Dodaj do ulubionych

Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na Swieta

10.04.06, 22:23
przygotowujecie?
Ja robie pasztet drobiowy (w tamtym roku wyszedl mi b.dobry - przepis dostalam od dziewczyn z
forum po trzydziestce), takze salatke warzywna (nie cierpie jej kroic ale moj M. nie wyobraza sobie
bez niej swiat), i zrobie chyba mazurek..wlasnie nalogowo szukam jakis fajnych przepisow na te
ciasto..Tesciowa robi zurek, biala kielbase a moj M. miesa pieczone..jest w tym specjalista..Mysle tez
o moze jakiejs lzejszej salatce oprocz tej warzywnej...
Moze bysmy sie wymienily przepisami?
Obserwuj wątek
    • magdamajewski Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 10.04.06, 22:27
      my jedziemy do ciotki, bo blizszej rodziny brak
      ja pieke kaczke i schab z sliwkami i szarlotke
    • osemka11 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 10.04.06, 22:41
      U nas tez bialy barszczyk, rozne mieska na cieplo i zimno, salatka warzywna, a jakze by nie, oraz moje
      ulubione jaja faszerowane pieczarkowym nadzieniem. Przylaczam sie do prosby o mazurek : )
    • samo mazurki 10.04.06, 22:50
      cytrynowy
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22197251&a=22197251
      kajmakowy
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22089022&v=2&s=0
      Linzetorte
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22046926&v=2&s=0
      bakalie+kajmak
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22044100&a=22044100
      • mazurka313 Re:to ja w sprawie salatek 11.04.06, 02:39
        robie z kurczaka, crabs, i pory
        z kurczaka -
        • aneta05 Re:to ja w sprawie salatek 11.04.06, 02:58
          ja tez poprosze przepis na pasztecik...
    • bozena73 Przepis na pasztet drobiowy - smacznego!!! 11.04.06, 15:39
      Ok 1,5 kg miesa drobiowego (kurczak. indyk raczej nie piersi bo suche)
      8 - 10 wąrtóbek kurczaka
      5 jaj
      marchewka, pietruszka, kawałek selera
      sucha kajzerka
      boczku wędzonego ze 20 dkg
      mogą być pieczarki 20 dkg lub strąk papryki świeżej ale nie musi
      sól, pieprz, sporo majeranku
      bułka tarta
      cebula, czosnek jak kto lubi

Wykonanie: mięsko, boczek i wątróbkę ugotować, warzywa też. Zmielić to wszystko
      razem z namoczoną kajzerką i cebulą, powinno się dwa razy, ja mielę raz. Wbić
      jaja, dać czosnek jak ma być,dodać przyprawy dobrze wyrobić. Pieczarki lub
      paprykę pokroić w kostkę, wymieszać. Blachę keksówkę wysmarować tłuszczem,
      wysypać bułką, wetkać masę i docisnąć ręką, wyrównać wierzch. Posmarować ten
      wierzch tłuszczem i posypać bułką. Do piekarnika na jakąś godzinę lub godzinę z
      hakiem, wierzch musi być zarumieniony. Jakby się wysuszył za bardzo to przykryć
      folią aluminiową. Tak samo robię z wieprzowiny.
    • osemka11 Dzieki za przepisy : ) 11.04.06, 17:23
    • maruda78 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 19:06
      My idziemy do znajomych - zrobie sernik i cos wegetarianskiego dla meza, zeby mial co zjesc (zazwyczaj
      na wielkanoncym stole same mieso) - moze salatke ziemniaczana , jajka faszerowane, sama nie wiem.

M.
      • inka26 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 19:08
        Marudka a jaki masz przepis na sernik - "amerykanski" czy "polski"?
        • magdamajewski Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 19:21
          ja moge dac bardzo prosty przepis na polska szarlotek. Zawsze wychodzi:)
          • aneta05 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 19:38
            to podaj, plizzz...
            • tamsin Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 19:39
              tez sie podlaczam pod prosbe, szczegolnie jak jest gwarancja w wykonaniu :-)
              • magdamajewski Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 19:52
                2 szklanki maki
                1/2 szklanki cukru
                kostka margaryny (musi byc miekka)
                lyzka proszku do pieczenia
                1/2 pudlelka smietany
                1 jako
                make cukier, margaryne, proszek do pieczenia i zoltko (bialko do lukru sie
                przyda)zmieszac razem i dodac smietany (robie to na oko zeby wszystko sie
                skleilo ale nie lepilo) dobrze zagniesc, podzielic na 2 czesci i jedna
                rozwalkowac i rozlozy na blaszce
                duzo jablek (jak to kupuje tak z reklamowke), pokroic i starkowac (ja mam
                robota kuchennego wiec to 5 sekund) trzeba z nich odcisnac sok tak porzadnie i
                polozyc na placku (jesli jablka slodkawe to mozna troche cytryna pokropic)
                rozwalkowac drugi place i polozyc na gore. Wicelcem trzeba podziurkowac zeby
                powietrze dochodzilo. Piec w okolo 375 stopni az ciasto sie zarumieni (chyba z
                30 minut nie jestem pewna)z bialka mozna zrobic lukier i posmarowac nim gore.
                Ciasto rozwalkowane moze sie troche kruszyc wiec trzeba z nim tak ostroznie,
                jak sie rowali to mozna sztukowac (czasami tak robie)
                • aneta05 margaryna 11.04.06, 19:55
                  pytanie o margaryne...kupujesz jakas "amerykanska" czy cos z polskiego sklepu???
                  • magdamajewski Re: margaryna 11.04.06, 20:01
                    nie ma znaczenia byle nie byla slona
        • maruda78 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 19:50
          Sernik jest meksykanski, ale bardziej przypomina amerykanski niz polski - jest pyyyycha!
          Jeden z moich ulubionych przepisow, bardzo prosty i zawsze wychodzi.
          Acha, na szarlotke tez mam swietny przepis! (tzn. jakby kogos to interesowalo oczywiscie :-)

M.

inka26 napisała:

> Marudka a jaki masz przepis na sernik - "amerykanski" czy "polski"?
          • aneta05 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 19:55
            Maruda, podaj ten przepis na szarlotke...
            • maruda78 Szarlotka 11.04.06, 20:50
              Podstawa dobrej szarlotki to dobre ciasto kruche.
              Dlugo nie wychodzilo mi takie jak trzeba, metoda prob i bledow wypracowalam sobie wlasna
              metode :-).
              Jesli chodzi o pieczenie, absolutnie nie uznaje margaryny, nieznosze tez smaku proszku do pieczenia/
              sody oczyszczonej i uzywam jej tylko w ostatecznosci. Zazwyczaj wybieram przepisy, ktore takowych
              nie potrzebuja, a kruche ciasto jak najbardziej do nich nalezy.

Ja robie ciasto na zasadzie 3-2-1
              300g maki
              200g masla
              100g cukru pudru
              1 zoltko rozbeltane z odrobina lodowatej wody i szczypta soli (mozna tez 2-3 łyzki smietany zamiast
              zoltka, niektorzy daja i jedno i drugie)

*Maslo MUSI byc o wysokiej zawartosci tluszczu , absolutnie nie solone , ja uzywam Beurremont 83%,
              ale latwiej dostepna jest chyba Plugra (82%) - roznica w konsystencji ciasta jest naprawde znaczaca
              (ciasto jest bardziej kruche)
              *Cukier musi byc cukrem-pudrem (zwykly cukier sie krystalizuje i utwardza ciasto)

Maslo siekamy z maka nozem i cukrem-pudrem, albo kupujemy takie ustrojstwo :

www.amazon.com/gp/product/B00004OCNK/103-1765799-3435037?v=glance&n=284507
              (sprawdzone - dziala i mozna ciasto zagniesc w misce, nie trzeba miec stolnicy)
              dodajemy po troszku rozbeltane zoltko, na koniec szybko zagniatamy reka, czesc ciasta odkladamy do
              zamrazarki (jakies 1/3) reszte rozwalkujemy na forme (ja uzywam 9" glass pie dish Pyrex), wkladamy
              do lodowki zeby sie schlodzilo, a w tym czasie obieramy jablka - tylko granny smith, inne sa za slodkie,
              tak z 5 sztuk. Ja je kroje w cieniutkie plasterki, i posypuje cynamonem, nigdy ich nie gotuje, ani nie
              zasmazam, ale jak ktos lubi... jablka wykladam na ciasto, bez podpiekania.
              Acha! bezposrednio na spod, przed dodaniem jablek, zawsze wysypuje garsc posiekanych lekko
              orzechow wloskich (taki moj secret ingredient).
              Na warstwe jablek scieramy tarka o grubych oczkach ciasto z zamrazarnika, albo (jesli bylo w lodowce)
              rozwalkujemy, kroimy na paseczki i ukladamy w kratke na wierzchu.
              Do piekarnika na 350-375F, nie pamietam dokladnego czasu pieczenia, wyjmuje jak sie zarumieni.
              Mniam!
          • inka26 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 19:58
            Czy "Mexykanski" oznacza ze na spodzie jest tortilla ? :)

Czy modla bys podac mi ten przepis?.... Probowalam juz sernika z wlasnej
            produkcji sera, z Framer Chesse i z Philadelphia i zaden nie byl taki jak mojej
            mamy ;).

Brdzo dobry maja w Whole Food, ale skoro mowisz ze Twoj jest swietny to chetnie
            sprobuje.
            • maruda78 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 20:14
              inka26 napisała:

> Czy "Mexykanski" oznacza ze na spodzie jest tortilla ? :)

:-)))))) Boze Cie bron, ani tortilli ani salsy w tym serniku nie ma :-)))
              Meksykanski pewnie dlatego, ze jest w nim kukurydza - wiem, ze brzmi to cokolwiek dziwnie, ja tez
              wzbranialam sie przed ta kukurydza, mozna ja w sumie pominac, ale na tym wlasnie polega geniusz
              tego ciasta!
              Sernik jest bardzo kremowy, delikatny w smaku, ale jednoczesnie konkretny (no i kalorie tez sa dosyc
              konkretne...) ale jest absolutnie przepyszny - nie chwalac sie najlepszy sernik jaki jadlam.
              Przepis pochodzi od Doriska (kobita jest geniuszem kulinarnym - bardzo polecam jej przepisy na
              www.pinezka.com)

Skladniki :
              4 (8oz-226g)paczki serka kremowego typu Philadelphia.
              1 stick/laseczka masla (1/2 cup, 113g)
              2 cups smietany (2 x 8 oz., czyli 452 g)
              1 1/2 cup cukru (w Europie mniej bo tam cukier z burakow cukrowych i bardziej slodki)
              7 lyzek stolowych skrobi kukurydzianej
              1 lyzka wanilli
              2 cups (jedna puszka) kremowanej kukurydzy (creamed corn)
              2 lyzki soku z cytryny ( mozna tez i z pomaranczy)
              Wszystkie skladniki powinny byc w temp. pokojowej.
              Wszystko zmiksowac, potem dodawac jedno po drugim 5 jaj.
              Piec przy 375F godzine w 10 calowym okraglym, glebokim pojemniku typu springform. Wylacz
              piekarnik i zostaw ciasto na kolejna godzine przy zamknietych drzwiczkach.
              Zalodowkowac i podawac zimne.

Mozna polewac konfitura, ja robie wlasnej roboty sos malinowy (przecieram przez sitko rozmrozone
              maliny, dodaje cukier puder do smaku) i dekoruje listkami miety.

smacznego!
              • maruda78 Ps! 11.04.06, 20:55
                Dodam jeszcze, ze moje umiejetnosci piekarnicze baaardzo sie poprawily po nabyciu cyfrowej wagi do
                pieczenia (cenie sobie ulanska fantazje w kucharzeniu, ale jednak w pieczeniu srednio sie sprawdza..).

I jeszcze apropos sernika - polecam cream cheese whole foods (ich wlasny) - z mleka bez hormonow,
                tanszy od Philly a rownie dobry.
                • ellenai maruda dzieki za przepis na ten sernik! 11.04.06, 23:58
                  robilam go kiedys bo przepis dostalam od doriska! ale go zgubilam!
                  superrrrrrrr! zrobie sobie znowu ten sernik! dzieki!!!!!!!!! uwielbiam ten
                  sernik!
              • inka26 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 12.04.06, 06:03
                Marudka dziekuje za przepis!
                Wlasnie wrocilam ze sklepu i mam problem z... "creamed corn"... Nigdy tego nie
                probowalam, a na puszkach wyglada to jak kukurydza w sosie...Czy w tym serniku
                sa luski z kukurydzy? A moze ja parzylam na cos innego (ale nazywalo sie to
                wlasnie creamed corn...) No chyba ze tylko na opakowaniu tak to wyglada a w
                srodku jest "cream"....ratunku!
                • maruda78 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 12.04.06, 06:09

No bo creamed corn to wlasnie taka kukurydza z kremem (tak jakby :-).
                  W skladzie jest: kukurydza (ziarenka), woda, skrobia kukurydziana i troche cukru, ew. ciut soli.
                  to napewno to :-)
                  Jesli boisz sie, ze za bardzo bedzie ja czuc, to zawsze mozesz ja lekko zmiksowac z blenderze przed
                  dodaniem.
                  Acha, i upewnij sie, ze masz duza forme (10"), ja 1 raz robilam w 9" springform i mialam za duzo
                  ciasta.

M.

inka26 napisała:

> Marudka dziekuje za przepis!
                  > Wlasnie wrocilam ze sklepu i mam problem z... "creamed corn"... Nigdy tego nie
                  > probowalam, a na puszkach wyglada to jak kukurydza w sosie...Czy w tym serniku
                  > sa luski z kukurydzy? A moze ja parzylam na cos innego (ale nazywalo sie to
                  > wlasnie creamed corn...) No chyba ze tylko na opakowaniu tak to wyglada a w
                  > srodku jest "cream"....ratunku!
                  • inka26 Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 12.04.06, 06:14
                    Dzieki expresowy serwisie kulinarny!!!
                    Jutro zakupie i zagladne do srodka to sie wszystko wyjasni :)

Spij dobrze tymczasem, bo znajac moje zdolnosci kulinarne moge miec jeszcze
                    cala mase pytan!
    • kasiasmom Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 11.04.06, 21:11
      Salatke warzywna (tylko ja i malz jemy) oraz jajeczka z groszkiem i majonezem
      (prawie wszyscy). A na obiadek albo zrazy wolowe z korniszonem, boczkiem i
      cebula (robie tylko od wielkiego dzwonu) albo piersi kurczece w sosie
      pomidorowo-korniszonowym - rumunskie danie, ktore to moje polsko-meksykansko-
      amerykanskie pociechy zaliczaja do grona ulubionych :-)
    • mjermak Re: Pochwalcie sie dziewczyny jakie jedzonko na S 13.04.06, 21:10
      A ja pike serowy tort mediolanski z wisniami, mazurki kajmakowe i babe. i tyle
      bo na Wielkanoc jedziemy do szwagierki, ktora sobie nie zyczy zebym cos
      przywozila.
      • jaga_nj Jak po angielsku nazywa sie skrobia kukurydziana?n 14.04.06, 02:33

• marekatlanta71 Re: Jak po angielsku nazywa sie skrobia kukurydzi 14.04.06, 02:51
          Cornstarch
          en.wikipedia.org/wiki/Cornstarch
    • maruda78 Dziewczyny, jak tam sernik? 17.04.06, 18:27
      Robilyscie?
      Ja tak - wyszly mi dwa, pieklam je mocno po polnocy, czesciowo nieprzytomna :-))) zapomnialam jednego
      ze skladnikow, ale i tak wyszedl bardzo dobry. Acha, i obowiazkowo sos malinowy! Mniam.

M.
      • aniutek Re: Dziewczyny, jak tam sernik? 17.04.06, 18:43
        ja zrobilam szarlotke vel gruszkowke wedle Twojego przepisu - wyszla pycha, ostatni malutki kawaleczek
        zostal :)
        • maruda78 Re: Dziewczyny, jak tam sernik? 17.04.06, 19:26
          Oooo, gruszkowka tez jest super!
          W sumie z kazdym owocem mozna :-).
          :-)

M.

aniutek napisała:

> ja zrobilam szarlotke vel gruszkowke wedle Twojego przepisu - wyszla pycha, ost
          > atni malutki kawaleczek
          > zostal :)
      • bozena73 Re: SERNIK! 17.04.06, 20:11
        Marudko kochana,
        nie wyszedl mi sernik! ale to moja wina! nie mialam czasu czekac na to az wszystkie skladniki beda w
        tej samej temperaturze i sie spieszylam strasznie wiec wszystko szybko dodalam i wlozylam do
        piekarnika..wyszedl smakowo dobry ale bardzo chudziutki :-((
        opadl caly chociaz trzymalam go w zamknietym piekarniku cala godzine po wylaczeniu..
        wiesz, ale zastanawialam sie nad konsystencja..byla bardzo wodnista..a dalam dokladne proporcje co
        podalas w przepisie..czy tam nie trzeba bylo dodac maki lub chociaz proszku do pieczenia???
        • maruda78 Re: SERNIK! 17.04.06, 20:35
          Mi tez zawsze opada, ale konsystencja wodnista nigdy nie byla... zawsze ciezkawa, mocno kremowa.
          Najgorzej jak np. maslo jest mocno miekkie, a cream cheese prosto z lodowki.
          A dodalas 7 tbps. skrobi kukurydzianej?? (cornstarch)
          Moze nastepnym razem sproboj mniej smietany? Sama nie wiem. Z ta iloscia jajek nie powinno byc
          wodniste. Wyglada na to, ze zwazylo Ci sie ciasto...
          Dobrze chociaz, ze dobrze smakowalo :-)

M.

bozena73 napisała:

> Marudko kochana,
          > nie wyszedl mi sernik! ale to moja wina! nie mialam czasu czekac na to az wszys
          > tkie skladniki beda w
          > tej samej temperaturze i sie spieszylam strasznie wiec wszystko szybko dodalam
          > i wlozylam do
          > piekarnika..wyszedl smakowo dobry ale bardzo chudziutki :-((
          > opadl caly chociaz trzymalam go w zamknietym piekarniku cala godzine po wylacz
          > eniu..
          > wiesz, ale zastanawialam sie nad konsystencja..byla bardzo wodnista..a dalam do
          > kladne proporcje co
          > podalas w przepisie..czy tam nie trzeba bylo dodac maki lub chociaz proszku do
          > pieczenia???
          • maruda78 Acha! 17.04.06, 20:36
            na 100% nie ma w przepisie ani maki, ani proszku.
            (ciasto nie jest puszyste, ale takie ciezkawe, mocno kremowe)

M.
          • bozena73 Re: SERNIK! 17.04.06, 20:57
            dodalam skrobi kukurydzianej ale skrobia to raczej nie dodaje mocniejszej konsystencji gdyz jest
            przeciez wodnista..( czy ja w ogole mialam to co trzeba? moj M. mi kupil corn syrop - to to jest to
            prawda?)
            a dodalam tez mala puszke cream corn..no ale naprawde konsystencja byla bardzo wodnista..i mysle ze
            to wlasnie przez to mi tak opadl..
            ale na pewno go jeszcze zrobie..smakowo byl wspanialy.. :-)
            • bozena73 Re: SERNIK! 17.04.06, 20:58
              albo moze jeszcze lepiej..zaprosze Ciebie i razem wspolnie go zrobimy u mnie :-))))
              • maruda78 Re: SERNIK! 17.04.06, 21:24
                Jak najbardziej! Jestem za! :-)

Scisk :-)

M.

bozena73 napisała:

> albo moze jeszcze lepiej..zaprosze Ciebie i razem wspolnie go zrobimy u mnie :-
                > ))))
            • maruda78 Re: SERNIK! 17.04.06, 21:21
              bozena73 napisała:

> dodalam skrobi kukurydzianej ale skrobia to raczej nie dodaje mocniejszej konsy
              > stencji gdyz jest
              > przeciez wodnista..( czy ja w ogole mialam to co trzeba? moj M. mi kupil corn s
              > yrop - to to jest to
              > prawda?)

Nie! Skrobia kukurydziana to cornstarch! corn syrup to zupelnie co innego. Pewnie dlatego wyszedl nie
              taki jak trzeba :-/.
              Zagadka rozwiazana :-)).

M.
              • bozena73 Re: SERNIK! 17.04.06, 21:23
                Oh my God!!!
                no wlasnie a ja wlalam 7 duzych lyzek tego syropu..bylam przekonana ze to jest wlasnie to..ale
                wiedzialam ze konsystencja sernika jest zbyt wodnista na to aby sie udal..
                szkoda..no ale dobrze ze wiem co bylo przyczyna!
                nastepnym razem zapraszam do siebie jak go zrobie i oczywiscie jak sie uda :-))
      • inka26 Re: Dziewczyny, jak tam sernik? 18.04.06, 02:46
        No wiec przyznaje sie bez bicia - nie upieklam tego sernika... Pojechalam na
        zakupy do polskiego sklepu i tam dalam sie przekonac na gotowy bialy
        ser....Nawet nie zly - nie slony, lekko kwaskowaty, z konsystencja nie
        wymagajaca przecierania. No ale jak to zwykle bywa z moimi wypiekami sernik nie
        wyszedl szczeglny...a nadodatek byl leko cieply gdy zalalam go galaretka i
        wszystko splynelo do lodowki:) A juz nawet ta kremowa kukurdze mialam w
        lodowce - no coz bede ja musial kiedys zuzyc!
        Ale, ale - Maruda - wykozystalam za to twoj przepis na kruche ciasto i pierwszy
        raz wyszo mi naprawde dobre! Tajemnice upatruje w tym masle o ktorym
        wspomnialas - kupilam w WhooleFood takie 86% (wylecial mi nazwa z glowy - z "S"
        na poczatku - oni maja tez pyszne jogurty - sprawdze w domu to ci podam) i
        wreszcie ciasto bylo kruche i pyszne!
        :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka