fridolino 04.02.05, 15:56 Czy w usa mozna kupic twarog nie solony taki co sie na sernik nadaje i jak on sie nazywa. Pomocy!!!! Mam straszna ochote na sernik :] Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roza2004 Re: twarog 04.02.05, 16:53 fridolino napisała: > Czy w usa mozna kupic twarog nie solony taki co sie na sernik nadaje i jak on s > ie nazywa. Pomocy!!!! > Mam straszna ochote na sernik :] > Wiesz ,ja uzywam Sorrento Ricotta Chees ,Whole Milk.Kupisz go w kazdym markecie .Sernik udaje sie zawsze,a ser jest juz zmielony i wystarczy go wymieszac ze skladnikami potrzebnymi do sernika.A sernik przygotowuje w/g przepisu na wspanialym dodatku do sernika "Sernix" Dr Oetkera. Pozdrawiam . Roza Odpowiedz Link
tamsin Re: twarog 04.02.05, 17:17 ja kupuje mrozony sernik "sara lee", z truskawkami na wierzchu. bardzo go lubie, choc on nie przypomina tak naprawde sernika z polski. Zreszta sernikow jest tyle do wyboru i do koloru, kazdy znajdzie cos dla siebie, dzieki temu jakos nigdy sie nie zabralam za pieczenie wlasnego, choc w PL to robilam. Zrobilam raz pierogi leniwe z "farmers cheese" ktory kupilam w Stop & Shop, nawet sie udaly, chociaz oprocz mnie nikt nie chcial jesc ;-)) Odpowiedz Link
socal Re: twarog 04.02.05, 17:40 Moja znajoma robi doskonaly sernik z Philadelfia cheese. Nie wiem czy to ma cos wspolnego z typowym polskim sernikiem ale jest super smaczne i duzo lepsze od tradycyjnego cheesecake. Odpowiedz Link
ellenai Re: twarog 04.02.05, 19:17 wlasnie,cream cheese jest najlepsze wg mnie do sernikow!pycha wychodza!!!!!! Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: twarog 12.02.05, 04:21 Zgadzam sie - ja robie z cream cheese i wychodzi super. Tylko go trzeba pozadnie mikserem ubic z zoltkami, trzeba tez piane z bialek osobno zrobic. Odpowiedz Link
alex113 Re: twarog 04.02.05, 20:45 Proponuje zebys sobie twarog zrobila sama. Jest to tak proste ze zawsze mnie zadziwia jak niewiele osob tak robi. 1/2 gal whole milk maly plain yogurt szklanka butter milk wymieszaj w duzym naczyniu, odstaw na szafce na 2 dni zeby sie zcielo. Potem wlej do garnka podgrzej, zeby sie od grudek oddzielila serwatka, wlej do sitka wyscielonego bawelniana szmatka i odcisnij. czasowo wyglada to tak 2 minuty na wymieszanie skladnikow, 2 dni czekania i 5 minut podgzewania i odciskania :-))))))))))))) Smacznego Odpowiedz Link
ellenai Re: twarog 04.02.05, 20:50 kurde! ja nie wiedzialam ze ty wiesz,jakbym wiedziala tobym sie spytala ciebie i by mi twarog wyszedl alexowa!cmok bo tak to byla porazka a nie twarog! Odpowiedz Link
claudia207 Re: twarog 04.02.05, 21:22 Robilam zsiadle mleko z mleka i jogurtu, ale bylam rozczarowana smakiem. Sprobuje wedlog twojego przepisu. Czy probowalyscie robic w Stanach sernik na zimno? W Polsce uzywalismy serkow homogenizowanych. Mozna je tutaj dostac w polonijnych sklepach ale sa bardzo male i nie zawsze dostepne. Czy mozna dostac cos podobnego w hamerykanskich sklepach? Odpowiedz Link
alex113 Re: twarog 04.02.05, 21:35 W PL sernik na zimno robilam z mielonego twarogu, tutaj z sera Philadelphia, albo Neuchafel (mniej tlusty, w sklepie lezy obok Phil.) Odpowiedz Link
agunia_mamunia sernik z sera riccotta 05.02.05, 00:59 ja probowalam zrobic sernik z tego sera,dokladnie ktory poleca roza, riccotta whole milk ale musze z przykroscia stwierdzic ze nie zabardzo mi podchodzi tz smak bardzo dobry ale konsystencja taka grutkowa i tez za bardzo wilgotny jak na moj gust.wydaje mi sie ze najlepszy jednak wychodzi z serkow philadelfia taki kremowy ,probowalam kiedys u znajomej.pozdrawiam wszystkich wielbicieli sernikow. Odpowiedz Link
fridolino Re: twarog 05.02.05, 02:28 dziekuje wszytkim za odzew, Dzieki, dzieki dzieki Dzieki bogu ze jestescie :] Odpowiedz Link
dziewiec Re: twarog 12.02.05, 01:38 przepis z Kanady: 1/2l butter milk + 1/2l gestej smietany mieszam dokladnie, dodaje galon(4l) 2% mleka, zostawian do nastepnego dnia, a nawet dzien dluzej - bedzie jeszcze lepszy. Grzeje potem ten gar na najnizszej temp., az sie serwatka wyraznie oddzieli - niestety pare godz.(zwykle w niedzielne popoludnie, bo porcja starcza nam zazwyczaj na tydzien, jesli nie pieke sernika). czekam az zupelnie ostygnie, wtedy zlewam do plociennego worka(uszylam taki dlugi, trojkatny). zawieszam na szafce nad zlewem i daje ocieknac - cala noc. rano serek jak marzenie!!!wychodzi wielka salaterka. nareszcie nie musze kupowac solonych potworkow z polskiego sklepu. uwielbiam z miodem gryczanym i razowym chlebem - to smaczek z dziecinstwa...Chwala mamom, ktore wpoily nam tak wspaniale nawyki zywieniowe. i za cenne uwagi, ze "nigdy za duzo serca i cierpliwosci w kuchni" i "rutyna prowadzi do perfekcji":)) Odpowiedz Link
takietam1 Re: twarog 12.02.05, 06:44 W USA bialy ser nazywa sie "Farmers Cheese" i jest produkowany przez "Friendship Dairies". www.friendshipdairies.com Do kupienia w sklepach Whole Foods albo on-line: www.bluesealkielbasa.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=CTGY&Category_Code=FR Pod tym powyzszym linkiem widac wyraznie na zdjeciu jak jest pakowany. Odpowiedz Link