Dodaj do ulubionych

katlia - link

14.03.06, 20:24
Dzieki za super link. Mozemy sie w nim zabaczyc jak w zwierciadle. Tam tez
padaja slowa do "widzacych inaczej" - jak sie nie podoba (tym razem w Polsce)
to won. Oczywiscie te slowa napisal Polak. W sumie najbardziej razi
cudzoziemcow, bo najczesciej jest wymieniane: polski klerykalizm (pisza tez
po prostu "kosciol") i psie nieczystosci pozostawiane na ulicy. Bardzo duzo
rzeczy jest po prostu obce kulturowo, czy kulinarnie. Chociazby za gesta zupa
pomidorowa, czy posypka na zielono na ziemniakach, duzo jest zastrzezen do
polityki i niedomycia. Oprocz tego jest dosyc zasadnicza roznica w poziomie
dyskusji w porownaniu z wiekszoscia forum polonijnych. Mniej w nim agresji,
czy prostego chamstwa.Chociaz zapewne od razu ktos wynajdzie dowod, ze tam
tez tak samo, ale znow tak nie studiowalam slowo po slowie, wiec na wszelki
wypadek juz sie usprawiedliwiam.
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: katlia - link 14.03.06, 20:30
      >Chociaz zapewne od razu ktos wynajdzie dowod, ze tam
      > tez tak samo, ale znow tak nie studiowalam slowo po slowie, wiec na wszelki
      > wypadek juz sie usprawiedliwiam.

... Zyta, ja chyba przestane w ogole gadac na forumach ( choc ciezko bedzie) wlasnie dlatego, ze
      ( niestety glownie panowie!!!!) sa strasznie agresywni w dyskusjach, nie toleruja innego zdania niz
      wlasne, - jazda pakowac walizki jak sie nie podoba- wszak podobac musi sie wszystko!!!!!!
      Fora nie polskie nie zieja taka niechecia do adwersarza jak to nasze.
      zaraz poczytam watek "hydrauliczny"
    • katlia Re: katlia - link 14.03.06, 20:50
      Tak, zauwazylam to 'jak sie nie podoba to won' - w pewnym momencie, wszyscy
      maja podobma reakcje ;). I wlasciwie trudno sie dziwic. Nikt nie lubi byc
      specjalnie krytykowany, zwlaszcza jezeli chodzi o sprawy kulturalno-obyczajowe.
      Ja naprzyklad naprawde nie lubie popularnej wsrod Polakow opinii, ze Amerykanie
      sa 'sztuczni' bo sie usmiechaja i pytaja sie 'how are you?'. Tu to jest po
      prostu dobre wychowanie, dobre publiczne zachowanie sie; z drugiej strony, brak
      tego automatycznego usmiechu w Polsce tez jest zle interpretowany przez
      Amerykanow (i innych)jako fakt, ze Polacy sa jakos specjalnie ponurzy. (Bo, jak
      dla mnie, nie sa.) Irytuja mnie tez obserwacje typu, jedzenie amerykanskie jest
      ochydne, Amerykanie to glupki, domy w niedobrym guscie (!)
      • edytkus Re: katlia - link 14.03.06, 20:56
        katlia napisała:

> Tak, zauwazylam to 'jak sie nie podoba to won' - w pewnym momencie, wszyscy
        > maja podobma reakcje ;). I wlasciwie trudno sie dziwic. Nikt nie lubi byc
        > specjalnie krytykowany,

niezupelnie chodzi o krytyke, jesli w danym kraju jest tak zle i be, po co sie meczyc? nie lepiej
        spakowac manatki i poszukac raju? swiat sie kurczy ale wciaz nie jest taki maly. Mnie tu nikt wolami
        nie ciagnal, ale skoro zdecydowalam sie zostac to ponosze wszystkie tego konsekwencje z zawijanymi
        w hotelach przescieradlami czy superbowl w styczniu ;)
        • zyta2003 Re: katlia - link 14.03.06, 21:22
          Katlia - pod wszystkim sie podpisuje, co napisalas. Ton wyzszosci u Polakow
          przerabialismy niedawno w watku o wyksztalceniu Amerykanow w porownaniu
          oczywiscie z nami Europejczykami. Glupi Amerykanin, prymitywny Rusek,
          prostacki Pepiczek, do Zyda nawet nie trzeba nic dodawac - po prostu Zyd, tu na
          miejscu -Portoric, Mechol, Zoltek, Asfalt - lista jest dluga tych, ktorym nie
          nalezy dawac wjazdu do Ameryki. Czlonek mojej rodziny Amerykanin bedac ostatnio
          w Polsce pochwalil sie, ze byl w Rumunii. W odpowiedzi uslyszal: Co??? U tych
          zlodzieji Cyganow i dzikich Azjatow. Powiedzial to wielce wysoki prezes. Teraz
          rozmawialismy o tym, ze jakas znajoma Rumunka nie moze byc czlonkiem Polsko -
          Slowiansko Unii Kredytowej z powodu wymogu etnicznego. Nasz Amerykanin zachnal
          sie, jak ona chciala, przeciez to Cyganka i Azjatka.
          • edytais Re: katlia - link 14.03.06, 22:01
            Dzieki, fajny link. Dobrze poczytac co o Polsce sadza cudzoziemcy.
            A ten koperek na ziemniakach ... ja to uwielbiam. Zanim nie wyjechalam to do
            glowy by mi nie przyszlo, ze komus to moze przeszkadzac. Moja mama robi pyszny
            sos smietanowy z kurczakiem no i z tym koperkiem do ziemniakow. Mojego meza
            poczestowalam jak byl w Polsce czekajac zachwytu nad potrawa. A on...(jak on
            smie!) wybrzydza, bo koperku nie lubi z kurczakiem. Koperek jest do ryby i mu
            jakos tak dziwnie smakuje z kurczakiem :)

Moze zaczniemy temat: Co nam sie w Polsce nie podobalo jak tam mieszkalismy i za
            czym absolutnie wcale nie tesknimy?
            • katlia co sie w Polsce NIE podobalo 14.03.06, 22:35
              * Chamstwo.
              * Antysemityzm.
              * Zaklamywanie samych siebie - Polakom nadal jest szalenie trudno zaakceptowac
              brzydkie fakty wlasnej historii. Na przyklad Jedwabne.
              * Martyrologia polska. Chociaz przynajmniej mniej sie tego widzi w mlodszych
              pokoleniach.
              * Polski 'class system' - cale ponizanie ludzi z malych miast lub ze wsi.
              * Brak tolerancji do: homoseksualistow, ateistow i wszystkiego co jest "inne."
              * Jedzenie zupy przed drugim daniem. Ja nigdy nie moglam obu skonczyc.
              * Kompleks nizszosci ktory za granica objawia sie przewrazliwieniem na punkcie
              znajomosci/braku znajomosci o Polsce.

• katlia Co sie w Polsce podoba 14.03.06, 22:42
                * Mlode pokolenie polskie - ciekawi, odwazni, inteligenti mlodzi ludzie.
                Present company included.
                * Fakt, ze widzi sie ciagle zmiany na plus. Lepsze drogi, lepsza komunikacja,
                lepsze perspektywy, lepszy wybor wszystkiego.
                * Fakt, ze Polska jest juz w Europie Zachodniej ale jeszcze nie az tak
                komercyjna (chodzi mi o commercialized - jak by to powiedziec?) jak sporo
                Europy Zachodniej
                * Fakt, ze mozna sobie sprawic fryzjera, manikur, pedicur - i nie wydac fortuny
                * Fakt, ze ludzie mowia po polsku
                * Fakt, ze mozna pojezdzic po calej Polsce pociagami - wielka atrakcja dla
                moich amerykanskich dzieci..

Oj, moglabym pisac prawie ad finitum.
        • katlia Re: katlia - link 14.03.06, 22:20
          Ale przeciez mozna zyc - nawet szczesliwie! - w kraju gdzie sie cos krytykuje.
          Bez krytyki, nigdy nie byloby zadnych zmian. (Nie byloby nawet USA.) Ja
          naprzyklad lubie USA i Amerykanow, ale smialo krytykuje tutejszy dostep do
          opieki lekarskiej; marne publiczne szkoly w ubogich dzielnicach/mastach;
          obsesje Amerykanow z duzymi samochodami; ekologicznie/estetycznie glupie
          McMansions i przedewszystkim absolutnie wszystko zwiazane z administracja G.W.
          Busha. Don't get me started. Ja po prostu nie lubie krytykowania rzeczy
          zupelnie subjektywnych lub zmiennych, jak naprzyklad gust urzadzania domow, czy
          kuchni, czy usmiechania sie publicznie ;))
          • edytkus Re: katlia - link 14.03.06, 22:33
            katlia napisała:

> Bez krytyki, nigdy nie byloby zadnych zmian.

Jasne, KONSTRUKTYWNEJ krytyki!

>krytykuje tutejszy dostep do
            > opieki lekarskiej; marne publiczne szkoly w ubogich dzielnicach...

vs.

nie lubie krytykowania rzeczy
            > zupelnie subjektywnych lub zmiennych...

to sa dwie rozne kategorie, uwagi w tematach tej drugiej w odniesieniu do danego kraju sa po prostu
            idiotyczne, a w tej pierwszej to mozna pisac radzic i dzialac a i tak znajdzie sie ktos niezadowolony ale
            grunt zeby dzialac a nie tylko trzepac jezykiem samymi negatywami ;)
          • aniutek Re: katlia - link 14.03.06, 23:30
            >Ale przeciez mozna zyc - nawet szczesliwie! - w kraju gdzie sie cos krytykuje.

i o to wlasnie biega!!!! Dzieki Katlia :)
            krytykuje wlasne dziecko, na porzadku dziennym niemalze ( nastolatka w domu mam) a przeciez
            kocham szalenie i dobrze dla niego chce a i efekty mam b. pozytywne ( ze sie troszeczke pochwale )
            to samo moglabym o hameryce powiedzec.
      • jaga_nj Re: katlia - link 14.03.06, 23:27
        Podpisuje sie pod tym obiema lapkami:)))
        • zyta2003 Re: katlia - link 15.03.06, 15:10
          To co Ci sie katlia podoba w Polsce - to jednak w duzym stopniu jest
          zauwazone w czasie pobytu wakacyjnego. Np. pociagi, oczywiscie, jesli jedziesz
          Intercity z Krakowa do Warszawy, (juz o 40 min. dluzej niz na poczatku) to
          jest fajnie., ale jesli chcesz dostac sie pociagiem do jakiegos
          prowincjonalnego miasteczka to jest to straszne, predkosc 25/h, wagony sprzed
          kilkudziesieciu laty, nie mowiac o strachu jazdy w nocy w takich pociagach. A
          na dodatek ogromna ilosc linii kolejowych zostala zlikwidowana. Co do drog -
          oddano kilkanascie kilometrow autostrady w ostatnich latach, ale do mojego
          miasta wojewodzkiego z Warszawy jezdzi sie waziutenka, z zakretami
          jednopasmowka w dalszym ciagu. A drogi w woj. wroclawskim z ostatniego roku
          wspominam jako horror. Mlodziez jest o.k., zeby tylko nie powtarzala co drugie
          slowo - kasa, kasa. Niezaleznie od tych uwag widze ogromny rozwoj w Polsce, z
          ktorego nawet sami obywatele nie zdaja sobie sprawy. Oczywiscie, ze wzgledu na
          klerykalizm spolecznstwa i fundamentalizm religijny wladz ciezko byloby mi
          mieszkac w Polsce.
          • katlia Re: katlia - link 15.03.06, 18:49
            Tak, zgadzam sie, zyto, ze moje opinie o Polsce sa raczej z punktu widzenia
            turystki ale tez i z punktu widzenia kogos, kto pamieta ciezkie realia polskie
            z lat 70-tych i 80-tych. (Z tymi pociagami troche zartowalam.)

Jezeli chodzi o mlodziez i kase

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka