09.09.06, 17:22
Czy udalo wam sie kupic dobry "polski"chleb a Chicagolandzie?
Moze zajadacie sie gumowymi bulkami i wacianym chlebem?
Bo ja jakos nie moge i ciagle szukam dobrego pieczywa.
Obserwuj wątek
    • gdansk70 Re: Pieczywo 09.09.06, 18:16
      "kielecki" u Wallys'a na Irving Park--mi osobiscie podchodzi
      • evek Re: Pieczywo 09.09.06, 19:51
        mi najlepiej smakuje graham kupiony u Gorskiego na Central - blisko Diversey.
        ale rzadko udaje mi sie tam dotrzec. wiec na co dzien pieczywo z Cicero Deli. z
        jasnych chlebow najlepszy jest taki maly - za 99c! wyglada jak troche
        wyrosnieta bulka kanapkowa. plus jest taki, ze jadalny i dlugo nie lezy - bo
        maly - to zjadliwy.
        • tradycja1 Re: Pieczywo 09.09.06, 20:45
          Chleby Wally's faktycznie ma zjadliwe.
          Kiedys tez kupowalam.
          Gorski OK czasami kupuje weke, zytni na zakwasie, kajzerki.
          U Smakowskiego na Belmont-Oak Park tez dosc ldugo kupowalam pieczywo ale teraz
          maja kit nie chleb.

Ku mojemu zdziwieniu kupilma chleb w Oak Mill i ...milo sie zaskoczylam.
          Nawet po 2-3 dniach nadaje sie do zjedzenia.Cud.
          Jednak dalej szuka chleba do ktorego teskno mi gdzie kazda kruszyne chleba
          podnosi sie z ziemi ;)
          • macko74 Re: Pieczywo 10.09.06, 09:47
            Polecam nie jedzenie chleba przez jakis czas, potem "kuracje" amerykanska
            gabka-tostowa ...a potem kazdy "NASZ" smakuje lepiej niz pachnie hihi...

Pozdrowka.
            Macko.
            PS Pamietam jak po nocy, w Trojmiejskim Parku Krajobrazowym , (zawsze)
            zatrzymywalismy sie w piekarni na ul,Slowackiego + literek mleka na glowe...oj
            co to byla za uczta ;-)
            • gdansk70 Re: Pieczywo 11.09.06, 08:29
              znaczy u starego ze rzeczka czy u syna w pawilonie??

macko74 napisał:

> Polecam nie jedzenie chleba przez jakis czas, potem "kuracje" amerykanska
              > gabka-tostowa ...a potem kazdy "NASZ" smakuje lepiej niz pachnie hihi...
              >
              > Pozdrowka.
              > Macko.
              > PS Pamietam jak po nocy, w Trojmiejskim Parku Krajobrazowym , (zawsze)
              > zatrzymywalismy sie w piekarni na ul,Slowackiego + literek mleka na glowe...oj
              > co to byla za uczta ;-)
    • littlewing Re: Pieczywo 10.09.06, 22:01
      No wlasnie...Tak mialem w USA czas caly.Kocham pieczywo,i szukalem go
      wszedzie.Kocham smak chleba naszego powszedniego i bulek naszych wszelakich.Nie
      ma,nie ma i nie bedzie.To rowniez sprawa klimatu,warunkow do wzrostu
      drozdzy,zakwasu i takich tam..Myslalem czesto..Dlaczego mamy tam (u Was) tylu
      zdolnych ludzi,tylu gorali,ludzi ze sciany
      wschodniej,litwinow,ukraincow,slowakow,bulgarow ,rosjan ....a chleba dobrego
      nijak nie uswiadczysz... To sprawa mysle rowniez warunkow klimatycznych jak juz
      wczesniej pisalem.Teraz odkrywam smaki chleba naszego powszedniego na nowo.Na
      mojej wschodniej scianie swieto chleba odbywa sie pare razy w roku.Bylem
      ,probowalem ,kupilem,dostalem zjadlem i zastanawialem sie jak to mozliwe ,aby
      wypiekac tak cudne wspanialosci.A to na lisciu chrzanu,a to na tataraku,a to na
      zakwasie litewskim,ukrainskie cudnosci na miotlach z jalowca...Dzizesss...I nie
      sadze aby udalo sie to komukolwiek w USA.Wiem..wiem ...sa rowniez cudne chleby
      wloskie i irlandzkie.Sa ale nijak nie pasuja do podniebienia "na codzien"
      polskiego.Jak z tym jesc i ser zolty,i poledwice i kaszanke,i kurczaka
      pieczonego a i chocby z samym maslem "na lisciu chrzanu"...?Niebawem pewnie sam
      przejde na taka diete.Chleb tostowy,bajgelsy,itd itp i podniose watek Tradycji
      do gory.Kochany nasz chleb polski. ;))) LW
    • cyborgus Re: Pieczywo 11.09.06, 16:49
      Joe & Franks - wspaniale chrupiace kwadratowe buleczki:))

i piekarnia La Brea, chyba wloska - maja bardzo dobre pieczywo, rozne rodzaje.
      • gdansk70 Re: Pieczywo 11.09.06, 18:16
        a gdzie to?
      • cyborgus Re: Pieczywo 11.09.06, 19:40
        Joe & Franks Sausage Co - skrzyzowanie Archer & Harlem, ale sa tez gdzies na
        polnocy , maja website z adresami. Maja tez przepyszne ciasta, i najlepsze na
        swiecie suche kabanosy:)))

LaBrea - chyba jest w paru miejscach, nie wiem gdzie. teraz mieszkam 4 godz. od
        chicago, i la Brea dowozi tu swoj chleb,w lokalnym sklepie wrzucaja go do pieca
        na 20 minut, i mamy cieply, chrupiacy chlebek:)))

www.labreabakery.com/about.html
        na ich stronie pisza, ze mozna ich kupic w Jewel, i ze sa w Costco i
        SuperTargets.
        • tradycja1 Re: Pieczywo 11.09.06, 23:52
          Zupelnie zapomnialam ze kiedys jadlam dobry chleb z czeskiego sklepu na
          Central/Belmont (przy Barbakanie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka