Dodaj do ulubionych

czy wypada prosic gosic zeby nie palili w domu?

28.09.05, 16:52
Mam dylemat. Jestem niepalaca i bez przesady moge powiedziec, ze wprost
nienawidze smrodu dymu z papierosow. Jestem tak na niego czula, ze zawsze od
progu wiem, czy ktos w domu palil. Moj prawie-maz niestety pali (tzn rzuca
palenie od paru lat) ale mamy umowe, ze nie pali w domu i w samochodzie.
Niedlugo maja przyjechac do nas goscie na weekend - wszyscy nalogowi palacze.
Czy wypada mi poprosic wszystkich (wiedza jak niecierpie fajek, bo juz kiedys
byla na ich temat rozmowa na jakims spotkaniu), zeby wychodzili do ogrodu lub
na porch na papierosa? Czy jako gospodyni powinnam to raczej przebolec i
wietrzyc potem dom przez pare dni i latac wszedzie z Fabreeze?
Obserwuj wątek
    • babik Re: czy wypada prosic gosic zeby nie palili w dom 28.09.05, 17:09
      Oczywiscie, ze w domu ma byc zakaz palenia.
      Przeciez Ty goscisz i goscie musza sie dostosowac do wymagan gospodarzy.
      Dziwne pytanie, wogole.
      Boisz sie , ze beda Cie pozniej obgadywac czy co ??
      • damiri Re: czy wypada prosic gosic zeby nie palili w dom 28.09.05, 18:53
        E tam, niech mnie sobie obgaduja)) Pamietam tylko jak kiedys sie oburzali na
        zakaz palenia w restauracjach i barach w NY, ze niby to takie straszne
        przesladowanie i dyskryminacja i omalze nie bylo wielkiej obrazy gdy smialam
        sie z tym nie zgodzic (jako jedyna niepalaca w towarzystwie). Wolalabym uniknac
        zgrzytow, tym bardziej, ze to bardziej znajomi M niz moi. Tym bardziej, ze M
        tez uwaza, ze przesadzam i ze jak mi moze troche dymu przeszkadzac, ale na
        razie trzyma sie naszej umowy dla swietego spokoju i nie pali w domu. Ale dla
        gosci moze chciec zrobic wyjatek.
        Chcialam sie tylko upewnic, czy dobrze mysle, bo pochodzimy z 2 roznych stylow
        goscinnosci: w mojej rodzinie to goscie szanowali zyczenia gospodarzy. W
        rodzinie M odwrotnie, wszystko sie robi pod gosci.
        • ambernyc Re: czy wypada prosic gosic zeby nie palili w dom 28.09.05, 19:05
          Jesli goscie sa dobrze wychowani to nie powinien im nawet przejsc przez glowe
          pomysl palenia papierosow w domu niepalacych znajomych.

Amber
          ---------------------------------
          If I am not back in five minutes
          wait longer
          • edytais Re: czy wypada prosic gosic zeby nie palili w dom 28.09.05, 19:37
            Jesli w domu jest zakaz palenia i maz tez wychodzi, wiec goscie tez powinni sie
            podporzadkowac. U mnie tez jest zakaz i wszyscy wychodza na papierosa. Nikt
            sie jeszcze nie obrazil (w lecie czy nawet w zimie na mroz wszyscy wychodza)
            Razem wtedy na dworze jestesmy i sobie dotrzymujemy towarzystwa przez te pare minut.

Na pewno wazne jest zebys o tym porozmawiala z mezem i zebyscie sie zgadzali.
            Na pewno gosciom bedzie niezrecznie jesli ty bedziesz ich wyganiac na zewnatrz
            na papierosa a maz pozwalal w domu palic lub nawet sam dolaczyl. Jesli maz
            powie, ze on sam wychodzi i poprosi towarzystwo na zewnatrz, nikt na pewno sie
            nie obrazi.
            • edytkus Re: czy wypada prosic gosic zeby nie palili w dom 28.09.05, 19:58
              Sami nie palimy ale mamy wielu palacych znajomych i jakos nikt nigdy nawet nie zapytal czy moze
              zapalic w mieszkaniu. Gdy ktos musial zapalic sam z siebie wychodzil na zewnatrz (nawet gdy
              goscilismy mezowskiego szefa z rodzina jego zona palila sama na werandzie).
    • monie_pl rada... 28.09.05, 20:36
      ...jesli to bardziej goscie twojego M to moze on zainicjowac papieroska na
      zewnatrz, bedzie towarzysko a jak juz ich tam wyciagnie to mzoe obwiescic, ze
      to jest krolestwo palaczy w twoim domu.

A jak to twoj M widzi?

Monika
      • aniutek Re: rada... 28.09.05, 23:27
        nie widze problemu, pala ale na zewnatrzbo tak tez robi gospodarz.
        mnie np to wcale nie przeszkadza, sama pale tylko czasmi M tez i jak ludziska do nas przychodza to bez
        problemowo palic moga ale naprawde bez jakis zacietrzwonych gosci, jak nie lubisz niechaj pala na
        zewnatrz,tozto naprawde przyjemniej :)
      • damiri Re: rada... 30.09.05, 20:19
        No wlasnie przymierzam sie do rozmowy z nim na ten temat. Obawiam sie, ze moze
        byc trudno, bo on sam wychodzi na zewnatrz palic tylko jako wyraz tolerowania
        mojego kaprysu. Ale zobaczymy, moze sie jednak uda.
        Dzieki za wszystkie uwagi))))
        • babik Re: rada... 30.09.05, 20:34
          Zupelnie nie rozumiem tego "tolerowania mojego kaprysu".
          To Ty mieszkasz u siebie ?? Czy u niego ??
          • foxie777 Re: rada... 02.10.05, 17:32

Tez sie podpisuje pod "nie ma mowy o paleniu w domu"
            Mimo, ze od czasu do czasu lubie sobie zapalic przy np drinku,
            nigdy w domu swoim czy cudzym.
            Jak raz pozwolisz, to juz nigdy nie bedziesz mogla sie wycofac.
            Tu nawet nie ma dyskusji. No smoking, basta.

pozdrawiam
          • damiri Re: rada... 03.10.05, 19:43
            No to tak na zasadzie, ze sie jeszcze nie spotkal z kims kto by protestowal gdy
            sie pali w pomieszczeniu. W jego bardzo licznej rodzinie sa prawie sami
            palacze, zawsze sie palilo w domu i niepalacy ponoc nigdy nie protestowali. U
            jego mamy dopiero jak ja "nastalam" pojawil sie odswiezacz do powietrza, bo dla
            nich kleby dymu to normalka.
            Nie przeszkadza mi, ze tylko "toleruje moj kaprys", raczej doceniam to.
            Pytajac Was chcialam sie tylko upewnic czy nie popelniam jakiejs gafy
            towarzyskiej.
    • claudia207 Re: czy wypada prosic gosic zeby nie palili w dom 03.10.05, 03:09
      Ani ja ani nikt z mojej rodziny nie pali (Tato rzucil palenie po nastu latach
      agitacji swoich pociech) Mamy jednak czasami palacych gosci. Nikt jednak
      jeszcze nawet nie pytal sie nawet czy moze zapalic w domu. Wszyscy grzecznnie i
      bez pytania wychodza zapalic na dwor a ja czasami dotrzymuje im towarzystwa.

Najwazniejsze jest, abys pogodala ze swoim M przed przyjeciem i ustalila z nim,
      ze nie ma palenia w domu. Jesli jestes tak wrazliwa na dym jak ja, zaden
      odswerzacz nie pomoze i bedziesz wietrzyla mieszkanie przez tygodnie a smrod i
      tak zostanie w zaslonkach i kanapach.

Ciesze sie, ze w NYC nie mozna palic w zadnych publicznych miejscach.
    • greeneyes27 Re: czy wypada prosic gosic zeby nie palili w dom 03.10.05, 03:42
      No pewnie, ze wypada!
      Moim palacym kolezankom nawet nie przyszlo na mysl, zeby palic u mnie w domu,
      tylko podczas pierwszej wizyty zapytaly, czy beda mogly palic na balkonie.
      Oczywiscie sie zgodzilam, zreszta sama wtedy troche palilam i jak bylo zimno to
      wychodzilysmy na balkon w kurtkach.
    • evek Re: czy wypada prosic gosic zeby nie palili w dom 03.10.05, 16:28
      ja nie pale i nigdy nie palilam. nie mam tez problemu ze stawianiem sprawy
      jasno - jak ktos do mnie przychodzi i chce palic, to wychodzi i juz. palenie
      nie jest konieczne do zycia. ostatnio kolega spedzil kilka chwil kleczac
      przewieszony przez parapet ;O) "poogladal" sobie wypadek na skrzyzowaniu przy
      domu, gdzie mieszkam, a przy okazji wypalil sobie papierosa, bez ktorego tak
      nie mogl wytrzymac. ale nie polecam tak ekstremalnych sytuacji ;O)
      zazwyczaj znajomi co pala wychodza na zewnatrz i nie ma problemu. wszyscy juz
      sie nauczyli, ze u mnie sie nie pali i na klatce schodowej tez nie mozna.
    • jawi71 Re: czy wypada prosic gosic zeby nie palili w dom 05.10.05, 17:11
      Ja i maz palimy, ale nigdy nie przyszlo nam do glowy, by zapalic u kogos w domu.
      U siebie palimy tylko na balkonie. Nasi goscie tez nie maja z tym problemu, bo
      nawet palacz moze nie lubic "zapachu" papierosow w swoim domu. Mysle, ze
      powinnas obstawac przy swoim a nie meczyc sie przez kilka dni. A czy goscie sie
      obraza - to chyba kwestia ich kultury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka