Dodaj do ulubionych

Welniany dywan

01.08.06, 01:41
KUpilam takowy pare dni temu w Marshalls. Bylam zachwycona wzorem i kolorami.
Niestety podejrzewam ze dywan jest watpliwej jakosci,przy odkurzaniu wychodzi
z niego "wlos". Odkurzalam go dzis piaty raz i znow to samo. Nie mam
doswiadczenia z welnianym dywaniami,ale nie wydaje mi sie to normalne. Wydaje
mi sie ze jeszcze pare razy odkurzania i dywan calkiem wylinieje. Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • edytais Re: Welniany dywan 01.08.06, 01:49
      Mialam taki. Po odkurzaniu musialam na kolanach wyciagac te chol...nitki, bo
      jesli odkurzacz nie wciagnal to tak wystawaly niedociagniete. Paskudnie to
      wygladalo. Tak sie z nim meczylam przez pare lat, ale jak juz tyle nitek
      wylazlo, ze gdzie niegdzie zrobily sie gole placki to wywalilam na smietnik.
      Trafil ci sie chyba felerny okaz. Oddaj do sklepu poki mozesz jesli nie dawno
      go kupilas.
    • artremi Re: Welniany dywan 01.08.06, 02:05
      Chyba jest normalne, ze czesc wlosa musi "wyjsc" przez odkurzanie.

Ja polecam kupowanie dywanow uzywanych na eBay. Kupilam 2 dywany od sprzedawcy
      w Miami. Sa to 20-30 letnie dywany z Kazachstanu lub Pakistanu.
      Maja "charakter" i bardzo lubie te kolory i geometryczne wzory. Pasuja do
      nowoczesnego wnetrza.
    • polishbellydancer Re: Welniany dywan 01.08.06, 05:15
      nie wiem jaki masz odkurzacz--ja mam kilka antycznych, recznie robionych,
      welnianych, orientalnych dywanow, do ktorych uzywam odkurzacza miele (taki co
      sie za toba ciegnie)--uzywam plaskiej szczotki z dlugim wlosem bez zadnych
      turbo doladowan i jest wporzadku---czasami odkurzacz ma za duza moc na deliktne
      dywany
    • jeszcze_dzis Re: Welniany dywan 01.08.06, 15:34
      Nie wiem czy to mit czy prawda ale podobno welnianego dywanu nie powinno sie
      przez pierwszy miesiac lub dwa odkurzac. Trzeba po nich chodzic tak aby wlos
      sie ubil i dopiero po tym okresie go odkurzyc.
      • jaga_nj Re: Welniany dywan 01.08.06, 18:17
        Moj jedyny dywan, wlasnie welniany jest pod stolem w dining room i przez
        pierwszy rok kepy wlosow fruwaly po calym domu jakbym miala psa i bylo to
        niekoniecznie przy odkurzaniu. Teraz juz nie wychodza tylko jak mam gosci i
        szuraja nogami pod stolem;). Ale plackow zadnych nie ma dalej jest puszysty i
        gruby.
        • aniutek Re: Welniany dywan 01.08.06, 18:47
          :) widze wsrod Polek w Satanch te same gusta :)
          i ja kupowalam na ebay recznie robione afganskie dywany, lubie je bardzo choc z jednego nadal troche
          siersci wylazi ale z nimi trzeba delikatnie a beda dlugo upiekszaly dom, poki co osnowy nie widac.
    • lucy58 Re: Welniany dywan 06.08.06, 05:51

happy_woman napisała:

> KUpilam takowy pare dni temu w Marshalls. Bylam zachwycona wzorem i kolorami.
      > Niestety podejrzewam ze dywan jest watpliwej jakosci,przy odkurzaniu wychodzi
      > z niego "wlos". Odkurzalam go dzis piaty raz i znow to samo. Nie mam
      > doswiadczenia z welnianym dywaniami,ale nie wydaje mi sie to normalne. Wydaje
      > mi sie ze jeszcze pare razy odkurzania i dywan calkiem wylinieje. Co myslicie?

Wschodnie dywany nie sa robione z mysla o czyszczeniu go odkurzaczem. I
      chodzenia po nim w szpilkach. Wszystkie kultury wschodnie wchodza do domu bez
      butow - nie mowiac juz o kobiecych szpilkach.
      Przede wszystkim wyloz dywan na slonce. Na dwie godziny. To zabije ewentualne
      mole. (Pracuje w tym fachu od wielu lat - przy reperacji i restauracji
      antycznych dywanow.)
      1. zasada. Nigdy nie uzywaj odkurzacza. Wynies dywan na podworko i wytrzep
      porzadnie. Jesli masz jakies zwierzatka w domu, ktore zostawiaja siersc -
      zbieraj te siersc wilgotna gabka. Odkurzacz i tak siersci nie zbierze. Stare
      Afgany czy tureckie dywany sa robione tak luzno, ze odkurzacz moze cala welne
      wyciagnac w przeciagu minuty. Co nie znaczy o mniejszej wartosci dywanu.
      2. zasada. Antycznego, starego dywanu nigdy nie kladz w salonie czy w miejscu,
      gdzie mase ludzi lazi. Poloz go w sypialni. Albo tam gdzie rodzina chodzi w
      kapciach.
      3. zasada. Zabezpiecz swoj dywan przed dalszym ubytkiem yarnu. (czyli wlosia).
      Sprawdz brzegi - tam gdzie powinny byc fredzle. Kazdy stary dywan wschodni
      POWINIEN miec fredzle. Jesli sa zniszczone - mozesz je zrekonstruowac. Lub
      przyszyc nowe. Lub przynajmniej zabezpieczyc przed dalsza dewastacja. I nigdy
      nie proboj prac dywanu na wlasnym podworku. Mialam setki takich przypadkow.
      Piekne, stare, antyczne dywany zostaly zniszczone przez GORACA wode. Jesli ktos
      chce prac dywan na podworku - TYLKO zimna woda.
      Lucy
    • happy_woman Re: Welniany dywan 06.08.06, 14:27
      Dzieki dziewczyny,teraz przynajmniej wiem jak pielegnowac welniany dywan.
      Przypuszczam jednak,ze ten ktory ja posiadam nie ma za wiele wspolnego z tymi
      wschodnimi. Chcialam go oddac, na co maz ostro zaprotestoewal bo kolorystycznie
      bardzo pasuje do naszego duzego pokoju. Nie placilam za niego duzo ,wiec niech
      juz zostanie.
      • lucy58 Re: Welniany dywan 08.08.06, 05:31
        happy_woman napisała:

> Dzieki dziewczyny,teraz przynajmniej wiem jak pielegnowac welniany dywan.
        > Przypuszczam jednak,ze ten ktory ja posiadam nie ma za wiele wspolnego z tymi
        > wschodnimi. Chcialam go oddac, na co maz ostro zaprotestoewal bo
        kolorystycznie
        >
        > bardzo pasuje do naszego duzego pokoju. Nie placilam za niego duzo ,wiec
        niech
        > juz zostanie.

Jesli to nie jest jakis wartosciowy antyk - podaje prosty sposob na ratowanie
        tego typu dywanow. Aby odkurzacz nie wyciagal wlosow. Kupujesz w Home
        Depot "spray glue". To jest klej w aerozolu. Wyciagasz z szafy stare
        przescieradlo i naklejasz je na spod dywanu. Klej bedzie trzymal wezelki w
        kupie. Jesli jestes zainteresowana - napisze jak ja to robie profesjonalnie.
        Przy odrobinie mezowskiej pomocy mozna to zrobic na wlasnym podworku. Czy w
        jadalni.
        Lucy
        • lucy58 Re: Welniany dywan 08.08.06, 05:42
          lucy58 napisała:

> happy_woman napisała:
          >
          > > Dzieki dziewczyny,teraz przynajmniej wiem jak pielegnowac welniany dywan.
          >
          > > Przypuszczam jednak,ze ten ktory ja posiadam nie ma za wiele wspolnego z
          > tymi
          > > wschodnimi. Chcialam go oddac, na co maz ostro zaprotestoewal bo
          > kolorystycznie
          > >
          > > bardzo pasuje do naszego duzego pokoju. Nie placilam za niego duzo ,wiec
          > niech
          > > juz zostanie.
          >
          > Jesli to nie jest jakis wartosciowy antyk - podaje prosty sposob na
          ratowanie
          > tego typu dywanow. Aby odkurzacz nie wyciagal wlosow. Kupujesz w Home
          > Depot "spray glue". To jest klej w aerozolu. Wyciagasz z szafy stare
          > przescieradlo i naklejasz je na spod dywanu. Klej bedzie trzymal wezelki w
          > kupie. Jesli jestes zainteresowana - napisze jak ja to robie profesjonalnie.
          > Przy odrobinie mezowskiej pomocy mozna to zrobic na wlasnym podworku. Czy w
          > jadalni.
          > Lucy
          Zapomnialam dopisac. Najwazniejsze sa mole. Jesli widzisz w domu
          fruwajace "mrowki" - znaczy ze masz robaki w welnie. Mole zawsze unikaja
          slonca. I gryza dywany od spodu. Albo w ciemnych miejscach. I tam gdzie moga
          znalezc szybkie jedzenie. Mam na stole w jadalni welniany cover i tam je
          znajduje. Recepta: mole nienawidza slonca. Larwy na sloncu zdychaja. Wystarczy
          dywan polozyc na 2 godziny na sloneczku - i sprawa zalatwiona.
    • happy_woman super pomysl ... 09.08.06, 00:53
      Lucy z tym klejem,na pewno sie tym zainteresuje. Dywan jest nowiutki,wiec mole
      odpadaja(zreszta nie zauwazylam zeby cos mi w domku latalo:).Jeszcze raz
      dziekuje za porade z klejem,mysle ze to moze byc skuteczny sposob zeby
      powstrzymac wylazenie wlosa. (dzisiaj odkurzalam i nie bylo tak zle)pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka