Dodaj do ulubionych

Zaproszenie-forma

18.07.06, 15:10
Czy znajde gdzies w internecie?(zaproszenie dla rodziny w POlsce).
Obserwuj wątek
    • aneta05 Re: Zaproszenie-forma 18.07.06, 15:23
      oczywiscie, na stronie urzedu immigracyjnego a nazywa sie to Affidavit of
      Support i ma numer chyba 131 (tego nie jestem pewna)
    • samo Re: Zaproszenie-forma 18.07.06, 18:20
      www.uscis.gov/graphics/formsfee/forms/i-134.htm
    • polishbellydancer Re: Zaproszenie-forma 18.07.06, 21:27
      Ja trzykrotnie wysylalam Affidavit of Support jako zaproszenie i nic--w koncu
      napisalam taki osobisty list od siebie i siostra juz u mnie jest. Jak chcesz to
      ci jego tresc wysle na maila--wpiszesz tylko swoje dane i juz--kiedys w
      ambasadzie w krakowie urzedniczka(amerykanka) powiedziala mi wprost, ze to jest
      loteria wiec czy ja sama cos dla rodziny napisze, czy dostarcze pismo
      notarialne to i tak im jest wzystko jedno.
      • kasiab75 Re: Zaproszenie-forma 18.07.06, 22:53
        a czy ja tez moge prosic o taki list na priva?
        z gory dziekuje
        • polishbellydancer Re: Zaproszenie-forma 19.07.06, 20:20
          biegnij na poczte :o)
      • nanuk24 Re: Zaproszenie-forma 19.07.06, 23:50
        A czy ja moglabym tez dostac wzor tego listu?
        Z gory dziekuje i caluje w lapki:-)
        • triskell Re: Zaproszenie-forma 20.07.06, 00:09
          Ja też proszę o ten wzór listu :-).
    • doris-ek Moge wyslac moja forme, dziala bez pudla:o) 19.07.06, 02:26

• happy_woman Dziekuje za adres:) 19.07.06, 03:39
      Przynajmniej nie musze placic posrednikowi. A czy dostana ? Zobaczymy. Siostra
      bedzie podchodzic z cala rodzina( maz i 2 dzieci). MOze jako rodzina, beda
      mieli szczescie.
      • doris-ek Re: Dziekuje za adres:) 19.07.06, 03:51
        Cala rodzina trudniej. Affidavit of support wypelnia sie przy wizach emigracyjnych nie przy zaproszeniach
        na B-2. Napisz list.
        • samo Re: Dziekuje za adres:) 19.07.06, 04:49
          Przy wizach imigracyjnych wypelnia sie inne AoS- I-864
          • doris-ek Re: Dziekuje za adres:) 19.07.06, 15:07
            Ten affidavit of support nie pomaga, wrecz przeciwnie.
            Pomaga dobrze napisany list zarowno przy B1 (list od komanii) czy B2 (osoby zapraszajacej).
            • doris-ek Re: Dziekuje za adres:) 19.07.06, 16:51
              W przypadku sponsorowania czlonkow rodziny na wizie imigracyjnej, istotne jest
              zeby nowy emigrant nie byl na utrzymaniu panstwa.

Zupelnie o co innego chodzi w przypadku wiz typu "temporary visitor for
              business or pleasure". Tutaj ten affidavit robi krecia robote co zaraz
              wyjasnie. W B-@ wazne jest ze:

1. Wizytor podejmie "legitimate activities of a recreational character,
              including tourism, amusement, visits with friend and relatives, rest or
              activities of fraternal and social naure".

List wspomina o pokrewienstwie, lub w przypadku osob niespokrewnionych o
              dlugiej przyjazni itd, mozna tez napisac o family reunion, chrzcinach
              (zwlaszcza jezeli ta soba to God father/mother) slubach i wspolnych wakacjach.

2. Wizytor wroci do kraju po wizycie.

Trzeba napisac o np. pracy itd. Najlepiej tak mimochodem ale zeby zrobilo
              wrazenie.

Dlaczego affidavit of support przeszkadza a nie pomaga?

"Among other considerations consuls take into account in deciding whether the
              alien plans only a temporary visit are whether the alien has made arrangements
              to meet transportation and OTHER COSTS."

Wiele osob mysli ze wsparcie finansowe rodziny jest pomocne. Niestety to
              sprawdza sie w przypadku "minor children" lub "matki emerytki" (patrz rationale
              ponizej). W przypadku osob ktore jada cala rodzina na wakacje, mamy sprzeczne
              pozycje:

a. Stac mnie na wakacje w USA u rodziny.
              b. Rodzina wystawila mi affidavit of support na ktorego padstawie "a
              consul can require a posting of a bond".

No to ktore jest prawda? Konsul w takich sytuacjach widzi ze cos jest nie tak,
              istnieje weic reasonable suspicion ze intencja jest emigracja. Ta
              sprzecznosc "mam pieniadze na wakacje w USA jestem turystka" i "mam affidavit
              of support, (czyli jestem indigent)" powoduje problemy o ktorych juz pisalal
              Polishbellydancer. Belt and suspenders tu nei dziala. Dobrze napisany list to
              klucz do sukcesu.
              • macsue mama emerytka 19.07.06, 18:56
                Doris-Ek, ja tez mialam wrazenie ze I-134 wypelnia sie przy ubieganiu sie o
                wize imigracyjna ale widze ze piszesz ze przydaje sie w przypadku matki-
                emerytki. Ale tutaj tez widze sprzecznosc, bo skoro zadeklarujemy ze zapewnimay
                jej utrzymanie to czy nie powstaje przypuszczenie ze stwarzamy jej warunki do
                zostania na stale?

Moja mama jeszcze nigdy u mnie nie byla, pare lat temu tak prostu bez
                przygotowania poszla po wize i nie dostala, dostala na dodatek ta gorsza odmowe
                czyli pieczatke w paszporcie (na podstawie 214.b "immigrant intent suspicion").
                Teraz nie wiemy jak sie za to zabrac, mama jest emerytka, ma wlasne mieszkanie,
                zadnych innych dzieci ani meza (czyli zadnej bliskiej rodzinie w PL). Jedyne
                co mi przychodzi do glowy to to ze w przyszlosci ja wystapie o obywatelstwo i
                wtedy mama bedzie nalezala do kategorii "family preference" i bede mogla jako
                obywatel wystapic o zielona karte dla niej (tylko wtedy powstaje problem
                utrzymania zielonej karty bo moja mama wcale nie zamierza tutaj sie osedlic na
                stale, wiem ze musialaby co najmniej 6 miesiecy w roku tutaj przebywac, miec
                pewnie konto w banku i przedswieziac inne dzialania ktore swiadczylyby o tym ze
                ma powazny zamiar zamieszkiwania tutaj na stale). Jestem w kropce. Ta odmowa
                zdarzyla sie juz 4 lata temu i od tego czasu mama juz sie nie starala. Czy
                ktos mial podobny problem?
                • doris-ek Re: mama emerytka 19.07.06, 22:28
                  Wyjasniam o co mi chodzilo przy mamie emerytce/minor child:

Radzilam:
                  "Trzeba napisac o np.pracy itd. Najlepiej tak mimochodem ale zeby zrobilo
                  wrazenie."

Mama emerytka czy minor child pracy nie maja z zalozenia.

A ze:

"Among other considerations consuls take into account in deciding whether the
                  alien plans only a temporary visit are whether the alien has made arrangements
                  to meet transportation and OTHER COSTS."

trzeba sprawe podejc od innej strony i skupic sie na osobie zapraszajacej, nie
                  koncentrujac sie w sposob oczywisty na stanie majatkowym, ale na tym ze Ty nie
                  posuniesz sie do aiding and abetting mamusi w lamaniu prawa. Macsue napisz ze
                  jestes czlonkiem State Bar (wkrotce tak bedzie) a to juz wiele znaczy. Napisz
                  tez (nie w formie affidavit of support) o swojej pracy.

Np:

"I am an American citizen and an attorney practicing law in the State of
                  ______. My mother is a resident of ______, Poland with numerous ties, both
                  financial and otherwise, to her country."

oraz

"I respectfully request that the Embassy issue a multiple B-2 visa for the
                  maximum validity permissible under the reciprocity rules. I very much
                  appreciate your assistance in this case, and if the Embassy has any questions,
                  please call at your convenience, or contact me by e-mail at ____"

Powodzenia,
                  K.

• happy_woman Okej:) W takim razie 20.07.06, 01:01
                    prosze o wzor takiego listu na moja skrzynke. Zapraszac bede nie ja,lecz moja
                    tesciowa. A przyjechac ma moja siostra blizniaczka(szkoda ze moja wiza juz nie
                    wazna:).Pozdrawiam i z gory dziekuje.
                    • zyta2003 Re: Okej:) W takim razie 20.07.06, 02:21
                      Doris-ek, masz 100% racji, ze osobisty list jest znacznie lepszy. Zwlaszcza,
                      ze nudna oficjalna forma moze nie zainteresowac skacowanego pana po drugiej
                      stronie okienka, albo panienki, ktora wczoraj zerwala z narzeczonym. (teraz nie
                      ma okienka?, nie szkodzi) A list - to jest zawsze list, zwlaszcza cudzy. W
                      mojej rodzinie wlasnie zostala zapraszona na wesele kuzynka z Polski, ktora
                      kiedys dostala odmowe - za pomoca pieknego listu. Pomoglo. Wskazane jest,
                      azeby taki list napisal Amerykanin - chodzi o tego ducha, tresc mozna
                      podpowiedziec.
                      • doris-ek Re: Okej:) W takim razie 20.07.06, 04:30
                        zyta2003 napisała:

> . Wskazane jest,
                        > azeby taki list napisal Amerykanin - chodzi o tego ducha, tresc mozna
                        > podpowiedziec.

Najlepiej amerykanski prawnik, dlatego sie zglosilam na ochotnika pomoc Happy_woman. Oprocz
                        ducha umysl tez nie zaszkodzi:o) Jutro wypytam sie o szczegoly na priva i napisze cos do podpisania.
                        Robie to zawodowo od lat.
                        • macsue Re: Okej:) W takim razie 20.07.06, 16:09
                          Doris-Ek, dziekujemy za Twoja pomoc. Do bar exam podchodze dopiero w lutym ale
                          sprawa wizy dla mamy i tak dotyczy jakiejs dalszej przyszlosci wiec wzor listu
                          sie przyda. Dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka