Dodaj do ulubionych

Studia w Stanach

16.04.05, 21:42
Mam pytanie,jestem w Stanach od kilkunastu miesiecy,wyszlam za maz za
Amerykanina jakies dwa lata temu.
W Polsce studiowalam przez trzy lata i przerwalam nauke w zwiazku z
wyjazdem.Mam zamiar powrocic na uczelnie i zastanawiam sie od czego zaczacz?
Czy powinnam zdac amerykanska mature czy przetlumaczenie polskiej wystarczy?
Czy majac staly pobyt jestem traktowana jak amerykanin czy jako obcokrajowiec
i musze zdac egazminy na znajomosc jezyka angielskiego?
Jakie sa mozliwosci stypendiow?
Studenci slijcie porady...
Obserwuj wątek
    • claudia207 Re: Studia w Stanach 16.04.05, 22:59
      Pierwsza rzecz to daj indeks do przetlumaczenia tlumaczowi przysieglemu.
      Powinni Tobie zaliczyc wiele przedmiotow z Polski, ale mozesz miec troche
      zachodu z udowadnianiem, ze przerobiony material jest porownywalny z tym, jaki
      sie u nich omawia. Jesli uczelnia ma doswiadczenia z polskimi studentami,
      zaliczanie przedmiotw pojdzie latwiej. Kazda uczelnia ma troche inne wymagania.
      Powinnas zajzec na strone uczelni, ktora Ciebie interesuje i poczytac na temat
      kryteriow przyjec "transfer students". Prawdopodobnie bedziesz musiala zdac
      TOEFL - test z angielskiego dla cudzoziemcow. SAT albo ACT prawdopodobnie nie
      beda Ciebie dotyczyly. Jesli mieszkasz w tym samym stanie przez co najmniej
      rok, bedziesz traktowana jako rezydent, dzieki czemu bedziesz placila nizszy
      czesne i bedziesz kwalifikowala sie do stypendiow i pozyczek stanowych i
      federalnych.
      To jest temat jak rzeka. Najepiej bedzie, jesli zajzysz na strone Organizacji
      Polskich Studentow: www.pso-usa.org/Polish/ (Pod FAQ jest dzial Transfer
      z Polski). Tam znajdziesz szczegolowe informacje. PSO organizuje spotkania
      Sudia4U w NYC, CT i NJ. Nie wiem, jak daleko masz, ale warto przyjechac. Mozna
      nawiazac kontak z osobami, ktore przeszly przez podobna procedure
      • claudia207 Re: Studia w Stanach 16.04.05, 23:31
        Musialo cos sie zmienic przez ostatnie lata, bo na stronie PSO wyczytalam, ze
        wymagaja oficjalny papierek z uczelni a nie przetlumaczony indeks:

"Dodatkowym czynnikiem, który powoduje, ze urzednicy amerykanskich uczelni
        prosza o karte przebiegu studiów i nie zadowalaja sie zazwyczaj kopia indeksu
        jest fakt, ze indeks, jako dokument pozostajacy w posiadaniu studenta, mozna
        sfalszowac (podczas gdy karta przebiegu studiów wydawana jest bezposrednio
        przez uczelnie). Stad ksero z indeksu nie jest zazwyczaj uznawane za
        odpowiednik oficjalnego dokumentu."
        • monie_pl Re: Studia w Stanach 17.04.05, 06:17
          taniej i latwiej bedzie ejsli sciagniesz z uczelni wypis z indeksu, bo wtedy
          masz tylko to do tlumaczenia i ejst to oficjalny papier z uczelni....

pozdrawiam
          monia
    • rhino1 Re: Studia w Stanach 17.04.05, 07:21
      Czesc , ja tez przerwalem studia po 3 latach i wzialem indeks i przetlumaczylem
      i pozniej trrzeba go wyslac do takiej firmy kotra sie zajmuje zamiana naszych
      godzina na godziny credytowe . sa dwie glowne instytujce ktore sie tym zjamuja -
      jak pojdziesz do najblizszego community college i poprosisz z doradca do spraw
      studentow zagranicznych to on ci da ( tak bylo przynajmniej zemna ) .
      ile zaliczaja to jeszcze nie wiem bo czekam na to i na papiery ale powinni dosc
      duzo bo w Polsce to ja mnialem okolo 40 godzin tygodniowo zajec a tu jest
      przewaznie okolo 15 godzin credytowych wiec z kazdego przedmiotu ktory mnie
      interesowal moja ilosc godzin 2-krotnie przewyzsza ich wymagana ilosc .
      powodzenia.
      • edytkus Re: Studia w Stanach 17.04.05, 18:55
        rhino1 napisał:

> > ile zaliczaja to jeszcze nie wiem bo czekam na to i na papiery ale powinni dosc
        >
        > duzo bo w Polsce to ja mnialem okolo 40 godzin tygodniowo zajec a tu jest
        > przewaznie okolo 15 godzin credytowych wiec z kazdego przedmiotu ktory mnie
        > interesowal moja ilosc godzin 2-krotnie przewyzsza ich wymagana ilosc .
        > powodzenia.

Zalezy od uczelni, mnie zaliczono prawie wszystko tyle ze przewaznie jako electives :( Nie musialam
        brac TOEFL ani zadnych innych testow, ani core courses. Za niektore przedmioty dano mi np. tylko
        polowe wymaganych kredytow wiec i tak musialam zapisac sie na zajecia zeby spelnic wymogi (oni nie
        sa glupi, zarobic jakos trzeba) Indeks dalam do przetlumaczenia w polskiej agencji (w jednej chciano
        kilkaset dol. za tlumaczenie, w drugiej chyba 40 wiec warto popytac), po czym tlumaczenie notarialne
        wyslalam do WESA. Teraz postapilabym troche inaczej, czyli: warto zaopatrzyc sie w liste przedmiotow
        wymaganych do ukonczenia danego kierunku na danej uczelni, samemu dopasowac przedmioty ktore
        sie zaliczylo w Polsce i takie porownanie dac dla tlumacza. Acha, jesli ma sie wiedze i nie che brac
        jakichs zajec mozna czasami wziac KLEP test.
    • kangur241 Re: Studia w Stanach 17.04.05, 19:15
      Hej,dziekuje wszystkim za porady, naprawde doceniam,nie wiem czy zdecyduje sie
      na kontynuacje moich studiow czy zabiore sie za cos kompletnie innego ale teraz
      mniej wiecej wiem na czym stoje,pozdrawiam.
      • fridolino Re: Studia w Stanach 18.04.05, 04:00
        Ja w sumie przyjechalam tu juz po ukonczonych studiach na kontynuacjie nauki. Ale moge doradzic co nieco.
        Po pierwsze z tym tlumaczniem to jest tak ze im w zasadzie jest obojetne jak to odbywa sie w polsce ale chca OFICJALNY PAPIER Z UCZELNI w praktyce wyglada to tak ze bierzesz indeks tlumaczysz u tlumacza przysieglego a panie z dziekanatu w porozumieniu z dziekanem powinna to zapakowac w koperte przybic 3 pieczatki jak na kazdym oficjalnym pismie uniwersyteckim i wyslac to w imieniu uczelni. Jesli nie wysle ci tego pani z uczelni nie masz o czym marzyc bo po 11 wrzesnia zaostrzyli przepisy bezpieczenstwa. Pani z dziekanatu nie bedzie prawdopodobnie chciala tego zrobic wiec od razu nalezy zglosic sie do dziakana. Mam nadzieje ze bedziesz miec okazje zeby poleciec zalatwic to do Polski bo z USA tego nie zalatwisz.
        Toefl jest tez wymagany dla wszystkich studentow miedzynarodowych. Przewaznie wymagane jest uzyskanie standardowych 550 pkt <czasem wiecej> Jesli chcesz sie przyjac do collegu to pewnie beda chciali od Ciebie GMAT. Nie wiem dokladnie jak to bedzie wygladalo w twoim przypadku ale jesli cos wyzej niz bachelor to trzeba zdac jeszcze GRE.
        Na razie tyle mi przychodzi do glowy.
        • fridolino Re: Studia w Stanach 18.04.05, 04:01
          Acha 550 toeflel "na papierze"
          213 na komputrze
          pozdrawiam
          • rhino1 Re: Studia w Stanach 18.04.05, 06:08
            No tak ale ona nie bedzie jako student miedzynarodowy tylko rezydent wiec TOEFL
            nie bedzie wymagany w kazdym przypadku ( np niektore uczelnie gloweni community
            college maja swoj tescik - idziesz i na kompie go zdajesz i to jest takie cos
            jak mini TOEFL - po prostu mniej pytan i to sluzy do tego ze oni beda wiedziec
            czy juz na kurs credytowy sie nadajesz czy musisz wziac angielski ponizej
            100 ) .

GMAT to przeciez jest Graduate Management Admission Test i to jest test
            wstepny do szkol bizsnesowych ( tak jak LSAT do prawniczych i MCAT do
            medycznych itd. ) a te sie zdaje z tyttulem BS lub BA lub z przynajmniej 90
            godzinami credytowymi . Wiec tego nie bedzie musiala zdawac. Co najwyzej to
            mogliby wymagac SAT lub ACT ale mysle ze polska matura im powinna wystarczyc -
            to wszystkozalezy od typu szskoly bo jak wiadomo uniwersytet bedzie wymagal
            wiecej niz community college ale z kolei ten drugi to jest dobra opcja na
            poczatek dla nas bo jest o wiele tanszy i np w stanie Illinois jest takie
            porozuminei stanowe ze jak sie zaliczy odpowiedznia ilosc godzin i przedmiotow
            to mozna to pozniej transferowac na uniwersytet i dorobic tam 2 lata .

• macsue Re: Studia w Stanach 21.04.05, 04:18
              Tez przez to wszystko przeszlam, przez pania w dziekanacie pakujaca
              przetlumaczony wyciag z indeksu do koperty aby bylo "oficjalnie" (mama mi to
              wszystko zalatwiala wiec dalo sie stad) i potem przez TOEFL, WES i w koncu
              przez LSAT a za jakis czas czeka mnie Bar Exam. Wiec jakbys miala jakies
              pytania to pisz do mnie. A ty Rhino gdzie jestes w Illinois? Bo ja w Champaign-
              Urbana.
              • rhino1 Re: Studia w Stanach 21.04.05, 12:24
                ja jestem w Lockport ,
                powodzenia na Barze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka