Dodaj do ulubionych

Czym jest dla nas forum

04.11.05, 21:36
to czy inne...czym jest dla nas kontakt przez internet?
Czy jest jakakolwiek szansa na poznanie drugiego normalnego czlowieka przez
internet i dodatkowo przez ocean ?

tyle pytan ale kazdy z nas moglby napisac wiecej...

O co chodzi...ano do zdjec ktore beda umieszczone w gazecie...planujemy
umiescic tez tekst o Forum Chicago..o ludziach (anoniomowo lub z
nikami) ...sami wiecie o co chodzi

A Wasza praca polega , na tym aby do 13 listopada napisac cos od
siebie...nastepnie np. Evek posklada z tego "jedna" wspolna forumowa
wypowiedz i umiesci tak jak napisalem ze zdjeciami
do pracy !

m
Obserwuj wątek
    • evek Re: Czym jest dla nas forum 04.11.05, 23:32
      i zebyscie wiedzieli w czym towarzystwie bylam, jak mi MARXX opowiadal o
      tym... ;O))))
      co za dzien!
      ale pomysl - zdjecia plus tekst jest FAJNY i ja sie dokladam do tego z
      checia!!!!
      DO DZIELA FORUMOWI RODACY!!!!!
      :O)
    • littlewing Re: Czym jest dla nas forum 05.11.05, 10:44
      Z mojej strony poplyna emaliowa rzeka zdjecia i "esej cy cus?" .Fajny pomysl
      Kapitanie. lw ;))
      • marxx Re: Czym jest dla nas forum 05.11.05, 23:17
        i fajnie:)
        Powiadam Wam.....zdjecia wyslane przez Was...Beda umieszczona w
        Gazecie....piszcie od serducha :)
        papa
        • patyczec Re: Czym jest dla nas forum 06.11.05, 03:28
          ale w jakiej gazecie beda zamieszczone?
          • marxx Re: Czym jest dla nas forum 06.11.05, 05:01
            tyt nie ma znaczenia :)

wazne ze beda wydrukowane :)
            • macko74 Re: Czym jest dla nas forum 08.11.05, 06:44
              Ma byc krutko, czy esej ;-) ... ???
              Pozdr.
              Macko.
              • marxx Re: Czym jest dla nas forum 08.11.05, 06:54
                Ludzie piszcie!
                Evek z kazdej wypowiedzi wybierze cos co bedzie mozna umiescic ! Im wiecej tym
                lepiej bedzie z czego wybierac!
    • evek co napisac do gazety ;O) 08.11.05, 21:54
      prosto i od serca. moze byc w jakiej tam formie chcecie! byle wypowiedz nie
      zajmowala 4 strony czy wiecej!!!!!!! bo ma sie zmiescic kilka osob ;O)
      przewidzuje na to ze dwie strony w gazecie.... na weekend. jak bedzie duzo
      ciekawych to puscimy dwie strony w ten weekend, dwie w nastepny i tak dalej....
      ale MUSI BYC CIEKAWE i PRAWDZIWIE NAPISANE! co akurat mysle, ze sie uda :O)

podpisujcie sie NICKAMI chyba ze ktos chce tez imieniem, np. "evek/ewa" ale
      uwazam, ze same nicki sa lepsze ;O)

mysle, ze interesujaca bedzie taka ogolna wypowiedz - jak to sie stalo, ze
      jestescie na Forum Chicago, czym jest to forum, czym jest kontakt przez
      internet i dlaczego jest taki fajny (chyba ze nie jest ;O)
      a oprocz tego piszcie co chcecie to sie dalej wybierze.

jak ktos ma pytania - na mojego maila prosze :O) odpowiem jak sie najszybciej
      da, choc czasu ostatnio nie powiem - malo u mnie :O(

no to nie wiem co wiecej by tu jeszcze....
      pozdroofka wiec!
      i powiem wam, ze juz sie nie moge doczekac co z tego wyjdzie!!!! :O)
      • marxx Re: co napisac do gazety ;O) 10.11.05, 18:50
        Pisania nie ma.....:(
        Mialo to byc na forum , zeby kazdy kolejny post byl jakas tam inspiracja dla
        nastepnego...z tego moze wylonilaby sie jakas calosc

A ja napisze , ze naprawde jestem uzalezniony od Forum Chicago, moze nie tyle
        od stukania w klawisze na tej konkretnej stronie, ale od kontaktu z ludzmi dla
        ktorych Chicago/Obczyzna/Ojczyzna cos znaczy.........dla tych ktorzy czesto
        tesknia niewiadomo za czym, ale nie chca sie zadreczac a wola poznac kilka
        podobnie myslacych osob...dla ktorych wazniejszy jest normalny kontakt z ludzmi
        ktorzy nie mysla tylko o kasie, a wola pomyslec o czasach kiedy niebo bylo
        bardziej blekitne i trawa bardziej zielona.
        Co rowniez mnie ogromnie cieszy to to, ze nie jest to forum zupelnie
        wirtualne....mozna zawrzec normalne realne znajomosci i przyjaznie

No i caly czas czekam na ludzi ktorzy nie beda pisac i mowic o Chicago i o
        zyciu w Chicago w kategoriach zeslania na Sybir lub zeslania do prymitywnych
        plemion ameryki pd :)
        • macko74 Re: co napisac do gazety ;O) 12.11.05, 01:41
          Malo cos tych postow ,to napisze cos od siebie hihi...
          Ze wzgledu na swoja prace (zlota klatka-opieka nad zdrowiem dziadka ;-) ), ciezko mi jest sie z kimkolwiek spotkac, nawet z rodzinka, pozostaja kontakty wirtualne.
          Sam nie wiem ilu juz ludzi poznalem przez "neta", z kilkoma juz sie spotkalem osobiscie (np. naszego 'Cojaka' marxx'a),ale wielu znam tylko z nicka ;-)
          "Forum Chicago" nie jest moim jedynym na ktorym sie pojawiam ,ale cenie je za klimat , miedzyinnymi ze jestesmy tutaj razem w tej "hameryce" i watki poruszaja tematy i roztereki nas wszystkich tutaj piszacych.
          Ciesze sie ze to forum jest tak zgrane i wigor nas nie opuszcza, mysle ze jest super czescia tej "bandy", pamietam jak niedawno kilku troli probowalo cos namieszac i co...??? Zostali POGONIENI ;-)
          Co jeszcze......hmm.....
          Przyjechalismy tutaj z wielu regionow Polski ,zeby stac sie taka wspolnota na obczyznie i traf chcial ze ""Forum Chicago" nam to umozliwilo.
          Gratulacje dla Zalozyciela i Pozdrowka dla CALEJ Reszty !!!
          PAPATKI.
          Macko.
          • marxx Re: co napisac do gazety ;O) 12.11.05, 18:02
            wlasnie...Macko sie zdecydowal opisac co mysli i fajnie.....ja tez tu lubie
            pisac bo jest tu cos pozytywnego, a dlaczego? Nie trzeba banowac, nie trzeba
            zamykac forum, nie trzeba kasowac, nie trzeba non stop upominac, dla mnie
            rewelacja..no i to ze jednak ludzie pisza cos wiecej od siebie i to troszke
            przypomina normalne rozmowy w realu, to jest cos niesamowitego
    • w5w7 Re: Czym jest dla nas forum 12.11.05, 23:18
      A ja, chociaz mieszkam w Polsce, nie w Chicago wciąz od kilku miesiecy zaczynam
      i kończę dzień od Forum Chicago. Znalazlam go przypadkiem, poczytałam trochę
      wątków, zobaczyłam, że piszą tutaj ludzie, którzy stali się mi w jakis sposób
      bliscy, bo są autentyczni, nie udają, piszą o wszystkim co może zainteresować
      Polaków mieszkających w Chicago. Są wydaje mi sie zgraną "paczką", nieliczną,
      ale "nadającą na tych samych falach". Dzielą sie swoimi codziennymi radosciami
      i smutkami, pomagaja w potrzebie i co najważniejsze, spotykają nie tylko na
      forum, ale i w realnym świecie. Sa to ludzie, którzy prócz ciężkiej zapewne
      pracy znajduja czas i chęci na przeczytanie dobrej ksiązki, poezji, na piękna
      muzyke, na koncerty, filmy, na spotkania na plaży o wschodzie słońca...To forum
      wciąż żyje, nie zasypia razem z Chicago, bo piszą tu równiez tacy ludzie jak
      ja, matki, których dzieci poleciały do wietrznego miasta, Ci, którzy tam jakis
      czas byli i albo wrócili do Polski, albo przenieśli sie szukac swojego miejsca
      na ziemi gdzieś indziej. To sie rzadko zdarza, żeby zebrali sie w jednym
      miejscu ludzie, którzy pomimo róznic potrafia sie jednak w sposób cywilizowany
      i kulturalny spierać, przekonywac do swoich racji. To forum pozwala wierzyć, że
      nie zawsze polak polakowi wilkiem. I oby tak dalej. Powodzenia:)
      • marxx Re: Czym jest dla nas forum 13.11.05, 00:38
        wlasnie
        • marxx Re: Czym jest dla nas forum 14.11.05, 15:29
          ludzie ....moze ktos sie jeszcze dopisze??? Tu czy od razu na poczte???
    • chiara76 Re: Czym jest dla nas forum 14.11.05, 23:22
      Mieszkam w Polsce. Choć moja Babcia według amerykańskiego prawa była
      Amerykanką, tak, tak...to urodziłam się i żyję w Polsce. Na forum trafiłam
      dzięki Marxx'owi i bardzo je polubiłam.
      Podoba mi się, że spotykacie się , że (tak mi się wydaje) jesteście dla siebie
      życzliwi i pomocni. Tak trzymać!
      Forum, to dla mnie możliwość poczytania o tym, jak żyją Polacy za Oceanem, jak
      im się wiedzie i co jest dla nich ważne.
      Pozdrawiam serdecznie!
      • marxx Re: Czym jest dla nas forum 14.11.05, 23:41
        w zwiazku z tym ze jestem na emigracji .....bardzo dziekuje za
        pozdrowienia...naprawde przydaja sie od tych ktorzy sa w Polsce
    • irenkap Re: Czym jest dla nas forum 15.11.05, 02:51
      No cóż.. nie jest dla mnie proste odpowiedzieć na pytanie czym dla mnie jest
      Forum Chicago. Jest to jedyne forum, na którym piszę, a drugie w moim całym
      doświadczeniu z Internetem. Trafiłam tu, gdy podjęłam decyzję, ze przyjadę do
      Chicago na kilka miesięcy. Postanowiłam się dobrze logistycznie przygotować do
      tego wyjazdu. Forum dostarczyło mi wtedy dużo cennych, praktycznych informacji o
      życiu w Chicago i życiu Polonii Chicagowskiej. Wtedy tylko czytałam, pierwszy
      swój post zamieściłam niedługo po przylocie. To był bardzo trudny czas dla
      mnie.. znalazłam się w obcym kraju, prawie nikogo nie znałam, nie miałam pracy..
      czułam się tu źle, i fizycznie i psychicznie, straszliwie tęskniłam za bliskimi,
      rodziną, przyjaciółmi, za Polską, za różnymi dziwnymi rzeczami, których
      znaczenia w swoim życiu wcześniej nie zauważałam… I wtedy, w różnych dziwnych
      porach odpalałam komputer, klikałam Forum Chicago i moja samotność topniała..
      wiedziałam, że pod tym samym niebem, gdzieś blisko mnie, może tuż obok, kilka
      przecznic dalej są ludzie, Polacy, którzy czują podobnie, podobnie tęsknią,
      podobnie śnią.. Jakoś tak jest w życiu, że osoby „nadające na tych samych
      falach” jakoś się odnajdują, i nie ma znaczenia różnica wieku, środowisk,
      poglądów. Taką możliwość, takiego odnajdywania się daje Internet. Forum Chicago
      to przede wszystkim grupa polskich emigrantów, dla których zielone to nie
      wszystko, nie są celem same w sobie... „Fura i komóra” to nie ta bajka.
      Chicagowskie powiedzenie „Ameryka – łóżko i fabryka” to też inna bajka, nie tych
      ludzi. To dzięki Forum dowiadywałam się o ciekawych miejscach, muzeach,
      wystawach, koncertach. Gdy tylko kogoś z forumowiczów coś „zakręciło”,
      zachwyciło – pisał o tym do innych. O jeziorze, o spływach, o filmach, muzyce..
      Ale i o swoich smutkach, tęsknotach, dołach… wiedząc, ze zaraz ktoś się odezwie,
      uśmiechnie.. oo jak mi w tych pierwszych trudnych tygodniach pomagało
      zaśmiewanie z zamieszczanych dowcipów i żartów.
      Fajne było to, że udało nam się także kilka razy spotkać, choć nie było to
      łatwe, tutaj pracuje się o różnych porach. Ważne, że te spotkania nie skończyły
      się rozczarowaniem, jak często bywa z przenoszeniem znajomości wirtualnych do
      realnego świata. Okazało się, że w realu jesteśmy tacy sami, że forum nie jest
      wykorzystywane do kreowania swoich nieprawdziwych wizerunków. Myślę, że nie
      będzie wielkim nadużyciem jak powiem, że dzięki Forum Chicago zyskałam nowych
      przyjaciół,.. przyjaciel dla mnie to człowiek dobry, któremu ufam, którego
      szanuję i który daje mi świadomość, że w razie potrzeby nie jestem sama.. że
      uśmiechnie się i powie „będzie dobrze”.
      Ważne też dla mnie było i jest to, że bez względu na powody emigracji to forum,
      forum ludzi głównie młodych jest przesiąknięte polskością, tęsknotą za Ojczyzną,
      jest wiele wątków o tym mówiących.. I nie kłóci się to z tym, że zachwycacie się
      Wietrznym Miastem.. to Was różni od większości poznanych przeze mnie Polaków. Bo
      to miasto jest niezwykłe, piękne, tylko trzeba chcieć to zobaczyć i umieć to
      zobaczyć. To też zawdzięczam forum. No i rower do zwiedzania miasta
      Dzisiaj jestem daleko, wróciłam do Polski, ale nadal jestem z Wami. Na mojej
      półce stoją teraz dwa budziki, polski i chicagowski i jesienny liść zabrany w
      drodze na lotnisko.. I zabrałam też wirusa, fascynacji tym miastem, wiem, ze tam
      wrócę, bo tyle jeszcze jest do zobaczenia i usłyszenia. I zamek z piasku do
      zbudowania nad jeziorem
      Ale się naględziłam. Forum i forum.. a Forum Chicago to konkretni ludzie.
      Kiedyś, gdy było mi nijak założyłam wątek „Dobrze, że jesteście”. Dobrze.
      Właśnie..:) Dziękuje Wam. Marxx, Ewy, Carina, Adaś, Wandzia, Basia, Lw.. i całej
      reszcie. Dziękuję, że jesteście, dziękuję za imieninowy wschód słońca, za rower,
      za Art. Galery Kafe, gdyby nie Wy pewnie bym tam nie trafiła, za Pietuszkę, za
      muzykę, za dowcipy, za pomoc w kupnie komórki, za obecność na lotnisku, oj
      mogłabym tak dłuuugoo, a Ewa kazała się streszczać... Na pewno, gdyby nie Wy,
      mój czas w Chicago byłby inny, mniej barwny i bardziej samotny.. właśnie..
      Buźka wszystkim.
      • irenkap Re: Czym jest dla nas forum- korekta 15.11.05, 02:52
        tam gdzie pojawiły się w mojej epistole znaki zapytania - w oryginale były
        uśmiechy!!
        • sylwiaa3 Re: Czym jest dla nas forum- korekta 16.11.05, 19:16
          A ja poprzez niuanse i Wasze wypowiedzi szukam znajomych.
          Oczywiście czytam ,by dowiedzieć się -jak się żyje aktualnie w mieście.
          Nie bez znaczenia jesteście wy sami-moi mili:))))))
          • marxx Re: Czym jest dla nas forum- korekta 16.11.05, 22:58
            a dzieki :)
            zyjemy w szikagowie i nie tylko ....dzisuaj zyjemy tak sobie bo jest zimno
            • marxx Re: Czym jest dla nas forum- korekta 16.11.05, 23:14
              co do znajomych:

Jesli szukasz starych znajomych to lepiej dac chyba ogloszenie do Sliwy :)
              (serio)

A jesli szukasz nowych, to my jestesmy na miejscu...oczywiscie jesli nie
              obawiasz sie naszych perfidnych postow, naszego trolowania i zimowego udaru
              slonecznego z naszego powodu :))))
    • irenkap Re: Czym jest dla nas forum 21.11.05, 13:25
      Jest jeszcze jeden aspekt internetu. Dzięki niemu możemy rozmawiać z naszymi
      bliskimi z drugiego końca świata. To coś niezwykłego! Odpalamy Skype i słyszymy
      głos naszych dzieci. Rozmawiamy codziennie, o kłopotach, o radościach, o
      duperelach.. ale jesteśmy przez tą godzinę razem, łagodzi to ich samotność i
      naszą tęsknotę.
      Klub tęskniacych mam Forum Chicago :))
      • marxx Re: Czym jest dla nas forum 23.11.05, 01:51
        wczepiam link aby na wieki oba watki byly polaczone :)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12786&w=31479109 (to ten watek o
        wspolnych forumowych zdjeciach)
        • marxx Re: Czym jest dla nas forum 23.11.05, 01:57
          ludzie napiszcie cos :)
          aby sie ukazalo w piatek trzeba juz wysylac!!!!!

:)
          m
          • anyaw73 Re: Czym jest dla nas forum 25.11.05, 18:03
            Pewnie juz zapozno ale i tam pragne sie z wami podzielic czy jest dla mnie
            Forum. Jako chyba najbardziej zasiedzial emigrantka z naszego forum bycie z
            wami choc ostatnio sporadyczne :) jest dla mnie odskocznia od codziennego
            Chicagowskiego zycia, pracy i znajomych od lat. Macie duzo energi, pomyslow,
            checi do tworzenia, dzialania, bycia.......... a to sie udziela no przynajmniej
            mi. A wiec dobrze ze jestescie!
            Anyaw
            • marxx Re: Czym jest dla nas forum 25.11.05, 18:08
              i zrobilo mi sie bardzo milo :)
              • irenkap Re: Czym jest dla nas forum 25.11.05, 21:51
                W ramach Dziękczynienia i ja dziękuję, że jesteście ..:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka