Dodaj do ulubionych

artystyczne dusza sa wsrod nas?

29.04.06, 18:43
Potrzebuje pomyslow na udekorowanie domu na bridal shower polskimi akcentami.
Chcialabym tez, aby party favors tez pasowaly do klimatu. Nie chce zrobic
dekoracji w stylu parady Pulaskiego. Moze cos doradzicie?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 01:30
      Jedyny sensowny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to bialo-czerwone kwiaty albo "kwiaty polne."
      Bylismy tu raz na polskim weselu, party favors byly miniaturki jakiejs polskiej wodki, blee. Dlaczego musi
      byc patriotycznie? Mnie sie ten pomysl w ogole nie podoba i kojarzy z 1 maja.
      • claudia207 Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 18:40
        edytkus napisała:

> Jedyny sensowny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to bialo-czerwone kwiaty alb
        > o "kwiaty polne."
        > Bylismy tu raz na polskim weselu, party favors byly miniaturki jakiejs polskiej
        > wodki, blee. Dlaczego musi
        > byc patriotycznie? Mnie sie ten pomysl w ogole nie podoba i kojarzy z 1 maja.

Bylam juz na przyjeciach o tematyce latynoskiej i francuskiej, dlaczego polska
        mialaby byc gorsza. Na przyjeciu wiekszosc gosci nie miala zadnego kontaktu z
        polska kultura, a panna mloda jest Polka. Ci Amerykanie, z ktorymi rozmawialam
        na ten temat popieraja moj pomysl.

Na favors prawdopodobnie przygotuje polskie slodycze. Chyba ze ktos podsunie mi
        lepszy pomysl.

Czekam na dalsze sugestie.
      • artremi Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 18:49
        Tez bylam na polskim weselu gdzie rozdawano beteleczki wodki.

Moja kolezanka byla niedawno w PL, gdzie pracowala przez kilka tygodni dla IBM.
        Byla na imprezie IBM Polska, gdzie rozdawano nagrody dla najlepszych
        pracownikow. Nagrody byly w postaci butelek z alkoholem. Kolezanka byla
        zaszokowana.

W PL alkohol nadal uwazany jest za luksus....

edytkus napisała:

> Jedyny sensowny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to bialo-czerwone kwiaty
        alb
        > o "kwiaty polne."
        > Bylismy tu raz na polskim weselu, party favors byly miniaturki jakiejs
        polskiej
        > wodki, blee. Dlaczego musi
        > byc patriotycznie? Mnie sie ten pomysl w ogole nie podoba i kojarzy z 1 maja.
        • ewap_mama_alexa Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 19:10
          Party favors - moze nadalyby sie jakies drobiazgi z ceramiki boleslawieckiej?
          Zajrzyj tutaj: www.polart.com
          • claudia207 Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 19:57
            Ciekawa strona :-) Dzieki za pomysl. Fajne sa figurki zwierzatek.
    • magda.recruit Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 23:31
      Pomysly na tzw. party favors z polskim akcentem:

- ksiazeczka z opisem polskich zwyczajow weselnych (sama mozesz zlozyc na
      komputerze, w Michaels maja mnostwo pierdolek do tego rodzaju rzeczy);
      - bursztynowy drobiazg (jak masz czas, popros kogos z Polski o przyslanie - za
      grosze mozesz tam kupic wisiorek czy kolczyki) i wloz w ladna biala torebeczke
      z czerwona wstazka;
      - Plyta CD z polska muzyka (Chopin, czy inny polski kompozytor albo cos
      aktualnego - w zaleznosci od gustow towarzystwa)
      - tomik polskiej poezji
      - ksiazeczka/CD z przepisami na polskie potrawy;
      - ksiazeczka/CD z ciekawostkami z Polski (np. zdjecia z polskimi zamkami;
      polskie miasta; polskie krajobrazy; regiony polski itp.);

Wiekszosc tych rzeczy mozesz sama na komputerku zlozyc :)

Powodzenia!
    • magda.recruit a jesli o dekoracje chodzi.... 30.04.06, 23:41
      zapomnialam o dekoracjach w poprzedniej odpowiedzi :)

- polne kwiaty
      - placemats z polskim krajobrazem albo polskim obrazem/sztuka
      - mozesz wybrac polskiego malarza/kompozytora/artyste albo konkretny region
      Polski (np. z ktorego pochodzi panna mloda) i zrobic dekoracje w tym temacie
      - wlacz polska muzyke klasyczna
      - na TV mozesz puscic DVD z polskimi krajobrazami/sztuka
      - polskie jedzenie oczywiscie (ja bym postawila na polskie
      saladki/przystawki/kanapki i zupy do picia)

jak cos mi jeszcze przyjdzie na mysl, to dam znac :)
      • claudia207 Re: a jesli o dekoracje chodzi.... 01.05.06, 00:27
        Dzieki Magda :-)
        • magda.recruit Re: a jesli o dekoracje chodzi.... 01.05.06, 00:31
          Bardzo prosze :) Daj znac, jak sie udala imprezka.
          • claudia207 Re: a jesli o dekoracje chodzi.... 01.05.06, 01:44
            Dopiero na poczatku czerwca, ale juz teraz przygotowuje sie.
            • aniutek przyjecie po polsku 01.05.06, 02:28
              moze byc naprawde bardzo piekne, kolorystycznie mozna wskoczyc w biel z potrawami wlacznie.
              kwiaty- konwalie, bzy, jasmin /?/, jakies galezie wierzb rosochatych wplatane margaretki, klosy
              zboza- wiaze sie to z wyprawa gdzis poza miasto i wlasnorecznym rwaniem i ukaldaniem bukietow.
              na party favors sloiki z konfitura z wisni okryte serwetka ( cepelia?) i przewiazane wstazka, moga byc
              ogorki kiszone + musztarda tak samo zapakowane + przepis na zrazy zawijane po stropolsku
              ( zwiniety w rulonik + wstazeczka), polskie slodycze - oczywiscie :)
              cos ze szkla z krosna, wloclawka - cukiernice, wazonik, zestaw drewnianych lyzek + walek do ciasta, a
              wszystko w wiklinowym koszyczku ( jestem za uzytkowymi drobiazgami, nie znosze durnostrojek)
              znajomym amerykanom swego czasu dawalam kopie "Pianisty" + CD Chopina

masz jakis budzet? pogmeram w pamieci bo troche tego nawymyslalam za fukierowskich czasow.
    • rogatadusza Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 01.05.06, 04:40
      Moze udekorowac bialo-czerwonymi latawcami, powiesic je zamiast balonow, przy
      kazdym krzesle, na ktorym bedzie siedzial gosc.? Oswietlic pokoje na bialo-
      czerwono? Stol w gozdzikach ( czerwonych ) ale jesli nie lubisz czerwonego to
      moze chabry( tylko trzeba je gdzies znalezc) albo stokrotki.
      Zrobic lowickie wycinanki.
      Koniecznie miec w domu Polskiego Owczarka nizinnego, bo to Polak z krwi i
      kosci. Rowniez wyglad ma typowo polski: sredniego wzrostu i wlosy w nieladzie.
      Porozwieszac zdjecia rudych wiewiorek, tylko Polska je ma. Pocztowki z
      pieknych polskich miejsc na scianie: np:Tatry , Morskie oko, Hel. Jesli ich nie
      masz, mozesz wydrukowac z internetu. Kupic oscypki, wedlowski torcik
      czekoladowy i pierniczki torunskie, polskie cukierki- sliwki w czekoladzie lub
      inne.
      Piwo tylko Tyskie( bo ono jako jedno dostalo Piwnego Oskara )i podawac sok z
      aronii( popularnej tylko u nas). Oto przepis( 40 ml polskiej wodki, 20 ml
      likeru pomaranczowego, splash syropu cukrowego, splash soku z limonki, 100-
      150ml soku z aronii. Podawac w szklance z lodem. Muzyka tylko polska.
      Zaproszenia mozna fajne zrobic wlasnorecznie z polskim akcentem.
    • samo Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 01.05.06, 04:54
      Normalnie Cepelia, jak sobie poczytalam :o) Jakos sie nie utozsamiam z
      Boleslawcem, Lowiczem, Szopenem (ani wodka ani kompozytorem) czy bialo
      czerwonymi bukietami...
      Ale ja pewnie nienormalna jestem ;o) Dla mnie to wyglada niczym wycieczka do
      Krainy Stereotypu.

proponuje do party favors dodac pocztowki z galerii Raster (mam je w PL):
      raster.art.pl/prezentacje/pocztowki/pocztowki.htm
      ;o))
      • rogatadusza Re: Do Samo 01.05.06, 05:16
        samo napisała:

> Normalnie Cepelia, jak sobie poczytalam :o) Jakos sie nie utozsamiam z
        > Boleslawcem, Lowiczem, Szopenem (ani wodka ani kompozytorem) czy bialo
        > czerwonymi bukietami...
        > Ale ja pewnie nienormalna jestem ;o) Dla mnie to wyglada niczym wycieczka do
        > Krainy Stereotypu.
        >
        > proponuje do party favors dodac pocztowki z galerii Raster (mam je w PL):
        > raster.art.pl/prezentacje/pocztowki/pocztowki.htm
        > ;o))

Musze Ci Samo powiedziec , ze Polska jest bardzo trendy! I czerwone gozdziki
        robia wielki powrot.Ostatnio Magda Gessler, znana warszawska restauratorka
        udekorowala tak stol , stawiajac na nim 50 malych szklanych, kwadratowych
        flakonow z samymi glowkami gozdzikow w kazdym. Staly w niewielkiej
        odleglosci,jeden obok drugiego , po jakies 12 gozdzikow w kazdym flakonie).
        Wszystko wygladalo bardzo ladnie. Cepelia zas to dobry gatunek i ladna sztuka
        ludowa, tak samo jak ceramika wloclawska czy tez nowoczesne , szklane wyroby z
        Krosna. Ja osobiscie nie lubie czerwonego i sama bym zrezygnowala z czerwonych
        akcentow na korzysc chabrow , stokrotek, konwalii czy malw. Jest duzo pieknych
        polskich kwiatow i mozna wybrac odpowiednie na kazda uroczystosc. Uwazam
        jednak , ze milo jest promowac Polskosc , Polska sztuke i Polskie jedzenie. Na
        pewno jednak zrezygnowalabym z pocztowek z pijanymi osobnikami. Bo to raczej
        powod do placzu a nie do dumy.
        • aniutek Re: Do Samo 01.05.06, 05:25
          Zgadzam sie w z Rogatadusza, a te pocztowki........
          widac jak rozna Polske znamy i pamietamy.

pracowalam kiedys dla Gesslerowej i wsrod wielu malopozytywnych wlasnie jej kreowanie polskosci,
          wyszukiwanie wspanialych Polskich zwyczajow, smakow, wyrobow zostanie mi na dlugo w pamieci.
          • samo Re: Do Samo 01.05.06, 06:50
            :o) To byl zart, dziewczyny. A Polske taka pamietamy wszystkie, bez kokieterii.
            Toz to tylko PKS-y, wszechobecne budki fast-food i nasi rodacy na tych
            zdjeciach! Do tego polskie morze i kwiaty. A o kwiatach przeciez mowa w waszych
            postach :o)
            • edytkus Re: Do Samo 01.05.06, 14:44
              Podoba mi sie pomysl z CD (z disco polo ;)))) i bursztynem. Co do "cepelii" to zgadzam sie z Samo,
              sloiki i galazki wierzbowe a do tego moze kalosze i waciak dla panny mlodej? Moze lepiej przyniesc
              pare ladnych albumow ze zdjeciami z krajobrazami, zabytkami itp. do poogladania? Pocztowki czemu
              nie? Ale z np. polska sztuka lub architektura?

Amerykanie moga powiedziec ze im sie pomysl podoba, i na pewno po imprezie podziekuja mowiac ze
              bylo fajnie bo tacy po prostu sa. Ale polski ludowej odstawiac nie radze. Jak juz pisalam bylam raz tu
              na polskim weselu i dwa stoliki z Amerykanskimi goscmi opustoszaly jako pierwsze, oni nie rozumieli
              jezyka, na tradycyjne zabawy patrzyli skonsternowani a potraw na talerzach ledwo sprobowali. Party
              favors z alkoholem tez zostawili na stole.

Claudia, gdzie ten shower bedzie? w domu czy w restauracji?
              • samo Re: Do Samo 01.05.06, 22:49
                edytkus napisała:

> sloiki i galazki wierzbowe a do tego moze kalosze i waciak dla panny mlodej?

Do tego jeszcze wychodek na zewnatrz, kogel mogel na deser, disco polo w
                glosnikach i kazdemu obowiazkowo po wiechciu slomy do buta ;o))
    • claudia207 Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 01.05.06, 19:51
      Bardzo Wam dziekuje za pomysly. Mam z czego wybierac :-)

Edytkus: Impreza bedzie w domu Panstwa Mlodych. Wiem, ze to nienajlepsze
      rozwiazanie, ale z roznych powodow nie da sie inaczej. Mam wiec malo czasu na
      dekorowanie. Poza tym oni mieszkaja spory kawalek ode mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka