claudia207 29.04.06, 18:43 Potrzebuje pomyslow na udekorowanie domu na bridal shower polskimi akcentami. Chcialabym tez, aby party favors tez pasowaly do klimatu. Nie chce zrobic dekoracji w stylu parady Pulaskiego. Moze cos doradzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 01:30 Jedyny sensowny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to bialo-czerwone kwiaty albo "kwiaty polne." Bylismy tu raz na polskim weselu, party favors byly miniaturki jakiejs polskiej wodki, blee. Dlaczego musi byc patriotycznie? Mnie sie ten pomysl w ogole nie podoba i kojarzy z 1 maja. Odpowiedz Link
claudia207 Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 18:40 edytkus napisała: > Jedyny sensowny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to bialo-czerwone kwiaty alb > o "kwiaty polne." > Bylismy tu raz na polskim weselu, party favors byly miniaturki jakiejs polskiej > wodki, blee. Dlaczego musi > byc patriotycznie? Mnie sie ten pomysl w ogole nie podoba i kojarzy z 1 maja. Bylam juz na przyjeciach o tematyce latynoskiej i francuskiej, dlaczego polska mialaby byc gorsza. Na przyjeciu wiekszosc gosci nie miala zadnego kontaktu z polska kultura, a panna mloda jest Polka. Ci Amerykanie, z ktorymi rozmawialam na ten temat popieraja moj pomysl. Na favors prawdopodobnie przygotuje polskie slodycze. Chyba ze ktos podsunie mi lepszy pomysl. Czekam na dalsze sugestie. Odpowiedz Link
artremi Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 18:49 Tez bylam na polskim weselu gdzie rozdawano beteleczki wodki. Moja kolezanka byla niedawno w PL, gdzie pracowala przez kilka tygodni dla IBM. Byla na imprezie IBM Polska, gdzie rozdawano nagrody dla najlepszych pracownikow. Nagrody byly w postaci butelek z alkoholem. Kolezanka byla zaszokowana. W PL alkohol nadal uwazany jest za luksus.... edytkus napisała: > Jedyny sensowny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to bialo-czerwone kwiaty alb > o "kwiaty polne." > Bylismy tu raz na polskim weselu, party favors byly miniaturki jakiejs polskiej > wodki, blee. Dlaczego musi > byc patriotycznie? Mnie sie ten pomysl w ogole nie podoba i kojarzy z 1 maja. Odpowiedz Link
ewap_mama_alexa Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 19:10 Party favors - moze nadalyby sie jakies drobiazgi z ceramiki boleslawieckiej? Zajrzyj tutaj: www.polart.com Odpowiedz Link
claudia207 Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 19:57 Ciekawa strona :-) Dzieki za pomysl. Fajne sa figurki zwierzatek. Odpowiedz Link
magda.recruit Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 30.04.06, 23:31 Pomysly na tzw. party favors z polskim akcentem: - ksiazeczka z opisem polskich zwyczajow weselnych (sama mozesz zlozyc na komputerze, w Michaels maja mnostwo pierdolek do tego rodzaju rzeczy); - bursztynowy drobiazg (jak masz czas, popros kogos z Polski o przyslanie - za grosze mozesz tam kupic wisiorek czy kolczyki) i wloz w ladna biala torebeczke z czerwona wstazka; - Plyta CD z polska muzyka (Chopin, czy inny polski kompozytor albo cos aktualnego - w zaleznosci od gustow towarzystwa) - tomik polskiej poezji - ksiazeczka/CD z przepisami na polskie potrawy; - ksiazeczka/CD z ciekawostkami z Polski (np. zdjecia z polskimi zamkami; polskie miasta; polskie krajobrazy; regiony polski itp.); Wiekszosc tych rzeczy mozesz sama na komputerku zlozyc :) Powodzenia! Odpowiedz Link
magda.recruit a jesli o dekoracje chodzi.... 30.04.06, 23:41 zapomnialam o dekoracjach w poprzedniej odpowiedzi :) - polne kwiaty - placemats z polskim krajobrazem albo polskim obrazem/sztuka - mozesz wybrac polskiego malarza/kompozytora/artyste albo konkretny region Polski (np. z ktorego pochodzi panna mloda) i zrobic dekoracje w tym temacie - wlacz polska muzyke klasyczna - na TV mozesz puscic DVD z polskimi krajobrazami/sztuka - polskie jedzenie oczywiscie (ja bym postawila na polskie saladki/przystawki/kanapki i zupy do picia) jak cos mi jeszcze przyjdzie na mysl, to dam znac :) Odpowiedz Link
magda.recruit Re: a jesli o dekoracje chodzi.... 01.05.06, 00:31 Bardzo prosze :) Daj znac, jak sie udala imprezka. Odpowiedz Link
claudia207 Re: a jesli o dekoracje chodzi.... 01.05.06, 01:44 Dopiero na poczatku czerwca, ale juz teraz przygotowuje sie. Odpowiedz Link
aniutek przyjecie po polsku 01.05.06, 02:28 moze byc naprawde bardzo piekne, kolorystycznie mozna wskoczyc w biel z potrawami wlacznie. kwiaty- konwalie, bzy, jasmin /?/, jakies galezie wierzb rosochatych wplatane margaretki, klosy zboza- wiaze sie to z wyprawa gdzis poza miasto i wlasnorecznym rwaniem i ukaldaniem bukietow. na party favors sloiki z konfitura z wisni okryte serwetka ( cepelia?) i przewiazane wstazka, moga byc ogorki kiszone + musztarda tak samo zapakowane + przepis na zrazy zawijane po stropolsku ( zwiniety w rulonik + wstazeczka), polskie slodycze - oczywiscie :) cos ze szkla z krosna, wloclawka - cukiernice, wazonik, zestaw drewnianych lyzek + walek do ciasta, a wszystko w wiklinowym koszyczku ( jestem za uzytkowymi drobiazgami, nie znosze durnostrojek) znajomym amerykanom swego czasu dawalam kopie "Pianisty" + CD Chopina masz jakis budzet? pogmeram w pamieci bo troche tego nawymyslalam za fukierowskich czasow. Odpowiedz Link
rogatadusza Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 01.05.06, 04:40 Moze udekorowac bialo-czerwonymi latawcami, powiesic je zamiast balonow, przy kazdym krzesle, na ktorym bedzie siedzial gosc.? Oswietlic pokoje na bialo- czerwono? Stol w gozdzikach ( czerwonych ) ale jesli nie lubisz czerwonego to moze chabry( tylko trzeba je gdzies znalezc) albo stokrotki. Zrobic lowickie wycinanki. Koniecznie miec w domu Polskiego Owczarka nizinnego, bo to Polak z krwi i kosci. Rowniez wyglad ma typowo polski: sredniego wzrostu i wlosy w nieladzie. Porozwieszac zdjecia rudych wiewiorek, tylko Polska je ma. Pocztowki z pieknych polskich miejsc na scianie: np:Tatry , Morskie oko, Hel. Jesli ich nie masz, mozesz wydrukowac z internetu. Kupic oscypki, wedlowski torcik czekoladowy i pierniczki torunskie, polskie cukierki- sliwki w czekoladzie lub inne. Piwo tylko Tyskie( bo ono jako jedno dostalo Piwnego Oskara )i podawac sok z aronii( popularnej tylko u nas). Oto przepis( 40 ml polskiej wodki, 20 ml likeru pomaranczowego, splash syropu cukrowego, splash soku z limonki, 100- 150ml soku z aronii. Podawac w szklance z lodem. Muzyka tylko polska. Zaproszenia mozna fajne zrobic wlasnorecznie z polskim akcentem. Odpowiedz Link
samo Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 01.05.06, 04:54 Normalnie Cepelia, jak sobie poczytalam :o) Jakos sie nie utozsamiam z Boleslawcem, Lowiczem, Szopenem (ani wodka ani kompozytorem) czy bialo czerwonymi bukietami... Ale ja pewnie nienormalna jestem ;o) Dla mnie to wyglada niczym wycieczka do Krainy Stereotypu. proponuje do party favors dodac pocztowki z galerii Raster (mam je w PL): raster.art.pl/prezentacje/pocztowki/pocztowki.htm ;o)) Odpowiedz Link
rogatadusza Re: Do Samo 01.05.06, 05:16 samo napisała: > Normalnie Cepelia, jak sobie poczytalam :o) Jakos sie nie utozsamiam z > Boleslawcem, Lowiczem, Szopenem (ani wodka ani kompozytorem) czy bialo > czerwonymi bukietami... > Ale ja pewnie nienormalna jestem ;o) Dla mnie to wyglada niczym wycieczka do > Krainy Stereotypu. > > proponuje do party favors dodac pocztowki z galerii Raster (mam je w PL): > raster.art.pl/prezentacje/pocztowki/pocztowki.htm > ;o)) Musze Ci Samo powiedziec , ze Polska jest bardzo trendy! I czerwone gozdziki robia wielki powrot.Ostatnio Magda Gessler, znana warszawska restauratorka udekorowala tak stol , stawiajac na nim 50 malych szklanych, kwadratowych flakonow z samymi glowkami gozdzikow w kazdym. Staly w niewielkiej odleglosci,jeden obok drugiego , po jakies 12 gozdzikow w kazdym flakonie). Wszystko wygladalo bardzo ladnie. Cepelia zas to dobry gatunek i ladna sztuka ludowa, tak samo jak ceramika wloclawska czy tez nowoczesne , szklane wyroby z Krosna. Ja osobiscie nie lubie czerwonego i sama bym zrezygnowala z czerwonych akcentow na korzysc chabrow , stokrotek, konwalii czy malw. Jest duzo pieknych polskich kwiatow i mozna wybrac odpowiednie na kazda uroczystosc. Uwazam jednak , ze milo jest promowac Polskosc , Polska sztuke i Polskie jedzenie. Na pewno jednak zrezygnowalabym z pocztowek z pijanymi osobnikami. Bo to raczej powod do placzu a nie do dumy. Odpowiedz Link
aniutek Re: Do Samo 01.05.06, 05:25 Zgadzam sie w z Rogatadusza, a te pocztowki........ widac jak rozna Polske znamy i pamietamy. pracowalam kiedys dla Gesslerowej i wsrod wielu malopozytywnych wlasnie jej kreowanie polskosci, wyszukiwanie wspanialych Polskich zwyczajow, smakow, wyrobow zostanie mi na dlugo w pamieci. Odpowiedz Link
samo Re: Do Samo 01.05.06, 06:50 :o) To byl zart, dziewczyny. A Polske taka pamietamy wszystkie, bez kokieterii. Toz to tylko PKS-y, wszechobecne budki fast-food i nasi rodacy na tych zdjeciach! Do tego polskie morze i kwiaty. A o kwiatach przeciez mowa w waszych postach :o) Odpowiedz Link
edytkus Re: Do Samo 01.05.06, 14:44 Podoba mi sie pomysl z CD (z disco polo ;)))) i bursztynem. Co do "cepelii" to zgadzam sie z Samo, sloiki i galazki wierzbowe a do tego moze kalosze i waciak dla panny mlodej? Moze lepiej przyniesc pare ladnych albumow ze zdjeciami z krajobrazami, zabytkami itp. do poogladania? Pocztowki czemu nie? Ale z np. polska sztuka lub architektura? Amerykanie moga powiedziec ze im sie pomysl podoba, i na pewno po imprezie podziekuja mowiac ze bylo fajnie bo tacy po prostu sa. Ale polski ludowej odstawiac nie radze. Jak juz pisalam bylam raz tu na polskim weselu i dwa stoliki z Amerykanskimi goscmi opustoszaly jako pierwsze, oni nie rozumieli jezyka, na tradycyjne zabawy patrzyli skonsternowani a potraw na talerzach ledwo sprobowali. Party favors z alkoholem tez zostawili na stole. Claudia, gdzie ten shower bedzie? w domu czy w restauracji? Odpowiedz Link
samo Re: Do Samo 01.05.06, 22:49 edytkus napisała: > sloiki i galazki wierzbowe a do tego moze kalosze i waciak dla panny mlodej? Do tego jeszcze wychodek na zewnatrz, kogel mogel na deser, disco polo w glosnikach i kazdemu obowiazkowo po wiechciu slomy do buta ;o)) Odpowiedz Link
claudia207 Re: artystyczne dusza sa wsrod nas? 01.05.06, 19:51 Bardzo Wam dziekuje za pomysly. Mam z czego wybierac :-) Edytkus: Impreza bedzie w domu Panstwa Mlodych. Wiem, ze to nienajlepsze rozwiazanie, ale z roznych powodow nie da sie inaczej. Mam wiec malo czasu na dekorowanie. Poza tym oni mieszkaja spory kawalek ode mnie. Odpowiedz Link