Dodaj do ulubionych

Z Chicago do Polski

17.08.06, 00:41
Miejscowowsc obojetna.

Wlasnie rozmawialem z nasza szikagowska coolezankom ktora to wyemigrowala z
ziemi naszej do angielskiej a kuńkretnie do Londynka Zdroju.
No i tak fskrucie wam napisze , ze byla w Polsce przez jakis tydzien ,
War-szafka plus mala miejscowosc gdzie w okolicach Polska C, za soba ma
doswiadczenia amerykanskie i angielskie (razem cztery lata) ...No i
powiedziala ze ta nasza Polska to tak miedzy Bogim a prawda to wolno sie
zmieania jak na te optymistyczne informacje zapodawane z profesjonalnych
stacji tiwi und rejdio-wych. No moze skydrapaczy przybylo (ale i tak z tego
downtown niebedzie) Popularne sa za to olbrzymie domy handlowe (dla klasy
wysokiej middle ).......Kolorowymi gazetami to mi oczy nie zamydla , no i
wrazenia na mnie nigdy nie robily tabuny mlodych aktywnych z laptopami pod
pacha i nowymi telefonami w reku.
Z tego co wiem to przybylo rocznic patriotycznych , spotkan z kombatantami ,
no i to ze wszyscy najwazniejsi sasiedzi Polski uwazaja nas teraz za pajacow
Europy.
Jedyna zmiana ktora slysze od jakiegos czasu to ze mlodzi zaczynaja gadac po
angielsku.......Zupelnie inaczej niz ludzie tu w Szikago :)

Ostańcie z Bogiem
m
Obserwuj wątek
    • tradycja1 Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 05:52
      A ja latajac do Polski, szukam i ciesze sie z tego co sie nie zmienilo jeszcze.
      Ze do lasu mozna pojsc, a nie wszystko -private property- ze tereny "niczyje" ze
      skroty, laka w miescie, otwarty w dzien kosciol, ludzie na ulicach,znajomi
      sasiedzi,targowiska...

• aniabuzuk Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 18:12
        Mnie tez najbardziej ciesza miejsca kameralne, a juz najbardziej ogrod moich
        rodzicow, rodzinne miasteczko, ogorki z ogrodka, cisza. A Warszawa wydala mi
        sie bardziej bezduszna niz kiedykolwiek. Tak, rosnie w gore, ale zero jakiejs
        koncepcjji urbanistycznej, drozyzna.
        • tradycja1 Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 18:55
          Bo caly swiat gdzies gna, zupelnie nie wiem po co...Jakby czlowiek zapomnial ze
          tego wszystkeigo na drugi swiat nie wezmie a przez ta gonitwe za lepszym zyciem
          tyle pieknych darmowych chwil ucieka.
          Cywilizacja rozwinela sie na tyle daleko ze marzenia maja cene i mozna je wziac
          do reki...kupic, splacac, miec...a nie byc i czuc.
    • tadeuszx Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 19:12
      Marxx, draniu, niech Cię kaczka kopnie (tylko która)... ale masz rację.
      Niestety. A najbardziej podoba mi się to:
      marxx napisał:
      > no i to ze wszyscy najwazniejsi sasiedzi Polski uwazaja nas teraz za pajacow
      > Europy.
      --------> Krótko i treściwie.
      • tadeuszx Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 19:14
        Ale nie byłbym sobą, gdybym coś nie skrytykował! Marxx, a guzik będzie Was
        więcej! I nie pomoże nawet Twoja sygnaturka ;-)))
        • marxx Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 23:19
          Tadek nie wnerwiaj mnie, bo Ci przyloze zidanka
          • tadeuszx Re: Z Chicago do Polski 08.09.06, 12:17
            Hehehe, Marxx musiałbyś zrzucić ze 20 kilo, żebyś mógł tak wysoko podskoczyć...
            hehehe..
    • littlewing Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 21:31
      Marxx...kolego moj,masz racje.Ale tylko troche.Jak zwykle.Bo kto mialby wiecej
      racji,to to juz jest demok-racja. ;) W Polszcze tej,mojej i Twojej dzieje sie.Oj
      dzieje sie.I troche dobrego i troche zlego.Kaczory i ich oboz zapatrzyly sie na
      USA.Tak,tak....wlasnie.Chca dobrze.Wierzaj mi.Maja cholernie czyste lapki.Moze
      nie potrafia ,badz nie chca sie sprzedac medialnie,ale sa uczciwi do bolu.Moze
      Swiat ocenia kaprawo Ich polityke ,ale ja maly Polak wciaz czekam na spelnienie
      socjologicznego eksperymentu.A w doopie mam pelne sklepy,i w doopie mam piekne
      budowle tak XXI jak i XXII wieku.Dantauny i konsorcja,wielkie centra handlowe i
      miedzynarodowe spolki nie grzeja mnie wcale ;),mam to po prostu w swojej
      niekwesionowanej przez nikogo doopie.Marxx...dzieje sie .Mysle ,ze nareszcie
      naprawde sie dzieje.Nareszcie wychodza gazety w ktorych moge przeczytac o
      rzeczach ,ktore byly wymawiane w moim domu szeptem.O osobach ,ktore w moim domu
      nazywane byly zdrajczykami,o sprawach ,ktore przemilczal kazdy "roztropny".
      Baaa...roi sie od niescislosci,roi sie od glupoty...roi sie od tego co
      wykorzystuje w kazdej chwili opozycja- koorwa ,ktora chce aby chronic interesy
      PZU,TPSA,Bankow wielu,Gazet -kilku,Prezydentow,Premierow,i wszelkiej masci
      hoojow... ;((((( Ja sie przestawiam szybko , mam do zajefajnej emerytury jakies
      okolo 26 lat.Marxx... Dzieki temu rzadowi i tym dwom fajnym bylo nie bylo
      braciom szybciej bede wiedzial co tak naprawde mnie czeka.Uwierz mi.Polska w
      wyniku takich a nie innych wyborow dla osob ,ktore mialy pomysl na przekret,dla
      osob,ktore maja pomysly na przekret,dla osob ,ktore nie zastanowily sie glebiej
      w swych emocjach,dla osob -ktore nie ucierpialy w latach 1945-1987 jawi sie jako
      zascianek Wielkiej Europy,jako cos smiesznego.Zobaczymy.Mowie Ci Marxx
      -zobaczymy.W wielkim skrocie.Bo moglbym tak troche dluzej,ale mysle ,ze nie to
      Forum,i ze zanudzam.Osoby zanudzone przepraszam.Nie trzeba bylo
      czytac.Demokracja ;) Osoby o innych pogladach przepraszam .Demokracja ;) Osoby o
      takich samych pogladach przepraszam . Koorwa ,rowniez demokracja ;) LW i
      bynajmniej nie TEN LW.
      • tradycja1 Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 22:47
        Dziekuje za ten post, oszczedziles mi pisania o tym co mysle :)
      • marxx Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 23:35
        Wiem o co Ci chodzi i zgadzam sie z Toba.....Ale mnie chodzi tak naprawde o co
        innego. Zeby mlodzi nie spierniczali do roboty na zach, zeby lekarze nie
        uciekali z polskich szpitali, zeby maturzysci wiedzieli czy zdadza te pierd..
        egzaminy i ze sie dostana na studia, ze podatki beda nizsze i ludzie sami beda
        mogli organizowac sobie miejsca pracy, ze szpitale panstwowe nie beda pacjentom
        fundowac takich kolejek na zabieg, ze lepiej samemu strzelic sobie w worek.....
        Czyli: :))) Dla politykow najwazniejsza jest walka z ukladem, lub pokazanie co
        bylo 20, 30, 40 lat temu, przypierdolic dosc zlosliwie
        przeciwnikom....itp........No i szkoda ze przy okazji zapomina sie o czasie
        terazniejszym, nikt w rzadzie na powaznie nie zajmuje sie reforma emerytalna
        (wiadomo starzy sami wygina jak dinozaury) Nikt nie mysli ze tylko prywatna
        inicjatywa moze podniesc gospodarczo caly kraj, czyli przed wyborami zapowiadane
        niskie podatki, a teraz sam prezydent mowi ze w Polsce podatki sa niskie.

Wiem ze glupioi brzmi takie moje pisanie o Polsce z kontynentu amerykanskiego,
        ale poniewaz mysle po polsku no i bierzmowany tez bylem w Polsce wiec i musze co
        wtrynic :)))

Polakom bedzie sie zylo w lepszym kraju, gdzie wyjasniona wszystkie lubprawie
        wszystkie zbrodnie sprzed lat, gdzie wszyscy agenci beda autentycznie potepieni,
        a aferzysci siedziec beda w wiezieniach, boje sie tylko , ze to wszystko bedzie
        sie odbywalo w Polsce gdzie standartem bedzie centralne sterowanie z War-szafki,
        gdzie , ostatnie slowo bedzie nalezalo do Prezydenta, premiera badz ich matki,
        gdzie oficjalna legitymacja pozwalajaca na jazde lepszym przedzialem tramwaju,
        badz lepsze zalatwienie w urzedzie bedzie legitymacja PIS....Bo to przeciez PIS
        wie lepiej co Polakom dolega i co potrzeba.......A to oznaczaloby ze taki kraj
        qrewsko daleko jest od demokracji.

Wpadal wpadaj LW.......Przy alku takie rozmowy sa ciekawsze :)))

howgh
        m
        • marxx Re: Z Chicago do Polski 17.08.06, 23:39
          Przepraszam za bledy ale pisalem te swoje wypociny strasznie bedac podnieconym.
      • gofia Re: Z Chicago do Polski 21.08.06, 11:11
        LW, to jest zart, prawda? Po prostu
        ironizujesz? Powiedz, ze to zart...
    • reindeer86 Re: Z Chicago do Polski 18.08.06, 08:22
      wale, nie czytam tego posta :P ym bardziej na kacu...
      • w5w7 Re: Z Chicago do Polski 19.08.06, 02:59
        Kurcze..jeden podniecony, drugi na kacu. Chlopcy co z Wami..:)
        • evek Re: Z Chicago do Polski 19.08.06, 03:04
          to beer or not to beer ;O)
        • evek w5w7 19.08.06, 03:05
          czy ty masz juz neta???? ;O)
          • w5w7 Re: w5w7 19.08.06, 04:47
            Evek, jeszcze nie mam, ale lada dzien po niedzieli:)
            • evek Re: w5w7 19.08.06, 06:42
              no to fajnie bedzie!
    • agakoza1 Re: Z Chicago do Polski 20.08.06, 05:57
      ja wlasnie wrocilam z Polski. Po 3 latach pojechalam z mezem i corcia na 3
      miesieczne wakacje. Maz-amerykaniec pierwszy raz byl wogole za oceanem. Polska
      jest zachwycony. Podobalo mu sie wszystko: wsie, miasta i ludzie. Dla mnie
      widoczne byly duze zmiany na lepsze jesli chodzi o polskie ulice - bardziej
      kolorowe, ozywione i wesole. Ludzie jakby bardziej optymistycznie nastawieni do
      zycia. Nadal jest wiele rodzin zyjacych bardzo skromnie, ale jakby mniej - z
      moich obserwacji. Ze zdziwiniem maz sie dogadal w prawie kazdym sklepie po
      angielsku. Coz juz nawet gada o przeprowadzce do Polski! Ja nie mam nic
      przeciwko - lesza edukacja dla naszje corki.
      Tylko jedo mnie draznilo. Od poczatku pobytu ogladalam wszelkiego rodzaju
      wiadomosci i dyskusje polityczne. przez pierwszy tydzien sledzilam wszystko z
      zainteresowaniem, zeby zakumac co sie w tej Polsce dzieje. Po tygodniu niestety
      chcialo mi sie juz wymiotowac na widok wiadomosci. politycy zachwuja sie jak
      przekupy, dyskusje tocza sie na tematy malo istotne a wrecz glupie, poziom ich
      wypowiedzi pozostawia wiele do zyczenia. Gdyby poswiecali tyle samo czasu i
      energii na sprawy dla kraju istotne, naprawde byloby super.
      • marxx Re: Z Chicago do Polski 20.08.06, 07:07
        Koza dzieki Ci za Twoje ostatnie zdania...
        Co do mezow amerykancow...Co wy w nich widzicie .qrde?
        • evek Re: Z Chicago do Polski 20.08.06, 17:04
          spraw se zone amerykanke i se zobaczysz ;O)
        • aniabuzuk Re: Z Chicago do Polski 21.08.06, 17:47
          To nie chodzi o to, co my w nich widzimy, tylko o to, co oni widza w nas, a
          czego "nasi" nie widza ;-)
          • marxx Re: Z Chicago do Polski 27.08.06, 00:30
            Prosze mnie nie denerwowac!
            Ja widze wszystko ... a jak czegos nie dostrzegam to i tak wyczuwam.
            • tadeuszx Re: Z Chicago do Polski 08.09.06, 12:18
              aha, bierze na węch...;-)
          • agakoza1 Re: Z Chicago do Polski 03.09.06, 04:35
            Amen!
            dla amerykancow polskie kobiety to idealy - nie maja "attitude", nie szlajaja
            sie po sklepach i nie wydaja pieniedzy na byle co, umieja gotowac, sa
            wyksztalcone i maja szeroka wiedze ogolna, zajmuja sie domem, dbaja o rodzine,
            sa wesole i zawsze w dobrym humorze, no i LADNE:)
            • marxx Re: Z Chicago do Polski 08.09.06, 23:47
              Moze i tak....
              A dla kazdej amerykanki europejczyk to takie skrzyzowanie Arsena Lupina z
              Janosikiem.

A z tym wyksztalceniem i szeroka wiedza ogolna (hihihi) i dbaniem o dom to bym
              nie przesadzal .
              :)
              • w5w7 Re: Z Chicago do Polski 09.09.06, 02:26
                Oj marxx.Cos mi sie zdaje, ze sie narazasz....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka