Dodaj do ulubionych

co robicie na Memorial Day weekend?

18.05.06, 18:28
Jak planujecie spedzic "oficjalne otwarcie lata"?:)
U mnie jak zwykle niestety wyszedl brak perspektywicznego planowania -
wszystko na ostatnia chwile. Wymyslilam wyjazd na Orcas Island
www.guidetosanjuans.com/ (gdzie mozna podobngo poplywac kajakami wsrod
wielorybow;))) - to jest grupa San Juan Islands kolo wyspy Vancuver - ale
wszystkie miejsca juz dawno zaklepane.
Wiec w zwiazku z tym jedziemy pod namiot do Wallowa Lake
www.wallowalake.net/
- mam nadzieje, ze sniegu nie bedzie:)
Obserwuj wątek
    • bozena73 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 20:06
      A my jedziemy w gory Catskills do polskiego osrodka z przyjaciolmi..bedzie ognisko, pieczenie
      kielbasek..drinkowanie :-)) no i jezeli pogoda bedzie sprzyjajaca to moze nawet poplywamy w basenie
      (chociaz w to niestety watpie)
    • ertes Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 20:24
      O wow! Ta pani na koniu to tylko jedna czy jest ich wiecej?
      • jaga_nj Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 20:31
        A ja mam tylko jedno marzenie, zeby mi sie tesciowa na leb nie zwalila w ten
        weekend, bo jak tak bedzie to przez caly weekend planuje nie trzezwiec i to
        wcale nie jest zart:(
        • aniutek Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 20:35
          :) jedziemy do catskills :)
      • ania_2000 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 20:36
        ertes napisał:

> O wow! Ta pani na koniu to tylko jedna czy jest ich wiecej?
        >

oczywiscie ze w oregonie jest ich wiecej:)
        • ertes Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 21:12
          Ojej, a ja slomiany wdowiec od jutra...
          • ania_2000 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 22:05
            ech chlopy chlopy - wam to tylko jedno w glowie:)))
            • osemka11 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 22:10
              A ja zostawiam meza w synkiem i ide z kolezankami na mecz Cubs. Mamy wykupiony sky box, zadna z
              nas za baseball az tak strasznie nie przepada, ale bedzie wesolo, piweczko, jedzonko : )
    • kasiab75 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 22:20
      my jedziemy do Big Sur, dlatego sie o to wypytywalismy jakis czas temu.
      • magdamajewski Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 22:25
        jesli nam cos innego nie wypadnie to jedziemy na "przeszpiegi" do NC
      • ania_2000 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 18.05.06, 22:33
        Kasiu, nie wiem czy sie powtarzam, ale w Big SUr koniecznie zatrzymajcie sie na
        pifko w www.nepenthebigsur.com/
        taki turist trap troche, ale warto:)
        • kasiab75 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 19:14
          o dziekuje bardzo - zaraz korekte wprowadze w plan wyjazdu;)
          pzdr
          • ertes Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 19:22
            Jeszcze raz przypominam o cieplych ubraniach bo tam jest calkiem zimno.
            Zwlaszcza po zachodzie slonca mozna zmarznac.
            • ania_2000 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 19:40
              tak, tak - cieple ubrania - bo nad samym pacyfikiem sa mgly! i to zimne mgly!
              np. w oregonie, latem - kiedy jest upal - to doslownie widac linie mgly, jakies
              20-50 metrow od brzegu - na plazy zimno jak cholera, jakbys siedziala w
              chmurze, nic nie widac, wogole jakby inna pora roku.
              przewaznie te mgly rozplywaja sie okolo poludnia/popoludnia, ale czasem sa caly
              dzien i z plazowania nici:(
              • samo Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 20:03
                ania_2000 napisała:
                > tak, tak - cieple ubrania - bo nad samym pacyfikiem sa mgly! i to zimne mgly!

W ostatni weekend bylam 2 dni nad Pacyfikiem w Washington State i nie bylo
                wcale mgiel. Ale za to zimno, to prawda. Slonce grzalo i nos mam brazowy, ale
                chodzilam w swetrze i wiatrowce po plazy. Nogi sobie jednak pomoczylam, a co :-D
                • ania_2000 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 20:30
                  ok - powinnam napisac "czasami" sa mgly - lub "czesto" sa mgly.
                  samo byla cale dwa dni - i widziala ze mgiel WCALE nie bylo.
                  • samo Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 20:42
                    :o)))

Oj nie zlosc sie! Ja bym nawet chciala zobaczyc mgly- zdjecia by fajne
                    wyszly :o)
                    • ania_2000 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 20:44
                      sie nie zloszcze:))
                      mi tam nic do tego - ale kocowe to jeszcze dostaniesz, zobaczysz:)
                      • samo Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 20:48
                        No to jak nic ci do tego,to co mi tu kocem przed nosem wymachujesz? :-D
                        • ania_2000 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 20:51
                          wymachuje w ramach solidarnosci:)
                        • tamsin Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 21:02
                          Samo, co sie odwlecze to nie uciecze! kocowe masz obiecana a ze ci sie udalo
                          jakims cudem jej jeszcze nie dostac, to tylko przypadek a nie szczescie :-P W
                          najgorszym wypadku zjawimy sie u ciebie i jakies pieknejnej nocy koc ci na
                          lepetyne spadnie :-)))
                          • samo Re: co robicie na Memorial Day weekend? 20.05.06, 07:07
                            Ale za co, do diaska? Ze mnie biedna przez caly stan przegonili i sie w koncu
                            nawet na samolot powrotny do domu spoznilam??? Wiecie, co ja sie nacierpialam?
                            Jakies parki narodowe, oceany, wulkany, gory, cholera jasna, 2 butelki wina w
                            Chapel w Seaatle (swietna knajpa), jelenie z bialymi tylkami, drzewa-
                            jaskinie... Ja powinnam dostac order za ujscie calo i powrot na forum, a nie
                            kocowe :P
                • jotka70 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 20.05.06, 18:15
                  A my bylismy w ostatni weekend nad Pacyfikiem w Meksyku. Co prawda tylko nad Zatoka Kalifornijska, ale
                  zawsze to Pacyfik. Bylo bardzo cieplo i pomoczylismy nie tylko nogi :)
            • jotka70 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 20.05.06, 18:13
              Dziekuje - na pewno wiezmiemy. Sprawdzalismy wlasnie prognoze i zanosi sie na szok termiczny :), u nas
              dzisiaj ponad 100F a tam ledwo 50F. 50 to u nas w zimie bywa, czasami...
        • amcapol Big Sur 24.05.06, 07:58
          Zwykle w Memorial Day w Big Sur za River Inn , nad rzeka jest "life music",
          drinks masz servowane siedzac na trawie i lawki w wodzie gdzie mozna moczyc
          nogi.Polecam tez Ventana Inn. Nepenthe jest tez moim ulubionym miejscem. Menu
          wole na nizszym patio, mniej ludzi i jest lepsze. Inny wlasciciel.Na chocolate
          cake mozna sie przeniesc do Nepenthe.
          Przed Big Sur jest Molera park gdzie mozna wynajac konie i galopowac po pustych
          plazach.Chyba znasz Pffeifer Park. warto pospacerowac. Mozna tam zaliczyc pare
          mil lub kilkadziesiat z camping etc.
    • ll_ll_ll chaco canyon NM 19.05.06, 06:24
      a mnie moj maz wywozi do chaco canyon pod namioty, naprawde nie wiem co zrobilam
      ze bede siedziala na pustyni przez kilka dni podziwiajac ruiny i biegajac jak
      kot po piasku z szufelka sprzatajac po sobie :/

ale za to telefony komorkowe tam nie dzialaja wiec mi tesciowa nie bedzie tylka
      zawracac!
      • ertes Re: chaco canyon NM 19.05.06, 16:07
        To chyba bedzie z 1000km ? daleko.
        Ja mam w planie wyjazd do Monument Valley ale cos sie zaczynam lamac gdy widze
        ze w tamtej okolicy zrobilo sie troche goraco.
        • jotka70 Re: chaco canyon NM 20.05.06, 18:18
          Byles juz w Monument Valley? My bylismy tam i w okolicy na Boze Barodzenie i Nowy Rok. W razie
          potrzeby sluzymy informacjami.
          • ertes Re: chaco canyon NM 23.05.06, 05:56
            Tam jeszcze nie bylem ale sporo krecilem sie juz po polnocnej Arizonie.
            Wszelkie wskazowki ZAWSZE mile widziane.
            • jotka70 Re: chaco canyon NM 23.05.06, 06:48
              Mam nadzieje, ze jeszcze zdazysz przeczytac przed wyjazdem - przepraszam, ze odpisuje dopiero
              teraz. Ze zwiedzaniem Monument Valley jest trudna sprawa. Mozna albo zwiedzac bez przewodnika
              Navajo, wtedy zobaczy sie niewiele co. Jest krotki szlak pieszy i petla dla samochodow z punktami
              widokowymi. O ile pamietam to otwarte jest tylko do 5PM ale moze latem zamykaja nieco pozniej.
              Mozna tez wynajac przewodnika i zobaczyc znacznie wiecej. Mozna tez wynajac konie. Ale my nie
              bralismy przewodnika. Generalnie, w opcji bez przewodnika jest to atrakcja na zaledwie kilka godzin.
              Spac mozna w pobliskim miasteczku Mexican Hat, tuz za granica stanu, juz po stronie Utah. Nieco na
              polnoc od Mexican Hat (bardzo blisko) jest Valley of gods - swietne miejsce, nieco podobne do
              Monument Valley ale nie polozone na terenie Navajo wiec mozna tam chodzic chyba bez ograniczen.
              My niestety nie mielismy juz czasu zeby tam sie zatrzymac bo musielismy sie spieszyc w drodze
              powrotnej do domu (bylismy wtedy glownie w Bryce Canyon i w Escalante NM). Jesli nie chcesz
              wynajmowac przewodnika to odradzalbym Monument Valley jako cel dalekiej wyprawy. Raczej nadaje
              sie na kilkugodzinna przerwe po dordze.
        • ll_ll_ll Re: chaco canyon NM 20.05.06, 19:37
          jakies 14 godzin jazdy ale wzielismy kilka dodatkowych dni wakacji! w sumie to
          sie nie moge doczekac :)
        • amcapol Monument Valley 27.05.06, 20:40
          Jest magiczna. Warto jechac 4-wheeler albo wypozyczyc na miejscu. Mysmy byli w
          temp. ponad 90F i bylo OK. Ja lubie cieplo.
    • a_dassuj Re: co robicie na Memorial Day weekend? 19.05.06, 17:53
      Ja jade odwiedzxic przyjaciolke do CT New Britain.Nie wiedzialam jej juz
      prawdie 2 lata i dzidzia jej sie urodzila niedawno.Lece na cale 5 dni!!!
    • marekatlanta71 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 20.05.06, 20:33
      Zona pracuje :( A ja chyba bede siedzial w domu i tez pracowal.
      • amcapol Re: co robicie na Memorial Day weekend? 24.05.06, 08:00
        Good idea. Ja tez pracuje co daje mi 1.5 stawki. Jedyna pociecha....
        • marekatlanta71 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 24.05.06, 13:05
          Nam nawet dolara ekstra nie placa za prace w weekendy, swieta i noc :(
          • amcapol Re: co robicie na Memorial Day weekend? 26.05.06, 21:19
            Dlaczego? To wbrew prawu pracy
            • marekatlanta71 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 27.05.06, 00:11
              Pracownicy w USA dziela sie na exempt i non-exempt. Exempt nie dotycza przepisy
              dotyczace placy minimalnej, nadgodzin itp.

content.salary.monster.com/articles/exempt/
              • amcapol Re: co robicie na Memorial Day weekend? 27.05.06, 20:37
                Czlek sie ciagle uczy cos nowego. Nie mialam pojecia ze takie bezprawie
                istnieje i jest "legalne".
                Chyba jedyna opcja to szukac pracy w non-exempt systemie.
                • marekatlanta71 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 28.05.06, 02:20
                  Non-exempt to w wiekszosci niesko platne pozycje, najczesciej praca fizyczna.
                  Dobre zarobki sa wylacznie jezeli pracujesz jako exempt.
                • claudia207 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 28.05.06, 03:19
                  No nie jest tak zle. Z pracy mozna wyjsc wczesniej i miec placone za caly dzien.
                  Jesli praca wymaga dlugich godzin rekompensowana jest bonusami albo wyzsza
                  pensja. Oczywiscie wszystko zalezy od firmy i besposredniego szefa.
    • triskell Re: co robicie na Memorial Day weekend? 25.05.06, 08:36
      Jadę do Seattle na Folk Life. Dwa lata temu bardzo mi się ta impreza podobała, w
      ubiegłym roku byłam podczas niej w Polsce, a w tym roku nie mogę się już
      doczekać, tym bardziej, że tematem przewodnim jest tym razem muzyka, taniec i
      kultura krajów arabskich. :-)

www.nwfolklife.org/
    • greeneyes27 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 25.05.06, 15:00
      Niestety, maz akurat polecial w delegacje do Nowego Jorku, w zwiazku z tym nie
      mam zadnych konkretnych planow. Moze wybierzemy sie po prostu na spacer na
      plaze.
      • jersey.girl Re: co robicie na Memorial Day weekend? 26.05.06, 22:02
        A ja wlasnie dzis zakonczylam sesje i caly weekend bede sie oddawac slodkiemu
        lenistwu :D. Zdobylam od kolegi DVD z pierwsza seria "24" (ogladalam ja jeszcze
        w Polsce, ale chetnie sobie przypomne, bo mam bzika), wiec pewnie sie nie
        powstrzymam i wszystko obejrze w 2 dni. Na razie jestem na 2 odcinku ;).
    • monie_pl Jak zwykle na ostatnia chwile... 29.05.06, 06:47
      ... planujemy, wiec w efekcie mamy plany zobaczyc:
      sobota
      - Anza Borego - jakies 2,5 godziny jazdy od nas; pustynia, 22o stop ponizej
      poziomu morza, z temperatura oczekiwana w granicach 85F tylko, gdzie planujemy
      krotki ike do oazy z palmami, a pozniej kolejny krotki hike aby zobaczyc ustepy
      tektoniczne po trzesieniach ziemi w ramach San Andreas Fault. Pustynia jest
      przepiekna, bo wlasnie w tym okresie kwitnie, wiec jest i zielono, i zolta
      agawa, jakies badyle z czerwonymi kwiatami, kwitnace kaktusy. Generalnie
      polecam!
      - Julian - pol godziny jazdy i ponad 4000 stop wyzej, z temperatura i klimatem
      adekwatnie zimniejszym, gdzie duzo jest sadow jablkowych i samo miasteczko
      znane jest z plackow z jablkami, a tuz obok urokliwego misateczka jest jezioro
      gdzie mozna polowic ryby, ale pomimo ze mielismy wedki to jednak lekkie ubranie
      jakie mielismy i 49F wygonilo z nas chec zlowienia pstraga na kolacje

niedziela
      - przejazdzka na polnoc PCH (Pacific Coast Highway) kabrioletem 1969 Oldsmobile
      naszego przyjaciela, a pogoda nam sprzyjala, wiec bylo piekni i nawet pelikany
      popisywaly sie nurkowaniem

poniedzialek (wciaz toplan, bo to jeszcze niedziela)
      - posypianie,
      - poczytanie i popisanie
      - krotki golfik, bo ja ciagle sie jeszcze ucze!
      - przejazdzka rowerowa wzdluz oceanu
      - grilowanie z przyjaciolmi i winko

Jednym slowem - Californijski luz z mala doza lenistwa!

Pozdrawiam
      Monia

P.S. Jesli ktos chcialby dowiedziec sie cos wiecej o naszej wycieczce, to
      chetnie udziele informacji.
      • ertes Re: Jak zwykle na ostatnia chwile... 29.05.06, 16:31
        Niestety z oazy w Anza Borrego zostala 1/3 palm po flash flood 2 czy 3 lata temu :(
      • amcapol Re: Jak zwykle na ostatnia chwile... 31.05.06, 06:30
        Monie_pl - nie bylam w AnzaBorego park bo jak dzwonilam aby sie dowiedziec o
        wild flowers to w marcu i kwietniu ich nie bylo.
        Jak sie nazywa ta miescina "jablkowa"?
        Myslimy osiedlic sie w Palm Springs i stamtad to bedzie blisko.
        • ertes Re: Jak zwykle na ostatnia chwile... 31.05.06, 06:57
          Miescina jablkowa to Julian.

Z wildflowers jest roznie a zalezy glownie od deszczu, jego ilosci i kiedy pada.
          Wow chcesz zamieszkac w Palm Springs? Tam sie jezdzi zima na weekendy gdyz w
          lecie jest cieplej jak na patelni. ALe zawsze mozna pojechac kolejka linowa
          troche sie ochlodzic ;)
          • amcapol Palm Springs 05.06.06, 17:30
            Palm Springs bardzo lubimy i bylam tam chyba 5 razy. Nie mysle aby tam mieszkac
            latem. Raczej na 6 m-cy zima-wczesna wiosna. Tyle tam wokolo do zobaczenia. Jak
            np Julian. Dzieki.
    • marekatlanta71 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 29.05.06, 16:38
      Okazuje sie ze nie bede sie nudzil. Do Atlanty zawitalo cale stado (70) dzieci z
      PL i polonia organizuje sie zeby je zawiezc na Stone Mountain:
      www.stonemountainpark.com/
      na laser show. Wiec popoludnie mam zajete - musze 4 dzieciaki wziasc, zawiezc,
      pokazac im gorke i odwiezc...
      • osemka11 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 31.05.06, 15:15
        A my cala grupa poszlismy na mecz siatkowki Polska-USA. Bylo ok. 5000 Polakow, przebranych i
        pomalowanych na bialo-czerwono. Atmosfera niesamowita, doping ogromny, nasze sitkarki wygraly
        3:0. Brawo!!!
        • jotka70 Re: co robicie na Memorial Day weekend? 06.06.06, 00:43
          Atmosfera niesamowita, doping ogromny, nasze si
          > tkarki wygraly
          > 3:0. Brawo!!!

Nasze, to znaczy ktore?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka