happy_woman 18.07.06, 15:10 Czy znajde gdzies w internecie?(zaproszenie dla rodziny w POlsce). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta05 Re: Zaproszenie-forma 18.07.06, 15:23 oczywiscie, na stronie urzedu immigracyjnego a nazywa sie to Affidavit of Support i ma numer chyba 131 (tego nie jestem pewna) Odpowiedz Link
samo Re: Zaproszenie-forma 18.07.06, 18:20 www.uscis.gov/graphics/formsfee/forms/i-134.htm Odpowiedz Link
polishbellydancer Re: Zaproszenie-forma 18.07.06, 21:27 Ja trzykrotnie wysylalam Affidavit of Support jako zaproszenie i nic--w koncu napisalam taki osobisty list od siebie i siostra juz u mnie jest. Jak chcesz to ci jego tresc wysle na maila--wpiszesz tylko swoje dane i juz--kiedys w ambasadzie w krakowie urzedniczka(amerykanka) powiedziala mi wprost, ze to jest loteria wiec czy ja sama cos dla rodziny napisze, czy dostarcze pismo notarialne to i tak im jest wzystko jedno. Odpowiedz Link
kasiab75 Re: Zaproszenie-forma 18.07.06, 22:53 a czy ja tez moge prosic o taki list na priva? z gory dziekuje Odpowiedz Link
nanuk24 Re: Zaproszenie-forma 19.07.06, 23:50 A czy ja moglabym tez dostac wzor tego listu? Z gory dziekuje i caluje w lapki:-) Odpowiedz Link
happy_woman Dziekuje za adres:) 19.07.06, 03:39 Przynajmniej nie musze placic posrednikowi. A czy dostana ? Zobaczymy. Siostra bedzie podchodzic z cala rodzina( maz i 2 dzieci). MOze jako rodzina, beda mieli szczescie. Odpowiedz Link
doris-ek Re: Dziekuje za adres:) 19.07.06, 03:51 Cala rodzina trudniej. Affidavit of support wypelnia sie przy wizach emigracyjnych nie przy zaproszeniach na B-2. Napisz list. Odpowiedz Link
samo Re: Dziekuje za adres:) 19.07.06, 04:49 Przy wizach imigracyjnych wypelnia sie inne AoS- I-864 Odpowiedz Link
doris-ek Re: Dziekuje za adres:) 19.07.06, 15:07 Ten affidavit of support nie pomaga, wrecz przeciwnie. Pomaga dobrze napisany list zarowno przy B1 (list od komanii) czy B2 (osoby zapraszajacej). Odpowiedz Link
doris-ek Re: Dziekuje za adres:) 19.07.06, 16:51 W przypadku sponsorowania czlonkow rodziny na wizie imigracyjnej, istotne jest zeby nowy emigrant nie byl na utrzymaniu panstwa. Zupelnie o co innego chodzi w przypadku wiz typu "temporary visitor for business or pleasure". Tutaj ten affidavit robi krecia robote co zaraz wyjasnie. W B-@ wazne jest ze: 1. Wizytor podejmie "legitimate activities of a recreational character, including tourism, amusement, visits with friend and relatives, rest or activities of fraternal and social naure". List wspomina o pokrewienstwie, lub w przypadku osob niespokrewnionych o dlugiej przyjazni itd, mozna tez napisac o family reunion, chrzcinach (zwlaszcza jezeli ta soba to God father/mother) slubach i wspolnych wakacjach. 2. Wizytor wroci do kraju po wizycie. Trzeba napisac o np. pracy itd. Najlepiej tak mimochodem ale zeby zrobilo wrazenie. Dlaczego affidavit of support przeszkadza a nie pomaga? "Among other considerations consuls take into account in deciding whether the alien plans only a temporary visit are whether the alien has made arrangements to meet transportation and OTHER COSTS." Wiele osob mysli ze wsparcie finansowe rodziny jest pomocne. Niestety to sprawdza sie w przypadku "minor children" lub "matki emerytki" (patrz rationale ponizej). W przypadku osob ktore jada cala rodzina na wakacje, mamy sprzeczne pozycje: a. Stac mnie na wakacje w USA u rodziny. b. Rodzina wystawila mi affidavit of support na ktorego padstawie "a consul can require a posting of a bond". No to ktore jest prawda? Konsul w takich sytuacjach widzi ze cos jest nie tak, istnieje weic reasonable suspicion ze intencja jest emigracja. Ta sprzecznosc "mam pieniadze na wakacje w USA jestem turystka" i "mam affidavit of support, (czyli jestem indigent)" powoduje problemy o ktorych juz pisalal Polishbellydancer. Belt and suspenders tu nei dziala. Dobrze napisany list to klucz do sukcesu. Odpowiedz Link
macsue mama emerytka 19.07.06, 18:56 Doris-Ek, ja tez mialam wrazenie ze I-134 wypelnia sie przy ubieganiu sie o wize imigracyjna ale widze ze piszesz ze przydaje sie w przypadku matki- emerytki. Ale tutaj tez widze sprzecznosc, bo skoro zadeklarujemy ze zapewnimay jej utrzymanie to czy nie powstaje przypuszczenie ze stwarzamy jej warunki do zostania na stale? Moja mama jeszcze nigdy u mnie nie byla, pare lat temu tak prostu bez przygotowania poszla po wize i nie dostala, dostala na dodatek ta gorsza odmowe czyli pieczatke w paszporcie (na podstawie 214.b "immigrant intent suspicion"). Teraz nie wiemy jak sie za to zabrac, mama jest emerytka, ma wlasne mieszkanie, zadnych innych dzieci ani meza (czyli zadnej bliskiej rodzinie w PL). Jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze w przyszlosci ja wystapie o obywatelstwo i wtedy mama bedzie nalezala do kategorii "family preference" i bede mogla jako obywatel wystapic o zielona karte dla niej (tylko wtedy powstaje problem utrzymania zielonej karty bo moja mama wcale nie zamierza tutaj sie osedlic na stale, wiem ze musialaby co najmniej 6 miesiecy w roku tutaj przebywac, miec pewnie konto w banku i przedswieziac inne dzialania ktore swiadczylyby o tym ze ma powazny zamiar zamieszkiwania tutaj na stale). Jestem w kropce. Ta odmowa zdarzyla sie juz 4 lata temu i od tego czasu mama juz sie nie starala. Czy ktos mial podobny problem? Odpowiedz Link
doris-ek Re: mama emerytka 19.07.06, 22:28 Wyjasniam o co mi chodzilo przy mamie emerytce/minor child: Radzilam: "Trzeba napisac o np.pracy itd. Najlepiej tak mimochodem ale zeby zrobilo wrazenie." Mama emerytka czy minor child pracy nie maja z zalozenia. A ze: "Among other considerations consuls take into account in deciding whether the alien plans only a temporary visit are whether the alien has made arrangements to meet transportation and OTHER COSTS." trzeba sprawe podejc od innej strony i skupic sie na osobie zapraszajacej, nie koncentrujac sie w sposob oczywisty na stanie majatkowym, ale na tym ze Ty nie posuniesz sie do aiding and abetting mamusi w lamaniu prawa. Macsue napisz ze jestes czlonkiem State Bar (wkrotce tak bedzie) a to juz wiele znaczy. Napisz tez (nie w formie affidavit of support) o swojej pracy. Np: "I am an American citizen and an attorney practicing law in the State of ______. My mother is a resident of ______, Poland with numerous ties, both financial and otherwise, to her country." oraz "I respectfully request that the Embassy issue a multiple B-2 visa for the maximum validity permissible under the reciprocity rules. I very much appreciate your assistance in this case, and if the Embassy has any questions, please call at your convenience, or contact me by e-mail at ____" Powodzenia, K. Odpowiedz Link
happy_woman Okej:) W takim razie 20.07.06, 01:01 prosze o wzor takiego listu na moja skrzynke. Zapraszac bede nie ja,lecz moja tesciowa. A przyjechac ma moja siostra blizniaczka(szkoda ze moja wiza juz nie wazna:).Pozdrawiam i z gory dziekuje. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: Okej:) W takim razie 20.07.06, 02:21 Doris-ek, masz 100% racji, ze osobisty list jest znacznie lepszy. Zwlaszcza, ze nudna oficjalna forma moze nie zainteresowac skacowanego pana po drugiej stronie okienka, albo panienki, ktora wczoraj zerwala z narzeczonym. (teraz nie ma okienka?, nie szkodzi) A list - to jest zawsze list, zwlaszcza cudzy. W mojej rodzinie wlasnie zostala zapraszona na wesele kuzynka z Polski, ktora kiedys dostala odmowe - za pomoca pieknego listu. Pomoglo. Wskazane jest, azeby taki list napisal Amerykanin - chodzi o tego ducha, tresc mozna podpowiedziec. Odpowiedz Link
doris-ek Re: Okej:) W takim razie 20.07.06, 04:30 zyta2003 napisała: > . Wskazane jest, > azeby taki list napisal Amerykanin - chodzi o tego ducha, tresc mozna > podpowiedziec. Najlepiej amerykanski prawnik, dlatego sie zglosilam na ochotnika pomoc Happy_woman. Oprocz ducha umysl tez nie zaszkodzi:o) Jutro wypytam sie o szczegoly na priva i napisze cos do podpisania. Robie to zawodowo od lat. Odpowiedz Link
macsue Re: Okej:) W takim razie 20.07.06, 16:09 Doris-Ek, dziekujemy za Twoja pomoc. Do bar exam podchodze dopiero w lutym ale sprawa wizy dla mamy i tak dotyczy jakiejs dalszej przyszlosci wiec wzor listu sie przyda. Dzieki! Odpowiedz Link