11.03.05, 22:08
Uwielbiam wszystko co z tym zwiazane , w domu ciagle cos przestawiam
:),maniakalnie ogladam HGTV dobry jest ten program , co tydzien znosze z
biblotyeki kilka ksiazek w temacie .A wy czesto zmieniacie cos u siebie , jaki
styl preferujecie ,ladnie mieszkacie ,a moze nie przywiazujecie do tego wagi.
Ja mieszkam w wynajetym mieszkaniu i w perspektywie mam powrot do Polski , ale
mimo to staram sie cos ulepszac , poprawic , zaaranzowac mieszkanie tak aby
milo sie w nim zylo.
Bardzo lubie ABC carpet ale niestety moge tylko popatrzec , bardzo drogi sklep
,znacie moze w NY jakies mniejsze sklepiki z ladnymi przedmiotami .
Musze sie w koncu wybrac na pchli targ ktory jest ciekawszy ten downtown czy
uptown ?
Obserwuj wątek
    • bimbalimba Re: Design 11.03.05, 23:04
      w stanach powstal jeden z najlepszych na siwcie stylow urzadzania mieszkan-
      wzornictwo sekty shakers'ow

www.hardyinside.com/decouvrir/influence/influences1.htm
      • bimbalimba The Shakers' stuff 12.03.05, 17:56
        www.shakerworkshops.com/cart/furniture
        hmm ... yummy ...
    • edytkus Re: Design 12.03.05, 04:49
      Gdybym mogla przestawialabym codzien ;) Ale mieszkanie tez wynajete a moja tesciowa (wlascicielka)
      uwaza ze wszystko w nim jest nowe i piekne a ja nie mam gustu (mieszkanie bylo remontowane
      dwadziescia lat temu, a gust tesciowa ma odpustowy - jej marzeniem jest... polski segment <taki z
      czasow komuny>). Udalo nam sie dokonac paru zmian ale niewiele, a teraz to juz nie chce mi sie nic
      robic bo Olka demolka w dwa dni wszystko przedekoruje (jest gorsza niz tornado) wiec musze
      poczekac az podrosnie. Latem bede miec troche frajdy, zamierzam w koncu wyrzucic ;) ja z naszej
      sypialni wiec czeka mnie urzadzanie dzieciecego pokoiku. Niestety nie mam wielkich mozliwosci,
      chcialabym np. przemalowac lakierowane drzwi od szafy, ale ilekroc probuje poruszac temat z tesciowa
      ona patrzy na mnie zaszkowana :O
      Bedac w ciazy namietnie ogladalam Trading Spaces, teraz czasem przy wieczornym prasowaniu Merge,
      albo Monster House.
      • aniutek Re: Design 12.03.05, 20:05
        ja uwielbiam starocie, kupuje na straganach, na warszawskim Kole, na ebay, na allegro, na ulicy, w
        antykwariatach itp. w mieszkaniu mam polaczenie stylow, starocie z nowym. kolorowe sciany, cieple,
        czerwienie, brazy z niebianskim, duzo obrazow, swiece, kredens :) uwielbiam urzadzac, przestawiac,
        budowac. marze o wiekszym mieszkaniu ale chyba zostanie to w sferze snow, planujemy dom letni
        wiec tam sie bede wyzywac designersko.
        fajne sklepy- w dumbo jest abc, bywaja wyprzedarze i to bardoz powazne, naprawde mozna znalesc
        dobre ceny na cacka meblowo, dywanowe. w okolicy otworzylo sie ostatnio kilka fajnych meblowych
        salonow, ceny rozne i naprawde polecam- mieszcza sie w bylych garazach, fabrykach- okolice water
        Str, Old Fulton Str na Brooklynie miedzy Manhattan a Brooklyn Brige, Soho - Mercer str, wsrod wielu
        b.drogich butikow sa sklepy meblowe z fajnymi designerskimi meblami i duperelkami do domu o
        cenach zupelnie osiagalnych, obok na Broadway Crate and Barell i Pottery Barn gdzie tez mozna znalesc
        fajne rzeczy. Na east village pomiedzy 6-7 str a ave A/B/C wiele sklepow ze starociami antykwariatow,
        polecam tez thrift stores z mebl;ami na 23 str i 3 ave, na 17 str i 6 ave- jest ich kilka, targ staroci w
        weekendy na 6 ave i chyba 18 str ( tam jest duuuzo sklepow z meblami, lampami etc) piekne bywaja :)
        nabylam tam droga kupna piekny stol chinski z poczatku wieku za jedyne $200 wysoki, kwadratowy,
        przepiekny jedynie nie chcial sie zmiescic przez drzwi wejsciowe..... M byl zmuszony obciac mu nogi
        heheheh
        aaa no i oczywiscie wycieczki do upstate, na aukcje, trzeba sledzic NYT, zajac sie tym na serio i
        pewnikiem bylby niezly biznes :)
        umiem restaurowac meble, reperowac :)
        • aputnam Re: Design 13.03.05, 02:26
          Hej aniutek
          Ja tez umiem restaurowac ,ale nie bardzo mi to jeszcze wychodzi ,ale mam fajna
          zabawe i pochlania mnie to calkowicie .
          A na ebay i allegro rzeczywiscie widzialam cuda i naprawde mozna wysledzic
          prawdiwy rarytas w niewysokiej cenie.
          Zastanawiam sie tylko jak ty to przewozisz do NY.
          No a ten stol to swietna sprawa ale jak moglas biedakowi nogi odciac:))
          Chyba jutro sie wybiore poogladac cos na pchli ,niestety tylko poogladac bo
          oszczedzamy buuu, boleje nad tym.
          Ale moze mi sie uda cos odlozyc za jakis czas i znajde jakis rarytasik .
          • aniutek Re: Design 13.03.05, 03:38
            no musialam obciac inaczej nie wlazlby do domu, M przykleil i nie ma sladu.
            z e bay kupuje drobne rzeczy, lampki, kinkiety, wieszaki, galki na alegro juz nieco wieksze zwykle
            dowoza do domu jesli jestes w jakiejs przyzwoitej odleglosci za drobna oplata. a sa cudenka :) jenak
            najbardziej lubie targi, bazary popatrzec mozna, potargowac sie i tylko miejsca w domu brakuje
            heheheh
    • brutt Re: Design 13.03.05, 17:12
      Czesc dziewczyny,
      Tez bardzo lubie wyprawy na pchle targi oraz do thrift shop'ow. Czysto znajduje
      tam prawdziwe antyki. Az dziw bierze ze ludzie je tak po prostu oddaja. Ostatnio
      robilem wycene ludziom ktorym zmarla bliska osoba i wyobrazcie sobie ze chcieli
      oddac wiekszosc rzeczy do Salvation Army. Posrod tych rzeczy bys sobie stol z
      konca XIX, bardzo bogato dekorowany i bardzo im sie nie podobal. Lecz gdy sie
      dowiedzili ile jest warty ( w porownaniu do innych przedmiotow w ich domu) od
      razu zaczeli o nim inaczej mowic. Troche smieszne.
      pozdrawiam
      • aputnam Re: Design 13.03.05, 18:00
        Wiem ze temat byl walkowany , ale amerykanie naprawde maja znikoma wiedze o
        swiecie i zyciu.Poza tym dla nich istnieje glownie wartosc piniedzy i niewazne
        ze jest cos ladne samo w sobie,czy jest pamiatka, wazne aby mozna bylo sprzedac
        z zyskiem.
        No ale dzieki temu mozna znalezc jakis skarb .Z tego co piszesz to moze i warto
        sprawdzac w sklepach SA ,ale tam pewnie wpadly by w rece kogos kto sie zna ...
      • aputnam Re: Design 13.03.05, 18:04
        A tak na marginesie brutt masz bardzo ciekawe forum ,mieszkasz w okolicach NY
        jesli mozna spytac?
        • aniutek Re: Design 13.03.05, 19:41
          Salvation Army i inne triftshops sa stale nawiedzane przez poszukiwaczy skarbow, trzeba chodzic
          czesto, grzebac no i miec na to czas i zaciecie, znalesc mozna sliczne rzeczy. Pracownicy SA z reguly
          sie nie znaja chyba, ze jest to komplet walizek z LV heheheh
        • brutt Re: Design 14.03.05, 03:59
          Dziekuje za komplement aputnam.
          Obecnie mieszkam w Tucson, Arizona. Kiedys jak przyjechalem do USA to
          mieszkalem w Connecticut. Bardzo milo wspominam wschodnie wybrzeze i najpewniej
          za jakis czas tam znow zawitam.
          Pozdrawiam.
    • maruda78 Re: Design 14.03.05, 16:30
      Uwielbiam przerabiac nasze mieszkanie - my tez wynajmujemy :-/ ale jesli w
      koncu kupimy kiedys cos wlasnego to sobie dopiero pofolguje!

Moj mezus/artysta/grahic designer ma fantastyczny gust, tylko troche bardziej
      minimalistyczny niz moj, ale oboje lubimy prostote i jakosc.

Ja uwielbiam drewno, chetnie bym sciagala nowe lampy, kwiatki doniczkowe.
      Marzy mi sie exposed brick wall i kominek w domu... echhh... pomarzyc dobra
      rzecz :-)

Po nocach sni mi sie taka antyczna drewniana toaletka z lustrem (niekoniecznie)
      i mnostwem szufladek - widzialam dokladnie taka jaka mi sie marzy w jakims
      sklepie z anytkami za bagatela... 5k :-/

Musze czesciej zaczac odwiedzac przybytki typu thrift stores (jak dotad
      wydawalo mi sie, ze antyki to wydatek zdecydowanie nie na moja kieszen...).
      Za to czesto bywam w crate & barrel, the container store, pottery barn troche
      za staroswieckie jak na moj gust.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka