Dobrze by bylo, gdybys nie deformowala jezyka polskiego. Jak piszesz po polsku
          to pisz po polsku. Jesli angielskie slowa bedziesz tak przekrecac, lub wtracac
          polskie znaki, lub tez mowic pol na pol, to uwierz mi, zaden Amerykanin Cie nie
          zrozumie, a narazisz sie tylko na osmieszenie.Jestes Polka, wiec wypadaloby,
          bys starala sie poprawnie tego jezyka uzywac. Co do angielskiego, oczywiscie
          sie to nie tyczy. Bledy jak najbardziej dozwolone, przeciez dopiero sie uczysz.
          Przemysl to i powodzenia w nauce.
          • marxx Re: Angielski 25.02.05, 19:09
            pszedefszystkimtejkitizimajfrent

m
      • johncleese Re: Angielski 25.02.05, 02:48
        pozostaje mi tylko powtorzyc za mrozosia. nie masz czego sie przyczepic??
        wstydz sie, wstydz
    • mrozosia Re: Angielski 25.02.05, 15:35
      Hejka!!!
      Moge sie pochwalic, ze od 2 prawie miesiecy uczeszczam do Triton College.
      Zajecia ESL sa za darmo,trwaja: trzy razy w tygodniu po 3 godziny , wypozyczone
      ksiazeczki. Nauczyciel sie przyklada, tlumaczy i sie wczuwa. Polecam!
      Zalapalam sie na piaty poziom, po nim czeka mnie "college prep test". A po tym
      tescie zakwalifikuja mnie do jakiejs nastepnej klasy angielskiego tylko ze
      kredytowej i juz odplatnej .

Dziwi mnie tylko jedna rzecz, ludzie przychodza i walcza o to by skonczyc
      wczesniej, przed czasem, nie odrabiaja prac domowych , nie pisza esejow, itp.
      Przeciez to nie jakas obowiazkowa podstawowka. Jak sie komus nie chce , no to
      nikt go nie zmusza do przylazenia . Zawsze moga sie znalezc chetni na jego
      miejsce, ktorzy bardziej z zapodawanej wiedzy skorzystaja.

Dobra !! pozdrawiam i uczcie sie pilnie!!
      ( Musze pomyslec nad esejem o ulubionej restauracji, mhm...czy w ogole mam
      taka??)

mro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka