Dodaj do ulubionych

Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help.

09.09.06, 01:25
Chociaz w Polsce nie mieszkam, jestem wciaz zameldowana u mamy, a co za tym
idzie ponosi ona dodatkowe koszty z placeniem gazu, smieci itp. bo placi sie
to od osoby. No i mama doszla do wniosku, ze co miesiac tak daje ni z gruszki
ni z pietruszki okolo 20 Zl. i chciala mnie wymedldowac chociazby tymczasowo,
na stale ale...sie nie da musze byc osobiscie w Polsce, moge jednak tego
uniknac wystarczy tylko, ze spoldzielni mieszkaniowej przedstawie papierek,ze
nie mieszkam w Polsce tylko w USA i nie bedzie mam placic za kogos kto u niej
nie mieszka (ducha))))....no wlasnie i cholerka nie wiem jaki to papierek,
jak go zdobyc, gdzie pytac no i potrzebuje Waszej pomocy, macie jakies
pomysly?
dzieki
Obserwuj wątek
    • jersey.girl Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 01:35
      To sie nie nazywa wymeldowanie, ale wyrejestrowanie. Moja rodzina po 2 latach
      postanowila mnie wlasnie tydzien temu wyrejestrowac ;). U mnie w spoldzielni
      wystarczylo, ze glowny lokator zlozyl podanie, ze tu nie mieszkam i podal moj
      amerykanski adres. Ciagle za to mam tam meldunek staly.
      • jersey.girl Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 01:36
        Podanie bylo oczywiscie homemade w MS Word ;).
    • marthas Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 01:50
      U mnie we wspolnocie wystarczylo tylko zglosic, ile osob mieszka. Ale jesli cos
      wymagaja, to moze wystarczy napisac oswiadczenie, ze mieszkasz na stale w
      stanach i podpis. Mozesz dolaczyc rachunek z adresem ;-)

Marta
      • artremi Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 02:33
        Mozesz sama napisac takie oswiadczenie do spoldzielni i ewentualnie pojsc do
        polskiego notariusza zeby potwierdzil podpis. W Polsce lubi sie oficjalne
        pieczatki.

Jesli mama jest wlascicielka mieszkania, to tez moze Cie oficjalnie wymeldowac
        w biurze meldunkowym. Ale sam meldunek moze Ci sie kiedys przydac, wiec powinno
        to byc ostatecznym wyjsciem.
        • claudia207 Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 02:39
          Do czego moze sie przydac meldunek w PL?
          • artremi Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 03:00
            Zeby cokolwiek w PL zalatwic, musisz miec dowod osobisty z aktualnym adresem.
            Ostatnio spedzilam kilka tyg w PL i niestety nie moglam zalatwic kilku spraw,
            gdyz nie jestem tam zameldowana, a na dowodzie mam inny adres niz adres ktory
            chcialam w PL uzywac. Niestety nie udalo mi sie w PL zameldowac (dluga
            historia).

claudia207 napisała:

> Do czego moze sie przydac meldunek w PL?
          • aneta05 Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 04:23
            claudia207 napisała:

> Do czego moze sie przydac meldunek w PL?

chociazby po to zeby sobie wyrobic polski paszport w 2 tygodnie za 100zl a nie
            meczyc sie z polskim konsulatem i placic za ta przyjemnosc $100
            oprocz tego dowod osobisty, prawo jazdy i sprawy bankowe
    • eve77 Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 17:28
      Przepisy polskie staja mi sie odlegle. Pani w spoldzielni (mama zreszta mojej
      przyjacolki) powiedziala, ze polskie prawo nie pozwala wymeldowac wlascicielowi
      mieszkania osoby powyzej 18 roku zycia, mozesz wymeldowac kogo chcesz ale tylko
      do 18 roku zycia, w innym przypadku musisz byc osobiscie albo upowaznienie
      notarialne.
      Sprobuje z tym wyrejestrowaniem, a jak nie to wyrabie pismo po angielsku od
      pracodawcy czy cos w tym stylu. Obawiam sie tego, ze beda znowu chcieli
      tlumaczednia tego prze zotariusza. I na sama mysl szlak mnie trafia, ze tyle
      zachodu o taka mala rzecz.
      • aneta05 Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 18:37
        eve77 napisała:

> Przepisy polskie staja mi sie odlegle. Pani w spoldzielni (mama zreszta mojej
        > przyjacolki) powiedziala, ze polskie prawo nie pozwala wymeldowac wlascicielowi
        >
        > mieszkania osoby powyzej 18 roku zycia, mozesz wymeldowac kogo chcesz ale tylko
        >
        > do 18 roku zycia, w innym przypadku musisz byc osobiscie albo upowaznienie
        > notarialne.
        > Sprobuje z tym wyrejestrowaniem, a jak nie to wyrabie pismo po angielsku od
        > pracodawcy czy cos w tym stylu. Obawiam sie tego, ze beda znowu chcieli
        > tlumaczednia tego prze zotariusza. I na sama mysl szlak mnie trafia, ze tyle
        > zachodu o taka mala rzecz.

akurat notariusz w USA to pikus...podbicie pieczatka kosztuje raptem $1 lub $2
        (przynajmniej w NYC, w Real Estate Agency, ale nie prowadzonej przez Polakow)
        • eve77 Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 18:56

>
          > akurat notariusz w USA to pikus...podbicie pieczatka kosztuje raptem $1 lub $2
          > (przynajmniej w NYC, w Real Estate Agency, ale nie prowadzonej przez Polakow)

Czy mi podbije notarisz amerykanski pieczatke pod polskim pismem? chyba raczej
          nie. A nie wiem czy po angielsku przejdzie w Polsce, czyli wciaz musze z tym
          isc do notariusza w Polsce....
          • tamsin Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 18:58
            notarium podbije ci pieczatke pod twoim PODPISEM. Co tam sobie napisalas, nie
            bedzie go interesowalo.
            • eve77 Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 19:00
              oki super, dzieki dziewczyny.
              • tamsin Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 19:00
                w banku gdzie masz konto, mozesz podbic za darmo.
                • artremi Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 21:33
                  Amerykanski notariusz moze nie zgodzic zatwierdzic polskiego pisma. Tez mialam
                  taki problem w tym tugodniu z pismem ktore musze wyslac do PL. Moze Tobie sie
                  uda - zalezy pewnie od notariusza. Jest jeszcze jedna mozliwosc: polskie biuro
                  typu Polamer, jesli masz blisko.
                  • eve77 Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 22:26
                    Tak wlasnie mysle, przynajmniej ja w zyciu nie zlozylabym swojego podpisu pod
                    czyms czego nie rozumie.....i takie bledne kolo..no coz moze cos wykombinuje.
                    • triskell Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 09.09.06, 23:30
                      No ale nawet jeśli nie będzie Ci tutejszy notariusz chciał potwierdzić tekstu po
                      polsku, to dlaczego chcesz z nim potem jeszcze w Polsce iść do _notariusza_?
                      Moim zdaniem (choć przyznaję, że nie potwierdzonym praktyką) tłumacz przysięgły
                      wystarczy. Notariusz (amerykański) potwierdzi Twój podpis, tłumacz przetłumaczy,
                      pod czym się podpisałaś. Większość tłumaczy przysięgłych zrobi Twojej Mamie to
                      tłumaczenie od ręki, choć pewnie, w zależności od miasta, kilkadziesiąt do 100
                      zł mama za nie zapłaci.

Oczywiście spróbuj najpierw z tym polskim tekstem u tutejszego notariusza,
                      chodzi mi tylko o to, że _w_razie_gdyby_się_nie_udało_, plan B nie będzie wcale
                      wymagał wiele biurokracji, czekania po urzędach czy czasu.
                    • aneta05 Re: Zameldowanie/wymeldowanie w Polsce. Help. 10.09.06, 00:35
                      eve77 napisała:

> Tak wlasnie mysle, przynajmniej ja w zyciu nie zlozylabym swojego podpisu pod
                      > czyms czego nie rozumie.....i takie bledne kolo..no coz moze cos wykombinuje.

Notariusz potwierdza ze to TY podpisujesz ten dokument i TWOJ podpis jest
                      prawdziwy a nie potwierdza prawdziwosci oswiadczenia ktore skladasz
                      Jak idziesz do notariusza potwierdzic zaproszenie kogos do USA i podajesz, ze
                      zarabiasz milion $$$ to notariusz nie zada rozliczenia podatkowego czy naprawde
                      tyle zarabiasz tylko potwierdza, ze zlozylas swoj podpis pod zaproszeniem a nie
                      ktos inny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka