Dodaj do ulubionych

Co myslicie o Portland Oregon?

14.10.06, 03:07
Mielismy jeszcze tu (w Arkansas) posiedziec ze 2 lata, ale coraz czesciej
spedzamy wieczory debatujac zmiane pracy i przeprowadzke gdzies indziej.
Dzisiaj znowu rozmowe rozpoczelismy na temat studenta meza, a skonczylismy na
zmianie pracy. Maz poszperal na komputerze i jest otwarcie etatu na uczelni
Lewis & Clark w Portland Oregon. Co myslicie o tym miejscu. Pogoda, ludzie,
miasto pod wzgledem kulturowym oraz cenowym....
Jak juz zdecydujemy sie szukac pracy to musimy na serio, bo szef wydzialu
musi napisac recommendation letter, wtedy wszystkim bedzie wiadomo, ze chcemy
opuscic uczelnie. Za 2 lata maz by mial dostac tenure i oczywiscie to
odpada, bo jak chce zmienic prace to tenure tu nie dostanie. Wlasnie dlatego
samo szukanie pracy to presja, ze musimy ja zmienic. Nie da sie po prostu
wygodnie czekac az cos atrakcyjnego sie pojawi. Chyba, ze bysmy tu czekali
nastepne pare lat i dopiero szukali..... ale wtedy bedzie trudnej odejsc.
Praca coraz latwiejsza, coraz wygodniej sie tu siedzi, dzieci sie coraz
bardziej zaprzyjazniaja itp itd....
Dodam, ze polski sklep to ani plus ani minus. nie zalezy mi na polskim
jedzeniu za to zalezy na sklepach z organic produce. Brak tutaj takiego to
najwiekszy minus.

Wiec, jakie jest zycie w Portland? Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • jaga_nj Re: Co myslicie o Portland Oregon? 14.10.06, 03:55
      Nigdy tam nie bylam ale kiedys ogladalam fajny program w tv i ponoc jest to
      idealne miejsce dla rodzin z dziecmi. Tylko, ze tam czesto pada deszcz.
      • mazurka313 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 14.10.06, 04:39
        na kobiecej polonii jest dziewczyna z oregonu jesli sie nie myle moze umiesc
        ten watek tam
        oregon to sasiadujace stan z moim stanem z tego co mi wiadomo to jest tam
        bardzo zielono i duzo jezior :)
    • ania_2000 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 14.10.06, 05:50
      Ja mieszkam w Portland OR.
      Przeprowadzilam sie tutaj tylko i wylacznie z powodow klimatyczno-krajobrazow-
      przyrodniczych. Tutaj znalazlam to wszystko co dla mnie bylo najwazniejsze
      czyli przede wszystkim klimat, umiarkowany - bez potrzeby uzywania air
      conditioner latem i uruchomiania snowblowera zima. Jest to stan, gdzie masz
      wszystko - od pustyn na wschodzie po ocean na zachodzie, poprzez gory kaskadowe
      i wulkany poprzedzielane jeziorami od poludnia do polnocy. Mieszkajac w
      Portland, mozesz w przeciagu 2 godzin tego samego dnia albo pojechac na narty,
      albo lezec nad oceanem. Lata sa sliczne - b.malo opadow, sloneczne, najwyzej
      90F - 20% wilgotnosci. Dluga ciepla jesien - i potem deszczwoa zima. Snieg w
      Portland? moze jednego dnia?
      Jest bardzo zielono. Miasto jest male. W porownaniu np. z Seattle - to
      malenstwo. Mi to odpowiada, ale jak ktos szuka wielkich metropolii, to nie tu..
      Mieszka tu chyba 500tys, wiec sama widzisz. Stosunkowo krotki commuting do
      pracy w porownaniu z innym stanami. Ja dojezdzam 30 minut, co na tutejsze
      warunki jest bardzo dlugo. Wogole w calym Oregonie mieszka jakies 4 mln. Stan
      raczej dla ludzi ktorzy lubia outdoors live. Glowny past-time tubylcow to
      camping, fishing - duzo trails - po gorach i lasach.
      Wybrzeze - coastline Oregonu jest bardzo dzike (w porownaniu np. z California).
      Jak jestescie w takim typie, tj.outdoors - to bedzie wam sie tu podobalo.
      Tutaj masz pare zdjec z Oregonu
      pg.photos.yahoo.com/ph/ania_2203/my_photos
      Polskiego sklepu nie ma, wogole Polakow duzo nie ma, ale jak chcesz, to ich
      znajdziesz:) Organic food jest popularny, duzo farm, sadow, duzo farmers
      markets.
      Zycie jest spokojne.
      Campus Lewis @ Clark b.ladny..
      Ceny domow teraz jakby sie zachamowaly.
      Wiesz, najlepiej przyjechac, chociaz na pare dni i samemu przekonac sie na
      oczy, czy to odpowiada.

• ania_2000 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 14.10.06, 06:33
        Sprostowanie - jest polski sklep:))) jeden!
        i jeszcze - oregon, jest drugim po californi producentem wina - specjalizacja,
        pinot noir, piwo jest pedzone tez, mnostwo microbrewries.
        Tutaj jeszcze pare linkow..
        www.terragalleria.com/america/north-west/oregon/
        www.oregon.com/trips/index.cfm

• doris-ek Re: Co myslicie o Portland Oregon? 14.10.06, 05:55
      Corka mojego szefa studiuje na tym uniwersytecie. Slyszalam same superlatywy.
      Portland jest piekny geograficznie i nie az tak drogi jak inne miasta na zachodnim wybrzezu.
      Moge sie wypytac konkretniej.
    • katlia Re: Co myslicie o Portland Oregon? 14.10.06, 07:28
      A czy ta praca w Oregonie to jest z tenure, czy tylko tenure-track? Jezeli
      tylko tenure-track, to radze sprawdzic dosyc dokladnie jak wyglada sytuacja z
      tenure: z tamtejszych kandydatow ile ludzi dostaje tenure? Jezeli sa odmawiani
      tenure,to czy przez wydzial, czy wyzej? Czy sam wydzial tradycyjnie jest
      popierany przez uczelnie? Jak dlugo jest dept. chair na tej pozycji? Czy jest
      duzo ajunct i part-timers w wydziale, i czy oni sie czesto zmieniaja? (to ci
      takze powie jak wyglada sytuacja z tenure - bo im wiecej adjuncts i part timers
      tym ciezej moze byc z tenure.) Czy sabbatical w danym wydziale jest na rok z
      50% pensji, czy na semestr ze 100%? Niestety, faktem jest, ze na wielu
      uczelniach (zwlaszcza tych w bardzo atrakcyjnych miejscach, a Portland do nich
      sie zalicza) jest co raz trudniej o tenure - taniej jest po prostu zatrudniac
      na tenure track, a po 5-7 latach zamiast wynagradzac tenure, szukac nowszych
      ludzi. Z nowa pozycja bez tenure jest zawsze ryzyko, ze po tych 5-7 latach
      musicie sie jeszcze raz przeprowadzac bog-wie-gdzie... a im sie jest starszym,
      tym trudniej o te pozycje tenure-track...
      • edytais Dzieki za info 14.10.06, 15:48
        To co piszecie brzmi pieknie. Ja uwielbiam nature. Klimat myslalam, ze jest
        bardzo deszczowy bo slyszalam o tych mudslides. Nie lubie deszczu bo wtedy
        dzieci na dworze nie moga sie bawic. Jak zimno to przynajmniej sie moga
        cieplej ubrac. No ale w Arkansas wiekszosc lata tez duzo w pomieszczeniu bo z
        kolei jest za goraco.
        Oczywiscie jesli maz dostanie zaproszenie na rozmowe to cala rodzinka
        pojedziemy na kilka dni, zeby zorientowac sie jak i co. Moj maz jest Niemcem i
        pomyslalam, ze fajnie byloby wyslac dzieci do polskiej lub niemieckiej szkoly
        sobotniej. Nie wiem czy jest tam taka polska, ale juz znalazlam niemiecka :)
        Wychodzi teraz sie zorientowac jak wyglada homeschooling, czy maja aktywna
        grupe lub coop.

Dzieki ogromne z informacja czego sie dopytac jesli chodzi o uczelnie. Nie
        wiedzialam, ze jest roznica z tenure-track i tenure. Tu gdzie jestesmy maz nie
        bedzie mial problemu z otrzymaniem tenure. Z tego co na razie wiemy to to, ze
        Lewis & Clark szukaja zastepstwa na etat profesora, ktory zamierza przejsc na
        emeryture w przyszlym semestrze. Wyglada na to jakby wydzial nie mial adjuncts
        tylko sami PhD. W ogle cala uczelnia ma cos kolo 95% PhD. Wydzial jest ACS
        certified co oznacza, ze musza miec wysoki % PhD. Troche to na nasza
        niekorzysc, bo oznacza, ze moga nie chciec mnie zatrudnic jako adjuct. Na
        pelny etat praca mnie nie interesuje. Pocieszam sie, ze w Portland jest kilka
        uczelni i moge pracowac gdzies indziej.
        Ale narazie to tylko gdybanie, bo maz dopiero w poniedzialek wysyla podanie.
        Pewnie bedzie wiele osob tam skladalo. Nasz dobry znajomy i dziekan innego
        wydzialu tutaj podpowiedzial, ze jesli maz bedzie skladal tylko 1-2 podania na
        semestr szukajac innej pracy to ok i nie zaszkodzi mu w dostaniu tenure. Jesli
        by masowo wysylal te podania to inna sprawa. Musimy wiec byc bardziej wybredni
        gdzie wysylamy podania. Narazie jest to pierwsze podejscie.
        Ja juz sie jednak podniecam! Szczegolnie jak zobaczylam 4 farmers market oraz
        zdjecia uczelni z widokiem gor na horyzoncie :)
        Ciesze sie tez, ze Oregon jest latwy dla homeschooling i nie ma za duzo zew.
        kontroli. Poszperalam w prawie i jest tam latwiej niz w Arkansas.

Do osob, ktore tam mieszkaja.... jakie dzielnice blisko Lewis & Clark sa dobre,
        to poszperam moze w ezmls i zorientuje sie jakie sa ceny domow? Dystrykt
        szkolny nie jest wazny, ale w gettcie nie chce mieszkac.

Wielkie dzieki na odpisy.
        • katlia Re: Dzieki za info 14.10.06, 18:08
          Zgadzam sie z innymi, ze Oregon -zwlaszcza okolice Portland- jest znacznie
          ciekawszym miejscem niz Arkansas, zwlaszcza dla wyksztalconego miedzynarodowego
          malzenstwa. I Lewis & Clark jest na tyle dobrze znana uczelnia,ze warto wysylac
          papiery na pozycje. Dodam tylko, ze wiekszosc adjunctow na uniwersytetach maja
          PhD - adjunct znaczy tylko ze jest sie part-time i bez benefitow, bez zadnej
          szansy na tenure. Tak ze kwestia tu jest raczej czy pozycja jest tenure-track
          (to znaczy, czy po jakims tam czasie maz bedzie kandydatem na tenure na tej
          pozycji) i czy moze realistycznie liczyc ze dostanue tenure jezeli spelni
          normalne wymagania takie jak publikacje, dobre teaching evaluations, i service -
          (niektore uczelnie raczej odmawiaja wiekszosci kandydatom i w ten sposob
          oszczedza $$) To jest wazna sprawa dla was, bo twoj maz ma tylko 2 lata do
          prawie-zaklepanej tenure w Arkansas, szkoda by tracic taka security. Ale w
          kazdym razie, zycze powodzenia: napewno zadecydujecie dobrze. Osobiscie lubie
          przeprowadzki i zachodnie stany USA wiec trzymam kciuki za was & za Lewis &
          Clark.
    • artremi Re: Co myslicie o Portland Oregon? 14.10.06, 16:20
      Uwzam ze Oregon jest o wiele bardziej atrakcyjny niz Arkansas. Ja bym sie nie
      zastanawiala i przeprowadzila sie... Wszystko oczywiscie zalezy od pracy, ale
      jesli jest oferta pracy, to pakuj rzeczy i rodzinke i ruszaj do pieknego
      miejsca. :-)
      • 4me1 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 05:31
        Oregon jest pieknym stanem,a Portland sliczne,klimat lagodny, bez odsniezania
        aut ,bez tornad.itd. Nie ma porownania z Arkansas.Jakby jeszcze praca byla
        dobra, to sie przenoscie.
    • kasiasmom Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 05:37
      Lepszej reklamy dla tego pięknego miasta, niż ania 2000, nie mogę chyba zrobić,
      ale wtrącę moje trzy grosze: southwest, gdzie znajduje sie college, w żadnym
      wypadku nie jest „gettem”. Jeśli zbywa wam pieniędzy, Lake Oswego (nieco na
      południe) jest dość ekskluzywne, trochę na zachód Beaverton też bardzo ładne.
      Southeast, na wschód od rzeki, też nie getto i powinno być trochę taniej. Jak
      zauważyła ania, portlandczycy (?) mają lekkiego hyzia na punkcie natury
      ogólnie, (mnostwo wspanialych parkow), jak i organicznej żywności, zobacz tu:
      www.wildoats.com/u/stores/
      Dołączam też linka do strony, na której możesz zobaczyć miasto oczami jego
      mieszkańców - gdy mi się bardzo tęskni, (mieszkałam tam 15 lat), to sobie tam
      zaglądam :-)
      www.portlandground.com/
      Tam tez masz przydatne mapy wszystkich dzielnic.
      Pozdrawiam, Ania
    • kasiasmom Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 05:51
      Zapomnialam dodac, ze w przy parafii swietego Stanislawa byla ( i chyba jest w
      dalszym ciagu) szkolka sobotnia: www.ststanislauspdx.com/
    • ertes Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 09:04
      Pokedz tam zima gdy pada deszcz na tydzien czy dwa i wtedy zobaczysz czy jestes
      w stanie tam mieszkac. Moi znajomi marzyli o Oregonie ale wlasnie zrobili soebie
      taki test i pojechali na 3 tygdonie na przelomie grudnia i stycznia.
      Juz nie marza.
      Co oczywiscie nie oznacza ze Wam ma to nie odpowiadac ale warto sprawdzic.
      • 4me1 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 17:47
        No i co,ze zima troche pada, nigdy nie leje ,nigdy przy tym nie jest zimno.
        Mnie tez tak mowiono o Seattle. Uwielbiam Seattle, nawet jak tej zimy,co bylo
        wyjatkowe ,bo padalo dzien w dzien (nikt ru nie nosi parasoli, po tym poznaje
        sie turystow, bo wystarczy kaptur)okolo 30 dni, to pozniej pogoda tu
        fantastyczna. Ale Seattletczycy zartuja,zeby mowic jak tu okropnie,zeby za duzo
        ludzi sie nie sprowadzalo.
        Mam przyjaciol w Portland, mowiono im to samo co pisze Ertes. Zakochani sa w
        Portland i Oregonie.
        • aniutek Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 18:02
          nawet nigdy tam nie bylam ale z tego co czytalam, ogladalam i jacy ludzie pochodza z tamtych stron
          wydaje sie byc uroczym miejscemsupr, ze masz taka mozliwosc przeprowadzania sie co jakis czas, my t
          przukuci do meza pracy niestety :( ale zaczymany myslec o tym jak sie z tego wyzwolic.
          ja uwielbiam zmiany a ta o ktorej piszesz wyglada na bardzo ciekawa, zdjecia Ani2000 - przepiekne,
          dla samej mozliwosci zwiedzenia warto!
          trzymam kciuki,
          anka
        • ertes Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 18:40
          Chyba nie bardzo zrozumialas co ja napisalem a napisalem ze nie kazdemu
          odpowiada tego typu klimat. Dla jednych jest to troche deszczu choc "troche" to
          jest duza przesada a dla innych nieustanna ulewa.
          Kwestia osobistych preferencji i nic poza tym.
          Warto jednak sprawdzic czy sie takie preferencje ma.
          A nikt nie zaprzecza ze miejsce jest piekne. Tak samo jak i Seattle i wiele
          wiele innych.
          • aniutek Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 18:52
            ertes napisał:
            > jak i Seattle i wiele
            > wiele innych.
            >

tak, tu sioe zgadzam z Ertesem, mieszkam juz w NY ponad 15 lat a tydzien temu zrobilam odkrycie jak
            piekna jest strona Hudson w NY, domy na skarpie, okolice mostu Tappan ze, krajobrazy jak z bajki,
            lasy, strome brzegi, intensywne kolory jesieni. wile jest przepieknych miejsc i to jest bardzo
            optymistyczne :)
            • 4me1 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 19:10
              Ale tu nie chodzi tylko o widoki, bo te mozna wlasciwie znalezc wszedzie,a o to
              jak sie zyje. Same widoki to niestety czasem za malo. Moi inni znajomi
              mieszkaja w pieknym miejscu w Montanie, opisac sie nie da jak tam pieknie. Byli
              zachwyceni poki nie urodzilo im sie dziecko. Nagle zobaczyli ,ze calkiem duze
              dzieci ich sasiadow pojecia nie maja jak wyglada teatr, muzeum, jakas nawet
              wystawa, co to jest galeria ,nie ma gdzie poslac na lekcje muzyki,a jedno z
              nich ma niesamowity sluch itd. Poki dziecko malutkie to nie ma to znaczenia
              gdzie mieszka, piekno przyrody z pewnoscia ma wielkie zanczenie dla rozwoju,ale
              pozniej? Oczywiscie jak sie nie ma wyboru, to setki tysiecy tak zyje i jakos
              swiat sie nie zapada,ale jak jest wybor to warto sie zastanowic.
              Nie wiem gdzie mieszka w tym Arkansas edytais ,moze w stolicy stanu,moze tam
              tez slicznie.
              No,ale moze zjechalam z tematu, bo bylo o deszczu.
              • aniutek Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 19:44
                no tak punkt widzenia od punktu siedzenia zalezy :) ja siedze w pokoju z widokiem na empire state
                building a przeprowadzac sie chce tylko o 40 min stad.
                wlasciwie nie moge sie odniesc do tego co piszesz o Montanie bo zawsze mieszkalam w wielkim
                miescie, ma to wielki sens i nie, nie moglabym mieszkac az tak z dala od cywilizacji.
                poki co mysle, ze mozna miec dwa swiaty :)
              • edytais Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 19:56
                Tu gdzie mieszkam natura jest piekna. Lubie gory, ich tu nie ma, ale to nic.
                Mamy lasy i jeziora. Jezioro jest super cieple i nawet pare tygodni temu mozna
                bylo sie kapac. Zeby tam dojechac, wsiadamy do samochodu i w ciagu mniej niz
                10 minut siedzimy na plazy. Nic sie tu kryminalnego nie dzieje. Wielkie
                wydarzenie jak ktos zwierzaka samochodem potraci. Samochodu nie zamykamy, domu
                zreszta tez nie chyba, ze na caly dzien gdzies wyjezdzamy.
                Minusy sa takie jak tej rodzinki w Montanie i wlasnie pod katem tych minusow
                teraz patrzymy na nowe miejsce. Tutaj nie ma po prostu co robic. Na smierc
                mozna sie zanudzic. Majac male dzieci (na dodatek ja jeszcze karmie piersia)
                daleko sie wybrac nie mozemy, wiec odpada wypad do restauracji, kina czy
                opery. Bo czegos takiego tu nie ma. W tym miasteczku jest Walmart i jak
                musze sie z domu wyrwac to laze po Walmarcie :( Pathetic!
                Restauracje???? lepiej nie pisac. Kina nie ma. Wyjscie do teatru tez daleko,
                wiec narazie tylko starsze dzieci maja okazje z mezem jak ja z najmlodszym
                zostaje w domu. Wkurza mnie zmarnowanie calej prawie soboty na podstawowe
                zakupy, bo maz co 2 tygodnie musi jechac do Little Rock, zeby kupic jedzenie i
                inne potrzebne rzeczy i obskakuje sklepy typu Target, Sam's Club, Home Depot i
                Wild Oats. Jest to bardzo stresujace, no i nie widzimy go dodatkowy dzien w
                tygodniu. Mam tych wyjazdow dosyc. Potrzebny nam glupi korek do wanny a te w
                Walmarcie nie pasuja, no i wez i jedz godzine w jedna strone do Little Rock,
                zeby 50centowy korek kupic. Wychodzi on wtedy za $150-20!!!

Male miasteczko bylo naszym eksperymentem. Teraz wiemy, ze w takim nie chcemy
                mieszkac. Minimum to 50 tys. mieszkancow bo przynajmniej wtedy jest cos wiecej
                poza Walmartem. Za wielkimi metropoliami nie przepadamy np. St. Louis, ale
                suburbs jest ok. Zalezy nam na miejscu, gdzie mieszkajac w domu nie zagladamy
                sasiadom w okna. Chcemy miec ogrod i zwierzaki, wiec pewnie country, ale na
                tyle blisko miasta, zeby znowu godzine do najblizszzego sklepu nie dojezdzac.
                Idealnie to chyba miasto ok 500 tys. w umiarkowanym klimacie, gdzie mozna
                pojsc do teatru, galerii itp Gdzies tez gdzie jest homeschooling coop (dla
                nas to wazne). Chce, zeby dzieci mialy mozliwosci rozwoju: sport, muzyka, itp.
                oraz mialy kontakt z innymi kulturami. Arkansas ma za malo cudzoziemcow (nie
                licze Meksykanow).

Maz wlasnie teraz siedzi w pracy i poci sie nad CV. Jesli bedzie rozmowa, to
                na pewno nie wczesniej niz w listopadzie/grudniu. Czas zimowy, wiec zobaczymy
                jak jest z tym deszczem :)

• kasiasmom Re: Co myslicie o Portland Oregon? 15.10.06, 23:25
                  Moja droga, Portland w zadnym wypadku nie jest dziura zabita dechami, czy
                  pustynia kulturalna. Zajrzyj sobie na strone oficjalna miasta i zorientuj sie w
                  szerokim wyborze tego, co oferuje. Muzeow, galerii i teatru tu jest pod
                  dostatkiem. Biuro parkow i biblioteki zawsze organizuja ciekawe zajecia dla
                  dzieci, jesli bedziesz miala okazje, wstap do pieknej biblioteki centralnej w
                  downtown. www.portlandonline.com/
                  Jesli poszukujesz domu w okolicy "with country feel", jest tu pod dostatkiem
                  suburbs, gdzie to znajdziesz. Powodzenia.
                • cyborgus Re: Co myslicie o Portland Oregon? 17.10.06, 20:11
                  my tez szukamy miejsca na "stale", i rozwazalismy Portland calkiem serio.
                  kiedys mialam troche klientow z tego miasta, i wszyscy byli nim zauroczeni,
                  mowili, ze to jest miasto na zycie. Terraz to tym poscie znow mnie piknelo,
                  zeby brac to pod uwage. moze sie jeszcze tam kiedys spotkamy?:))
    • anutka1 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 16.10.06, 00:02
      I ja dolaczam sie do pozytywnych opinii o Oregonie. Mieszkam nie w Portland a w
      Eugene (okolo 2 godz. drogi na poludnie od Portland, ok. 140 tys. mieszkancow),
      i zgadzam sie z ania_2000 zupelnie, stan dla ludzi ktorzy lubia 'outdoors' -
      jest tu bardzo zielono i bardzo ladnie wiosna, latem i jesienia. Zima troche
      pada, ale taka wlasnie cene placimy za te ladne pozostale pory roku.

Jak juz tutaj ktos napisal organic food jest tu bardzo popularne dzieki
      okolicznym farmom i sadom.
      • ania_2000 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 16.10.06, 01:04
        Anutka 1:) Juz z powrotem?:)) Welcome back in OR:) Kasiasmam, podpisuje sie pod
        twoim wpisem dwoma rekoma:) Uwazam Portland i okolice za najpiekniejsze co U
        States moga zaproponowac pod wzgledem przyrody, krajobrazow, klimatu (tak,
        nawet tych deszczowych "zimowych" miesiecy), tutejszych ludzi, ich sposobu
        zycia - w porownaniu z innymi miastami - spokojnego,
        kameralnego, "malomiastowego" - ale z wszystkim to co duza metropolia ma do
        zaoferowania..
        Oczywiscie jest to moje zdanie i moje odczucie:))
        Ale ja tutaj przyjechalam nie z koniecznosci, czy "za praca" - tylko z
        osobistego wyboru - wlasnie za tym i po to - co wyzej opisywalam.

• ertes Re: Co myslicie o Portland Oregon? 16.10.06, 02:42
          > twoim wpisem dwoma rekoma:) Uwazam Portland i okolice za najpiekniejsze co U
          > States moga zaproponowac pod wzgledem przyrody, krajobrazow, klimatu

Tu sie nie zgodze :)))
          Ale kazdy chwali swohe jak zawsze ;)
          • edytais Re: Co myslicie o Portland Oregon? 16.10.06, 04:22
            Ogromne dzieki za wszystkie odpowiedzi i linki.
            Z tego wszystkiego ja strasznie sie na ten Portland napalilam :)
            Trzymajcie teraz kciuki z praca. Mam nadzieje, ze za pare miesiecy bede
            rozpoczynac nowy watek pt "jaka firma jest najlepsza do przeprowadzki do...
            Portland" ;)
            • tamsin Re: Co myslicie o Portland Oregon? 16.10.06, 17:41
              po przeczytaniu o spacerowniu po Walmarcie w ramach rozrywki, zaciskam kciuki
              zeby wam sie udalo wyrwac z tego zadupia do Portland. Sama kiedys spedzilam
              lato pomiedzy kurami, po koniec malo ze zalamania nerwowego nie dostalam, wiec
              oby sie wam udalo i to jak najszybciej.
              Tutaj link, byc moze okaze sie pomocny przy przeprowadzce:
              move.realtor.com/Move/Default.asp?lnksrc=ts10&poe=realtor&gate=realtor
              rowniez mozecie porownac koszt zycia w "salary calculator" czy "crime rate".
          • ania_2000 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 16.10.06, 04:58
            haha:) pewnie - kazda sroka swoj ogon chwali:))
    • anutka1 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 14.02.07, 06:52
      hej edytais,

i co wyszlo z Waszego rozmyslania nad Oregonem ??
      .
      • edytais Re: Co myslicie o Portland Oregon? 14.02.07, 22:51
        Nic nie wyszlo :(
        Szkoda.... Maz przegapil i podanie wyslal juz po terminie zglaszania. Jakby
        byl jakis super to pewnie i tak by wzieli pod uwage, ale niestety nawet na
        rozmowe nie zaprosili :(((
        Teraz nie ma ogloszen na etaty profesorow, trzeba poczekac do jesieni. Wtedy
        maz znowu bedzie szukal pracy. Moze znowu trafi sie cos w Oregon :)
        Szukac bedzie tenure track, teraz to tylko temporary (1-2 lata) sa oglaszane.

No ale tym sposobem zamiast sie pakowac i przeprowadzac w lecie, ja pakuje sie
        do Polski. Sama lece z trojka dzieciarni na 2 miesiace. Moj maz biadoli
        strasznie, ze tak dlugo bedziemy rozlaczeni. Na dodatek mina go: urodziny
        Emily, urodziny Nicole, jego urodziny, oraz nasza rocznica slubu!!! Tak
        wszystko na raz.

• jsakowicz Re: Co myslicie o Portland Oregon? 13.01.16, 16:49
          Witam! Czytam posty I wiem ze sa one z 2006 I 2007 roku, ale tak z ciekawosci - czy panstwo sie przeprowadzilo do Portland? Mieszkam w okolicach Chicago, I majac dzieci ktore beda zaczynaly system tutaj szkolny coraz bardziej chce z tad uciec, ale nie wiem gdzie. Jezdze po mapie I wszystko ma swoje plusy I minusy... wiec ciekawa jestem czy wam sie udalo I czy lubicie.
    • zosiunia53 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 27.01.16, 00:54
      Wlasnie w Portland odbywa sie najwiekszy Polski festiwal na zachodnim wybrzezu. Organizowany jest on przez Kosciol Sw. Stanislawa. Jest tez prezna Polonia polaczona z Polonia z Vancouver z WA State.
      Oragon jest teraz na pierwszym miejscu stanow, do ktorych ludzie przeprowadzaja sie w poszukiwaniu pracy, nowego zycia ... o urodzie tego stanu, jak i sasiedniego Washington juz dziewczyny pisaly. Dodam tylko, ze w Oragon nie ma w sklepach tax.
      • martitulka Re: Co myslicie o Portland Oregon? 29.01.16, 20:54
        Witam, przenosimy sie z mezem i obecnie 5 miesięczna córka do Portland. Przeprowadzka planowana na wrzesień (meza z pracy przenosza). Będziemy musieli poszukać jakiegoś mieszkania/domu na wynajem. Jakie dzielnice Portland polecacie dla rodziny z małym dzieckiem? Jak to mnij więcej wyglada cenowo? Na zł zwracać uwagę? Ogólnie nigdy nie byłam w USA a tu pach! I od razu przeprowadzka! Obecnie jestesmy w Holandii wiec dużo rzeczy bedziemy ogarniać zdalnie:-/ ale planujemy przylecieć w wakacje by właśnie ogarnąć lokum itp.
        • darek146 Re: Co myslicie o Portland Oregon? 24.08.16, 21:48
          4 miesiace temu przeprowadzilismy sie z (obrzydliwego) Chicago do Portland i...to bylo swietne posuniecie !!! Polecam !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka