rhodeisland Poleccie dobre polskie filmy (nowe, kilkuletnie) 20.04.07, 00:45 Ostatnio pozyczylam z Netflixa "Tylko mnie kochaj". Calkiem przyjemy film z gatunku romantic comedy. Odpowiedz Link
moniamm moje propozycje 21.04.07, 15:15 ja polecam film "pregi" z m. zebrowskim (film.onet.pl/10219,,Pręgi,film.html) - bardzo dobry film, zdobyl pare nagrod filmowych. ja sama odnalazlam w nim watki osobiste. podobnie jest z filmem "plac zbawiciela" (film.onet.pl/11353,,Plac_Zbawiciela,film.html )- rowniez zdobywca wielu nagrod. z michalem zebrowskim wart obejrzenia jest rowniez film "kto nigdy nie zyl.." (film.onet.pl/11216,,Kto_nigdy_nie_żył,film.html) . zebrowski gra mlodego ksiedza zarazonego HIV. godne uwagi sa jeszcze "skazany na bluesa" - dla milosnikow zespolu "dzem", i "da vinci". niestety nie ogladalam zbyt duzo komedii romantycznych, wiec za bardzo z tej dziedziny nie moge nic polecic. Odpowiedz Link
rhodeisland Mam nadzieje, ze beda te filmy w Netflixie 21.04.07, 17:28 Nie bede przeciez kupowac filmu, ktorego moze tylko raz obejrze Odpowiedz Link
moniamm Re: Mam nadzieje, ze beda te filmy w Netflixie 21.04.07, 17:58 nie moge ci pomoc bo nie wiem co to jest. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Mam nadzieje, ze beda te filmy w Netflixie 26.04.07, 04:43 www.netflix.com Co wtorek pojawiaja sie tam nowe filmy Odpowiedz Link
moniamm "300" i "Apocaliptyco" 21.04.07, 15:26 jak podobaly sie wam filmy "300" i "Apocaliptico". oba tytuly wybralam nie przypadkowo.a chodzi o protesty majow i iranczykow. obejrzalam oba i w sumie oba podobaly mi sie, choc film gibsona przerazal mnie swoja dlugoscia. i szczerze piszac nie rozumiem tych calych protestow majow. jak pokazuje historia majowie byli dosyc okrutnym narodem wiec dlaczego na sile usiluja sie teraz wybielic? film "300" - zgola inna historia, ale rownnie barwna.bardzo podobal mi sie ten film - sama historia, sposob przedstawienia jej i te meskie ciala :))film jest luzno powiazany bodajze z bitwa pod termopilami. no i oczywiscie protesty iranczykow, jako potomkow persow. Odpowiedz Link
tamsin Re: "300" i "Apocaliptyco" 21.04.07, 15:52 widzialam 300 w kinie, Apocalypto wychodzi na DVD w maju, wiec tez przymierzam sie do zobaczenia. 300 wygladalo mi bardziej na gre komputerowa, te wyolbrzymione postacie Persow (Xerxes), ktore bardziej autentycznie wygladaly w "Alexandrze" Oliwera Stone, byly dla mnie nie do strawienia. A co do tych protestow...hmmm...Iranczycy maja napawde niewiele wspolnego z tym co pozostalo po starozytnej Persji.. Jedyni prawdziwi potomokowie to Parsis, ktorzy w wiekszosci musieli uciekac do Indii, bo muzulmanie wycinali ich w pien... Odpowiedz Link
moniamm Re: "300" i "Apocaliptyco" 21.04.07, 16:38 no i wlasnie tym sie tlumacza tworcy "300". luzna historia stworzona jak komiks. "alexandra" jeszcze nie ogladalam, moze zdalam sie na opinie krytykow. podobala mi sie "Troja". ogolnie to chyba lubie filmy kostiumowe :) od dluzszego czasu zbieram sie w sobie na obejrzenie "Pasji" Gibsona mialam zrobic to przy okazji swiat ale jakos czasu zabraklo. Odpowiedz Link
rhodeisland Ten watek to temat-rzeka, bo jak daleko 26.04.07, 04:47 w przeszlosc sie cofniemy. Istnieje tyle swietnych filmow. Niedawno kupilam "Closer", bo widzialam go 2 razy, zachwycilam sie i chcialam go miec na wlasnosc. Wspanialy dramat psychologiczny o dwoch parach, swietne role Julii Roberts, Natalie Portman, Jude Law, Clive Owen Odpowiedz Link
anutka1 Re: Ten watek to temat-rzeka, bo jak daleko 26.04.07, 06:44 'closer' to dosyc dobry film, ogladalam go juz jakis czas temu i przyznam ze wtedy swiat z tego filmu wydawal mi sie bardzo odlegly i jakos nie do konca potrafilam zrozumiec bohaterow. Odpowiedz Link
anutka1 dla osob ktore widzialy ' Babel' 26.04.07, 06:47 ciekawa jestem Waszych opini na temat tego filmu, a szczegolnie interpretacji koncowej czesci kiedy to czas zatacza petle. Mi osobiscie film bardzo sie podobal, zwlaszcza pod wzgledem artystycznym, muzyka swietnie pasowala do calosci i do obrazow. Wydaje sie na poczatku ze to paralelne historie...a jednak nie :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
tamsin Re: dla osob ktore widzialy ' Babel' 26.04.07, 23:57 mialam bardzo mieszane uczucia ogladajac ten film, z jednej strony historia meksykanska poruszyla mnie bardzo a japonska wrecz mnie denerwowala swoja obecnoscia. Przez caly film mialam wrazenie, ze bedzie "cos wiecej" ale zawiodlam sie w swoim oczekiwaniu. Odpowiedz Link
rhodeisland Bardzo sie zawiodlam 27.04.07, 04:14 Jeden z kategori "overrated movies". Bardzo niesmaczna i niepotrzebna byla scena masturabacji (z udzialem dziecka!) Po co to bylo? No i ta Japonka pokazujaca krocze. Ochydne. Zupelnie mnie ten film nie poruszyl Odpowiedz Link
anutka1 Re: dla osob ktore widzialy ' Babel' 27.04.07, 05:41 mnie zaskoczyla ta rozmowa telefoniczna w szpitalu pod koniec, kiedy to pojawia sie 'confusion', ale moim zdaniem w ciekawy sposob pokazuje roznice kulturowe i smutki na calym swiecie, niewazne czy czlowiek jest w Maroko, Japoni, Meksyku czy gdziekolwiek indziej, jest ta sama potrzeba ludzkiej zyczliwosci, wyrozumialosci , komunikacji miedzyludzkiej itp. Nie sadze aby te sceny co RI wymienila pozostawaly najbardziej w pamieci po obejrzeniu tego filmu :) Odpowiedz Link
kisiulak Re: dla osob ktore widzialy ' Babel' 27.04.07, 15:16 Wspaniale zatytulowany film - jesli nie ma komunikacji, to ludzie do niczego nie dojda. Te sceny? Widac RI nie lubi jak pokazuja rzeczywistosc w filmach, i nie bardzo zrozumiala o co chodzilo. Po filmie mialam mieszane uczucia, ale w sumie mi sie podobal. Odpowiedz Link
rhodeisland Widzialas film, w ktorym dziecko sie masturbuje? 27.04.07, 18:07 Po co to bylo? Jak mogli cos takiego pokazac? Odpowiedz Link
moniamm Re: Widzialas film, w ktorym dziecko sie masturb 27.04.07, 18:31 ty to masz problemy....jescze troche zaczniesz nam z lodowki wyskakiwac.... Odpowiedz Link
a_dassuj Re: dobry film widzialam 01.05.07, 06:17 Notes on a Scandal-podobal mi sie co o nim sadzicie?Z trudem natomiast przebrnelam przez Queen.....Widzialyscie? Odpowiedz Link
tamsin Re: dobry film widzialam 01.05.07, 14:49 widzialam Queen i mam ten "Notes.." ale jeszcze nie zabralam sie za niego. Co do Queen, to nie wiem czemu dostal oskara, ale przekonal mnie jeszcze bardziej, ze brytyjczycy mieli naprawde porabane na punkcie tej Diany. Odpowiedz Link
aniutek Re: dobry film widzialam 04.01.08, 17:30 widzialam "notes.." IMO b.dobry film. poruszajacy Odpowiedz Link
triskell Turtles Can Fly 06.08.07, 21:47 Dobry choć bardzo smutny film iracko-irański, który obejrzałam wczoraj. Do tego ładnie filmowany, świetnie zagrany przez dziecięcych nieprofesjonalnych aktorów (podobno odtwórczynię głównej roli znaleziono w wiosce pozbawionej elektryczności i nie tylko nie grała wcześniej w żadnym filmie ale nawet żadnego nie widziała), pełen symbolizmu i scen, nad których znaczeniem można się długo zastanawiać. Widział ktoś? Odpowiedz Link
tamsin Re: Turtles Can Fly 07.08.07, 02:19 pamietam ten film, chociaz dosyc dawno go widzialam. rzeczywiscie bardzo smutny, o sierotach iracki a chyba konkretnie kurdyjskich, zaraz po obaleniu Saddama. i pomyslec, ze akurat dzisiaj slyszlam, ze podlozyli w Iraku bombe i wiekszosc zabitych to dzieci..mozna sie zastanowic w takich momentach co lepsze "wolnosc" od Saddama czy jego rezim... Odpowiedz Link
ny.aga Nobody Knows 07.08.07, 17:35 Jesli lubicie foreign films to polecam tez "Nobody Knows" by Kore- Eda Hirokazu. Czworka dzieci zostawionych samych przez matke. Tez swietne zagrany przez dzieci. Dobry tez ma byc francuski "My best friend" ... Odpowiedz Link
rhodeisland Fanom serii Bourne z Matt'em Damon'em polecam 07.08.07, 08:10 ostatnia czesc "The Bourne Ultimatum". Nie moge sie doczekac kolejnych. Odpowiedz Link
rhodeisland "Stranger Than Fiction" rewelacja 12.09.07, 03:54 swietne role Will'a Ferrell'a i Emmy Thomson. Zobaczcie koniecznie Odpowiedz Link
happy_woman Re: dobry film widzialam 04.01.08, 15:03 "Eastern promises" widzialm ostatnio,dobry film no i ten Viggo Mortensen... super aktor:) Odpowiedz Link
doris-ek EASTERN PROMISES 05.01.08, 02:40 Wlasnie sie zalogowalam zeby polecic a tu juz jest. Masz racje rewelacja, nawet fatalny rosyjski glownych bohaterow nie przeszkadza. Tyle wspomnien wrocilo do mnie, nie moglam spac. Polecam jeszcze "The lives of others" (niemiecki). i frnacuski "Ensemble c'est tous". Ten ostatni zdecydowanie nie dla tych co lubia tylko kino akcji, ale Aniutek doceni, to wlasnie o niej myslalam kiedy ogladalam sceny z chora babcia. tylko prawdziwa milosc sie liczy. www.cinemagora.co.uk/movie-2293-ensemble-c-est-tout.html Odpowiedz Link
tamsin Re: Polecam Adam's Apples 09.01.08, 02:48 widzialam Eastern Promises jak wyszedl na dvd, nie moglam tak naprawde go scierpiec, a Aragorn bijacy sie z drugim na golasa w lazni w ogole wygladal komicznie. Nie pasowal mi do tej roli i tyle. Natomiast dla wielbicielek dunskiej urody polecam film "Adam's Apples" /orginalny tytul: Adams æbler, czarna komedia, po prostu swietna. Odpowiedz Link
kisiulak Re: Polecam Adam's Apples 11.01.08, 21:45 W ostatni weekend ogladalam Eastern Promises... i nigdy tych 2 godzin juz nie odzyskam. To dla mnie byla wielka porazka. Gra aktorow byla okropna, o dyrekcji nie wspomne... Sorry. Nie jestem zadnym snobem :) Ale to byl naprawde jeden z gorszych filmow jakie widzialam przez ostatnie kilka lat. A Rosyjski byl nawet nie taki zly. Mowie dobrze po rosyjsku i to byla jedyna rzecz ktora byla OK. Az sie dziwilam ze nawet rozumialam co mowia. Moze cos przeoczylam, nie wiem :) Odpowiedz Link
doris-ek Re: Polecam Adam's Apples 11.01.08, 21:56 Rosyjski Rosjanek/Rosjan byl dobry. Rosyjski Viggo nie. A szkoda, facet zna 5 jezykow nie powinnien miec klopotow z rosyjskim akcentem. Moj M nie mogl ogladac. Po 10 minutach zostalam sama przed telezwizorem. Mysle ze film mogl sie wydac sztuczny badz przerysowany komus kto sie nie zetknal ze swiadkiem tam przedstawionym. Odpowiedz Link
ladybug Re: Polecam Adam's Apples 11.01.08, 22:08 A ja musze przyznac ze Eastern Promises bardzo mi sie podobal. Jest to jeden z filmow, ktory pozostanie w mojej pamieci na dluzej. Wciagnal mnie do tego stopnia, ze skusilam sie nawet na "special features" co rzadko mi sie zdarza. Polecilam film kilkorgu znajomych i odbior byl podobny. Odpowiedz Link
kisiulak Re: Polecam Adam's Apples 11.01.08, 22:16 Temat byl dobry. Moja przyjaciolka pracuje z ofiarami trafficking wiec temat nie jest mi obcy. Wszystko bylo na miejscu, tylko wykonanie dla mnie fatalne :) Ale zalezy kto co lubi. Nawet ratings ma dobre na imdb.com i rottentomatoes.com wiec wielu ludziom sie podobalo. Odpowiedz Link
aniutek Re: EASTERN PROMISES 11.01.08, 16:38 DZieki za pamiec Dorisku :) nie ma tego filmu w US jeszcze, a teraz ciekawosc mnie zzera.... Odpowiedz Link
rhodeisland "The Lives of Others" swietne, "Eastern Promises" 11.01.08, 03:22 trudno mi sie zdecydowac, co o tym filmie myslec. To jeden z filmow, ktore wedlug mnie sa ogolnie slabe, wygladaja jak film klasy B, mimo tego, ze maja swietne zagrane role. Powiedzcie tez, ktory z aktorow klasy Viggo zdecydowalby sie na wziecie udzialu w tej scenie w lazni bez uzycia body double?! Viggo moze dostac za ta role Oscara, przynajmniej nominacje. Zagral perfekcyjnie. Swietnie jest "No Country For Old Men" i w zupelnie innej kategorii "Superbad". Wszystkie "American Pies" przy tym filmie wysiadaja. Polecam! Odpowiedz Link
rhodeisland "Confessions of a Dangeorous Mind" znowu ogladam 11.01.08, 03:25 nigdy mi sie nie nudzi. Rewelacja, glownie dzieki roli Sam'a Rockwell'a. Wyrezyserowal George Clooney. Dla fanow czarnego humoru. Odpowiedz Link
ladybug The Orphanage 14.01.08, 16:38 Powiem szczerze, ze nie jestem milosniczka filmow grozy ale na ten akurat skusilo mnie nazwisko rezysera Pan's Labirynth, Guillermo del Toro. Nie zawiodlam sie, aczkolwiek nie jestem w stanie powiedziec o tym filmie " dobry". Jest inny, swietnie zagrany, zaskakujacy, niepokojacy... Ciezko mi o nim zapomniec, a z kina wyszlam oniemiala. Podobnie zreszta jak wiekszosc moich co-widzow. Film nie ocieka krwia, nie jest brutalny, a jednak napedzil mi niezlego stracha. Z czystym sercem polecam. Wedlug mnie mistrzostwo. Odpowiedz Link
happy_woman Across The Universe 04.03.08, 14:25 Niby fabula prosta,klasyczna love story ale w jakze nietuzinkowej oprawie. Lata 60-te ,troche sytuacji politycznej Ameryki tamtych czasow,piekna muzyka The Beatles .Film zrobiony w formi musikalu.Troszke przeciagniety ale warty obejrzenia.Polecam Wam dziewczyny. Odpowiedz Link
aniutek Funny Games 05.03.08, 00:59 wersja amerykanska, bedzie w kinach juz niedlugo, ciekawa jestem tego filmu, wersja z 97 roku, niemieckiego rezysera pozostanie mi w pamieci na zawsze, wstrzasajacy film. Odpowiedz Link
edytkus Re: Funny Games 05.03.08, 01:09 aniutek napisała: > wersja amerykanska, bedzie w kinach juz niedlugo, ciekawa jestem > tego filmu, wersja z 97 roku, niemieckiego rezysera pozostanie mi w > pamieci na zawsze, wstrzasajacy film. wiem ze w Angelice beda go wyswietlac wiec chyba nie bedzie masowo wyswietlany? ja sie w kazdym razie nie wybieram, oryginal wywarl na mnie okropne wrazenie (tzn. nie podobal mi sie a ta babe w jednej z glownych rol powinni byli sprzatnac juz na samym poczatku zeby do konca nie denerwowala ;)). Poza tym wydaje mi sie dziwne ze remake robi ten sam rezyser. Odpowiedz Link
happy_woman Bella-ladny film 24.06.08, 01:12 ciekawa historia i jest na kim oko zawiesic:) Odpowiedz Link
aniutek gone baby gone 24.06.08, 02:12 juz pisalam, b.b. dobry film IMO "no country for the old man" zupelnie mi sie nie podobal, niby przypomnia "Fargo" ale nie dorasta mu do piet moim zdaniem. ale slyszalam b pochlebne opinie, moze nie zrozumialam? ;) Odpowiedz Link
edytkus Nie klam, kochanie 13.11.08, 08:08 wlasnie skonczylam ogladac na youtube, jest w czesciach ale dobrej jakosci. Fajna polska komedia, ja Tylko mnie kochaj. Jestem zaskoczona ile polskich filmow mozna w calosci obejrzec na YT, czy one sa tam legalnie? Odpowiedz Link