Dodaj do ulubionych

Co grilujecie?

15.06.06, 20:42
Co najczesciej grilujecie? .Moj maz uwielbia oczywiscie miesko na grilu (najlepiej karkowke z jego
ulubiona przyprawa ktora nagminnie kupuje w Costco), zeberka no i oczywiscie kielbaska jak w
lodowce nic innego nie ma.. :-))
Uwielbiam tez krewetki z grila (dzieki Aniutkowi poznalam smak pysznych szaszlykow z
krewetek)...lubie tez lososia (chociaz czesto wychodzi mi zbyt suchy)
Oj, glodna juz sie zrobilam a przeciez niedawno jadlam lunch :-)
Obserwuj wątek
    • nanuk24 Re: Co grilujecie? 15.06.06, 20:49
      Grila bez stekow sobie nie wyobrazam:-) Dochodza udka, ryby, wszelkiej masci
      szaszlyki, hamburgery, ziemniaki i kukurydze w kolbach grilowana uwielbiam.
      Mniam!
      Kielbasy smazymy bardzo rzadko.
      • magdamajewski Re: Co grilujecie? 15.06.06, 22:03
        hamburgera z prawdziwego zdarzenia:)
        karkowke, szaszlyki, biala pikatna kielbase miam
        • ania_2000 Re: Co grilujecie? 15.06.06, 23:09
          PSTRAGA
          bierze sie rybe, naciera sola,pieprzem - do srodka pakuje sie duzo kopru,
          rozmarynu, albo kto co woli, plasterki cytryny, cebuli - wsadzam rybe do
          takiego grilowanego rybnego chwytadla co to mozna przekladac z boku na boi i
          sie nie rozwala.
          i sie piecze.
          do tego baked potato.
          je wczesniej nakluwam widelcem i na 7 minut do mikrofali - pozniej zawijam w
          folie, i na gril.
          podawane z maselkiem. i jedno i drugie
          mniam
          • aniutek Re: Co grilujecie? 16.06.06, 07:07
            pstraga uwielbiam :)
            tyle,ze nie jest latwo go w mojej okolicy kupic :(

a kielbasa...... ech zawsze i wszedzie heheheheh Polka jestem :)
    • agies2000 Re: Co grilujecie? 16.06.06, 04:16
      dzisiaj robialm lososia,byl pyszny i soczysty.A tak wogole to grillujemy prawie
      codziennie latem.Lubimy doslownie wszuystko:)Kupila w Stop and Shop cienka
      ksiazke o grillowaniu,zrobilam kilka przepisow,wyszlo b.dobre.....
    • edytkus Re: Co grilujecie? 16.06.06, 06:07
      U nas wszystko w zasadzie, najczesciej steki z koscia, ziemniaki i kukurydze, ale dzisiaj np. maz zrobil
      zeberka i malze; ryby rozne tez ida, jedyne co nie ma wiekszego powodzenia to parowki i hamburgery.
      Grill w sezonie uzywamy prawie codziennie o ile pogoda pozwoli (chociaz zdarzalo sie ze maz stal na
      deszczu trzymajac parasol w jednej a szczypce w drugiej rece ;))) do tego stopnia ze praktycznie co 1-2
      lata musimy kupowac nowy.

PS. co to jest karkowka?
      • lucy58 Re: Co grilujecie? 18.06.06, 07:13
        edytkus napisała:

> U nas wszystko w zasadzie, najczesciej steki z koscia, ziemniaki i kukurydze,
        a
        > le dzisiaj np. maz zrobil
        > zeberka i malze; ryby rozne tez ida, jedyne co nie ma wiekszego powodzenia to
        p
        > arowki i hamburgery.
        > Grill w sezonie uzywamy prawie codziennie o ile pogoda pozwoli (chociaz
        zdarzal
        > o sie ze maz stal na
        > deszczu trzymajac parasol w jednej a szczypce w drugiej rece ;))) do tego
        stopn
        > ia ze praktycznie co 1-2
        > lata musimy kupowac nowy.
        >
        >
        > PS. co to jest karkowka?

Karkowka jest to miesko z gornej, przedniej czesci swiniaka. W Polsce robi sie
        z niego baleron. Nie pamietam aby w amerykanskich sklepach mialo to specjalna
        nazwe. Ja poznaje karkowke po wygladzie. Mozna ja kupic w jednym wiekszym
        kawalku. Jest to ciemno-czerwona wieprzowina poprzerastana tluszczykiem i z
        koscia w srodku. Mozna tez kupic gotowe, porabane kotlety z kawalkiem kosci w
        srodku. Na grilla te kotlety sa najlepsze, bo nie sa suche jak schab, i zylaste
        jak steki wolowe. Ale ja uwielbiam uda kurczakowe.Marynuje je przez godzine w
        marynacie z jakiegos octu balsamicznego, wina slodkiego i ziol.
        Lucy
    • ertes Re: Co grilujecie? 16.06.06, 07:42
      Ja grilowalem dosc duzo bo chyba przez 3 lata okragly rok az sie znudzilo.
      Grill wyrzucilem a jakis czas temu kupilem elektryczny Foreman costam.
      Jest OK i na razie wystarcza.
      • triskell Re: Co grilujecie? 16.06.06, 07:50
        ertes napisał:
        > a jakis czas temu kupilem elektryczny Foreman costam.
        > Jest OK i na razie wystarcza.

Mam taki sam i właśnie chciałam zapytać, co poza np. mięsem i plasterkami warzyw
        (cukinię często na nim przyrządzam) można na takim grillować. Niczego
        zawiniętego w folię aluminiową tam nie włożę, ziemniaki w mundurkach też
        odpadają - ma ktoś jakieś ciekawe pomysły? (chodzi o takiego grilla "z klapką",
        jak te: healthy-grill.com/ )
        • edytkus Re: Co grilujecie? 16.06.06, 08:20
          ee to nie grill, moja tesciowa taki ma i nie ma dla kogo uzywac ;)
          • triskell Re: Co grilujecie? 16.06.06, 08:31
            Niestety, nie mieszkam w domku, nie mam ogródka ani nawet tarasu, z małego
            balkonika nie będę sąsiadom smrodzić... tak więc tylko takie urządzenie typu
            indoor pozostaje. :-/
          • mpalka6 Re: Co grilujecie? 21.06.06, 03:43
            no wlasnie ja nie umiem poznac karkowki po wygladcie, wiec jak ja kupic po
            nzawie ktos pomoze ?
            • samo Re: Co grilujecie? 21.06.06, 04:40
              mpalka6 napisała:

> no wlasnie ja nie umiem poznac karkowki po wygladcie, wiec jak ja kupic po
              > nazwie ktos pomoze ?

swinia
              www.ausmeat.com/apl/english/products_chart.html#
              krowa
              www.internationalstyles.net/recipes/meat-cutting/cow-meat.htm
        • aniutek Re: Co grilujecie? 18.06.06, 15:28
          na tym mozesz robic kanapki ( paninis) z serem + szynka, pomidor, cebula, pesto etcetc
          • artremi Re: Co grilujecie? 21.06.06, 03:11
            Milo slyszec ze niektorzy mysla o sasiadach... :-)
            Ja tez mieszkam na osiedlu i bardzo nie lubie gdy musze wdychac chemikalia z
            grilli sasiadow.... :-(

Ja lubie grilla ale tylko w dobrej restauracji, bez chemicznych dodatkow....
            • samo Re: Co grilujecie? 23.06.06, 05:57
              Ja mam latem codziennie sasiedzkiego grilla pod oknem living room. Moj
              wspanialy sasiad uzywa benzyny jako zapalnika.Jest to jedyny powod dla ktorego
              ciesze sie z ulewy :o/
    • marekatlanta71 Re: Co grilujecie? 16.06.06, 12:21
      Ja prawie zawsze robie rybe. Do tego ziemniaki, troche warzyw i czasami stek.
      Nie jestem wielkim zwolennikiem grilla...
      • edytais Cos innego na grill 17.06.06, 19:17
        Z warzyw:
        cukinia pokrojona w dlugie pasy pokropiona olejem z oliwki i posypana
        przyprawami

Squash: nie wiem jak sie dokladnie nazywa, chyba patty, to taka okragla wyglada
        jak UFO :) zrobiona tak samo jak cukinia

oczywscie juz wspomniane szaszlyki. Od znajomych przepis super z dodatkiem
        ananasow, a piers kurczaka posypana sola i cukrem (50:50) po 15-20 zmyte.
        Piers nie jest wtedy sucha. Mniam mniam

Pomidory z grilla sa tez smaczne

My tez grillujemy jagnie z sosem musztardowo-mietowym. Pycha. Przepis Bobby
        Flay Silence of the leg-o-lamb.
        • marekatlanta71 Moje ulubione danie 17.06.06, 23:19
          Grzybek portabella, w folie, zalac octem balsamicznym i na 20 minut. Pycha!
          • ertes Re: Moje ulubione danie 22.06.06, 01:30
            Marek, wlasnie bylem w Costco i kupilem te grzyby.
            Jak to danie bedzie niesmaczen to bedzie twoja wina i wiszisz mi 5 dolcow ;)
    • mpalka6 Re: Co grilujecie? 22.06.06, 08:20
      bardzo staralam cos zrozumiec z tego opisu krowy, ale w dalszym ciagu nic nie
      wiem. Bozenko mozesz mi napisac czy ta karkowka, to kupujesz beef steak, new
      york, beef sirloin steak, czy round beef...przceiz to musi miec jakas nazwe ?
      bardzo marzy mi sie karkowka, a z gotowania jestem kiepska....i jeszcze jaka
      przyprawe jeszce kupujesz w costco
      • eli_7 Re: Co grilujecie? 22.06.06, 13:13
        karkowka jest wieprzowa a po angielsku nazywa sie to porkneck, jesli pojdziesz
        do supermarketu to zapytaj o to butcher'a na stoisku z miesem. Nie pytaj byle
        kogo w sklepie tylko tych co rozdzielaja miesa na mniejsze kawalki.

Smacznego
    • mpalka6 Re: Co grilujecie? 23.06.06, 03:16
      dzieki bardzo, to oswiecilo mnie troche .....
      • aniutek Re: Co grilujecie? 23.06.06, 04:28
        karkowka moze miec rowniez nazwe "pork loin end" bo to koniec schabu przeca :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka